Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Cotroceni, după ce în România au început să fie reintroduse restricții în mai multe orașe ale țării și numărul de noi cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 3.000 pe zi, că alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie nu trebuie amânate. Potrivit şefului statului, „actul de votare în sine nu este mai periculos decât a merge după pâine„.

O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Organizarea alegerilor locale a funcţionat rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice. Însă este clar că, dacă numărul de cazuri va creşte, campania se va desfăşura în condiţii mai speciale.

Alegerile trebuie să aibă loc, nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline. Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituţia ne spune maxim 3 luni şi atunci ajungem la sfârşitul iernii, nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia va fi net mai bună în primăvară faţă de 6 decembrie”, a declarat șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu procesul electoral de la locale a dus la creşterea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19. ”Nu cred că are legătură cu alegerile locale, e posibil să aibă legătură în unele localităţi cu petrecerile care s-au făcut după alegeri, ilegal. Au fost găsiţi şi amendaţi, dar probabil unii oameni au uitat din entuziasm că suntem în pandemie. Dar nu procesul electoral a dus la această creştere a numărului de infectări”, a declarat preşedintele, întrebat dacă numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat are legătură cu alegerile locale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.