Câștigătorul alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis, a lansat luni, într-o conferință de presă, o serie de mesaje și somații către Guvernul României.

„Tocmai am auzit rezultatele cvasifinale. Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi, m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc.

Le mulţumesc celor care au ieşit ieri la vot. O prezenţă fenomenală! Este cea mai plăcută surpriză din aceste alegeri. Este clar că acum campania a trecut, ce a fost de ales s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios, foarte hotărât de treabă”, a punctat Iohannis în cadrul conferinței de presă susținută la sediul ACL.

Noul Președinte al României a lansat o serie de somații către Guvernul condus de către Victor Ponta, către Parlament și către partidele politice.

„Pe 16 noiembrie, cetăţenii României au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este unul extrem de puternic. Este un semnal atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de cetăţenii români. Îi invit pe politicieni să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârşitor. Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare. Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi să o respingă. Tot mâine rog Parlamentul să ia în vedere toate solicitările Justiţiei.

Partidele politice să înceapă discuţiile pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat la votul din diaspora. Mii de români nu au putut să-şi exprime dreptul la vot. Este inadmisibil! Aşa ceva trebuie prevenit urgent. Vreau să-mi exprim din nou respectul pentru românii din diaspora care au avut nevoie de multe ore ca să voteze, dar care au înţeles importanţa votului lor. Care au călătorit câteva sute de kilometri şi au stat în ploaie ca să voteze. Le mulţumesc!”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Totodată, președintele PNL a precizat că cineva trebuie să răspundă în urma desfășurării catastrofale a alegerilor din diaspora.

„Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal din diaspora. Guvernul trebuie să-i demită pe cei responsabili de organizarea defectuoasă a votului din diaspora. Este foarte bine că s-a votat cât s-a votat în diaspora, dar este îngrijorător că au fost mii de români care nu au putut să voteze. De aceea, cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia.

De asemenea, rog preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie şi să-i recheme pe toţi diplomaţii de acolo de unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze”, a mai afirmat Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.