Președintele României va avea o întâlnire cu șeful spionajului extern al SUA, Mike Pompeo, în cadrul turneului american efectuat de Klaus Iohannis.

Întâlnirea cu directorul CIA nu fusese prinsă în agenda inițială a deplasării în Statele Unite, invitația adresată președintelui român sosind ulterior, după cum anunță Administrația Prezidențială.

Președintele României se va întâlni cu directorul CIA la ora 14:30, ora locală, aceasta precedând cu 3 zile întâlnirea pe care șeful statului român o va avea cu președintele american Donald Trump.
Iohannis este primul lider politic est- european primit în vizită la Casa Albă, vineri, 9 iunie, acesta urmând să aibă o întrevedere de o jumătate de oră cu președintele Trump.
Vizita în SUA a președintelui român este o adevărată lovitură de imagine pentru Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială menționând că acesta este „un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia”.
În același timp, momentul coincide și cu evidențierea unei falii între Washington și aliații tradiționali ai SUA din Europa, printre care se numără Germania, în acest moment americanii căutând să consolideze relația cu aliații din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, printre care și România.