Consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina și editorialistul unui cotidian local, Ion Dragușanul, a lansat, de Ziua Națională a României, atacuri dure la adresa românilor și a colegilor de breaslă, spunând despre aceștia: „toți fură în țara asta și nimic nu-i va potoli”. Ion Dragușanul este cunoscut opiniei publice sucevene pentru activitatea sa apropiată mediului cultural-artistic sucevean, fiind organizatorul unor evenimente și acțiuni înscrise în Calendarul Cultural al județului Suceava, dar și prin lansarea unor cărți în compania unor personalități politico-administrative locale

În completare la salariul de bugetar, Ion Dragușanul, a mai dezvoltat o platformă media online, platformă în care-și desăvârșește arta scrisului în timpul programului normat de la serviciul plătit de toți românii apostrofați că fură. Interesant este cum a fost promovat Drăgușanul în mandatul PSD-istului Cătălin Ioan Nechifor, la rangul de „consultant artistic”, după ce, până la aproximativ 60 de ani, nu a putut depăși statutul de referent, fără studii superioare, al Centrului Cultural Bucovina, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Suceava.

Deși a fost un elev submediocru – cum însăși recunoaște: „am intrat ultimul pe listă la Liceul Ștefan cel Mare” – Ioan Drăgușanul, pe numele său real Ion Gâză, nu a reușit să mai facă studii superioare, deși provenea dintr-o familie cu potențial și o localitatate prosperă, în care și alți jurnaliști suceveni, prieteni de execuții media, dețin terenuri semnificative cu acte incerte. Atacurile furibunde împotriva unor artiști, scriitori, funcționari publici incomozi, dar și politicieni sau conducători ai admistrației locale, sunt făcute pe fondul trăirilor zilnice ale celui intitulat „mercenarul negru”, urmare a negocierilor de culise nereușite cu aceștia.

Vocal și agresiv în limbaj și text, Drăgușanul nu tine cont de legi și coduri deontologice, fiind interesat doar de scopul final al propiilor interese în lumea „bugetului de stat”. Ascuns în spatele așa numitei meserii de jurnalist freelancer, adică colaborator extern al unor ziare și posturi TV, cel intitulat Mercenarul Negru, este și organizatorul festivalului, de altfel respectabil, „Bucovina Rock Castle”, festival ce se desfășoară în incinta Cetății de Scaun a Sucevei, sub patronatul Centrului Cultural, Muzeului Bucovinei și Consiliului Județean Suceava. Dar, exact aceste instituții, sunt și cele mai atacate de propriul lor consultant artistic, fiind acuzate de rea voință în alocarea fondurilor publice pentru lansările de carte și evenimentele păstorite de Ion Drăgușanul.

 

CÂTEVA REACȚII LA ACUZAȚIILE MERCENARULUI NEGRU

 

Un fost politician local declara despre Drăgușanul următoarele: „Din punctul meu de vedere nu poți fi salariat într-o instituție de cultură, dar, în același timp, gestionar din umbră al fondurilor publice primite pentru evenimente în care ai interese personale. Cred că, ceea ce face Ion Drăgușanul, nu este lobby sau consultanță, tocmai pentru că interesul legitim se intersectează cu sfera penalului. Nu înțeleg de ce, instituțiile abilitate ale statului nu au făcut incursiuni și în activitățile unor astfel de bugetofagi care se autointitulează artiști sau oameni de cultură, știindu-se de foarte mult timp că, în acest domeniu al organizării de evenimente, se întâmplă lucruri inimaginabile, toate sub pătura artei și culturii. Cultura suceveană este traficată, resursele îi sunt deturnate prin acțiuni concertate de indivizi care sunt, ori într-un continuu abuz, ori într-o continuă neglijență în serviciu, fie prin alte acțiuni uimitoare ce se pot constitui ușor în infracțiuni de corupție sau asimilate corupției. Cu organizatori care nu se pot controla nici măcar pe perioada derulării evenimentului,  fiind văzuți public în  stare avansată de ebrietate sub zidurile Cetății, stropul de cultură care ajunge la destinație este infim, comparativ cu resursele alocate”.

 

COLEGII DE PRESĂ VORBESC DESPRE „REFERENTUL CULTURII BUCOVINENE”

Contactat telefonic, reporterul de investigații al televiziunii NEst TV Channel, Titi Roman, ne spune: „Nu este posibil ca personaje precum Ion Drăgușanul să mai facă jurnalism în viitor. Este o rușine pentru breasla noastră. Nu-ți poți ataca colegii într-un mod atât de josnic, de ziua românilor. Mai ales că, la Revoluție, tu, care erai la vârsta pe care o au ei acum, respectiv 30-35 de ani, ai pornit proiecte mediatice. S-a ales praful de toate, probabil, pentru că ai fost un jurnalist slab și fără studii de specialitate. Acum, lucrezi în continuare la stat, care-ți asigură îndemnizația lunară, iar tu, folosind resursele statului te apuci să faci execuții și presiuni media pentru interese personale și cereri neîndeplinite. Nu este posibil ca ziariști și oameni de televiziune cu experiență și studii de jurnalism la Babes Bolyai, în centre universitare precum Cluj Napoca sau București, să ajungă a fie numiți <neica-nimeni, ziar fițuică, analfabeți, tâlhari, bandiți și hoți>. Colectivul NEst TV Channel are nume sonore precum: maestrul Sorin Filip, redactorul șef Daniela Palamariu (Năsui), jurnalistul Alexandru Covașă, Cristian Tonolla, Gabriel Ghincea, jurnalistul Cornel Tilihoi, dar și mulți colegi extrem de tineri, puri, la început de drum. Aceste cuvinte grele au fost transmise public de către referentul culturii bucovinene, Ion Dragușanul, acel angajat al statului care a fost conectat la țeava banului public, atât în mandatul lui Nechifor, cât mai ales în madatele lui Gavril Mârza și Gheorghe Flutur. Pe Drăgușanul nu-l interesează legea. El nu vrea să înțeleagă legislația muncii, legislația administrației locale și a finanțelor publice, el vrea doar ca propriile dorințe să-i fie satisfăcute imediat, indiferent că vrea un post mai bine plătit, o funcție pe măsura capacităților sale închipuite, o finanțare mai consistentă, fără licitații, de la Primăria Suceava sau CJ Suceava sub pretextul unor evenimente cultural-artistice păstorite, în fapt, de domnia sa. Mai mult, acum, s-a transformat în apărătorul unor trusturi mediatice cu care colaborează, în mod sigur, interesat”.

„Neînțelegând legislația audiovizuală și a achizițiilor publice, prin acțiuni ce interacționează lejer cu legislația penală, Ion Drăgușanul a pornit o susținere ocultă pentru acele trusturi mediatice, trusturi care au eliminat concurența și au deținut poziții de monopol, de cartel, în ultimii opt ani de zile sau chiar mai mult. Acești operatori media, prin asocieri repetate, au restrâns și au denaturat concurența, au deținut o poziție dominantă în piață, împunând prețuri mari ca unic ofertant, astfel încât nu au dat posibilitatea autorităților contractante de a avea alternative comerciale reale, în cadrul procedurilor de achiziții publice. Acum, Dragușanul este deranjat de concurență. Din punctul meu de vedere, instigarea lui Dragușanul în a se lua decizii nelegale de către administrațiile locale, prin presiuni mediatice exercitate în astfel de situații, trebuie sancționată. Mai mult, nu înțeleg cum, conducerea Centrului Cultural Bucovina nu a derulat cercetări disciplinare asupra acestui individ în baza codul deontologic al bugetarului contractual, chiar și cel al funcționarului public, deoarece, cetățeanul salariat la care fac referire, are o calitate asimilată funcției publice, și mai mult, duce o campanie asiduă de denigrare a colegilor, a conducerii și a instituției angajatoare, dar și a celei în subordinea căreia se află aceasta.  Probabil le este frică la toți, de corupți ce sunt, altfel nu-mi explic”, ne completează jurnalistul de investigații Titi Roman.

Un alt jurnalist local a afirmat pe propriul blog www.omperfid.blogspot.ro despre Drăgușanul: „Ca să-i facă pe plac lui Flutur şi pentru a primi finanţare, Drăguşanul cel bătrân a ticluit un titlu care în mod obligatoriu trebuia să conţină <Bucovina> şi aşa i-a făcut festival lu’ ăla mic. (n.r. Andy Dragușanul, fiul lui Ion Dragușanul).”

ZIARISTUL INDEPENDENT NU LUCREAZĂ LA STAT. NU POȚI SĂ APERI INTERESUL STATULUI, CÂND TU GESTIONEZI BANII LUI LA EVENIMENTELE TALE. NU POȚI SĂ APERI ADEVĂRUL ȘI JURNALISMUL INDEPENDENT DIN POSTURA DE BUGETOFAG.

Directorul televiziunii NEst TV Channel, cea mai nouă televiziune din județul Suceava și care și-a început emisia prin rețelele de cablu în data de 19.10.2015, jurnalistul Alexandru Covașă ne-a precizat: „Mă mir că nu mai știe cine suntem. Împreună cu colegul meu de la cotidianul SuceavaLIVE, Cornel Tilihoi, i-am promovat toate evenimentele lui și ale lui Andy. Ne-am pupat, ne-am respectat, ne-am strâns în brațe la evenimente, am făcut interviuri, dar se pare că la mijloc este altceva, sunt interesele personale sau de grup ale unor moguli vechi de media locală. Dacă nu e asta și e doar o deraiere personală, însemnă că nu mai are capul bine înfiletat. Din spusele colegilor din presă, acesta este stilul lui Ion Dragușanul, de mercenar de presă. Este un dușman redutabil pentru oricine nu îmbrățișează ideile și proiectele lui personale. Țintele sale sunt cu precădere persoanele cu funcții de răspundere. Este un editorialist bun la cotidianul Monitorul de Suceava, îmi place cum scrie, dar în rest, nu poate fi numit un ziarist de quality press. Ziaristul independent de quality press nu lucrează la stat. Nu poți să aperi interesul statului, când tu gestionezi banii lui la evenimentele păstorite de tine și fiul tău.  Nu poți să aperi adevărul și jurnalismul independent, din postura de bugetofag. Așadar, văd atât o incompatibilitate, cât și un conflict de interese. Nu înțeleg ce face la Centrul Cultural Bucovina, pentru că toată ziua ori scrie pe blog ca jurnalist de investigații, ceea ce necesită timp, ori se plimbă cu un grup de prieteni, făcând fotografii pentru blog. Probabil a făcut și lucruri bune pentru cultură, dar există riscul să se uite de ele, dacă continuă cu execuții media. Probabil, în câțiva ani, nimeni nu va mai ști cine a fost Ion Dragușanul, nici măcar cine a fost scriitorul Ion Dragușanul. Eu oricum nu voi pomeni nimic de el, nu merită. Suficiente persoane spun asta, pentru că omul chiar dacă are cuvintele la el, are probleme patologice și face un jurnalism toxic. Elegant vorbind, Dragușanul nu mai prestează nimic notabil pentru suceveni și pentru instituția care-l plătește opt ore pe zi din banii publici. Ce scrie pe blog sunt doar frustrări, bârfe și atacuri la persoană. Nu am o problemă cu asta, atât timp cât rămâne doar blogger, fără să mănânce lunar banii contribuabililor. Dar, probabil i s-a muiat coloana vertebrală și nu se mai poate ține deloc drept. Mai mult, individul ne-a amenințat cu peste șase ore înainte, prin mesaje, ce urma să ne facă. N-aș vrea să-l jignesc, dar individul poate fi caracterizat ca fiind un bătrân parvenit intelectual, ajuns șarlatan de presă”.

„După ce le-a lins clanța la uși atâția ani, metaforic vorbind, lui Donțu și Nechifor, în contextul politic actual, probabil nu le mai dă nici o șansă și se gândește deja la scenarii în care ne include și pe noi, singurul trust media din Suceava care nu avem oameni politici în culise și scheleți în dulap. Dar, oamenii mici se ocupă cu lucruri mărunte și în lipsa altor ocupații mărețe specifice vârstei au ajuns să se lege de noi, uitând că și ei au fost cândva, poate, tineri și pasionați de muncă. Probabil, Ion Gâză Drăgușanul nu a fost niciodată pasionat, și cred că, nici tânăr… Rușine, Drăgușanul. Este singura dată când reacționăm pe subiectul Ion Drăgușanul”, a mai adăugat Alexandru Covașă.

De asemenea, Alexandru Covașă a mai spus că „departamentul de investigații al NEst TV Channel are cunoștiință despre unele aspecte derulate în activitatea lui Ion Dragușanul, iar dacă acestea vor fi confirmate de către colegii de la contrainformații, colegii care verifică veridicitatea informațiilor obținute și se vor identifica elemente constitutive ale unor infracțiuni, ele vor fi comunicate direct autorităților, în cel mai scurt timp, fără publicitate media până la apariția comunicatelor oficiale din partea instituțiilor abilitate. Televiziunea Nest TV Channel luptă pentru epurarea politicienilor, funcționarilor și  jurnaliștilor corupți, a celor plătiți ilegal din bani publici, a celor duplicitari  și nu va permite vreunui individ, fie el și Ion Dragușanul, șă-și bată joc, chiar și pe propriul blog public, de alte instituții de presă, precum și de instituțiile statului, aducând insulte și calomnii asupra unor aspecte despre care deja s-au pronunțat funcționari specializați, respectiv membrii Comisiei de evaluare a CJ Suceava, cei ai Consiliului de Soluționare a Contestațiilor București și judecătorii Curții de Apel Suceava”.

 

ION DRĂGUȘANUL, UN INDIVID CĂRUIA I-A PLĂCUT PARTEA UȘOARĂ A LUCRURILOR

Directorul SuceavaLIVE, Cornel Tilihoi, nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Ion Dragușanul, afirmând despre acesta că „probabil este un individ căruia, tot timpul, i-a plăcut partea ușoară a lucrurilor” și ne-a asigurat că, până la închiderea ediției, ne va transmite o poezie închinată, tovărășește, acestuia.

„Zoologie aplicată”

Astăzi copii, vom învăța de-o gâză

Ce bâzâie stupid și cam alambicat

Oriunde simte că e cazul de mâncat,

Îngâmfată, stresantă și confuză.

 

Că nu a absolvit decât puține clase

E vinovat sistemul comunist,

Ea evident născându-se artist

Și mare mentor în artele frumoase.

 

Atât de mare că n-o încape locul

Și dornică de o mai mare afirmare,

Atacă, bâzâie și mai ciupește, tare,

Pe cei ce iau din drumul său norocul.

 

Că merită sau nu ceea ce cere

Cu siguranță nu e important,

Ea vrea și-o să obțină negalant

Că doar și azi, e gură la putere.

 

 

213 Responses

 1. LUCA_ION_C...

  V-aţi făcut de lucru cu dracu,deoarece, de acum inainte, domnul Gâză-Drăguşanul se va tăvăli pe jos ,se va da lovit in aripă,va ameninţa cu boală incurabilă,cu pensionarea anticipată ,cu falimentul culturii bucovinene adevărate ,adică aceea reprezentată exclusiv de dumnealui,va renunţa la cele două derogări în baza cărora ocupă un post de director (nu „dispense”,cum zice el…),cu pretenii săi evrei care la rândul lor i-au dat si ei dispensă sa vorbească de bine Legiunea si Capitanul,cu pelasgii,cu mărturisitori,cu citate aproximative si cu o sectiune de net absolut necunoscută prostimii,cu alte povestiri…
  Pâna se mai dezvoltă subiectul si prindeţi si dvs. curaj sa spuneti lucrurilor pe nume,nu doar miorlaieli de foste slugi,iată care este descrierea sumară a marelui om de cultura Ion Gâza-Drăgusanul: un impostor sfertodoct,la care toţi prim-secretarii CJ Suceava (nici nu are rost sa-i nominalizez,toti !) au apelat ca să le târâş-grăpească politici culturale in care ei inşişi aveau complexe de ingineri ,de sefi de CUASC sau de pădurari,dupa caz,si cărora dumnealui,cel cu derogările obţinute ca in anii ‘50,pe loialitate,le-a vandut ce-a vrut si ce-au vrut,pe bani buni – Scufita Rosie vrei? Iaca,bade Gavril,adevărata poveste a averilor mânăstiresti,să crape fierea in IPS Pimen! Trăiască legiunea si Căpitanul vrei,nene Ghita? Iata-l pe motanul Somnorila defilând in pas de marş,pe la Frasin,pe la Câmpulung,cu moş Ungureanu,comisar la românizare,condamnat de 5(cinci) ori la moarte prin ne-executare,mort nu de batrâneţe,cum ar crede unii,la 100 (una suta) ani, ci de scârbă si îndoială,mai ezact deoarece i s-a pus la indoială propensiunea sa democratica… Vrei ,cumva,este trendy sa te indignezi despre arderea cărţilor in pieţe,de catre comuniştii dogmatici?? Poftim comemorare facută – lucru dracului,iaraşi – cu conaţionalii-preteni ai celor care o facusera in anii ‘50,să nu cumva să se inregistreze aspecte de deviaţionism sau de troţkism…Vreţi sa ascultaţi muzica pe care o asculta Stefan cel Mare,la căşti? Tot băiatu’….
  Iata însa care este nivelul acestui otrăvitor de izvoare si de fântâni,de pârjolitor de cultură,de impostor si sfertodoct – numai două exemple,vor urma si altele,il aştept sa caşte gura:
  In 12 septembrie a.c. publica dumnealui niste însăilări din care rezultă,iată,că dimensiunea poetică a lui Caragiale este ignorată (De catre cine? De catre astia cu studii superioare!),da’ lasă ca nu mai durează mult si se va ocupa el,o să publice o carte cu minunatele poezii ale lui Caragiale si anume ale lui LUCA IOAN Caragiale…
  Dar acesta,Luca Ioan Caragiale,este doar unul dintre fiii celebrului dramaturg Ioan Luca Caragiale,băiatul a murit tânăr, la 28 de ani,a scris poezie in registru minor,abia prin 1972 Barbu Cioculescu i le-a strâns si publicat intr-un volum ! Alte date gasesti pe net ,pe Wikipedia,cum ar fi…
  Dând apoi să dreagă busuiocul,acum câteva zile,după ce fusese cel mai probabil,atenţionat de cineva,Gâză incearcă sa improvizeze o manipulare,un sfârâiac,insinuând că el de fapt stia ce spune,iată că şi Caragiale-senior scria poezie,lasă ca mai revine el cu precizări,pâna atunci poftim doua „piese” lirice ale maestrului Caragiale cel batrân,povestea e complicată,numai el stie adevarul,el si pelasgii..
  Numai ca a doua poezie reprodusa din „Românul” pe care o atribuie explicit,lipsit de echivoc,lui I.L. Caragiale este scrisă – asa cum se precizeaza clar in acelasi numar din „Românul” – de Mateiu Caragiale,alt fiu al dramaturgului, despre care fireste ca nu a auzit,deoarece nu este exclus ca la lecţia despre „Craii de Curtea Veche” dumnealui,Gâză,să fi fost plecat la specializare, la cenaclul de la uzinele “Vulcan”… La ce specializare? Deocamdată este clasificat…
  In al doilea rând,iata genul de abureli in care exceleaza acelasi domn Gâză,cel mai probabil agent acoperit al Google:
  http://prntscr.com/99vcdy
  …in „Iconografie ardelana – Ocupatii”,cu subtitulul „Moara de apa” (!!)
  In realitate,imaginea,foarte raspândită,dealtfel,este cea a unui pod acoperit peste râul Aries,in apropiere de Turda… Cf. mai jos:
  https://imaginivechi.wordpress.com/2010/04/11/poduri-peste-raul-aries/
  Am ales aceasta trimitere pentru ca este in limba româna,altfel domnul Gâza nu ezita sa invoce faptul ca el nu stie germana cu caractere gotice (nici pe cea in chineza simplificata nu o stie…),de aceea el este un fel de Ion-Gâză Botezatorul de pe Net,adecă luam noi „Rapirea din serai” si faceam din ea „Cina cea de taina”,ca eu nu stiu greaca veche,nu se invaţa la „Vulcan”… Ca sa nu mai spun ca ,si pe la noi,podul de la Iţcani a fost acoperit pâna aproape de primul razboi mondial…
  Blog-ul sau este plin de făcături din astea,abia astept sa i le scot pe nas,astea si altele asemenea si,dacă va intrebati de ce,iată raspunsul:
  1. Pentru ca in orasul in care exista o universitate dar si o filiala a Uniunii Scriitorilor,cultura este schimonosită de un absolvent de liceu trimis de partid la cenaclul de la uzinele „Vulcan”,ca să faca ordine acolo,ca „tehnocrat” intr-un anumit domeniu… Despre alte sarcini nu vorbim,deocamdată… La 25 de ani de la pretinsa revoluţie,poate ar fi cazul sa faca fiecare ce se pricepe,nu ce mimeaza ca se pricepe.
  2. Domnul acesta care profeseaza un bucovinism de mucava,de carnaval,un soi de patriotism local supralicitat si chiar suprasolicitat ,are puseuri de fierbinţeala bucovinistă care aduc,mai degrabă,a servicii facute iredentismului ucrainean,profund interesat de tulburarea apelor intr-o jumatate de Bucovina la care ei râvnesc si acum… Inca nu a dat explicatii coerente acest domn Gâză,bucovinean prin adiţiune,clei de bucovinean facut iar nu născut,cum ar fi,ce a intentionat sa facă cu acel „Manifest pentru Bucovina” in care cerea,nici mai mult nici mai putin,decat revenirea Bucovinei in termenii „Păcii de la Bucuresti” si instiga intelectualitatea,vârfurile actuale din Bucovina,să se alinieze in spatele unui curent antinaţional,antiromânesc,profund daunator românismului. Cine te platea pe dumneata,pe şleau,aceiaşi, cumva ,care îi pun pe card domnului Purici,de la universitate,cofraje de ouă si sticle de vodca pentru serviciu credincios? Ca nu se poate sa nu pricepi unde bat!
  3. Si,in fine,pentru ca tinerii din ziua de astăzi isi „sorb” cultura de pe internet,de acolo cicugulesc istoria patriei,de acolo citesc sinteze facute de altii care citesc,tot de pe net,alte referate si sinteze.. Este o altă discuţie,pană una-alta însă ,daca dai search pe
  „Caragiale” si omiţi din ignoranţa sau din usurinţa alte criterii de regasire,esti trimis automat la blog-ul plin de tâmpenii al domnul Gâză… La fel,dacă te pune dracu sa cauţi după imagine,pe acelasi net,te duce tot acolo si iata cum imbecilizăm tineretul , obligându-l sa-si faca o cultura de mana a patra,via Dragusanul.ro,autor de mana a cincea…
  4. Etc… Care are importanţa sa,veţi vedea!

  Răspunde
  • voda

   Am fost curios sa vad daca mai are careva curaj sa se ia de domnul dragusanul, dar nimic! Passs! Mucles! Pai cred si eu. Dumnealui este veritabil om de cultura si de presa si scriitor si politician, tot ce vrei. Recupereaza cultura, nu recuperator cum I-a zin nu stiu care. Faptuiri, cum zice dumnealui, nu fapte imorale si penale cum zic dusmanii. Dar cine e valoros are si dusmani. Principalul este ca oamenii importanti l-au pretuit. Dl Marza, Domnul Flutur si altii. Ce daca mai si greseste, cine nu greseste? Statuie o sa I se faca, sa vedeti. Eu l-as vota ca primar. Ii sugerez sa intre in cursa electorala. Primar la Suceava, nu var primar!

   Răspunde
 2. v cic

  Este notabil ca in sfarsit se ia cineva de acest impostor nazuros! Falicitari. Sa nu intelegeti insa ca toata lumea se teme de el ori ca toata lumea are ceva de ascuns. Cunosc multi carora Dragusanul le pute precum canalizarea Sucevei, dar oamenii nu accepta sa se murdareasca aratandu-se public in compania acestei lichele. Nici chiar evocandu-l negativ. tocmai de aceea nu inteleg de ce totu;i „fie el si Ion Dragusanul”. El este una dintre jigodiile targului, un jeg fara pereche! Care acte culturale? Care cultura? Este impostura insasi, o impostura care otraveste totul in jur. Are cuvintele la el? Ere mari probleme chiar de alfabetizare. Cultura nu inseamna ceea ce face aceasta lichea ordinara!

  Răspunde
  • v cic

   Dl Ion Dragusanul este un mare Domn si un mare om de cultura. Chiar mai mare decat cultura insasi. De aceea si este dumnealui consultant.

   Răspunde
 3. kk

  Alo, domnu Ion Luca C…, sezi donule la locu lu matale, ca te bagi la rau, asculta ceti zice nenea, ca nenea stie! Deci dl dragusanu stie, este adica informat, are acces la informatii, lucreaza cu informatia si este pentru noi un informator, carei supararea?

  Răspunde
 4. v cic

  Auzi, kk, n-ai vrea sa stai tu cuminte? Sau esti chiar Gaza in persoana? „Am publicat, de-a lungul anilor, rezultatele propriilor mele cercetări /…/ şi iată că dau, astăzi, peste îndreptăţiri ale afirmaţiilor mele anterioare şi din partea altor cărturari…”, scrie zevzecul asta azi, continuand sa elucubreze cu pretiozitate. Vai de capul lui! Adica de dovleacul pe care il poarta in loc de capac pe gat!

  Răspunde
 5. gica

  As vrea sa-i dedic marelui om de cultura Ion Dragusanul o ODA:

  Tie,prietene, iti iese brici
  Doar rolul prostului fara pereche,
  E singurul in care ai lipici
  Si-n care cert nu canti dupa ureche.

  Un admirator din Bucovina

  Răspunde
 6. v cic

  Bravo, gica!
  Jigodia asta care a otravit mereu tot ceea ce nechemat a atins si care minte privindu-te senin in ochi, zice ca ar cauta groapa de gunoi a Sucevei. Ca sa depuna acolo memoria Bucovinei, care il impovareaza. Idiotule, tu chiar n-ai aflat ca nu esti bucovinean si ca asa stand lucrurile, nu ai cum sa stii ce inseamna Bucovina? Nu e comertul ilicit si scarbos de impostor pe care il faci de o viata pe seama ei! Dar ai sa o gasesti groapa de gumoi. De fapt, minti cand spui ca nu stii unde se afla. E peste tot pe unde iti umbla hoitul!
  Pacat ca-ti tragi in jigodeala copilul, care s-ar putea sa nu aiba nicio vina, ci doar un tata dezaxat si toxic!

  Răspunde
 7. folclorosu

  He,he,he, dar ce gasim noi acia? Surpriza, mare surpriza! Chiar nu ma asteptam. Deci se poate. Loc de excrementat cu folos! Spre purificarea atmosferei si a vietii publice din Bucovina. Adica faci tot ce ai de facut pe Omul de cultura (!) si gata, Bucoviuna scapa de o lighioana. Una careia nu-i mai place folclorul de cand face pentru familie si buzunarul propriu distractii zgomotoase pe bani publici ;I in locuri sfinte. Marsavule! Concetateni, scuipati!

  Răspunde
 8. LUCA_ION_C...

  Aşa cum bănuiam,în baza unor experienţe metafizice ba chiar si metachimice de la care m-am contaminat in lupta cu expresia concentrată a bucovinismului altoit de plutaşii de pe lânga Bucovina,cel emanat de homo bucovinensis,ediţia ucraineana,revazută si adaugită de jupânii indigeni pe care nu-i numim din pudoarea specifică câmpului tactic,deci (ca sa nu uităm de unde am plecat,totuşi…) domnul Dragusanul.ro a trecut munţii,pe acelaşi traseu cunoscut de dumnealui ca fiind imortalizat de Pataky,”mare pictor maghiar”,pe la Tihuţa, si – nu mai insistăm – a adăstat ezact la Cluj-Napoca ! Adică acolo unde cere dumnealui sporadic azil politic ,când se dă lovit in aripa bucovinismului său de mucava,de rumeguş presat,de sclipici si de lipici… Ca să ne spună,în rezumat,cam ce a zis şi Scipio Africanul,in circumstanţe asemanatoare: „..ţie,popor ingrat,nu-ţi va ramâne nici cenuşa mea…”
  Scipio Africanul care se pare că era din comuna Roma,judeţul Botosani,si se enervase pre neşte bucovineni răpciugoşi care îi furaseu soreanca de foc si de gard,combustibilul,cum ar fi,iar acuma bietul Scipio Africănoaie lua in calcul autocombustia,ca pe un fel de sâc-sâc…
  Dar acuma,fiindcă tot veni vorba de Cluj-Napoca, iată in ce relatii contra naturii se află domnul Dragusanul,pentru că or fi ăia mai inceţi la cuget şi mai politicoşi,dar nu se face să nu ştie adevărul:

  http://prntscr.com/9ak2gf
  Deci imaginea (luată de pe blog-ul hulit de mai mulţi invidiosi sindicalizaţi,sectiunea ICONOGRAFIE ARDELEANA) reprezintă o „Casă a naţionalitaţilor”!?!
  Frumos,foarte frumos,care este precum a zis ,inspirat, State Prodănescu, şi el un mare om de cultură nerecunoscut de contemporani,salvat însă de la uitare de Bacalbaşa:
  „…Stefan,Mihai si cu Mircea/Trei biliarde sunt aicea…” ,dar şi: „…Asa se petrec lucrurile in Europa/Ba chiar si in Austria/Iar nu ca capitan Capitanescu/ Care nu mi-a platit chiria !”,productiuni lirice consacrate de acel poet la o vizita a dumisale la băi, la Mehadia…
  Că cum,adică,ce are a face domnul Dragusanul cu asta?? Iată ce are:
  „Klausenburg: Das Gebäude des Siebenbürger ungarischen Kulturvereines.Das Nationaltheater.”
  Aceasta este inscripţionarea , foarte vizibilă ,de pe imaginea reprodusă de Dragusanul-Gâză si tradusă in stilul consacrat de poetul mehadian State Prodanescu,mai exact transliterarea acelei inscripţiuni in germana modernă. Operaţiune care nu este chiar atât de dificilă,mai ales pentru cineva care îsi trage seva culturală din vânjoasa tulpină a internetului… Tradusă, (operatiune iarăşi la îndemâna oricui…) sună cam aşa:
  „Asociaţia Culturală Maghiara din Transilvania. Teatrul National” ceea ce se referă,fara echivoc,la:
  http://www.iubesteclujul.com/locatie/120/fostul-Teatru-National-Maghiar-din-Cluj
  Această imprejurare,care nu este deloc singulară in vasta opera internautică a domnului Dragusanul,cea culeasă cu grebla, ca pentru niste vite de pripas,mă indreptaţeşte să cred ca va trebui să-l îndemne să ceară in scris,după metodologia prevazută de actele normative atârnătoare ba chiar si tangente ,o derogare sau o dispensă ,cum ar zice dumnealui,ca pentru
  persoanele încadrate în unitaţile de cultură, care au rezultate valoroase în activitatea artistică,y compris în Photoshop…
  O derogare, pentru ca nu cumva neşte koloszvăreni agitaţi ,cum se mai cunosc cazuri, să-i ceară socoteală pentru nepermisa insinuare din traducerea dumnealui,facută,desigur,fară intenţie si fară stiinţa de carte ,mai degrabă cu furca…O derogare stil dispensă, care să se refere la dreptul oamenilor de cultură quasibucovineni ,atinşi de geniu ca de turbare,să spună orice despre oricine si orice,in orice limbă,in considerarea (intuitu,cum ar fi…) rezultatelor valoroase în activitatea artistică,in ceară si grijanie,astăzi si mâine…
  Cât despre fina insinuare din postarea @kk,respectiv „..este pentru noi un informator…”,eu vă spun ca nu cred,adică nu cred că dumnealui a fost turnator la secu,îl cred pe dumnealui care zice că n-a fost… Insă eu aş nuanţa,aş zice că n-a fost,cu excepţia situaţiilor in care a fost,căci ,dacă va fi fost, urmează a se demonstra ! Oricum,chiar fără studii superioare,dispensă/derogare,este indiscutabil că domnul Gâză ştie că verbul “a fi” poate fi conjugat ,se pretează la flexionare în diferite moduri şi timpuri,ceva de speriat,deoarece timpul verbelor nu are neapărat legatură cu timpul istoric,adică “a fi” nu se conjuga în vreun fel specific ,prin cenacluri,înainte de 1989, si în alt fel după ,deci nu are caracter de clasă…
  Dar acesta este un subiect foarte zemos,care are legatură nu atât cu flexiunile verbului “a fi” cât,mai ales,cu cele ale verbului “a sti” ca – de exemplu – am dori sa evocam într-un context mai amplu cum a aflat dumnealui pentru prima data in viaţă despre Corneliu Zelea Codreanu,în ce împrejurări,pentru că la faza cu motanul Somnorilă cu care l-a bagat în merde pe renumitul politician colonel(r) Flutur Gheorghe dumnealui a spus că ştia despre numitul Zelea C. că era un oarecare ce venea pe la Rarău ca să prinda fluturi – să vezi ce chestie ! Că era preten (Zelea…) cu Rabinul-sef precum si alte povestiri…Ba încă era sa-l bage in merde si pe mai micul politician maior(r) Vasile Ilie despre care,dzicu unii,că mai apoi s-a oferit aproape voluntar să se arunce dumnealui benevol in merde-ul menţionat anterior,ca sa salveze de la o catastrofă mai mare pre şeful său…
  Numai să se întoarcă dumnealui de la Cluj,via Tihuţa,să ne mai spună cum a declarat Bucovina razboi mondial ca ducat autonom,nimeni nu stie, numai el… Razboi mondial care s-a încheiat cu pacea de la Bucuresti care iaraşi nu stie,numai el,el si înca vreo câţiva cu nume complicate precum si neşte jupâni cu care pescuieşte în ape tulburi,doar-doar…

  Răspunde
  • v cic

   Zdrobitor, dar n-am nicio speranta ca cel in cauza intelege sau are interes sa inteleaga. Cat despre sustinatorii si cititoriii si admiratorii lui, ce sa zic? Tot asa

   Răspunde
 9. vasile

  Domnu gica, uite cum sta treaba cu ce sustii mata in ODA:

  Initiat adanc intr-o stiinta veche,
  Gaza s-ar vrea un pic revizuit –
  Pe drept cuvant, caci n-a cantat dupa ureche
  Nici cand a fost de ciripit…

  Cu speranta ca nu te superi, al matale, Domnu gica, plin de respect, vasile

  Răspunde
 10. Ionel

  Stimata redactie,
  va rog sa primiti si sa postati, de la natiunea poetilor, despre domnul in cauza, aceasta creatie epico-lirica de un dramatism cu totul original si aparte, existentialisto-expresionist;

  Ar fi de spus ca pe la majorat
  Gaza manca deja destul c-at,
  Cu lingurita insa, nu cu polonicul
  La care-ajunse mai apoi mujicul…

  Cu ganduri bune si poetice,
  Ionel, poet popular local

  Răspunde
 11. kk

  Alo, domnu LUCA_Ion_C… (ca sa fiu exact, ca e cazul, m-ai speriat un pic, respectele mele!, io multumesc frumos ca m-ai pomenit (asta vrea omu in primul rand, sa fie pomenit) si ca m-ai inteles. In rest,om mai trai s-om mai vedea.
  Sa te tina harul si naravul!

  Răspunde
 12. cici

  Dragusanul – sinecuristul,
  despre asta ar trebui discutat, de fapt. Din mai multe motive, intre care ciudatenia ca el reuseste performanta aceasta intr-o vreme in care sinecurismul nu prea mai functioneaza. Cine il ajuta ;I de ce? Tot asa, cine vegheaza ca Dragusanul sa-si ia lunar salariul (angajat, probabil, ca referent – dar cu studii superioare, pe o derogare de acum cativa ani – si salarizat in consecinta, la nivel de studii superioare!) cand se intampla sa nu dea zile la rand pe la serviciu si il intalnesti pe strazi cand vrei si cand nu vrei? De unde, ma rog, asta cu ambitia lui de a nu semna condica? Din faptul ca face noaptea copy-paste? Asta e un moft de practicat numai acasa, daca te tolereaza ai tai. Asa de tare i-a speriat injuratura si vorba lui vulgara pe toti? Domnilor angajatori, sunteti cvasipenali prin simplul fapt ca salarizati o asemenea cacealma bugera. El este doar hotul care striga „hotul!”. Dar trimiteti-l la medic, e sociopat. Acuza pe altii, cu retorica eficienta (dar de ce va lasati pacaliti?) exact de metehnele lui. Are si cultiva prietenii si dusmanii si retorici si stilistici verbale si comportamentale strict dupa interesul personal. Nu are scrupul – ci doar interes – in a pune la zid ori a ridica in slavi. Incultura si lipsa de educatie dospesc in el, dau afara dintre doage. Incurajate de faptul ca I se tolereaza de ani si ani nesimtirea. S-a intrebat cineva vreodata cati bani a bagat institutia in care el lucreaza (sau CJ) in copy-paste-urile lui catastrofale, cu bazaconii, minciuni si obsesii de nescolit complexat? Cum adica, Universitatea nu inseamna mai nimic in judetul acesta – totul e priceperea unuia care santajand a parvenit de la conditia de om de serviciu la scena la aceea de judecator, decident si organizator cultural? Care mai face, pe baza de santaj (sa ameninti cu biciul injuraturii si cu scoaterea verbioasa in piata publica este santaj!), si trafic de influenta pe langa autoritati… Totul pleaca de la angajatorul lui – sau daca acesta a primit dispozitii in sensul de a-i tolera nesimtirea, atunci pleaca de la finantatorul angajatorului. Doamna si Domnul Beldiman, nu se poate sa nu stiti asta!… I-ati rupt omului (voit sau din neatentie) din tain?

  Răspunde
 13. Ionel

  Inca un catren pentru un poet nepereche, va rog:

  Dragusanule Ion,
  Cred c-ai fost deconspirat,
  Insa uite, ghinion –
  …doar ca prost de impaiat!

  Tot de la Ionel, poet popular local, ca eu numai duminica ma manifest lirico-epic, nu toata saptamana, ca altii

  Răspunde
 14. Ionel

  Doamne, de mult nu m-a bantuit atata inspiratie! Precis ca mi se trage dinspre Centrul Cultural „Bucovina”, probabil ca, mai précis, de la angajatul Dragusanul-Gaza. Va rog deci sa mai postati un poem.

  Oricarei gaze dupa fapte
  Ii masuram talentul, e normal,
  Iar ea ori pica precum musca-n lapte,
  Ori esueaza intr-un fund de cal…

  Multumiri si adanca recunostinta. Inclusiv scriitorului erou Dragusanul-Gaza.

  Răspunde
  • vasile

   Referentul culturii bucovinene merita mult mai multe strofe. Dacă as avea și eu inspirație …i-aș scrie dedicatii zilnic. Adevarul ca, poezia inceputa in articol ar trebui continuata. Și încă ceva… am sa ma fac turnător. dacă el tot nu vrea sa mai toarne ca-i e frica, atunci am să-l torn eu… Prieteni, dați-mi material…sa știu ce și unde sa caut!

   Răspunde
   • Nelu I

    Vasile, cred ca n-ai inteles ce vorbesc domnii si trebuie sa te ajut. In atentia lor nu este “referentul culturii sucevene”. Asa ceva nu exista, trebuie sa stii asta, nu face pe prostul. In discutie este unul care ocupa un loc de referent (si ia salariul aferent) fara a indeplini conditiile legale. Si cu toate ca se roaga pe la usi de sefi ca sa-l accepte acolo cu derogare de studii, referentul asta nu incape sub soare de cat se vede de important si de absolut indispensabil culturii din Bucovina. Nu mai punem la socoteala ca bate campii de cate ori are ocazia si ca se da bucovinean si teoretizeaza bucovinisme in timp ce e doar unul care s-a aciuat in Bucovina. Apoi mai si triga “hotul” cand el insusi este de fapt hotul, cum bine zice cineva.
    Cat despre a te face turnator si tu, fa-te! Daca mai e loc. Ce si unde sa cauti, asta intreaba-l pe acest Gaza cu neamuri al caror nume se scrie cu slove. Intrebarea e: la manuscrisele lui Voievidca te pricepi? Nu la partituri si solfegii, ci la cararea pe care se ajunge la ele. Asta e stiinta care iti trebuie. Intre altele, desigur.
    Si mai trebuie sa ai acasa si carti cu autograph, pe care sa le folosesti ca galon. Nu conteaza ca asta seamana (in cazul de fata, cert) cu a spune tuturor cum aratau chilotii intinsi la uscat pe sfoara ai cuiva care te-a primit in ograda ca sa-ti dea un pahar de apa cand tu lesinai de sete…
    Dar eu zic sa te lasi pagubas, ca e bine ca omul sa aiba masura si simturi sanatoase.

 15. kk

  Este ur si simplu ENTUZIASMANT! Atata dezlantuire si risipa de talent nu vezi des. Oarea Domnul Dragusanul este ocazia sau cauza? Ocazia buna sau rea? Cauza eficienbta sai=u cauza finala? Si alte intrebari, de buna seama…
  Un lucru este sigur: Domnul Dragusanul va avea material ca sa mai scrie o …Isoria uitata etc. Nu stiu insa pe cine si cum va cita si in ce spirit va interpreta. Este de banuit ca va vedea in toate icoana importantei sale si a recunostintei publiuce pentru ceea ce a facut si face. Nicio surpriza insa! Traiasca pelasgii, costobotii si altii!

  Răspunde
 16. titi

  Vasile draga, noi comentam, iar tu extrage…Colegii va roaga sa folositi cuvinte care nu sunt jignitoare si nu sunt calomnioase. Raspunderea este a autorului comentariului.

  Răspunde
 17. Nelu I

  Da, este de dorit sis a extraga cineva din comentarii ceea ce este de extras. Ideal ar fi sa se extraga cu folos ceea ce se extrage. Ca uite cat de lung, detaliat si argumentat scriu unii, mai ales cu Luca Ion C. Foarte lung, oare de ce?

  Răspunde
 18. gica

  In ce ma priveste, sunt edificat –
  As putea sa stau cuminte tot anul:
  Este un Gaza vulcan-izat
  Acest cultural Ion Dragusanul!

  Răspunde
 19. LUCA_ION_C...

  @Nelu I
  O sa va raspund la intrebare pentru ca este una foarte potrivita,merita un raspuns,stati pe-aproape,acuma umblu pe firul actelor normative care i-au permis unui electrician( lampagiu,poate??) sau tragator de sfori in spatele scenei (sforar,sa zicem?) sa se erijeze in Alpha si Omega al culturii sucevene..
  Cat despre domnul Gica,atata pot sa spun: daca domnul Dragusanul stia ca ii dati clasa la epigrame va cumpara drepturile litigioase de epigramist sau va punea sa scrieti in locul lui,ca el comite neste productiuni de ti se face parul maciuca…Poate de aia este si domnul Lungu stressat,ca il bombardeaza ca ciocanitoarea Woody,numai cu epigrame despre sarmale !

  Răspunde
  • gica

   Vai, dom’Luca, da’nici nu stiu cum sa reactionez la atata buna parere!
   Ma tem sa nu devin si eu un Dragusanul. Dar daca eu chiar sint Dragusanul, adica Gaza in persoana?
   Uite ca la asta nu m-am gandit. Dar daca ziceti ca scriu epigram asa bine… Te pomenesti ca-I asa. Tre’s’ma dumiresc si daca e asa,s a fac repede ce se mai poate inainte de a ma sinucide.
   Nu (mai) vreausa fiu Dragusanul!
   Pana atunci mai am timp doar de o idée, o intrebare: dar daca sarmaua, popular galusca, este o obsesie a satelor regatenesti vecine din care provin cei doi (care tre’s’ajunga in Suceava ca sa imputa totul si sa se scarmene imputind totul in jur)?…

   Răspunde
 20. Nelu I

  Vasile, iti repet ca Radu Bercea este, intre altele, un portretist excelent. In cazul de fata, cu atat mai bun: a citit si a redat cum trebuie fizionomia de rus mongoloid a lui Gaza-Dragusanul. Ti-o confirma blogul celui in cauza, care spre cinstea lui (!) nu se fereste de adevarurile naturale. Probabil ca portretul facut de Radu Bercea este destinat sa fie asociat cu poza mai inainte postat care contine, intr-o o insiruire de nume notate in kirilic, un Ion Gaza. Ca Panzaru-Pim nu seamana decat la fular cu originalul, asta nu se pune. Graficianul a fost preocupat exclusiv de prinderea misterului din figura marelui ruso-mongoloid – proaspat venit din Siberia, via Kremlin, parca – din cultura bucovineana.

  Răspunde
 21. M. G.

  IMPOSTORUL DRAGUSANUL: o proba dintr-o multime (cea cu familia Caragiale a fost la fel de graitoare)
  Sub imaginea constructiei din incinta Manastirii Moldovita cunoscuta drept Casa Egumenului, ilustrul carturar si …recuperator bucovinean scrie (in 26 ian.2015) mandru, scurt, sigur pe sine, taios ca un veritabil inventator al focului si chiar al mersului pe jos: Casa lui Ion Pietraru de la Bistriţa, durată şi la Moldoviţa (http://dragusanul.ro/category/jurnalism/page/54/) Iar asta fara ca intre cele doua case sa se poata stabili vreo legatura. Alta, fireste, decat cea din mintea vanzatorului de minciuni si elucubratii care este Dragusanul-Gaza.
  Casa lui Ion Pietraru, de fap Casa Andreas Beuchel din Bistrita (o puteti vedea pe net, este un monument important) isi are numele legat de cel al unui notabil al Bistritei, atestat ca proprietar al imobilului pe la 1520. Acuzat de inalta tradare, Beuchel este decapitat in 1532. Pe la 1838, devine proprietar al casei in chestiune Johann Maurer, adica Ion Pietrarul. Care insa, sustin specialistii, este putin probabil sa fi apucat sa faca lucrari in proprietatea lui, intrucat omul a avut o viata zbuciumata. Se pastreaza informatii care sustin ca Ion Pietrarul ar fi fost angajat de Petru Rares ca sa construiasca o biserica in Suceava, insa bolta bisericii prabusindu-se, mesterul bistritean a dat bir cu fugitii si s-a ascuns de furia domnului moldovean si de obligatiile fata de acesta in Sibiu. Informatiile aflate in circulatie continua povestea cu procese, confiscari si repuneri in drepturi – fara legatura insa cu Moldovita, unde Casa egumenului a fost ridicata pe la 1610-1612 (lucru de notorietate), cand sigur bistriteanul pietrar (ratat ca si bucovineanul om de cultura Dragusanul- Gaza) probabil ca nu mai traia…

  Răspunde
  • M. G

   IMPOSTORUL DRAGUSANUL: o proba dintr-o multime (cea cu familia Caragiale a fost la fel de graitoare)
   Sub imaginea constructiei din incinta Manastirii Moldovita cunoscuta drept Casa Egumenului, ilustrul carturar si …recuperator bucovinean scrie (in 26 ian.2015) mandru, scurt, sigur pe sine, taios ca un veritabil inventator al focului si chiar al mersului pe jos: Casa lui Ion Pietraru de la Bistriţa, durată şi la Moldoviţa (http://dragusanul.ro/category/jurnalism/page/54/) Iar asta fara ca intre cele doua case sa se poata stabili vreo legatura. Alta, fireste, decat cea din mintea vanzatorului de minciuni si elucubratii care este Dragusanul-Gaza.
   Casa lui Ion Pietraru, de fap Casa Andreas Beuchel din Bistrita (o puteti vedea pe net, este un monument important) isi are numele legat de cel al unui notabil al Bistritei, atestat ca proprietar al imobilului pe la 1520. Acuzat de inalta tradare, Beuchel este decapitat in 1532. Pe la 1538, devine proprietar al casei in chestiune Johann Maurer, adica Ion Pietrarul. Care insa, sustin specialistii, este putin probabil sa fi apucat sa faca lucrari in proprietatea lui, intrucat omul a avut o viata zbuciumata. Se pastreaza informatii care sustin ca Ion Pietrarul ar fi fost angajat de Petru Rares ca sa construiasca o biserica in Suceava, insa bolta bisericii prabusindu-se, mesterul bistritean a dat bir cu fugitii si s-a ascuns de furia domnului moldovean si de obligatiile fata de acesta in Sibiu. Informatiile aflate in circulatie continua povestea cu procese, confiscari si repuneri in drepturi – fara legatura insa cu Moldovita, unde Casa egumenului a fost ridicata pe la 1610-1612 (lucru de notorietate), cand sigur bistriteanul pietrar (ratat ca si bucovineanul om de cultura Dragusanul- Gaza) probabil ca nu mai traia…

   Răspunde
   • Apostolii_Mateiu&Ion&Luca

    Oh,da,desigur,cu excepţia situatiilor in care “nimeni” este cenzurat ! De-acuma puteţi trece usor la schimb de reţete de poale-n brâu bucovinene cu domnul Dragusanul.ro,la replici îndrăzneţe, folosind prioritar citate din “Mersul trenurilor” ,atât de călători cât şi de marfă, precum si opinii indrazneţe,aprobate de spiritul lui Manitu,comparabile cu experimentul televiziunii chineze din anul 1970 care transmitea filme porno – Mao Tze Dong descheiat la copcă…
    Sau poate că există un deal de împarţire a buclucaşei publicitati dar si alte povestiri si ipoteze din raionul Briceni…

 22. LUCA_ION_C...

  @GICA (domn? doamna?)
  Nu-i nici un misto,ca sa citez din articolul acesta,atat de mult comentat,”aveti toate cuvintele la dvs.” Acuma,daca le are si domnul Dragusanul.ro,ce sa facem? Sa chibitam de pe margine!
  Desi eu am citit,in graba,este drept,epigrama dvs. astfel:
  In ce ma priveste,sunt edificat/as putea sa stau cuminte tot anul:/este un Gâza vulcan-izat/AGENT CULTURAL Dragusanul!”
  Sa va asteptati sa iasa la interval cu noi autografe ,ca probe,de pe la Florin Piersic si de la vreo duzina de poeti basarabeni,sa va vad atunci cum o sa va crape obrazul ca l-ati atins la derogari,mai ceva de cum si-ar fi dat singur cu tesla-n zona inghinala!

  Răspunde
 23. gica

  FABULA
  Nu cred ca s-a mai pomenit
  Altundeva decat la noi
  Sa treaca drept copoii vestit
  O gaza care se hraneste din gunoi?…

  Răspunde
 24. gica

  FINAL DE FABULA
  Cand puscariabil devine oricine
  Care n-asculta de-un parvenit de copoi,
  Atunci, copoiule, ia seama bine,
  Parchetele sunt multe si dese la noi…

  Răspunde
 25. LUCA_ION_C...

  Iată,pentru cine ar zice că suntem excesiv de exigenţi cu realizarile artistice foarte valoroase ale domnul Gâză,sau că suntem chiar prea scrofulosi la datorie,încă un exemplu din buclucaşa “Iconografie ardeleana”,un caz pe cât de uluitor pe atât de derutant,deoarece implică grele întrebări în legatură cu starea tehnică a judecăţii dumnealui dar si cu dispreţul arogant faţa de cei cărora li se adresează,crezându-i,cel mai probabil,nişte sălbatici care află dela dumnealui cum e cu internetul… Cam aşa cum,prin anii ’90,Suceava era sufocată de “misionari” care veneau sa ne evanghelizeze,ca pe boşimani in secolul al XVIII-lea… Deci:
  http://prntscr.com/9boj3z
  …care ar înseamna,cf. mai sus,nici mai mult nici mai puţin decat: “Peisaj cu topograf”!!!
  Deşi,in toata măreţia sa scrofuloasă,inscripţiunea – cea mai simplă posibilă este:
  …Das Fogaraser Gebirge=Munţii Făgăraş …
  Ce să mai zici? Iata si definiţia pentru “topograf” din DEX:
  TOPOGRÁF, -Ă, topografi, -e, s.m. şi f. Specialist în topografie. – Din fr. topographe.
  Sursa: DEX ’98
  Pre inţelesul domnului Gâză dar si al celor care îi dau autografe pe carţi iesite din aceeasi logică,topograful este,înainte de toate, un om care profesează în meseria numită “topografie”… Adecă,unde este,în imagine,pârdalnicul de topograf?
  Dar de ce nu “cartograf”, sau “holograf” ,sau “paragraf”, sau “pantograf” , sau “tomograf”???
  Gandiţi-vă ca acest domn se dă specialist in toate cele,şi in muzică,deşi recunoaşte singur ca nu are habar să citească o partitura,nu aude sau nu vede ,mă rog,notele.. Dar ştie ce-şi-cum,dă ca sigur, te scuipă între ochi că nu esti de acord cu el,se mai dă specialist în etnografie şi folclor,în antichităţi pelasgice…Am motive întemeiate să fac uz de un sadism de rigoare ca să fac publice multe din aceste năzdrăvanii,încât o sa vă faceti cruce,cu ambele mâini… Să vedeţi si dvs. cine vă ia (ne ia…) de proşti!

  Răspunde
 26. M. G.

  Iata cine striga „hotul”!
  Ora de transmitere a mesajului (in aceste cateva exemple extrase de pe blogul marelui si cinstitului om de cultura bucovinean) arata ca jigodia asta nu face la locul de munca lucrul pentru care este platit.
  Pai la serviciu iti faci tu corespondenta privata, neispravitule? Pe banii bietului popor, bugetofag puturos si nesimtit ce esti! Aici nu avem de a face cu furt din baii publici?

  -dragusanul spune: martie 30, 2015 la 10:25 pm
  Mulţămesc dumitale, tinere domn sau tânără domniţă! Chiar că mă bucură şi mă tulbură confesiunea aceasta.

  -dragusanul spune: mai 22, 2015 la 1:55 pm
  Vă stau, oricând, la dispoziţie cu puţinul pe care îl ştiu. Din nefericire, noi, românii, nu avem memorie, lumea începe direct cu noi. Dacă doriţi să convorbim, scrieţi-mi pe mail: ion.dragusanul@gmail.com.

  -dragusanul spune: mai 22, 2015 la 2:02 pm
  Despre “bădiţa” Vasile am scris de multe ori, ba am şi fost să-l ascult, la Bilca, împreună cu Sorin Helmis şi cu Radio România. Despre pitecantropii care conduc cultura, iarăşi am scris mult şi îndesat. Perioada interbelică nu este un model – atunci s-a falsificat folclorul, atunci au fost abandonate definitiv cântecele create de lăutarii români. Din păcate, spre deosebire de tatăl Dvs., care simţea profund şi adevărat, s-ar părea că nici Dvs. nu ştiţi prea multe despre adevăratul folclor românesc. CA şi ceilalţi, tare mă tem că doar trageţi spuza pe turta Dvs.

  -dragusanul spune: iunie 4, 2015 la 3:51 pm
  A apărut de mult, nu o mai am

  -dragusanul spune: septembrie 3, 2015 la 8:32 am
  Vă mulţumesc, deşi nu merit astfel de aprecieri. Putem comunica direct prin mail, adresa mea fiind: ion.dragusanul@gmail.com (Acesta este mesaj de raspuns catre Paul Polidor, un om de cultura de acceasi anvergura – poate fi cunoscut cu ajutorul internetului; prezenta lui Paul Polidor in epeisaj nu doar ca verifica vorba cu cine se aseamna se aduna, dar sperie de-a dreptul, pentru ca are darul sa arate ca exista in lumea noastra o astfel de fauna periculoasa, pervertitoare si stricatoare, explicabila numai si numai prin boala in intelesul propriu al cuvantului!)

  Răspunde
 27. gica

  Domnul Gaza, carturar de taraf,
  Stie una si-o tine toca-boca:
  – Daca nu ma lauzi ca in autograf,
  Plec in exil la Cluj-Napoca!

  Răspunde
 28. gica

  Amice, nu-i de bun augur
  Ca nu esti bautor,
  Betivul nu e vesnic mahmur,
  Iar prost – doar trecator…

  Răspunde
 29. Nelu I

  Dle Dragusanul, in relatie cu afirmata dv. repetata
  (spre ex.: „dragusanul spune: noiembrie 28, 2015 la 9:14 pm; Nu am tost turnător la securitate, nu voi fi nici turnător la dna.”),
  cineva, un Toma Necredinciosul, ma inghesuie sa va intreb: cum se chema ceea ce dv. faceati in jurul cenaclului literar de la Vulcan? Eu am zis ca sigur poezie, poate ca si ceva proza, chiar si ceva teatru, ca tot omul, nu? Dar resperctivul tot nu crede.

  Răspunde
 30. gica

  Zic priceputii ca Gaza, strans bine cu usa,
  Sa-si fi ascuns in nisip, ca strutul, capul si gusa –
  Doar ca stand cocarjat, Gaza isi tine in sus
  Organul cu care spune mereu ce are de spus…

  Răspunde
 31. M. G.

  Intr-adevar, dl Dragusanul pare in mare criza de putere. Nu de putere pentru a rasturna munti, ci putere doar pentru a se tine singur pe picioare. Jigodia i-a intrat insa adanc in starv, incat apeleaza cu relativa u;urinta la stratageme consacrate. Si marlanesti in neonestitatea folosirii lor.
  In principal, isi expune numele asociat cu cu gestul altruist al laudei, al evocarii unor fapte si oameni de altadata (tot laudativ, chiar daca la vremea respectiva, pe unii din evocati i-a injurat cat a putut). Pozeaza cu amintiri, cu oameni care nu mai sunt si cu unii care sunt si au o perceptie publica cert pozitiva. Fara sa uite a pomeni cate si cum el a facut si a dres.
  Adica, in 1999, cu George Damian (mort in august 1998), cu Mihail Iordache (disparut la inceputul lui 1996), cu Marcel Muresanu (plecat din Suceava de cativa ani)…
  De fapt, ca sa se vada inca o data cum impostura si rudimentuil generator de smecherie ieftina nu pot fi dosite!

  Răspunde
 32. LUCA_ION_C...

  @M.G.
  Sigur ca aveţi dreptate,domnul D. este unul dintre aceia care traieste cu iluzia că notorietatea,competenţa,cultura,bunul simţ, se iau prin simplu contact,precum râia sau sifilisul… De aceea trimite la autografele date de oameni care nu intra in discuţie si nu pot fi alăturaţi dumnealui nici cu titlu de amabilitate scremută…
  Pentru cine işi aminteste, acum câţiva ani,nu mulţi,vreo doi-trei,in aceeaşi logică,acelaşi domn intenţiona să deschidă la Muzeul Bucovinei nu-ş-ce manifestare/evocare/pomenire a tatălui lui Florin Piersic… In mod normal, ar fi urmat si o evocare a mamei lui Stefan cel Mare,a Mumei-Pădurii,a unor matuşi sau stranepoţi ai lui Eminescu,că tot se dă dumnealui expert eminescian,mai ales în pietre „mormântale”… Aşa cum forţeaza orice impostor limba româna,utilizand licenţe de mâna a III-a,deoarece termenul încetaţenit în limba literară dar si în limbajul specializat al istoricilor si arheologilor este “piatră tombală” ! Că, dacă vrei neaparat sa foloseşti un neaoşism,ai putea spune,eventual,”piatră de mormânt”…
  Însă nu este zi lăsată de la Dumnezeu fără o proliferare a producţiunilor îmbârligatei minţi a domnului Dragusanul , mistificări grosolane,in dispreţul publicului cititor…Iată,din creaţiunile “artistice” ale dumisale,mai exact din „Această comedie tragică, acest joc de-a războiul” :

  http://prntscr.com/9cx10p

  dar şi:

  http://prntscr.com/9cx1bu
  Prima – “Ostasi austrieci in Cernauti” iar a doua imagine ar fi “Ostasi austrieci in obcinele Bucovinei”
  Iată numai prima imagine ,in toata splendoarea sa,din surse credibile,verificabile :
  http://prntscr.com/9cx2rd
  …precum şi aceeaşi locaţie,în altă imagine,cea a unei cazarme austriece din Praga (comandamentul districtului 28,cum scrie,de fapt,la intrare in clădirea din prima poza…Nici vorbă de Cernauţi!
  Iata o explicaţie amplă,foarte la indemână,pentru întreaga tărăşenie:
  http://riowang.blogspot.ro/2012/06/army-found.html
  Imaginea este oarecum celebră,nu are rost să dezvoltăm…
  A doua, cea cu “…ostasi austrieci in obcinele Bucovinei…”,este, in realitate,ca mai jos:
  http://oesta.gv.at/site/6781/default.aspx
  respectiv : “ Un convoi (tren…) de transport cu caini de razboi in muntii Transilvaniei”,corespunzator inscriptiei: “Ein Transportzug mit Kriegshunden in den Bergen von Siebenbürgen”
  Adică, mai din porţiuni Obcinele Bucovinei!
  Se naşte fireasca întrebare ce anume îl mână din urmă pe acest domn să comită astfel de brambureli,probe ale imposturii sale penibile,ale sfertodoctismului său jegos,poate doar simpla dorinţă de a dovedi că işi merită derogările?
  Nici vorba,dumnealui are un delir de etalare care frizează patologia ,undeva la limita dintre schizofrenia paranoidă si o sociopatie care te poate face pierdut si cotat doar ca un original neinţeles de rautacioşi…
  De aici derivă si concepţia sa ciudată despre capturile de pe Internet,pare sa le considere un fel de preerie fără reguli,in fiecare zi împuşc un număr de bizoni şi iau scalpul pieilor-roşii,nu vă băgaţi peste mine că fac urât,vă dau in gât la Manitu si la DNA…
  Iată ce incredibil gest ,care confirmă poziţia sa faţă de “capturi” comite:
  “Închin această colecţie iconografică urmaşilor mei clujeni,
  nepotului
  Darius-Andrei
  şi copiilor mei
  Ana Cozmina şi Mihai Ignat,
  şi
  Andi Drăguşanul.”
  (cf. Iconografie ardeleana”…)
  Deci e ca şi in tradiţia evocată de Sadoveanu , a lipovenilor din Delta care se roagă la Maica Domnului să le poarte noroc când merg la furat… Cum adică, să strângi cu grebla imagini de pe Internet,să le însăilezi in construcţii botezate aiurea apoi sa le dedici copiilor tăi? Drept ce?
  In aceeaşi manieră,dumnealui a intenţionat şi regretă şi acum că “autoritaţile” nu i-au băgat în seamă asa-zisa “Ilustrierte Bukowina”,colecţie de imagini la mâna a treia,cu care intenţiona să facă o expoziţie la Muzeul Bucovinei!
  Cu precizarea că aceasta cumplită cacealma cu “Ilustrierte Bukowina” va beneficia de un tratament separat,iată sursa titlului său bombastic,nu cel indicat ca fiind dedicat memoriei nu-stiu-cui,pictori si sculptori pe care uneori nu-i poate desemna si cu prenumele,nu are date elementare despre ei (fiindca nu le-a gasit pe net,cum a ramas cu !) :
  http://prntscr.com/9cxdlc
  …in fapt,un album minor, la nivelul posibilitaţilor tehnice si grafice ale anului 1907 si care se regaseşte intr-un re-print recent, la un pret de cca 15 Euro…
  Apoi (alt subiect care va trebui atins pe larg,in atenţia celor ce trebuie sa stie) este propensiunea dată de bombasticul sau delir de etalare,”specializarea” sa in perioade mitice sau pe care ,datorită inculturii sale lustruite,le considera obscure,insuficient sau incorect interpretate,cum ar fi aceasta,a Bucovinei în perioada austriacă.
  Cât priveste sofisticatele sau mai din topor instigări autonomiste,analiza participării Bucovinei la razboi,sugerând fin subtil o statalitate care ar putea fi ,eventual, recuperată in maniera pe care dumnealui o antama in “Manifestul pentru salvarea Bucovinei”,despre asta vom mai vorbi si – va garantez – că se va mai vorbi. Caci noi contestăm argumentat, constituţional si juridic,asa-zisul drept al maghiarilor de a arbora un steag al lor,de a clama o autonomie de tip stalinist,dar tolerăm români autonomisti,slugi ukrainene,care vor sa “salveze “ Bucovina… S-o salveze de cine si,mai ales,pentru cine?
  Asa încât,nici nu este aşa important ca domnul Dragusanul,arendaşul cultural sinecuristic ,cu revelaţii de bucovinean ratat,să citească aceste lungi si plicticoase misive,pâna la urmă imi exprim speranţa ca le va citi şi cine trebuie.
  Că mai este mult,foarte mult de scris,încă nu am abordat,de exemplu ,chestiunea derogărilor,ce-cum,dar si pe aceea a vocaţiei dumnealui de specialist în chestiuni de dreapta –stânga,care i s-au înşurubat in genă şi de care nu mai poate scăpa,cam de prin anul 1978,de la cenaclul de la uzinele “Vulcan”,unde era o mare concentraţie de scriitori si artisti scăpaţi de sub control,deviaţionisti de dreapta si care – culmea! – locuiau saus e imbatau si deviau spre dreapta in fosta casă a unuia Corneliu Zelea Codreanu,seful istoric a lui mos Ungureanu-Somnorila…

  Răspunde
 33. Nelu I

  Bre, da’nime’ nu mai da cu o flaore in dl Gaza?
  Probabil ca fiind dlui un credincios adevarat, care nu se inchina la moaste, il apara credinta.
  Desi era interesant sa-l vad luand cate un sut in partea cu care gandeste.

  Răspunde
 34. Steyciuk

  Auzi, carturar de pe Rarau (sau de sub Rarau!), Steiciuc se scrie „Steyciuk”, asa cum scrii matale pe blog?
  Nu cumva sari calul intr-un sens pe care ar trebui sa-l eviti cu mare-mare atentie?
  Mai ales ca pe la inceputul anilor 90 dezavuai public cu mare verva (si cu imagini bine documentate si bine executate)…sensul respectiv! Ia mai gandeste-te, poate ca-ti revii.

  Răspunde
 35. LUCA_ION_C...

  @M.G.
  Sigur ca aveţi dreptate,domnul D. este unul dintre aceia care traieste cu iluzia că notorietatea,competenţa,cultura,bunul simţ, se iau prin simplu contact,precum râia sau sifilisul… De aceea trimite la autografele date de oameni care nu intra in discuţie si nu pot fi alăturaţi dumnealui nici cu titlu de amabilitate scremută…
  Pentru cine işi aminteste, acum câţiva ani,nu mulţi,vreo doi-trei,in aceeaşi logică,acelaşi domn intenţiona să deschidă la Muzeul Bucovinei nu-ş-ce manifestare/evocare/pomenire a tatălui lui Florin Piersic… In mod normal, ar fi urmat si o evocare a mamei lui Stefan cel Mare,a Mumei-Pădurii,a unor matuşi sau stranepoţi ai lui Eminescu,că tot se dă dumnealui expert eminescian,mai ales în pietre „mormântale”… Aşa cum forţeaza orice impostor limba româna,utilizand licenţe de mâna a III-a,deoarece termenul încetaţenit în limba literară dar si în limbajul specializat al istoricilor si arheologilor este “piatră tombală” ! Că, dacă vrei neaparat sa foloseşti un neaoşism,ai putea spune,eventual,”piatră de mormânt”…
  Însă nu este zi lăsată de la Dumnezeu fără o proliferare a producţiunilor îmbârligatei minţi a domnului Dragusanul , mistificări grosolane,in dispreţul publicului cititor…Iată,din creaţiunile “artistice” ale dumisale,mai exact din „Această comedie tragică, acest joc de-a războiul” :
  http://prntscr.com/9cx10p
  dar şi:
  http://prntscr.com/9cx1bu
  Prima – “Ostasi austrieci in Cernauti” iar a doua imagine ar fi “Ostasi austrieci in obcinele Bucovinei”
  Iată numai prima imagine ,in toata splendoarea sa,din surse credibile,verificabile :
  http://prntscr.com/9cx2rd
  (comandamentul districtului 28,cum scrie,de fapt,la intrare in clădirea din prima poza…) Nici vorbă de Cernauţi!
  …precum şi aceeaşi locaţie,în altă imagine,cea a unei cazarme austriece din Praga
  http://prntscr.com/9dcpeg
  Iata o explicaţie amplă,foarte la indemână,pentru întreaga tărăşenie:
  http://riowang.blogspot.ro/2012/06/army-found.html
  Imaginea este oarecum celebră,nu are rost să dezvoltăm…
  A doua, cea cu “…ostasi austrieci in obcinele Bucovinei…”,este, in realitate,ca mai jos:
  http://oesta.gv.at/site/6781/default.aspx
  respectiv : “ Un convoi (tren…) de transport cu caini de razboi in muntii Transilvaniei”,corespunzator inscriptiei: “Ein Transportzug mit Kriegshunden in den Bergen von Siebenbürgen”
  Adică, mai din porţiuni Obcinele Bucovinei!
  Se naşte fireasca întrebare ce anume îl mână din urmă pe acest domn să comită astfel de brambureli,probe ale imposturii sale penibile,ale sfertodoctismului său jegos,poate doar simpla dorinţă de a dovedi că işi merită derogările?
  Nici vorba,dumnealui are un delir de etalare care frizează patologia ,undeva la limita dintre schizofrenia paranoidă si o sociopatie care te poate face pierdut si cotat doar ca un original neinţeles de rautacioşi…
  De aici derivă si concepţia sa ciudată despre capturile de pe Internet,pare sa le considere un fel de preerie fără reguli,in fiecare zi împuşc un număr de bizoni şi iau scalpul pieilor-roşii,nu vă băgaţi peste mine că fac urât,vă dau in gât la Manitu si la DNA…
  Iată ce incredibil gest ,care confirmă poziţia sa faţă de “capturi” comite:
  “Închin această colecţie iconografică urmaşilor mei clujeni,
  nepotului
  Darius-Andrei
  şi copiilor mei
  Ana Cozmina şi Mihai Ignat,
  şi
  Andi Drăguşanul.”
  (cf. Iconografie ardeleana”…)
  Deci e ca şi in tradiţia evocată de Sadoveanu , a lipovenilor din Delta care se roagă la Maica Domnului să le poarte noroc când merg la furat… Cum adică, să strângi cu grebla imagini de pe Internet,să le însăilezi in construcţii botezate aiurea apoi sa le dedici copiilor tăi? Drept ce?
  In aceeaşi manieră,dumnealui a intenţionat şi regretă şi acum că “autoritaţile” nu i-au băgat în seamă asa-zisa “Ilustrierte Bukowina”,colecţie de imagini la mâna a treia,cu care intenţiona să facă o expoziţie la Muzeul Bucovinei!
  Cu precizarea că aceasta cumplită cacealma cu “Ilustrierte Bukowina” va beneficia de un tratament separat,iată sursa titlului său bombastic,nu cel indicat ca fiind dedicat memoriei nu-stiu-cui,pictori si sculptori pe care uneori nu-i poate desemna si cu prenumele,nu are date elementare despre ei (fiindca nu le-a gasit pe net,cum a ramas cu “Pataky,mare pictor maghiar” !) :
  http://prntscr.com/9cxdlc
  …in fapt,un album minor, la nivelul posibilitaţilor tehnice si grafice ale anului 1907 si care se regaseşte intr-un re-print recent, la un pret de cca 15 Euro…
  Apoi (alt subiect care va trebui atins pe larg,in atenţia celor ce trebuie sa stie) este propensiunea dată de bombasticul sau delir de etalare,”specializarea” sa in perioade mitice sau pe care ,datorită inculturii sale lustruite,le considera obscure,insuficient sau incorect interpretate,cum ar fi aceasta,a Bucovinei în perioada austriacă.
  Cât priveste sofisticatele sau mai din topor instigări autonomiste,analiza participării Bucovinei la razboi,sugerând fin subtil o statalitate care ar putea fi ,eventual, recuperată in maniera pe care dumnealui o antama in “Manifestul pentru salvarea Bucovinei”,despre asta vom mai vorbi si – va garantez – că se va mai vorbi. Caci noi contestăm argumentat, constituţional si juridic,asa-zisul drept al maghiarilor de a arbora un steag al lor,de a clama o autonomie de tip stalinist,dar tolerăm români autonomisti,slugi ukrainene,care vor sa “salveze “ Bucovina… S-o salveze de cine si,mai ales,pentru cine?
  Asa încât,nici nu este aşa important ca domnul Dragusanul,arendaşul cultural sinecuristic ,cu revelaţii de bucovinean ratat,să citească aceste lungi si plicticoase misive,pâna la urmă imi exprim speranţa ca le va citi şi cine trebuie.
  Că mai este mult,foarte mult de scris,încă nu am abordat,de exemplu ,chestiunea derogărilor,ce-cum,dar si pe aceea a vocaţiei dumnealui de specialist în chestiuni de dreapta –stânga,care i s-au înşurubat in genă şi de care nu mai poate scăpa,cam de prin anul 1978,de la cenaclul de la uzinele “Vulcan”,unde era o mare concentraţie de scriitori si artisti scăpaţi de sub control,deviaţionisti de dreapta si care – culmea! – locuiau saus e imbatau si deviau spre dreapta in fosta casă a unuia Corneliu Zelea Codreanu,seful istoric a lui mos Ungureanu-Somnorila…

  Răspunde
 36. M. G.

  Prefectul, “desi e liberal, este un om cult”… Frumos, gaza de gunoi ce esti, frumos! Probabil ca-ti ca aprecia floricica asta de spirit cel caruia vizezi sa-i faci campania electoral.
  Pe urma, prefectul „are în subordine şi instituţiile descentralizate ale statului”… Nu domnule, prefectul nu are in subordine Directia Silvica, statul nu are institutii descentralizate, tu vrei sa bolborosesti despre serviciile descentralizate ale ministerelor, care se afla doar in coordonarea prefectului, iar asta e altceva decat crezi tu. Dar locul tau de munca este in subordinea celor pe care tu ii injuri, ceea ce este deosebit de interesant. Oare cate probe despre caracterul toxic si desprte impostura crasa si superficialitatea galagioasa a acestui animal primitiv ar mai trebui aduse pentru ca cineva sa se sesizeze si sa trimita jigodia asta la sapat santuri si la facut curatenie la grajd? Ca sa-l vada vitele cat e de bou si sa-l impunga.

  Răspunde
 37. I.L. & L.I.

  Am vrut sa postez acest text de mai multe ori,poate la a atreia incercare imi iese…
  @M.G.
  Sigur ca aveţi dreptate,domnul D. este unul dintre aceia care traieste cu iluzia că notorietatea,competenţa,cultura,bunul simţ, se iau prin simplu contact,precum râia sau sifilisul… De aceea trimite la autografele date de oameni care nu intra in discuţie si nu pot fi alăturaţi dumnealui nici cu titlu de amabilitate scremută…
  Pentru cine işi aminteste, acum câţiva ani,nu mulţi,vreo doi-trei,in aceeaşi logică,acelaşi domn intenţiona să deschidă la Muzeul Bucovinei nu-ş-ce manifestare/evocare/pomenire a tatălui lui Florin Piersic… In mod normal, ar fi urmat si o evocare a mamei lui Stefan cel Mare,a Mumei-Pădurii,a unor matuşi sau stranepoţi ai lui Eminescu,că tot se dă dumnealui expert eminescian,mai ales în pietre „mormântale”… Aşa cum forţeaza orice impostor limba româna,utilizand licenţe de mâna a III-a,deoarece termenul încetaţenit în limba literară dar si în limbajul specializat al istoricilor si arheologilor este “piatră tombală” ! Că, dacă vrei neaparat sa foloseşti un neaoşism,ai putea spune,eventual,”piatră de mormânt”…
  Însă nu este zi lăsată de la Dumnezeu fără o proliferare a producţiunilor îmbârligatei minţi a domnului Dragusanul , mistificări grosolane,in dispreţul publicului cititor…Iată,din creaţiunile “artistice” ale dumisale,mai exact din „Această comedie tragică, acest joc de-a războiul” :
  http://prntscr.com/9cx10p
  dar şi:
  http://prntscr.com/9cx1bu
  Prima – “Ostasi austrieci in Cernauti” iar a doua imagine ar fi “Ostasi austrieci in obcinele Bucovinei”
  Iată numai prima imagine ,in toata splendoarea sa,din surse credibile,verificabile :
  http://prntscr.com/9cx2rd
  (comandamentul districtului 28,cum scrie,de fapt,la intrare in clădirea din prima poza…) Nici vorbă de Cernauţi!
  …precum şi aceeaşi locaţie,în altă imagine,cea a unei cazarme austriece din Praga
  http://prntscr.com/9dcpeg
  Iata o explicaţie amplă,foarte la indemână,pentru întreaga tărăşenie:
  http://riowang.blogspot.ro/2012/06/army-found.html
  Imaginea este oarecum celebră,nu are rost să dezvoltăm…
  A doua, cea cu “…ostasi austrieci in obcinele Bucovinei…”,este, in realitate,ca mai jos:
  http://oesta.gv.at/site/6781/default.aspx
  respectiv : “ Un convoi (tren…) de transport cu caini de razboi in muntii Transilvaniei”,corespunzator inscriptiei: “Ein Transportzug mit Kriegshunden in den Bergen von Siebenbürgen”
  Adică, mai din porţiuni Obcinele Bucovinei!
  Se naşte fireasca întrebare ce anume îl mână din urmă pe acest domn să comită astfel de brambureli,probe ale imposturii sale penibile,ale sfertodoctismului său jegos,poate doar simpla dorinţă de a dovedi că işi merită derogările?
  Nici vorba,dumnealui are un delir de etalare care frizează patologia ,undeva la limita dintre schizofrenia paranoidă si o sociopatie care te poate face pierdut si cotat doar ca un original neinţeles de rautacioşi…
  De aici derivă si concepţia sa ciudată despre capturile de pe Internet,pare sa le considere un fel de preerie fără reguli,in fiecare zi împuşc un număr de bizoni şi iau scalpul pieilor-roşii,nu vă băgaţi peste mine că fac urât,vă dau in gât la Manitu si la DNA…
  Iată ce incredibil gest ,care confirmă poziţia sa faţă de “capturi” comite:
  “Închin această colecţie iconografică urmaşilor mei clujeni,
  nepotului
  Darius-Andrei
  şi copiilor mei
  Ana Cozmina şi Mihai Ignat,
  şi
  Andi Drăguşanul.”
  (cf. Iconografie ardeleana”…)
  Deci e ca şi in tradiţia evocată de Sadoveanu , a lipovenilor din Delta care se roagă la Maica Domnului să le poarte noroc când merg la furat… Cum adică, să strângi cu grebla imagini de pe Internet,să le însăilezi in construcţii botezate aiurea apoi sa le dedici copiilor tăi? Drept ce?
  In aceeaşi manieră,dumnealui a intenţionat şi regretă şi acum că “autoritaţile” nu i-au băgat în seamă asa-zisa “Ilustrierte Bukowina”,colecţie de imagini la mâna a treia,cu care intenţiona să facă o expoziţie la Muzeul Bucovinei!
  Cu precizarea că aceasta cumplită cacealma cu “Ilustrierte Bukowina” va beneficia de un tratament separat,iată sursa titlului său bombastic,nu cel indicat ca fiind dedicat memoriei nu-stiu-cui,pictori si sculptori pe care uneori nu-i poate desemna si cu prenumele,nu are date elementare despre ei (fiindca nu le-a gasit pe net,cum a ramas cu “Pataky,mare pictor maghiar” !) :
  http://prntscr.com/9cxdlc
  …in fapt,un album minor, la nivelul posibilitaţilor tehnice si grafice ale anului 1907 si care se regaseşte intr-un re-print recent, la un pret de cca 15 Euro…
  Apoi (alt subiect care va trebui atins pe larg,in atenţia celor ce trebuie sa stie) este propensiunea dată de bombasticul sau delir de etalare,”specializarea” sa in perioade mitice sau pe care ,datorită inculturii sale lustruite,le considera obscure,insuficient sau incorect interpretate,cum ar fi aceasta,a Bucovinei în perioada austriacă.
  Cât priveste sofisticatele sau mai din topor instigări autonomiste,analiza participării Bucovinei la razboi,sugerând fin/subtil o statalitate care ar putea fi ,eventual, recuperată in maniera pe care dumnealui o antama in “Manifestul pentru salvarea Bucovinei”,despre asta vom mai vorbi si – va garantez – că se va mai vorbi. Caci noi contestăm argumentat, constituţional si juridic,asa-zisul drept al maghiarilor de a arbora un steag al lor,de a clama o autonomie de tip stalinist,dar tolerăm români autonomisti,slugi ukrainene,care vor sa “salveze “ Bucovina… S-o salveze de cine si,mai ales,pentru cine?
  Asa încât,nici nu este aşa important ca domnul Dragusanul,arendaşul cultural sinecuristic ,cu revelaţii de bucovinean ratat,să citească aceste lungi si plicticoase misive,pâna la urmă imi exprim speranţa ca le va citi şi cine trebuie.
  Că mai este mult,foarte mult de scris,încă nu am abordat,de exemplu ,chestiunea derogărilor,ce-cum,dar si pe aceea a vocaţiei dumnealui de specialist în chestiuni de dreapta –stânga,care i s-au înşurubat in genă şi de care nu mai poate scăpa,cam de prin anul 1978,de la cenaclul de la uzinele “Vulcan”,unde era o mare concentraţie de scriitori si artisti scăpaţi de sub control,deviaţionisti de dreapta si care – culmea! – locuiau sau se îmbatau si deviau spre dreapta in fosta casă a unui oarecare Corneliu Zelea Codreanu,seful istoric a lui mos Ungureanu-Somnorila…

  Răspunde
 38. Titi

  Cel mai indicat ar fi sa trimiteți în plic sigilat, pe adresa Redacției (confidențial ptr Cornel Tilihoi) orice probe edificatoare privind plagiatul din operele omului de cultura Ion Dragusanul. Garantat, e cea mai buna soluție…

  Răspunde
 39. gica

  Individul acesta este unul dintre aceia care traieste cu iluzia că notorietatea,competenţa,cultura,bunul simţ, se iau prin simplu contact,precum râia sau sifilisul… De aceea trimite la autografele date de oameni care nu intra in discuţie si nu pot fi alăturaţi dumnealui nici cu titlu de amabilitate scremută…
  Pentru cine işi aminteste, acum câţiva ani,nu mulţi,vreo doi-trei,in aceeaşi logică,acelaşi domn intenţiona să deschidă la Muzeul Bucovinei nu-ş-ce manifestare/evocare/pomenire a tatălui lui Florin Piersic… In mod normal, ar fi urmat si o evocare a mamei lui Stefan cel Mare,a Mumei-Pădurii,a unor mătuşi sau strănepoţi ai lui Eminescu,că tot se dă dumnealui expert eminescian,mai ales în pietre „mormântale”… Aşa cum forţeaza orice impostor limba româna,utilizand licenţe de mâna a III-a,deoarece termenul încetaţenit în limba literară dar si în limbajul specializat al istoricilor si arheologilor este “piatră tombală” ! Că, dacă vrei neaparat sa foloseşti un neaoşism,ai putea spune,eventual,”piatră de mormânt”…
  Însă nu este zi lăsată de la Dumnezeu fără o proliferare a producţiunilor îmbârligatei minţi a domnului Dragusanul , mistificări grosolane,in dispreţul publicului cititor…Iată,din creaţiunile “artistice” ale dumisale,mai exact din „Această comedie tragică, acest joc de-a războiul” :
  http://prntscr.com/9cx10p
  dar şi:
  http://prntscr.com/9cx1bu
  Prima – “Ostasi austrieci in Cernauti” iar a doua imagine ar fi “Ostasi austrieci in obcinele Bucovinei”
  Iată numai prima imagine ,in toata splendoarea sa,din surse credibile,verificabile :
  http://prntscr.com/9cx2rd
  (comandamentul districtului 28,cum scrie,de fapt,la intrare in clădirea din prima poza…) Nici vorbă de Cernauţi!
  …precum şi aceeaşi locaţie,în altă imagine,cea a unei cazarme austriece din Praga
  http://prntscr.com/9dcpeg
  Iata o explicaţie amplă,foarte la indemână,pentru întreaga tărăşenie:
  http://riowang.blogspot.ro/2012/06/army-found.html
  Imaginea este oarecum celebră,nu are rost să dezvoltăm…
  A doua, cea cu “…ostasi austrieci in obcinele Bucovinei…”,este, in realitate,ca mai jos:
  http://oesta.gv.at/site/6781/default.aspx
  respectiv : “ Un convoi (tren…) de transport cu caini de razboi in muntii Transilvaniei”,corespunzator inscriptiei: “Ein Transportzug mit Kriegshunden in den Bergen von Siebenbürgen”
  Adică, mai din porţiuni Obcinele Bucovinei!
  Se naşte fireasca întrebare ce anume îl mână din urmă pe acest domn să comită astfel de brambureli,probe ale imposturii sale penibile,ale sfertodoctismului său jegos,poate doar simpla dorinţă de a dovedi că işi merită derogările?
  Nici vorba,dumnealui are un delir de etalare care frizează patologia ,undeva la limita dintre schizofrenia paranoidă si o sociopatie care te poate face pierdut si cotat doar ca un original neinţeles de rautacioşi…

  Răspunde
 40. gica

  No, iata, dragii Mosului (Mos Craciun, dar si Mos Nicolae) confirmarea definitiva a unui fisss! Un fiss mediatic…
  Asta nu inseamna ca Dragusanul-Gaza nu este o jigodie. Doar ca nu este singura jigodie publicistica.
  Sa auzim de bine!

  Răspunde
 41. Apostoli&Sohns

  Domnule administarator al blog-ului,acuma sa va vad daca aveti instalatiile puse la punct pentru iarna nucleara a mârlaniei si imposturii in care se lăbărţează quasidomnul Dragusanul ,profitând de timiditatile si de duiosiile dvs. ,pe blog-ul dumnealui ! Ca,in timp de dvs. “moderati” comentariile dure,ca sa nu va stricati definitiv la dinţi cu cumătrul întru ale publicitatii Ion Gâză,om de cultura de larga respiratie sinecural-imbecila,om de bine,om de zapada,om de nimic precum si alte povestiri,dumnealui si-a adunat ostile risipite ,a facut o evaluare ca orice strateg crescut la cenaclul de la uzinele Vulcan in spiritul luptei de clasa apoi a contraatacat la baioneta indicand tinte false in persoana infatigabilei madame Beldiman in timp ce,aceia care isi vor pierde gâtul respectiv banii de publicitate,respectiv dumneavoastra ,vor bate in drâmbă… Iar daca nu stiti cum vine asta,nici nu are rost sa discutam despre plagiat la “omul de cultura” Dragusanul pentru ca nu asta este discutia,el nu plagiaza,el violeaza copy-right-ul prin copy-paste si indobitoceste tanara generatie cu produsele sale subculturale artizanale… Si mai este si platit in bunuri si produse traditionale,in partituri uitate,in oua si carti de pe unde isi fura dumnealui nutreţul ,banuindu-i pre mulţi ca ar fi mai proşti ca el sau, cel puţin ,mai fricosi…
  Sau – de ce nu – sa-i dati un raspuns la care,din ratiuni diplomatice ,sa cereti un acord prealbil al dumnealui,un preview,adica…

  Răspunde
 42. RUDOLF

  In primul rând,felicitări pentru demersul legal pe care l-ati intreprins,atât dvs. cât si domnul Beldiman ! Chiar daca avem interese distincte,nu este de ici de colo că a indrăznit cineva să-l intrebe de sănătate pe impostorul sfertodoct Gâza,pe care l-am putea numi,fără să exagerăm,Ion Gâză -Botezătorul…
  Intrucât am promis,iata-l pe impostor in toata splendoarea sa cufuristica,etalate intr-una dintre cele mai reprezentative actiuni de dezinformare si sfidare a bunului simţ,de lipsa de respect faţă de publicul căruia i se adresează si pe care îl invocă cu nonşalanţa sociopatului înca nedat in vileag:
  „ILUSTRIERTE BUKOWINA” (?!?),pe fond ,o colationare chinuita de reproduceri modeste dupa respectabila lucrare “Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild – Bukowina”,accesibila oricarui amator pe Internet,la un simplu “search” ,dat pe orice browser… Din motive pe care inca nu le inteleg in totalitate,domnul Gâză copie la greu imagini despre care are convingerea ca nu sunt supuse regimului de copyright (in context, nu are nici o semnificatie daca sunt sau nu sunt sub acest regim…),le re-botează, dandu-le titluri bombastice,izvorâte dintr-un anumit tip de megalomanie care frizeaza patologia,apoi le incadreaza si le aliniaza in conceptele sale bolnave ale unui bucovinism de mucava,altoit pe un neaoşism suspect ,inrudit cu teoria propagandei austriece despre homo bucovinensis,metamorfozat mai apoi in homo sovieticus apoi,reîncălzită din nou,sub alte auspicii,in homo bucovinensis ,pe filiera galitiano+ruso+ukraineana,faţă de care domnul Gâză are afinităţi şi duioşii quasi-institutionale,de slugă platită.
  Imi asum aceasta apreciere şi o şi pot demonstra,la rigoare,cel puţin până in momentul in care aceste propagandist de duzină va explica intr-o maniera lipsită de echivoc substratul puturoasei iniţiative “Manifest pentru salvarea Bucovinei” !
  Că ce zice dumnealui,cel mai strălucit produs al şcolii de mâncat kkt de la cenaclul uzinelor Vulcan precum si al şcolii de catiheţi de la Kiew,o institutie de binefacere care produce jupâni obişnuiţi,in vremuri de criză,să facă plăţi in cofraje de oua,vodcă ,partituri ,cărţi tematice pentru slugi credincioase ?? Zice aşa:
  ILLUSTRIERTE BUKOVINA: Aşezări (I)
  “…Împărţită pe cinci teme mari (aşezări, porturi, case, tradiţii şi obiceiuri), colecţia „Illustrierte Bukowina” începe, premeditat, cu litografia exodului ardelenesc spre nordul Moldovei, pe şeaua Tihuţei, şi se încheie, simbolic, desigur, cu despărţirea nefericitului Arhiduce Rudolf de bucovineni, la poalele Prislopului….”
  Adică,cum ar fi,numai pentru dumneavoastră,din partea geniului cu radacini la Revacăuţi,care nu stie nici o limba străină dar are revelaţii istorice si culturale imbatabile,cam aşa:
  http://prntscr.com/9mpjmf
  Iar faza cu “nefericitul Rudolf…”,Print de Coroana etc.,cam asa:
  http://prntscr.com/9mpkbt
  …sau,de ce nu,asa:
  http://prntscr.com/9mpkwt
  .. In care se vede clar ori ca etniile bucovinene,cu aport ardelenesc,îi transportă bagajul tragicului prinţ de coroana,respectiv un urs impăiat,ori ca este o aluzie la atacul de la Plevna,despre care ne va spune dumnealui mai multe,altădată,când se va ocupa de re-editarea poeziilor lui Iona-Luca&Luca-Ioan& Mateiu Caragiale,care sunt o singura persoană,încă de la pelasgi,iară nu cum cred ăştia,cu studii superioare,care îl încurcă pre el !
  Ei,dar acu’ îi acu’,lelea vrea si badea nu ! (…Ca să cităm din inţelepciunea populară a lui homo bucovinensis… ) Iata mai jos ,foarte explicit ,cum stau lucrurile cu emigrantii ardeleni si cu tragicul prinţ de coroană,precum si alte povestiri,ca desert:
  http://prntscr.com/9mpp5r
  ..adică,pe scurt,”Mocani mergând la târg”,o lucrare (atentie,acuma o sa va dau,domnu’ Gâză,numele exact al autorului!) a lui LADISLAUS PATAKY DE SOSPATAK,un pictor maghiar nu chiar asa de mare,care a trăit si a lucrat prin Apuseni,de unde se poate mânca cel putin o pâine,mergând cu masina,până la Tihuţa…
  Apoi,iata cum stau lucrurile cu Rudolf:
  http://prntscr.com/9mpr2k
  …Ceea ce ,atât mie cât si altor privitori,ni se pare un titlu al dracului de potrivit,suspect de potrivit,mai ales că aparţine desenului original,ce se regasete in cartea pe care domnul Gâză o greblează de troscot , vândut apoi cu titlu de trifoi.
  Dar,oare,este domnul Gâză un propagandist atat de sofisticat,de perfid,de diabolic, încât sa ne încurce circumvoluţiunile şi să ni le lege,în culorile galben-albastru,definitiv si irevocabil? Sau,poate,în capul dumnealui este o oarecare confuzie,o fierbinţeală care conduce la un delir bucovinist-autonomist,însă nu unul obişnuit,ci unul care ni se trage inca de la 1392,de la Roman-Voda,şi din care mai rezultă că însuşi Stefan-cel-Mare era Bucovinean,nu prea homo,că îi cam plăceau muierile,însa care asculta ,la căşti,muzica recomandata acum de domnul Gâzâ,in alta secţiune?? Priviti si dvs. si judecaţi:
  http://prntscr.com/9mpv2r
  Atrag atentia celor nedumeriti ca cele doua imagini sunt de pe blog-ul domnului Gâză,pe aceeasi pagină,in ordinea de succesiune pe care o vedeti si dumneavoastra,cu elementele de derută pe care nu vi le descriu ,întrucat eu nu am banuiala că ati face parte din aceeasi specie cu domnul care emite panseurile consacrate ca titluri…
  Iata si crudul adevar:
  http://austria-forum.org/web-books/kpwde20de1899onb/00000217
  sau
  http://prntscr.com/9mpwod
  …”Recunoasterea paternitatii”,adecă,pur si simplu tatălui i se prezintă pruncul,intr-un interior romanesc din Bucovina,de catre moaşă,in timp ce lehuza zace in pat…
  Toata sectiunea “Ilustrierte Bukowina” este plina de contrafaceri de acest tip,dacă domnul Gâză pretinde ca este fals ,putem încropi o brosură numai cu ineptiile sale asa-zis “iconografice”…
  Iar dacă în spaţiul dintre prima reproducere programatica,cea cu “emigranţii ardeleni” precum si ultima,cea cu “Printul de Coroana Rudolf”,se află material de aceeaşi calitate,contrafaceri de cea mai joasă speţă,ce este,atunci,întreaga însailare dacă nu tot o contrafacere penibilă?
  Retorică sau nu,întrebarea ar trebui sa le procure oarece fiori celor care il consideră pe domnul Ion Gaza-Botezatorul om de cultura !
  “Artist” cu doua derogari,ca sa poata lucra dumnealui la stat,sa ia bani ca sa faca presiuni pentru spectacolele fiului său,să ameninţe dacă nu ii sunt finanţate inepţiile si contrafacerile din bani publici,sa înjure,să scuipe,să facă pe detectivul cultural si să ameninţe pe baza efectului de legitimaţie…
  Intr-un oraş care – repet o observatie care nu-mi apartine dar pe care o citez pentru că este justă – are o universitate si o filiala a Uniunii Scriitorilor…
  Fraudele,cele morale si chiar legale, pe care le comite arendaşul sinecuristo-cultural Gâză sunt,dupa cum lesne se poate vedea,la fel de grave ca si mercenariatul său în lupta pentru bani de publicitate a unor entităţi private de presă care, ele însele ,s-au CARTELAT pentru a nu se concura si pentru a beli statul de nişte sume frumuşele,adăugate la cele virate de unii politicieni verosi,cu studii dobândite la vârste respectabile,cum ar fi bacalaureatul la 29 de ani si celelalte cumpărate la bazarul de diplome…Ziare (de pilda…) care îi publica mercenarului imbecila colecţie de re-re-re-produceri contrafacute “Ilustrierte Bukowina”…

  Răspunde
 43. Keno

  Iubesc publicația Dvs pentru faptul ca nu s-a asociat cu ceilalți mercenari și moguli vechi de presa în nici o licitație publica. Faptul ca a-ți avut curaj sa participati singuri impotriva tuturor si sa încercați măcar sa dărâmați elefanți ordinari din presa și cultura suceveana va situează la un nivel de încredere fantastic în fata opiniei publice care va consumă. Era de așteptat ca prin intermediul unor jigodii sa fiți atacați ulterior. Copiilor, atacul virulent împotriva voastra cu inepțiile debitate de excroci culturali și gaozari ratați, ma face sa vibrez de bucurie ca la vârsta mea pot întâlni oameni tineri dar, puternici ca voi. Copiilor, va ador, va urez succes și compromisuri puține. Cred ca voi sunteți singura speranța pentru tara asta de kkt. Referitor la mercenariatul după contracte de publicitate prin licitații trucate, am văzut plângerea publicata pe site-ul lui Gaza-Botezatorul și sunt convins ca ati făcut totul legal, ați câștigat la Curtea de Apel, iar disperarea lui Gaza și a celorlați din haita lui vine exact din frica lor prezenta si viitoare fata de voi. Copii, sunteți altceva. Loviții peste bot cu legea în mana, sa urle de durere. Licitații și resurse umane. Și apoi loviții încă o data, și tot asa mai departe. Dacă nu au lupi tineri curati si bani din licitații publice sunt obligați sa se „prostitueze la negru” prin spaga. Lăsații în sula goala. Sunteți cei mai deștepți ziaristi locali, ați știut exact unde să-i paliti. Bravo vouă! Succes încă o data la început de drum, ca oricum sunteți din alta specie.

  Răspunde
  • Keno

   Și oricum…sigur e unul foarte tare printre voi. Când aveți unul deștept printre voi, nu-l eliminați, ci luați-i urma…sa faceți echipa. Trebuie sa cresteti ca ziar și experienta și flerul meu imi spune ca va fi vai de curu ordinarilor corupti din mizeria asta de județ, de tara și neam. Încă o data, bravo copii, va apreciez pentru START!

   Răspunde
 44. gica

  Ha, ha, se-ncura din nou pe aici lumea si lucrurlii! Imi place a naibii! Bravos! Si, domlea, sa te vezi aproape de streang, cum ii omu aista mare di cultura buruienilor di pi santu comunal natal, si sa strigi cat te tin bosogii ca tu ai invins si ca esti erou, ai salvat nu stiu ce … asta-i numai intr-o parte a ei de de rasul curcilor, pentru c, de fapt, e dovada de caz clinic cert. Drept care, oameni buni, daca angajatorul lui nu-I cere proba medicala de sanatate mintala si emotionala, crutati-l si ajutati-l macar voi: duceti-l la medic. Ca s-ar putea sa fie contagioasa boala lui si fereasca Sfantul! Sociopat, cum crede cineva, e putin lucru. Auzi, a salvat 50.000 de euro! Pai de ce nu-I salveaza in primul rand pe cei pe care ii cheltuieste, din aceiasi bani publici, el insusi cu proiectele lui de kkt si de familie? De ce nu-I salveaza dandu-si demisia si scapand institutia aia de cheltuiala salariala pe care ea o face cu el, dar si scapand spatial public de un idiot mincinos, ipocrit, impostor, incult, care scoate toata ziua b-sini pe gura! Trbuie sa I se infunde candva, prea a dat cu kkt in multa lume fara motiv, incorect, neonest, nedrept, bolnav! Si poate ca e cazul sa plateasca un pic si cei care trebuiau sa-l struneasca si l-au tolerat!

  Răspunde
 45. Caraibe

  Iuuuui, da ce treaba misto ati facut. Doamne ajuta! Nu am crezut ca cineva mai are curajul de a trânti de pământ cu acest neom! Felicitari domnule Beldiman. Dacă tot ați renunțat la politică și la tot ce făceați pentru a vă dedica jurnalismului sper să mergeți în continuare cu demascarea excrocilor. Am să vă trimit ceva pe adresa redacției. Va urez ca Noul An să va ”țină”!!!!!

  Răspunde
 46. Nelu I

  De ziua ta, îmi pare rău, Ioane,
  Nicicum vreun “La mulți ani” –
  Urarea asta nu-i de lighioane,
  Dar e, în schimb, de Beldimani!

  Răspunde
 47. Ion Dragusanul

  Catrenul tau, iubitule poet,
  În lung și-n lat amar mă înfioară,
  Dar tac și mă înclin, căci lira mea-i pe net
  Și-o zdrăngăne scremut o muză chioara.

  Răspunde
 48. Nelu I

  Să rimezi ”poet” cu ”net”
  Ești ori Gâză, ori proclet,
  Că doar el, Gâză-procletul
  Scrie opuri mulgând netul…

  Sau:

  Nu e-n lume alt poet
  Ca Gâză cel de pe net.
  Cine-i Gâză? E poetul
  Care scrie mulgând netul.

  Răspunde
 49. laura

  Mânați mai…..hai, hai! Băgați, că-i fain tare. Poate cineva să-mi dea niscai site-uri locale ale prietenilor, dar și ale dușmanilor lui Gaza-Ionica cel vestit? sa ma culturalizez și eu olecuță. Tare as face niște comparații. Multumesc.

  Răspunde
 50. Nefericitul Rudolf

  „Laura
  Este relativ greu de găsit pe cineva care să se declare deschis prieten al domnului Gâză,imprejurarea ca dumnealui se legitimeaza cu autografe de pe la te-miri-cine si care, eventual,il confunda cu anume autori raposati întru domnul este aleatorie(cum ar fi acest domn Vasile Ursache,caruia ii lipseste minima vigilenta militieneasca si ii dedica o carte cu autograf,anume „domnului Ion Codru-Dragusanu..”,demult plecat in lumea celor drepti…)
  Sau cu lista de preteni care i-au trimis mesaje de tipul „fie ca…” ,care sunt un fel de spam-uri perfide ale celor care ne doresc sănătate si virtute şi o viata indelungata,să ne mai vedem o dată, si care,mai apoi,se leapădă de tine cam pe când se află cum este cu „Ilustrierte Bukowina”,deci ce preteni am putea sa-i recunoastem domnului Gâză? Iaca ,cel putin doi,in afară de un grup cu ai carui membri face dumnealui combinatii de doi luati cate cinci,de pe la un grup de presa tartorizat de un anume gaspadin Stelian Nistor,mare om, mare caracter…
  Deci ,primul ar fi Mesterul Manole,cel ruginit in luptele sale cu frectiile Carmol si Galenica,pe care le consumă eco+bio, pe stomacul gol,de leac.. Că se cunoaşte că amândoi de la o fântână au izvorât si cură,că unul îi poarta mapa lu’ balan iar celalat sapa şi,amândoi,ţucalul… Numai că – atentie! – ei nu se afişează impreună decât cel mult pe forumuri când,loviti in aripa,se dau drept altii,insa se afla intotdeauna de parte justă a cauzei,chiar sub masa fiind,cel putin unul dintre ei…
  Ar mai fi, apoi,domnul Emil Ursu ,cu care domnul Gaza ar avea cel putin niscaiva afinităţi cromatice,se asortează,in primul rând,in sensul ca unul este negru-n ceru’ gurii iar celalat ar fi negru nu atât in sinea lui cât in acoperisul lui,coaja lui,cum ar fi… Asortare care se produce,desigur,şi la al doilea rând !
  Că cum altfel s-ar explica asocierea prestigiosului Muzeu al Bucovinei cu subproducţiunile ciupite de pe net ale domnului Gâză,că era cât pe ce ca dumnealui sa-si etaleze colectia de iarna-primavara „Ilustrierte Bukowina”,cu materiale ciordite de pe net si botezate altfel (ca nu se stie niciodata…), cam asa cum fac etnicii rromi care vând caii furati dupa ce ii vopsesc ,in prealabil?? Mai explicit,chiar – să iei de pe undeva o copie a copiei copiate de pe toate copiile răscopiate a tulburatorului tablou „Rapirea din serai” si să-l oferi,apoi,publicului insetat de cultura drept „Cina cea de taina” ??
  Dupa o matura chibzuinta, am decis sa nu-l trec pe domnul Micea Daneasa,sculptor,la lista cu preteni ai domnului Gaza deoarece numitul este o fire mai complicata,nu atât pentru si-a uitat resoul in priza si era sa dea foc centrului muncipiului, ci mai mult pentru faptul ca este un geniu,are cosmaruri sub forma de ştime si inca nu este clar daca mostruoasa creatie din centru,cunoscuta indeobste drept „Molia” sau „Bucovineanca din Prelipca, scoţându-şi combinizonul ,cu mari eforturi,mai mult noaptea” este o ştima sugerată/instigată de catre domnul Gâză sau este doar o expresie a nemultumirii artistului faţă de tratamentul financiar (Gâză-Molie-Fluture – de banii ăştia, asta aveti!),incât municipalitatea a trebuit să pună o inscriptie oarecare pe o parte a „monumentului”,ca sa stie lumea care este faţa si care dosul…
  Si nici pe domnul Flutur n-am putut sa-l trec la galeria cu preteni,deoarece sunt indicii temeinice ca domnul Gâză l-a manipulat oarecum,mai intâi l-a facut „nazist” sub forma unui comunicat al PSD semnat „Ion Dragusanul” apoi l-a servit,aparent cu credinta,l-a învăţat cum se poate resuscita dreapta fără să stie stânga apoi l-a băgat intr-un merde mai mărişor,cu motanul Somnorilă,care torcea cam verde…Apăi,asa se face intre preteni? Lasă că a mai incercat domnul Gâză sa-l mai inmoaie,sa-l mai indoaie,pe pretenu’ Ghita ,publicându-i in mod repetat aspecte din opera lui Pataky,mare pictor maghiar,respectiv unele aluzii fine la stramosii domnului Flutur,emigranti ardeleni,trecând pe şeaua Tihuţei,spre Bucovina, care s-ar fi aflat in acea coloana (unul dintre ei chiar increţeşte fruntea ca domnu’ Flutur când boncăluieşte pe soseaua de centura,numa’ ochelari n-are,ceea ce este de inteles,in contextul istoric) numa’ ca geaba a batut şeaua,ca n-a priceput…
  Nu vă loaţi dupa lista cu „preteni” care i-au trimis mesaje,cea publicata de domnul Gâză,aia este expresia concentrată a perfidiei sale dobândite la Universitatea Populara de la uzinele „Vulcan”,e din categoria „incurcă-i,drace!”,adecă este un indemn la cei nominalizati sa se incaiere intre ei,sa zica fiecare in parte: ia uite,mă,cu cine mai kurvăsăreste ăsta! Plus ca este si o traducere din japoneza simplificata a aplicatiei IGURAKAKURU,menite sa arate inamicilor din chestiunea publicitattii ca,iata,mi se rupe de voi,pe lista mea de preteni se află atât actualul cât si viitotul prim-secretar al CJ,astia mi-au semnat si o sa-mi mai semneze derogari! Ca sunt atâtea arendăşii sinecurale care mă asteaptă…
  Cât despre inamici,in afara celor vizaţi direct de catre domnul Gâză,iată două exemple oarecum didactice:
  Mergeti la
  http://omperfid.blogspot.ro/
  …care este blogul intunecat al unui tânăr basarabean ce vede negru in fata ochilor când aude de Gâză… Numai mă mir foarte ca n-a aflat până acuma de aceasta mică discutie ,sa vina si el cu ostile lui impotriva păgânului..
  Apoi,iata si
  https://spetcu.wordpress.com/
  …pe care,ce sa vezi,domnul Gâză îl bănuieşte pe nedrept de hiclenie,confundându-l ,în maniera sa atât de personala de a alege macul din kkt cu mănuşi de box,cu un duşman clasic in viaţă,in pauzele sale de confectionat colaje de pe net,intr-un puseu de detectivism rezidual,rămas tot de pe la “Vulcan” – nărav ,am zice noi,de samurai rămas cam fără stăpân cert,un ronin,cum ar fi,care nu stiu eu cum se zice pre limba ukraineana…
  Asadar,intotdeauna la serviciu (nu in sensul,doamne fereşte,de prezenţa corecta la locul de munca,încă n-a păţit ruşinea asta…),mai vigilent cultural decat Titu Maiorescu,mai precis decat carbonul 14,mai talentat decât Leo de la Strehaia,mai destept decât el insuşi,domnul Gâză este omul care n-are nevoie de scoli ba chiar nici de spitale ca sa fie pre veci un Leonardo da Vinci al culturii bucovinene ! Scipio Africanul din Revacăuti ne va da cu tifla mereu,in sensul ca ţie,popor ingrat nu-ţi va ramâne nici cenusa mea…
  Am zice noi ca nici praful si pulberea de pe toba,din fericire.

  Răspunde
 51. gica

  Se cere consultat de-un procuror
  Gâză – rău nemulțumit
  Că deși-i cert erbivor,
  Tot ca muscă-i …hărțuit.

  Răspunde
 52. Nelu I

  Nu, dle Gâză-Dragușanul, nu! Dta nu pricepi niciodată nimic ori pricepi numai ceea ce-ți convine. Meteahnă de calificat la locul de munca și de pălmaș plătit pe baza de derogări. Poate și de posesor de garanți sau de promisiuni de impunitate…
  De fapt, oriunde apare implicarea lui Drăgușanul, locul pute și e de bănuit că se consumă o ilegalitate! Nu, nu te hărțuiește nimeni. Nici măcar vreun strop de conștiință proprie.
  Dta mănânci pâine (multă, bună, prea multă și prea bună pentru cât meriți) din bani publici și aproape tot ce stă în legătură cu banii publici se află în legătură cu o lege a accesului la informații de interes public. Prin urmare, așa cum ești dta vânător de orice lucru de interes public care ți-ar putea aduce o mică ciupeală personal (ex: licitațiile pentru publicitate ale unor instituții publice: CJ, primării etc.), tot așa dnii în cauza se pot interesa (și legea le asigură accesul liber la informații de acest fel) despre ce și cum în legătură cu dta – care iei salariu bun de la stat în timp ce nu ai școlire și competențe pentru postul pe care îl ocupi (în locul școliților pe care îi detești zilnic!), nu ai disciplină de angajat, program de angajat, rigori de angajat etc. Firește că nu ești singurul vinovat.
  Faci în schimb tot felul de drăcii, care sunt fără excepție matrapazlâcuri cu finalitatea în câștiguri personale tulburi ca legalitate și moralitate. Si atunci când lauzi,când ai prieteni și dușmani, și atunci când înjuri, și atunci când dai la gioale sau pupi fund fara să te intereseze adevărul, corectitudinea, onestitatea. Acum, spre exemplu, susții în mizeria dtale de plângere penală că ai singur rezultate în producție (nu la Vulcan!) mai multe decât toată instituția… Să fim serioși!

  Răspunde
 53. Titi

  Vezi domnule Gica …nu-i chiar un fiss! Încercăm! Ne chinuim! Problema e ca lucrează greu instituțiile statului și nemernicii au timp sa eschiveze (de exemplu să-ți susții apărările cu o plângere penala sau cu articolul Mercenarul Negru al presei și culturii…). De aia nu poate fi publicat, probabil, totul. De aia merge totul rău în tara asta condusa de indivizi de teapa lui I.D., dar școliți. Pana una alta …sa vedem ce-o fi mâine la Comisie. Ii ținem pumnii, încleștati…

  Răspunde
 54. gica

  Așa sa fie si să trebuiasca să cer eu scuze celor in cauză!
  La …hărțuirea de mâine, dacă va exista, șefilor acestui nemernic ar trebui să li se atragă atenția că, împotriva prevederilor legale, deși au fost plătiți pentru asta, n-au făcut ceea ce trebuie pentru ca angajatul lor să cunoasă, fie și minimal, legislația muncii și a conduitei ca angajat contractual. Deși i s-ar cere mult prea mult nemernicului, pentru că el nu știe lucruri absolute elementare de vreme ce poate spune ”noi suntem bieţi bugetari, nu funcţionari publici”. E ca un salbatic din pădure în parcul central! Orâșenii risca să fie mușcați! Halal dlui Varvaroi!

  Răspunde
 55. Franz_Joseph

  @Laura
  “…dar Pim, Bobby S, V Rusu, Coso, R Istrate, etc? Unde?…”
  Aceştia mie imi par a fi aliaţi butaforici,de circumstanţă, sau ,cum ar fi,neşte membri plini sau supleanti din echipa sa tehnică,de zgomote sau de efecte special, dar si personalul său de dat cu tesla-n orişice,adecă cei care îndeplinesc ,prin derogare de la dreptul comun,condiţia de coafeză/coafez,manicuristă/manicurist,frizer (pentru episoadele sale care frizeaza penibilul),observator cultural de noapte,zicălaş pe partituri obţinute cum numai dumnealui si noi stim. Fireşte ca lista nu este completă,in sensul celor de mai sus,mai sunt si altii,cum ar fi iniţiatorii “Manifestului pentru salvarea Bucovinei”,pe care vi-i reamintesc,pentru frumuseţea detaliului (…cutare este : jurnalist,pafletard…) ceea ce nu că-mi ridica mie neşte semne de intrebare ci chiar părul pe cap mi-l ridică,că oare de ce nu se sesizează nimeni din oficiu ca să-i mai dea derogari la sugiucuri si arendasii cultural-sinecurale domnului Gâză,că doar vin alegeri proaspete ! Iată lista:
  Roman ISTRATI, poet, publicist
  Sorin AVRAM, jurnalist, pafletard
  Dumitru TEODORESCU, ziarist, publicist, scriitor
  Tiberiu AVRAM, ziarist, publicist
  Ion DRĂGUŞANUL, scriitor, publicist
  Mihai PÂNZARU-PIM, artist plastic, publicist
  Constantin-Emil URSU, Manager Muzeul Bucovinei
  Victor T. RUSU, poet, publicist, artist fotograf
  Nicolae BARBĂ, profesor, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava
  Ana-Cozmina IGNAT, economist
  Andrei Teodor DRĂGUŞANUL, muzician, sociolog, psiholog
  Acuma, să vedem si cum iese astăzi de la hărţuirea de care se plânge,că nu se poate să nu-şi pună ‘mnealui poalele-n cap,cât de cât! Pentru că aicea trebe muncă,nu glumă,trebe dat in fapt cu derogările dar si cu episodul de la uzinele Vulcan,precum că ce meserie de baza a învătat el acolo – turnator/formator,spărgător de nuci,mărturisitor, sau ce alta specialitate siderurgica?
  Deoarece noi ştim de la lecţiile de la care dumnealui a lipsit, fiind ocupat cu producţia,ca “viitorul si trecutul/sunt a filei doua feţe…” si nu se poate să trecem cu vederea această capodoperă bucovinistă a sa prin care îndemna:
  “Rugăm pe Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe clerul bucovinean, pe universitarii suceveni, pe toţi profesorii din Bucovina, pe şefii instituţiilor descentralizate şi pe oamenii de cultură, inclusiv pe ziariştii din acest spaţiu multicultural distinct să se pună în fruntea Mişcării pentru Salvarea Bucovinei…”
  Pentru că,nu-i asa:
  „orice popor trebuie să-şi merite locul pe care stă, prin memorie şi prin cultură”.
  Ca să ne explice dumnealui ,slujbas al statului,plătit din bani publici,ce inseamna in mintea sa si a echipei sale de manicuristi,ce inţelege prin sintagma „popor bucovinean’,ce,cum se defineste,ce spatiu îi atribuie,cum a năzuit dumnealui – tobă de carte invătată in pauzele de publicitate de la cenaclul uzinelor Vulcan,pe cine voia dumnealui să puna in fruntea ducatului re-autonomizat,ce homo bucovinensis agreează dumnealor,fi-va acesta domnu’ Balan sau domnu’ Flutur,alt marturisitor din arealul bucovinean mosit de plutasii din delta fluviului Başău?
  Ca nu se poate să nu raspundă dumnealui,cumva,deoarece intotdeauna il mananca limba când e să o comită, iar conversaţiile sale “private” cu triumviratul imbatabil Flutur-Balan-Onofrei,asistat de un anume ţucălar ,specialist in distilarea si rafinarea kktului indelung masticat, nu ii confera vreo clauză de impunitate,în pofida insinuărilor sale vădit nevinovate.
  Iar de uitat,nu se uită,hărţuit sau nu…

  Răspunde
 56. Nelu I

  De folos pentru dl Dragusanul si util in nevoile pe care dlui le are: Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduita al personalului contractual din autoritatile si institutiile publice si Codul muncii privitor la cercetarea disciplinara prealabila, dupa cum si o multime de consultatii de specialitate – aflate pe net si disponibile inclusiv pentru, de asta data, copy-paste! – referitoare la alcatuirea, functionarea, atributiile comisiei de cercetare disciplinarala (pentru ca, sigur, asa ceva numeste dlui …”inchizitie” si “comisie de etica si disciplina”, sper!; comitand noi acte de indiscipline – adica indiscipline …in forma continuata!). In rest, succes. Desi nu-i prea dau sanse. Si nici n-ar trebui sa aiba sanse dupa toate cele care se scriu cu probe mai sus si dupa cum ii functioneaza dlui metehnele indeobste cunoscute.

  Răspunde
 57. "Corina", dar nu Scintei

  Adunând nr. filelor din sesizarea către Comisie reiese ca aceasta are în jur de 250 file. Foarte, foarte tare…! Fundamentare, nu gluma. UNICAT în CCB! Nemaiîntâlnit, bravo, felicitări. …nu am cuvinte! Dar de ce oare Mercenarul Negru nu le publica pe toate? A postat doar ce i-a convenit lui. Să-i fie rușine de ce mizerii a făcut. Propun ca, dacă tot a rămas fără atribuții și festivaluri rock pe care sa le organizeze, sa ne mobilizam noi ceilalți salariați „prosti” din CCB și să-i preluam atributiile… Colegi, hai să-i facem solicitări scrise la Manager sa vadă ca are cine organiza toate „evenimentele unicat” ale „unicatului”.

  Răspunde
 58. gica

  Grăit-a pehlivanul: „cerându-i precizări dacă mai fac festivalurile, cărţile şi “Revista Bucovinei” sau vin zilnic, între orele 8-16,30, la Centrul Cultural “Bucovina” şi stau şi eu ca toată lumea”.
  Firește că grăit-a pehlivanul nu altfel decât obișnuit, adică turnându-și colegii și șefii și prietenii (calomnios sau nu, dar făcând un denunț public!): la locul lui de muncă …toată lumea stă. Cu excepția celui care, pentru că n-a avut niciodată program, se retrage în câteva luni de concediu de odihnă și de recuperări. Doar că poate fi o problemă cu acest concediu restant, neefectuat (de ce?) în cursul anului calendaristic, iar de recuperat – recuperează ce? Auzi câtă finețe de farmacie: cică și-a luat trei ore de recuperări (ca să țină o lecție de istorie, cultură și de bucovinism fruntasilor locali ai PNL)!

  Răspunde
 59. Titi

  Denunț la Parchet, mai nou la DNA. Toți te rugam sa le depui, sa vedem ce-o fi…vrem adevărul. Ca sa arăți ce tare ești când urci treptele acolo! Nu uita să-ți faci poza pe trepte la intrare, s-ar putea sa nu mai ieși. Cred ca te cam bagi în kkt singur și-i mai bagi și pe Mogulii cu care ai făcut averi. Unde nu-i cap… Joci prost pe strategia ta, dar și mai prost joci pe strategia altora…Cred ca vei avea insuccesuri unul după altul. Așai când ai avut o cariera de carton si ești construit din hălci perisabile! Te destructurezi singur, dar și pe prietenii tai. Te rog, depunele odată, nu mai tot vorbi de ele pe blog.

  Răspunde
 60. Laura

  Ceva despre ClementMedia (este un blog exclusiv cultural spre deosebire de Matracuca – gaza asta, cel puțin asa mi s-a părut la o analiza sumară ), îmi poate zice și mie cineva ceva de el? Cu ce se ocupa propritarul ?

  Răspunde
  • Ion Dragusanul - ocupantul

   E prietenul meu! Nu stiu daca e trecut in nomenclatorul ocupatiilor, dar sa fii prietenul meu este o profesie si mai ales o acupatie. Eu ocup totul!

   Răspunde
  • Laura

   Nu va supărați ca tot întreb, dar caut ceva și vreau sa cunosc puțin orașul asta. legăturile, combinațiile, dusmaniile, etc. Multumesc de ajutor.

   Răspunde
   • Nelu I

    Alo, domnu …Laura, ăsta nu-i oraș, bre, ăsta-i municipiu! Te rog!
    Că-i făcut din suburbani precum Gâza și ai lui și alte găști asemenea, până te miri unde, la ce nivel, asta-i alta gâscă. Da noi trăim la municipiu, așa să știi! Și nu-ți dăm listele cu prieteniile și dușmăniile municipiului nostru nici să mori matale de necaz, sâc!…

 61. Sandu

  În sfârșit Varvaroi a fost naucitor: “Dar, dom’ Ionică, vă pune cineva să faceţi cărţi, revistă şi festivaluri?”. Pasă VarvaRoi, ești în sfârșit bărbat. Sa vedem cat te tine, colega. Felicitări redacției pentru curaj. la noi în CCB toți toarnă pe la spate dar nimeni nu are curaj pe fata. Am sa va caut.Va mulțumim pentru ce faceți.

  Răspunde
 62. Sed lexus

  Scuzați ca mă bag poate unde nu-mi fierbe mie ibricul, dar m-a prins spectacolul. Cunosc destul de bine personajul principal și nu-mi vine să cred ca nu va ieși din incolțire. Cade frecvent ca pisica. Nu neapărat victorios și cu dar la teșcherea (deși e maestru și-n asta), dar nici prea smotocit, pentru că in discuție acum se află smotoceala care i se administreaza. El are, ca si multi alți cetățeni din republica noastră democratică, maladia mintală de a crede cu mare convingere că oricare ar fi datele realității, adevărul este numai acela pe care îl vrei, îl preconizezi, îl dictezi tu! Așa cu reclamațiile care i se fac, tot așa cu reclamațiile și denunțurile pe care le face. Studiați și va veți convinge. Iar asta e și boala (sociopatie ,zice cineva mai sus), dar este și superficialitate de neșcolit cu succes social, precum și șmecherie de prost care mizează pe iuțeala de mînă proprie și nebăgarea de seama a celorlalți (adică hoție în regulă, alba-neagra pe seama carora el crede că face cultură și eroisme civice). Acesta este omul. Dincolo de un grobianism pe care e greu de înțeles cum se face că il suportă destulă lume care trece drept bună, pretențioasă, selectivă, chiar rafinată. Dar venim toți, destul de bezmetici incă, dintr-o lume adânc plebeizată și plebeu democratizata. Succes!

  Răspunde
 63. Rudolf & Rudotel

  Vreau să atrag respectuos atenţia celor interesaţi de subiect cum anume procedează acest domn,cacealmist de duzină,pentru a se sustrage (zice el..) oricărei răspunderi individuale:
  “…Da,este adevarat eu lucrez la stat,dar emit opinii si proliferez gogomanii pe un blog,deci este o chestie privată,pot să atac si instituţia care mă plateste si managerul si pe toţi care nu-mi plac,in baza unor criterii pe care eu le stabilesc in privat,pot modifica realitatea ,”iconografia” ciordita de pe net,orice fantezie îmi este permisa!…”
  Am citat sensul unor ziceri ale sale dar el chiar debitează in aceste zile ceva asemănător,poate chiar in “schiţa” de denunţ penal… Si cu asta este o chestie,că dumnealui ne dă de inţeles că ,alături de derogări,are si o clauză de impunitate, obtinută de pe la cei care i-au dat autografe si i-au scris SMS-uri de Iordan,ca să nu mai spunem de componenta subânţeleasă a acelei clauze de impunitate obţinute in trecutul sau de marturisitor in secţia de turnatorie a uzinelor Vulcan,unde a invăţat el sa bată fierul până spune totul la cenaclu,când dădea si el anumite dedicaţii si autografe de pe urma cărora unii şi-au revenit, alţii nu,daca ma intelegeţi…
  Dar se impun următoarele precizari:
  – Numai dumnealui crede că a epuizat chestiunea printr-o inacţiune (refuzul de a comenta “nomen odiosa”,adică ce spun cei de care realmente se teme,cei care îi indică,cu probe din “opera” sa,standardele foarte joase,ba chiar josnice,ale moralităţii sale,sfertodoctismul jegos,confuzia perpetuă în care se scaldă…
  – Chestiunea cu impunitatea datorate caracterului privat al înjuraturilor si sclifoselilor sale pseudoculturale nu rezistă,este nevoie de o analiza mai ampla,pe care,oricum,o voi face ,însă,pentru moment,să precizam că toate aiurelile sale imagistice,contrafacerile din “Ilustrierte Bukowina”,”Iconografie ardeleana” sunt de domeniul public, pentru că oricine ar căuta (eu am cautat,ca sa pot face proba) dupa imagine,pe Internet,de unde işi fură materia prima,nutreţul,browser-ul trimite automat la imaginile inepte,mincinos comentate,ale domnului Gâză,de pe dragusanul.ro…Ceea ce le confera caracter public,unul nociv si pernicios pentru spiritul public,un comportament condamnabil,aflat sub limita de jos a standardelor sociale in ce priveste dimensiunea lor culturală si educativ-formativă!
  Eu nu exclud ipoteza unei deviaţii comportamentale generate de sociopatia sa manifestă.. Sociopatia se află la limita dintre patologic si normal. Statistic,cca 4% din populaţie suferă de o forma sau alta de sociopatie (cf. Martha Stout,”Psihopatul de alaturi”,editura TREI,2010)iar aceasta nu implică izolarea sau diabolizarea celor atinşi ci doar conştientizarea si gestionarea adecvată a situatiei… Trebuie să ne punem aceasta intrebare – este sau nu un oarecare, ce se pretinde sau chiar este ales drept lider de opinie, sociopat? – fie si pentru a evita situatia in care un sociopat poate ajunge sa conducă o ţară,10 ani,sa zicem,poate influenţa destinele altora si care se desprind foarte greu de scena care face posibilă etalarea sociopatiei lor… Până cititi cartea,sa retinem că sociopatul nu are constiinţa vinovaţiei sale,nu are indoieli,nu are spirit autocritic,poate să spună astăzi ceva,să afirme ritos, iar a doua zi să se contrazică senin,să mintă sau să modifice realitatea fără a avea remuscari… Pentru că este,cel mai adesea,la limita interpretarii,sociopatul răspunde in toate formele autonome de răspundere – penal,civil,administrativ, cei mai mulţi dintre ei cunosc asta,instinctiv işi confecţioneaza migălos clauze si sisteme de imunitate/impunitate,joacă la cacealma,cultivă relaţii,manipulează,ameninţă,se repliază,incheie alianţe,fac elogiul cuiva pe care mâine îl scuipă… Amintiti-vă,in trecăt, de tratamentul aplicat de domnul Gâză lui C. Brateanu ,”Cosneguţă”,cum l-a botezat cu dispreţ si caruia i-a făcut apoi un elogiu ca pentru intrarea in Academia Română,in momentul in care acesta i-a procurat,el stie cum,costume de epocă de la teatrul din Botosani pentru fantasmagoria sa cu “Zicălaşii”… Nu mult dupa aceea,ca să nu i se urce la cap,l-a făcut din nou albie de porci,cel mai probabil după ce a înapoiat costumele… Cum l-a făcut pe Flutur “nazist” apoi l-a pupat si re-pupat in partea din spate a kurului,cum îl injură si-l scuipă pe Cătălin Nechifor apoi îl imbrăţişează fratern, cand “Presedintele m-a sunat…” !
  Până la urmă,soluţia potrivită in cazul dumnealui este tot opinia publică,care va cunoaste – cu toate sforăriile sale menite să ascundă,să estompeze – toate detaliile,subliniez,TOATE! – contrafacerilor,imposturii si ale levitaţiei sale in sfera imoralului si ilegalului. Iar acest lucru se va intâmpla in timp util si nici Stefan cel Mare,nici Dimitrie Cantemir,nici Ionut Balan,nici Gh. Flutur,nici I.L. Caragiale,nici L.I. Caragiale,nici nefericitul si tragicul prinţ de coroană Rudolf nu îl vor scoate din insectarul cu rataţi si impostori al gâzelor ajunse bucovinene prin uzurpare.

  Răspunde
 64. Steyciuk

  Bravo Rudotele! Ca bine le mai zici, ca tine mai rar! Ține-o tare, bagă mare! Participăm la asanarea vieții publice, nu-i așa, chiar dupa voina și dorința maestrului Gâză-Drăgușanul. Trebuie măturat, frecat cu peria de podele, dat cu mopul, uscat, dezinfectat, pudrat și pomădat orice loc prin care a trecut si a lăsat bale și urdori jigodia asta otrăvitoare! Subscriu la ceea ce spun eu aici, cu siguranță, si alții, intre care Pim, Cosovanu, V. Rusu, Em. Ursu etc., precum și mulți primari care, după ce au prostit electoratul și au fost aleși în funcție, s-au lăsat prostiți de Gâză și i-au cumpărat maculatura cu autograf.

  Răspunde
  • Titi

   Vreau și eu puțin ajutor…mai concret. Care-s primarii lui I.D.? Nu da nume, de exemplu spune-mi localitatile care dețin gunoi reciclabil. Care dintre maculaturi? Etc. Puțin ajutor, fraților! Nu-s om de cultura și nu știu nici 0,0001% din ce știți voi…Sa știu ce și unde sa caut. Doar la asta ma pricep.

   Răspunde
  • Ileana

   pe surse, f. tare: cercetare disciplinara ptr 223 fapte cuprinse în 21 încălcări de prevederi legislative. Separat: 4 infracțiuni, plus răspundere civila delictuala. Dosar de 246 file doar pe cercetare administrativa. De aia și-a luat omul tot concediul.

   Răspunde
   • Rudolph & Sohn

    @Ileana,12.01.2016
    Realmente f. tare, să fie macar pe jumătate aşa,să dea Dumnezeu! De ce să n-o spunem si pe ‘a dreaptă,acest „Centrul Cultural Bucovina”,în formula în care functionează,este doar un rezervor de sinecure si arendăşii transpartinice cărora li s-a zis culturale că nu li se putea spune altfel…
    Unde s-a mai pomenit să fii doar un referent cu derogare, ca să primesti si tu o rasplata aparent legala, iar tu să conduci,în fapt,nu contează cum – prin înjurături si răcnete – pe toţi,inclusiv pe managerul numit tot în doru’ lelii, că la cultură se pricep toti iar dacă nu te pricepi,te scoate Internetul,si nici organele nu se bagă,decât rar,cand trebe promovaţi alţi sinecurişti,pe loturi,din alta editie de plutaşi,revăzută si adaugită, in urma unor alegeri, fie ele locale sau generale…
    “Comunicat de presă – PSD
    Fascismul lui Flutur, în atenţia Europei
    Celor care îl venerează pe Flutur, le recomand cartea „Viaţa lui Adolf Hitler”, de John Toland, apărută la New York, în 1977, pentru a se convinge singuri de asemănările dintre începuturile carierelor politice ale lui Adolf Hitler şi cea a „lupului fericit” (Adolf, în germana veche) Gheorghe Flutur.
    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Fură, corupe, inclusiv Justiţia, devastează România, dar o face pe mireasa imaculată. El şi cohorta lui de trântori lingăi (Andreica, Pardău, câţiva bazarişti care au dat faliment) cică vă vor aduce viitorul pe care îl meritaţi. Dumnezeu să vă apere de un astfel de viitor!
    Ion DRĂGUŞANUL
    (MONITORUL de Suceava,12.05.2008)”

    Citiţi ,mai sus,din producţiunile care îl recomandă pe domnul Ion Gâză-Botezătorul, o parte dintr-un articol dibăcit in stitlul său inimitabil… Eu doar atât nu am inţeles ,dacă articolul este emanaţia concubinajului dintre PSD, care dădea comunicatul de presă, si Ion Dragusanul care il semneaza.. Sau,poate, PSD il ţinea pe vajnicul pădurar ca să nu increţeasca fruntea (atuncea este foarte periculos,atenţie!) iar domnul Gâză îi dădea scatoalce, citând din lucrări ucigaşe,apărute la New York,ceea c e ar sugera că in 2008 dumnealui stia engleza,deci cel puţin o limbă straină,nu ca acuma…
    Desigur,mai multe despre aceasta perioada timpurie din alambicatul CV al domnului Gâză ,trebe să cunoască iertăciosul domn Nechifor,via domnul Gavril Mârza care pe vremea aceea era mai energic si încă nu îi trecuse prin cap să se lase la vatră,aşa,din senin… Apoi , însuşi domnu Flutur,înfofolit in bundiţa sa de dreapta cu mulţi jderi,tot de dreapta,trebe sa ştie mai multe,pentru ca foarte greu s-a lăsat şi l-a lovit imperial pe domnul Gâză cu o altă sinecură pe bază de derogare,sa fi fost prin 2011,in perioada băsismului târziu,dar numai dupa ce omul de cultură bucovineană a descoperit in opera lui Pataky,mare pictor maghiar,acea minunată lucrare in care se văd strămoşii domnului Flutur,in calitatea lor de emigranţi ardeleni,trecând munţii prin şeaua Tihuţei,spre Bucovina.. De piatră sa fi fost,şi tot îi dădeai ceva de făcut în cultură domnului Gâză,cu toate antecedentele sale in oastea domnului Gavril!
    A contat mult si faptul ca si domnul Gheorghe avea oastea lui,grade,stele,ca la oaste,era vorba doar depsre o schimbare de petliţe,pentru cine ştie,adică de la petliţele roşii la cele verzi,din pădurea cu flori multe, iar domnul Gâză dădea de inţeles ca stie multe despre cum se belesc codrii de către austrieci,ca know-how,peste faza de kliupă,cunoscută de domnul Flutur…
    Dar mai multe despre inefabil in operele complete ale domnului Gâză,mai tarziu,mai după comisii…
    P.S. Observaţi ,vă rog,că domnul Gâză cita si din germana veche,pe care o ştia sub stapânirea pesedistă şi a uitat-o apoi sub cea fluturistă,complet,da’ complet…

 65. gica

  Ifos de savant (și rigoare, creștere bună, probitate etc.) în mostre (care n-au nevoie de comentariu) de pe blogul maestrului îmsuși:

  mariaolar spune:
  februarie 24, 2014 la 10:51 pm
  Leca Morariu s-a nascut in Cernauti, 25 iulie 1888. + 15 dec 1963R. Valcea.
  Victor Morariu s-a nascut in Toporauti, 12 febr. 1881. + 1 iulie 1946 Caransebes.
  Aurel Morariu s-a nacut in Toporauti, 15 mai 1886, + 28 nov. 1945. Craiova
  Deci mezinul familiei Morariu era Leca, iara nu Aurel.

  dragusanul spune:
  februarie 26, 2014 la 2:42 pm
  Doamnă, habar nu am de ce vă închipuiţi că şi fiii lui Constantin Morariu ar fi nişte valori culturale ale Bucovinei. Leca s-a născut la Toporăuţi (până şi Cârlan a aflat chestia asta şi a ţinut o “Comunicare ştiinţifică”!). Dumneata începi să mă enervezi cu aerele astea de savantă de două parale. Şi dacă voi fi scris undeva (şi n-am scris) că Victor ar fi fost mezinul, ce mare tragedie ar fi? Eu am încercat să mai scot din uitare mai toate personajele mai mult sau mai puţin importante ale Bucovinei, fără să moştenesc averi de la nimeni şi fără să mă lustruiesc cu două-trei personaje, deşi ocazii aş fi avut. O să-ţi fac, totuşi, o plăcere, doamnă: am să-i exlud, precizând că din pricina dumitale, pe toţi murăreştii din viitoarea carte despre personalităţile Bucovinei. Să rămână personalităţile madamei Olaru. Punct.

  Răspunde
 66. Ion Dragusanul

  Fraților, nimic nu-i mai rau și mai primejdios pe pământul ăsta decât prostul convins că poate duce de nas pe toata lumea. Credeți-mă, știu ce vorbesc. Uneori spun și de la mine, nu doar de pe net. Sunt pățitul. Luați aminte! Macar prin experiența mea și prin învățătura asta, dăruită tuturor cu altruism, să rămân și eu în memoria locului. Nu a Bucovinei, doar a județului pe care atât de mult l-am iubit. Chiar dacă am greșit. De, sunt pizmaș. Și țâfnos, și cu ifose, si închipuit, pervers, ipocrit, și prea vanitos… Dar mă căiesc. Macaiesc zilnic. Contra tuturor, pe rând și deodată…

  Răspunde
 67. Keno

  Sa te aperi la comisa de etica cu 2 plângeri penale împotriva „hartuitorilor” este de-a dreptul penibil. In plus unde este caracterul obiectiv al plângerilor? De ce nu a făcut denunțurile de la început, dacă tot știa de asemenea fapte de corupție și le-a făcut acum ca sa șantajeze comisia ca uite na ce pățesc cei ce i se opun. Inițial am rămas uimit de gravitatea faptelor de corupție invocate de mercenar. Analizând „probele” am văzut ca totul e o cacealma ordinara. El nu are nimic decat ce apare pe net. Vacs. Împrumutul personal (categoria 3) al unuia nu se declara de celalalt ca de aia e personal iar dividendele, nu dividente, sunt scoase la date și in ani diferiți pentru a nu coincide ca valoare. Viza aia cica de oportunitate se da inițial de conducător la demararea licitației fără sa știi cine va participa la ea. Trebuie văzut dacă a făcut parte din comisia de licitație sau a semnat contractul, atunci ar fi o problema, zic eu. Pe site-ul individului am văzut ca păgubiții au pierdut contestația și la bucurești și la curtea de apel. Deci decizia organizatorilor a fost corecta. Deci plângerea este zero adica o făcătură mizera. Am intuit eu de la început ca a-ți fost corecți. Bravo vouă! Dați-le în bot în continuare. Îmi place de voi cum lucrați, legal pe acte, nu ca ceilalți șpăgari din presa. Eu zic ca factura asta e ca sa scape Botezatorul de cercetare și în tandem cu ăilalți gaozari sa pună la cale planul de bătaie ptr alte licitații, sa nu-i mai incurcati. Participati peste tot și luați-vă banii pe acte, asta e cel mai tare. Futeti-i pe Lege sa ajungă pe centura la produs. Aveți grija ca la cum lucrează organele si ridica oameni pe baza doar de denunturi sunteti tare în vizor. Escrocii stau bine mersi cu averile în conturi și dupa ce stau câteva zile la beci ies și ne rad în nas. Marza, Flutur și alți elefanti imbogatiti nu au nici o problema la Suceava. E de necrezut! Ăștia tineri cu venituri pe acte și state de plata, din cauza ca trebuie sa le publice pe net, ajung sa fie cercetați din cauza denunțurile abuzive. Tara de kkt. Va pup din Australia, de la munca, Keno. Succes.

  Răspunde
  • Keno

   Auzi bai, sa furi pe stat de plata, facturi și documente publice pe net, la care s-au plătit impozite și taxe. Ce aberație. Sa le declari ca asa te obliga legea și sa vina un șarlatan sa le interpreteze cum vrea el și sa facă plângere penala la cei ce l-au reclamat că a încălcat 21 de alte legi. Halal legislatie mizerabila în RO. Sa faci plângere penala și sa spui ca nu ai probe, probele sunt la dosarul existent în instituție la care nu ai acces. Pai atunci cum i-ai defăimat și calomniat în halul asta fără probe Botezatorule? Vrei să-ți obțină DNA-ul probele, eventual sa le inventeze ca sa ai tu acoperire la calomnii. Auzi, e om de cultura scriitor și jurnalist angajat la stat! Ăștia trebuie trimiși la beci. Copii, curaj, o scoate-ti voi la capăt ca sunteți baieti deștepți. Escrocii aia ar trebui sa vina sa muncească în Australia, nu eu, nu voi. Mi-e sila de orașul ala negru și oamenii care fut tot ce mai e în RO și de legi de kkt.

   Răspunde
  • Keno

   Bai handicapatule al superculturii bucovinene, am găsit pe net anunțul de participare la licitație la care faci referire în plangere și criteriul de departajare este prețul cel mai mic. Cum s-a trucat dacă ăștia au prețul cel mai mic și prietenii tai au prețul cel mai mare? Ai fi vrut sa castige ei ai? bolovanule. Dacă tot te dai om de cultura scrie pe blogul tău de cultura nu de mizerii ordinare și făcături inchipuite, lasă-i pe aia care se pricep

   Răspunde
 68. Sed lexus

  Salutare Australiei, domnule Keno! Sperăm ca Halep să vină de acolo cu medalii.
  Lui matale, însă, mai puține salutări. Motive: nu prea ești pe acasa nici cu limba romana (ortografia, Keno!) si nici cu onestitatea, în consecință.
  Iată de ce: că daca ceea ce trebuia sa știi, adicatele limba mumei, nu știi (scrii ca boul când face pipi!), atunci de unde să stii atât de bine (incât să proclami public!) faptul că țara asta ar fi de kkat si altele asemenea?
  N-oi fi nici eu infailibil, că o scrântesc adesea, n-o fi nici țara asta din cine știe ce metale prețioase si cristaluri, dar nici cum zici matale nu-i. Și: chiar crezi că ți-ai câștigat prin ceva dreptul să o judeci și să o ponegrești?
  Oare te-ai supăra tare dacă în baza celor de mai sus ți-aș aduce la cunoștință că țara asta avea în ea kkat, dar nu-l mai are pentru că materialul în cauza a emigrat în Australia? Ori, mă rog, se dă emigrat…
  Aviz amatorilor!

  Răspunde
 69. Sebastien

  Domnule I.D., deși aveam motivele mele să nu consider necesar sa fac asta, am apelat totuși la specialiști spre a mă convinge dacă ceea ce mi se pare mie aberant în ceea ce dumneata faci și spui este sau nu este așa. Există în Suceava specialiști (chiar dacă dta nu-i recunoști – dar nici ei n-au nevoie de recunoaștere de la dta), dar specialiștii adevărați de oriunde pot fi consultați, pentru că ei nu au țâfna închipuiților.
  Și am vrut să mă conving în două privințe: 1. dacă ceea ce faci dta ”mulgând” netul este fapta culturală veritabilă și produce cultură și 2. concret, cum e cu rezultatul punerii alături, în felul dtale, a bucovineanului Vasile Gherasim cu lui Lucian Blaga.
  Mai multe păreri de încredere (greu a fost ca acești oameni să accepte să te citească!) au dus cam către ceea ce aveam și eu în minte, anume:
  1. cărțile, precum se spune (mai mult sau mai puțin adevărat), se fac și din cărți, poate chiar folosind și netul, dar pentru asta trebuie să existe specialistul (cultură de specialitate, valori, principii, criterii, standarde, rigori, autonomie de …zbor etc.);
  2. specialistul nu există în ce te privește (dta ești un fel de calificat la locul de muncă, situație care nu dă specialiști, ci pălmași), iar amatorismul, indiferent cât de pasional, deși e tolerabil și pote fi util, trebuie înscris ca atare pe firmă, declarat (și nu e acesta cazul dtale, care produci mai mult decât citești și livrezi totul ca și cum totul ar fi made Pico della Mirandola, Giordano Bruno, Galileo și tot așa!…), iar pe de altă parte, ai excese intolerabile de personalitate (complexată) care compromit orice, inclusiv bunele intenții (care sunt cum sunt, întrucât ești tranzacțional și comercial până în măduvă ca …om de cultură, nici nu mai e cazul să se aducă argumente în acest sens; și totuși: de ce îți trebuie 4000 lei pentru editarea nu știu cărei cărți? în baza cărei relații comerciale legale Muzeul Bucovinei ți-a asigurat vânzarea cărților? ai făcut destul de clar întotdeauna distincție, la împrăștiere, între cărțile scoase pe cont propriu și cele plătite din bani publici, cu tiraje enorme și inutile? mai cunoști vreun om de cultură – firește că nu atât de mare cât dta – din județul acesta căruia punga publică să-i fi suporta cheltuiala de tipărire a unui asemenea număr de opuri? nu ți se pare că planul editorial al institutiei prea a devenit in ultimii ani planul editorial al lui ID? câte primării/câți primari ar putea intra, la o adică în merde în legătură cu tranzacțiile lor culturale cu dta?… );
  3. judecățile dtale critice evaluative sunt absolut amatoristice, nefondate și arondate ființei dtale tranzacționale (mai scoți un ban propunând o ”recuperare” pe net, adică o ”carte” cu vânzare asigurată!), iar în consecință, Vasile Gherasim este interesant și merită atenție și studiu, dar nu e de alăturat nicicum lui Blaga, în timp ce poemul ”Se naște Dumnezeu” (chiar așa, există o rigoare a semnului grafic numit ”ghilimele”, dle ID!) este mai curând modest;
  4. dta faci prin exagerările, accesele și excesele dtale pe ogorul cultural larg și tolerant mari deservicii nu atât culturii, literaturii, creației, folclorului etc. (care au puterea și meritul de a-și vedea de drumul lor indiferent de ceea ce faci și zici dta), cât mai ales educației și criteriilor celor care te bagă în seama, adică celor care se formează citindu-te, tineri dar nu doar tineri: neavând mai sus pomenita autonomie de zbor, ei chiar ajung să creadă că ceea ce le oferi dta (un tranzacțional nemernic, iresponsabil) drept valoare, criteriu, poezie, judecată, carte, creație, cultură etc. sunt chiar așa ceva; este cam la fel cu ceea ce au făcut cândva manualele comuniste de limba română, care îl învățau pe elev că este poezie ”Partidul e-n toate…” sau ”Colț de țară minunat…” sau ”tatăl meu zidește case…” etc.
  5. ar mai fi și altele de arătat, poate că nu mai puțin importante, dar sunt motive importante și să mă opresc aici.
  Cu precizarea finală că eu, fiind un încrezător în puterea omului de a se emancipa și de a se mântui, cred că există unele șanse și pentru dta.

  Răspunde
 70. bebe

  Intr-un final, domnul consultant artistic este gratiat. Treaba cu desfacerea contractului de munca a fost o abureala fulger. Am o intrebare cam timida:oare unde sa apelez, ca sa ajung consultant artistic? Imi doresc mult si chiar cred ca merit.Mult respect pentru domnul consultant, apoi pentru dumneavoastra! Iertati-ma, dam respect mai intai sefului ca tot sef,consultant,a ramas!

  Răspunde
  • Sebastien

   Dlui ”bebe”: Nu înțeleg cui vă adresați. Daca mie, atunci greșiți total. Eu sunt ca si dvs de interest să știu dacă a fost grațiat și ce e cu desfacerea contractului de munca al consultantului artistic în cauză (din câte am înțeles interesându-mă în chestiune fără să citesc legislația, derogarea îi privește pe artiști, pe cei care nu au studii, dar au talent și merită plătiti la nivelul salarial al treptei de studii imediat superioare, iar consultantul artistic nu este artist; derogarea se obține de la ministerul culturii după ce instituția angajatoare dă o recomandare și se adresează în ministrului solicitând derogarea pentru salariatul ei solicitant). Ce spun eu nu are legătură cu cercetarea lui disciplinară. Știu despre acestea ceea ce am citit mai sus. Dacă dețineți informații mai multe, s-ar cuveni să descărcați sacul aici. Dar orice faceți, nu intoxicați locul. Ar fi păcat. Tocmai de aceea, cu respectul dvs. faceți ce vreți, adică îl adresati cui doriți, însă neinsinuant. Firește că ideal ar fi să procedați în cunoștință de cauza. Poate insa că v-am înțeles greșit.

   Răspunde
 71. bebe

  Domnule Sebastian,sigur, m-ati inteles gresit si va iert. Chiar nu-i cu suparare,imi cer iertare si eu ca am scris mesaj. Sint unul din nenumaratele suflete atacate bestial de acest domn consultant,liber sa faca ce vrea,la infinit.Ceea ce am inteles acum, pe deplin, este ca poti sa nu ai studii superioare dar daca ai talent si meriti multe, poti sa ajungi seful, adica…invicibilul. Multumesc pentru raspuns ! Tot respectul meu sincer!

  Răspunde
  • Sebastien

   Dlui “bebe”: Să fie primit, ave! Am înțeles și eu acum mai bine ceea ce ați vrut să spuneti. Să sperăm în izbânda celor bune!

   Răspunde
 72. Rudolph si etniile bucovinene

  Domnului Sebastien
  Am recitit cu atenţie postarea dvs. si nu pot decât să vă dau ,întrutotul,dreptate. Şi eu sunt convins,de exemplu,că oamenii de valoare,posesorii de criterii dobândite pe căile recunoscute în viaţa publică,cu şcoli făcute la zi,cu cotizaţiile la registrul bunului-simţ tot astfel, (adică, la zi…) nu se coboară la nivelul acestui impostor bugetofag…(ar fi pleonastic să spunem bugetoFAG de bucovină?? Ca să mai crape rânza in el in legatură cu scrierea cu minusculă a cuvântului? ) As vrea sa introduc,totusi,câteva nuanţe si accente,tocmai pentru a sublinia nocivitatea întregii sale prestaţii.
  Mai întâi,subproducţiunile sale nu induc in eroare publicul avizat, care,cel mult,se poate uita la el cu jenă sau indiferentă . Astăzi,dupa cum se stie,există însă această tendinţă de a căuta pe Internet referinţe despre subiecte pentru care, in alte vremuri, se consultau cărţi din biblioteci reale… Nu este de comentat ,este alt subiect,nu se pot face aprecieri calitative,parti-pris-uri infestate de subiectivism,dar trebuie spus obligatoriu că pericolul este acela de a oferi tinerei generaţii,tineretului studios,un măr otravit, pentru că pe Internet dacă dai “search” pe criteriul “image” ,între noi fie vorba o facilitate absolut remarcabilă,esti trimis invariabil la inepţiile confectionate in proporţii quasi-industriale de acest domn,pe bani publici…Adică, ca să nu o mai lungim,noi plătim din bani publici pe cineva ca să ne îndobitocească,după modelul său,pe copiii nostri…
  La fel,este adevarată zicala populară “…cărţile din carţi se scriu…” (iar net-ul poate fi inclus in arealul vizat…) însă aici intră in discuţie bunacredintă,nimeni nu il poate împiedica ,la fel ca pe Gigi Becalli,pe domnu‘ Gâză sa scrie carţi despre ce-i trăsneşte dumnealui prin cap (ma rog,dumnealui s-a lipit de subiectul Bucovina ca râia de capră,ne-am putea preface ca nu ştim de ce, însă ştim…) dar nu putem accepta,prea ne ia de proşti,să facă trimiteri aiurea,la titluri inventate,la contrafaceri,la minciuni sfruntate,toate la un loc putând fi appreciate, cel mai bine, ca un turnesol al neputinţei sale de a-şi depăşi condiţia de sfertodoct – ipoteza care nu exclude deloc ,ba chiar sugerează ,aspecte de imoralitate si încălcare a legii care nu pot fi trecute cu vederea la infinit ! Ca să nu mai spunem de celelalte sugestii ,referitoare la episoade patologice sau care frizează patologia,la puseurile sale de grandomanie si la complexele sale de inferioritate, atât de jenante…
  In toiul acestei dispute ,care s-ar putea incheia in coadă de peşte,deoarece politicienii, care l-au folosit ca unealta de pescuit sau de dat in cap la rivali algoritmici, au ei insisi probleme de aceeasi factură iar el stie si mizeaza pe asta,adică pe solidaritatea rezultată din camaraderia specific hoţilor si potlogarilor ce se revendică din aceeasi gena “culturala”,deci la apogeul disputei,domnul Gaza invocă,vezi Doamne,neşte carţi cu care se recomanda,deasupra vulgului invidios ,care nu-l lasa ,nu-i aşa,ca podagra sau ca troahna ,să-si etaleze geniul sau de moaşă a Bucovinei ,cea careia i s-a tăiat buricul greşit,deoarece el nu a fost intrebat etc…
  Acestea merită – si eu sunt convins ca se va face – o analiză separată,nu numai cu privire la banii care s-au încasat pentru ele ,in maniera descrisă mai sus de Sebastien. Pentru că au aceeasi valoare de maculatură scremută,de colaje din reviste ale presei pe care le comite chiar in aceste moment domnul Gâză… Iata numai un exemplu,un antreu,o gustărică,ca sa zicem asa,prin comparaţie cu ce va urma:
  Domnul a scos, după acelaşi calapod, o pretinsă antologie ,cunoscută pe piată drept „ Etnii bucovinene”,”de Dimitrie Dan”, in care dă adevarata masură a sfertodoctismului său de rumeguş presat. Textele sunt,in fapt ,re-print-uri ale unor lucrări care aparţin in mod real marelui cărturar Dimitrie Dan,cele mai multe re-copiate după Analele Academiei Romane . Intrucât este depaşit ,ca urmare a absenţei studiilor de specialitate dar si a discernamântului critic,de amploarea operaţiunii de reeditare,a interpolat fraudulos texte cate îi aparţin ,comentarii penibile,trimiteri la „marturisitori”,aprecieri de gâgă,intr-o bătaie de joc absolut condamnabile. Mai mult,in „prefaţa lucrării”,face o apreciere antologică ,din care ar rezulta că: „…la fel ca S.F. Marian,Dimitrie Dan este un autodidact de geniu…”,comiţând ,simultan, si o inepţie dar si o mârlănie,ambele rezultate din profunzimile sale de puţ abandonat din lipsa de apă si exces de hoituri… O inepţie ,pentru că Dimitrie Dan a absolvit Teologia la Universitatea din Cernauti,o foarte prestigioasă universitate in Europa Centrala,apoi facultatea de litere si filozofie la Universitatea din Bucuresti,nu mai puţin prestigioasa,in epocă!Pe domnul Gaza nu l-a tulburat nici imprejurarea că Dimtrie Dan a fost membru corespondent al Academiei Române,calitate obţinuta – atenţie! – fără vreo derogare…
  Dar si o mârlănie,pentru că in aceasta manieră aflată la nivelul subtilitaţilor dobândite la uzinele „Vulcan” de corespondent /membru,şi-l ataşează pe Dimitrie Dan la propria sa condiţie,de sfertodoct,sugerând că ambii ar fi – vezi doamne – cu voia dumneavoastră,autodidacţi „de geniu”…
  Cam acesta este nivelul maculaturii publicate pe banii CJ,deci pe bani publici… Veţi sti ca aţi mai dat bani pe muzici la care se pricepe la fel de bine,pe concertele răcnite ale fiului sau,pe festivaluri,pe expoziţii râncede cu subiecte fabricate,pe comemorări dubioase ,pe asocieri contra naturii facute cu Muzeul Bucovinei ,in care muzeul punea la dispoziţie incinta iar domnul Gâză sfertodoctismul sau jegos,pe proiecte si injurii,pe flegme si trageri in piept…La baza cărora stau,desigur,un număr de derogări de la lege,menite – in intentia legiuitorului – să confere,de exemplu,unor lăutari de geniu,un statut decent,la adapost de privaţiuni…
  Mare artist!

  Răspunde
  • Nelu I

   Domnu Rudolph, regret sincer că sunteți alogen (după nume, de, pardon, hâc!), pentru ca punctați bine și faceți suta de puncte pe lovitură, încât mărturisesc că sunt invidios ca aborigen. Cu siguranță că aveți și o carieră și nu mai vorbesc de profesie, care cred că e una intelectuală, de om care umblă obișnuit și cu unelte profesionale prin cultură. Regret asta pentru că aici puteați să vă faceți o carieră în voie. Ați și făcut-o postând atâta în felul dvs. sobru, riguros, aplicat, argumentat, cu probe clare. Să fiți procuror oare? Și dacă e așa, ceea ce faceți aici e combinație de serviciu cu urmări (n-ar fi deloc rău pentru binele public) sau pură pasiune de om care vrea să participle cu orice chip la viața publică? N-o să-mi spuneți, asta e (nici eu și nici alții nu spun), dar sunteți de nota zece. Bravos!

   Răspunde
 73. Arudolfoaie R. Rudolph

  Domnu’ Nelu I.,pentru moment, nu pot să vă dau decât următorul răspuns,împănat cu următoarele norme metodologice de aplicare.
  Deci ,răposatul odios Nicolae Ceausescu a făcut o tentativă de a-l invita pe Ronald Reagan să facă o vizită pretenească in România…. Iar acesta i-a dat,pe canale diplomatice,bineinţeles,un răspuns cam aşa:
  „..Aş vrea să pot sa cred şi să sper că într-o zi voi putea să mă gândesc la o posibilă, dar deocamdata puţin probabilă, vizită in ţara dvs….”
  Deci şi eu aş zice cam aşa – că vreau să sper şi să cred ca într-o zi voi putea să mă gândesc si să spun (dar nu simultan!) mai ales nu atât dvs. cât domnului Gâză , care cred ca ştie dar nu poate confirma şi,mai ales,nu-i vine să creadă… Ceea ce ne-ar putea determina ,de exemplu,să închinam ceva păhare,chiar si numai asa,pe năbădaiosul net,care e ca în pilda lui Esop,cea cu limba,e si bun, e si rău,după cum si Maria spăla rufele la râu dar în apă se vedea invers…

  Răspunde
 74. Nelu I

  Mi se pare corect. Că adică se uită ăsta, Gâză, în apă și (se) vede ce vede Maria când stă în apă și se ută în jos, tot în apă. Sau ce vede Esop? Aici am ezitări, n-am înțeles suficient de clar. Dar în rest e corect. Deci să vină băiatul cu câte o vodcă! Rusească, de aia cu stronțiu. Nu, altceva nu beau nici dacă ar face Gâza cinste.

  Răspunde
 75. Keno

  Sed lexus, scuze ca te-am iritat asa tare. Intradevar tu care ai rămas acolo probabil ai un patriotism f f f ridicat. E normal. Noi suntem putin „înfiați” de alții. Sa știi ca nu am plecat de kkt prost ce eram în tara. Supărarea mea, de fapt vine nu de la tara în sine, ci de la unii oameni de kkt (eventual cu scoli și educație), care stau acolo și căpușeaza ultimele bogații ale nației. La 52 de ani sa fii nevoit sa pleci ptr un viitor, suna tare aiurea. Asta am făcut. Am fost patriot, moderat în viata, dar sunt scârbit. În RO cine vrea sa facă lucruri legale este ori hăituit ori blocat ca deranjează pe alții. (ca tinerii astia). Plus ca taxele mari nu-ți dau voie sa te dezvolți. Mafia e foarte mare iar politia și serviciile ar vrea sa faci chestii ilegale ca sa te poată avea oricând la mana. Ca business in mediu privat este foarte greu, am încercat foarte multe. Fata mea lucrează acum aici în sectorul public, dar e altceva. Eu am o mica afacere de creare elemente publicitare. Înțeleg lucrurile binișor. Contractele cu unitățile de administrație sunt importante ptr ambele părți. În plus prin presa se afla de ce se întâmplă la stat și ce decizii iau conducătorii noștri. De ce să-i mulgă la negru prin șantaj când lucrurile se pot face cu contracte. Așa-i normal. Licitații. Mai departe e treaba organelor abilitate nu a unor mizerabililor care fac jocurile murdare și șantaje mediatice împotriva concurentei libere. De aia nu create tara. Nu e o concurenta reala, ca aici. De fapt, la astfel de chestiuni și la astfel de nenorociți de oameni ma refeream când am zis de tara de kkt. La turnătorii de interpretari si de spectacole false în public, când ei au interese obscure. Scuzați-mă de vorbele urate. Zi buna, de fapt somn ușor.

  Răspunde
  • Sed lexus

   Domnule “Keno”, mai întâi vă cer scuze. Măcar în alegerea vorbirii am fost pripit. Am și eu motivele mele, veți înțelege. Tot așa cum eu am înțeles că aveți motivele dv de nemulțumire și de suparare. Firește însă, trebuie să ne străduim, pentru corectitudine și efect pozitiv, să fim exacți, Și eu, nu numai dv.
   Iată cauza principală al iritării mele. Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca, într-un dialog cu un român plecat afară, să traiesc impresia foarte neplăcută că mi se reproșează ceva de genul: ”noi ne-am dus afara să muncim pe brânci ca să ridicăm țara asta și pe voi v-am lăsat cu casa și să măturați curte (șosele, autostrăzi, legi bune, politicieni și servicii publice care funcționează bine, corect, în sprijinul cetățeanului etc.), iar la întoarcerea acasă găsim curtea nemăturată și furate cele din urmă lucruri care se mai puteau fura din avuția nației – și vă mai și bateți cu pumnul în piept că sunteți patrioți!…”. Or, ceva de genul acesta mi-a evocat și intervenția dv care, în plus, vorbea de țară de kkat. Nu, țara nu are vină și nu e de vorbit asa despre ea – oamenii ei, mai mulți ori mai puțini, da, dar e cu totul altceva asta. Inclusiv pentru că țara înseamnă toți oamenii.
   Hai să spun cum văd eu lucrurile. Patriotismul trebuie să iasă din discuție pentru că el e ceva fără conținut: nu e profesie, nu e ocupație, nu e merit, nu justifică, nu scuză, nu motivează nimic. Să fii patriot, la o adică, înseamnă să fii un cetățean care se zbate ca să-i meargă bine lui și familiei lui IN CONDIȚII DE LEGALITATE; MORALITATE, CA MEMBRU AL COMUNITĂȚII LUI. Atâta dacă faci este destul. Îi merge și țării bine, iar dacă toți ar face ca tine, ar fi minunat: nu mai există sărăcie, ilegalitate, imoralitate, sustragere de la obligațiile față de comunitate.”Căpșunarul” care își cumpără materiale de casă cu banii de afară, contribuind astfel la bugetul public și la bunăstarea propriei familii, este un mare patriot. Nu mai pun la socoteală că banii aduși în țară de ”căpșunari” au salvat România de la faliment în mai multe rânduri. Discuție închisă, cred, cât timp aceasta este părerea mea despre cei de afară, despre patriotism, despre obligațiile de cetățean.
   Înăuntru acum, acasă, în curte. Dacă eu n-am plecat, asta se poate să aibă numeroase explicații. Ca și faptul că dv (la peste 50 de ani – dramatic!) ati ales sau ați fost obligat să plecați. În niciun caz însă n-am rămas să fur ce se mai poate fura și nu am conștiința că fac asta și nici nu sunt responsabil că în continuare curtea este măturată și îngrijită necorespunzător – și nu-mi pot asuma o vină prea mare dacă lucrurile stau așa. Nu pot răspunde pentru alții, deși se poate ca alții să decidă ori să aleagă pentru mine. Poate că aș fi vrut să plec, dar aveam frâne, neputințe, eram legat în fel și chip de loc. Inclusiv se putea să fac o profesie care nu mă lăsa să plec, nu m-a lăsat fără loc de muncă sau nu avea căutare dincolo, iar eu nu știam sau nu voiam să fac dincolo altceva, nici chiar pentru un câștig mai mare decât cel de aici. În orice caz, m-am școlit, când și cum m-am școlit eu, pentru o profesie anume, pe care am practicat-o și o practic, indiferent de condițiile mele de viață, drept care am acceptat așa cum este el locul de muncă al profesiei mele, nu mi-am dorit să am câștig de manager de la 18 ani și nici măcar să ajung așa ceva. Am ales și am ales în cunoștință de cauză și mi-am asumat bunele și relele alegerii mele. Acum, de ce alții au făcut și de ce fac altfel, de ce nu au reușit sau nu reușesc să prindă aici rădăcini, să devine ceva între utili-necesari-indispensabili, asta nu știu și e treaba lor. Nu trebuie însă să se plângă, cum nici eu nu mă plâng de ale mele: Alegerea e pe cont propriu. Cu atât mai mult dacă nu ne implicăm în ea și aleg alții pentru noi. Mergem și împreună, dar destinul nu este totuși decât individual! E o șansa mare aici, e însă și risc. Iar până la destin trebuie să fim responsabili, participativi, angajați, grijulii etc. – față de noi înșine, nu față de țară, de politicieni de nu știu mai cine. Dacă suntem față de noi înșine, lucrurile sunt rezolvate în mare parte și în privința celorlalte.
   Si din păcate nu e asa. La noi este o tradiție adevărată (că tot zice ID că datina e biblia românului) să creadă poporul că dacă își dă copilul la școală și că dacă își determină copilul să învețe bine și mult (adică să fie responsabil în raport cu propria construire) , asta înseamnă să facă poporul servicii nemeritate altcuiva: statului, guvernului, scolii, profesorului, primarului etc. Nu, nici vorbă! E o mare prostie străbuna asta, adevărat că în curs de ameliorare, dar încă frecvent întâlnită. Este un fapt că românul dă oricât ca să-și înfrumsețeze și să-și umple de zorzoane casa, mașina, haina, dar nu dă adesea doi bani pe înfrumusețarea, perfecționarea și mobilarea propriului suflet, propriei minți, propriei șanse! Lucrează aici cu sine într-o adevărată dușmănie!Să-ți sabotezi creșterea, formarea, șansa!… Românul se duce la școală să-l certe pe învățător pentru că acesta îl învață prea multe pe copil! Nicidecum nu se duce să-l tragă la răspundere că nu-l învață destul și destule. Mai curând își sustrage copilul de la învățătură decât să-l indrume să intre sub teasc, pentru că greul de la începutul vieții aduce binele mai târziu. Poate că e și aici o explicație de avut în vedere când discutăm cele pe care le discutăm.
   În orice caz, principala cauza a răului de la noi nu e țara, ci sunt oamenii ei. Și răul cel mai mare și mai consistent vine la români din IMPOSTURĂ. Adică de la a nu fi cel care trebuie să fii la locul pe care îl ocupi, la locul la care aspiri, la locul pe care îl râvnești. Iar impostura vine din iresponsabilitate, din lipsă de cultură și de educație, din maculare morală, din lipsă de măsură… Și este mincinoasă, ipocrită, perfidă, insinuantă, parșivă. Si corupe, tulbură și distruge, pârjolește totul. Așa cu politicienii, așa cu ziariștii chiar, cu șefii, cu incompatibilii și chiar cu oamenii cei mai simpli, al căror efect e limitat la familie, la vecini, la trecători… Impostura a scornit și a impus, spre exemplu, excesul, abuzul, comportamentul public discreționar, dar și democrația autopropunerii, o antidemocrație. Asta te face intendent șef dacă voind cu orice chip să fii ceva undeva, furi startul (indiferent cum, inclusiv cumpărându-l) și ajungi primul la scaunul puterii. Consecință a efectului pe care îl are impostura victorioasă în societate și în stat este și viziunea populară de largă răspândire că alesul și numitul în varii funcții înseamnă răsplătirea unor merite, când în discuție s-ar cuveni să fie investiri cu răspundere în baza unor insușiri umane și competențe profesionale.
   Sigur, discuția este lungă. Si adevărul este că acest I.D., atâta cât am ajuns eu să-l cunosc, este o javră din pătura joasă a imposturii. Și un maestru al speculării ezitării și indeciziei publice în legătură cu impostura. Nivelul public scăzut al educației și al culturii face posibil succesul imposturii, mai ales a imposturii mârlănești, curajoase, lipsite de scrupulr. Am și eu convingerea că nu vreun patriotism (!), vreo asumare de misiune sau interes public îi motivează viermuiala pseudoculturală bazată pe uzul de derogări și de scutiri și de elemente de regim personalizat special, ci numai planuri și interese private meschine, neoneste, ipocrite.
   Să ne înțelegem, domnule, nimeni nu e scutit de infestare și de riscul de a face și de a reproduce (neconștientizat sau voluntar) răul într-un mediu ca al nostru, profund penetrat de rele, unde relele au devenit țesuturi complexe și rețele de țesuturi, și, de aceea, cu foarte ineficiente mecanisme de imunizare. Însă trebuie să sperăm și să ne batem. Inclusiv pentru ca dv. sa va puteti face meseria acasa ca în Australia.
   Vă urez succes – pentru că, de fapt, îmi urez și mie.

   Răspunde
 76. costi

  Dupa cum vedeti,domnul consultant artistic,ID a fost luat din nou in brate, pupat, laudat cat de bun, mare, pretios este eminenta sa, fara de care cultura si Suceava nu poate respira. Nici nu ma asteptam sa se termine in alt mod. Acest jurnalist, scriitor, etnograf, muzicolog, critic literar, istoric, un mare om de arta si cultura(fara facultati pe cat titlurile si deloc), a spulberat multi oameni , aruncandu-i in bezna disperarii. Drept rasplata, a fost promovat, este gratiat indiferent ce ar face pe fata pamantului si stapaneste tot. Este penibil ca dupa ce balacaresti tot ce intalnesti in cale, ani la rand, multi, multi, la vremea cand ti se cere socoteala, sa te dai drept victima, numai sa scapi , ca dupa aceea cu puteri noi si inzecite sa lovesti din nou, mai dur, dupa cum va urma. N-am sa inteleg niciodata de ce elita acestui oras, intelectualitatea, oamenii valorosi tremura sub amenintarile domnului consultant artistic ID. Enigma! Iertati-mi, va rog, interventia! Cu respect pentru dv.

  Răspunde
  • Persoana_interesata

   @Costi,
   Dar de unde stiti?Indicati o sursa,o publicatie,o stire… Altfel,daca este doar o speculatie,este mai degraba in favoarea lui Gâză..Deci,este un zvon sau o certitudine?? Cine „..l-a graţiat”?

   Răspunde
 77. costi

  Sursa: direct la CCB aflati tot. Nu-i un secret.Nu-i speculatie, nu-i zvon. Acolo domneste teroarea si nimeni nu indrazneste sa i se opuna.Si nu numai acolo, ci peste tot.

  Răspunde
 78. Rudolph de pe Prislop

  @Costi
  (…si in atentia lui Nelu I. !)
  Dati-mi voie sa răsuflu mai usor,că gândeam că,iată,domnul Găzâ a semnat din nou cu Steaua,ca Marica,un contract pe viaţă,sa ne mai ţină sub teroarea spiritului său flamboiant,de anvelopă uzată care arde cu fum gros,cel puţin pâna la pensionare,iar până atunci să beleasca dumnealui bugetul CJ iar ce am fi belit noi nu pot spune, că mă amendează CNA-ul… Nu l-a graţiat nimeni,domnul Varvaroi nu se atinge de el pentru ca si el este ieşit din aceeaşi logică algoritmică,pentru că îi este frică si pentru că – de ce să n-o spunem si p’a dreaptă ?? ? – i se rupe dumnealui de coruperea spiritului public,de unde sa stie el ca domnul Gâză ingheaţă apele si contraface,foloseşte Bucovina ca vacă de muls,ce,asta este treaba lui?
  Este si corect să spunem ca miza nu este,până la urmă,ca hilar-gâdilosul domn Gâză să fie luat in şpăngi de câţiva jandari bucovineni si dus unde-a dus mutu roata si surdu lopata,pe şeaua Tihuţei,de exemplu,şi să fie lăsat acolo pâna trec inapoi emigrantii ardeleni care să-l pună apoi şef (cu derogare,desigur !) la cultura de la Cluj-Napoca,până s-or prinde şi ăia…
  Miza corectă este aceea de a-l pune pe dumnealui faţă in faţă cu opinia publică, pe care o subestimează si o insultă la nivelul inteligenţei ,iar acest lucru se va intampla! In speranţa ca,obligatoriu,anul acesta,ultimul până la pensie,ar trebui sa dea lovitura,sa implementeze cu bani publici toate nezdravaniile sale de sfertodoct impostor,domnul Gâză s-a umflat ca broscoiul de pe hat care a vazut ,cu invidie,că unii,mai mari,pasc pe arie si dau semne de prosperitate doar dând din fălci,rumegând,adică…
  De aceea s-a umflat si el ,până la concurenţa marimii observate… Acul este insă aproape,ba chiar si barosul! Acest demers intreprins de SuceavaLIVE dar si de familia Beldiman nu poate sa ramână fără urmări,nu este vorba despre un deziderat ci despre o exigenţă corespunzătoare interesului public. Darea in fapt,arătarea golului imens din incinta Zero-ului numit Ion Gâză,acestea sunt in derulare si nu se vor incheia aici,după cum se va vedea.
  Cât priveşte creatorii săi, cei care au persuadat ministri si ministere sa-i confere derogări ca niste decoraţii pentru serviciu credincios,ei bine,nimeni nu se aşteapta sa facă dumnealor vreun autodenunţ,caci e ca in bancul cu kurva care a murit si s-a dus,firesc,in Iad,la Talpa-Iadului,cum ar fi,sa ceara repartiţie la cazane,ştiindu-se dumneaei şi cu alte antecedente de profil,despre care vom vorbi cu altă ocazie…
  Du-te,i-a zis Talpa-Iadului, că-mi strici dracii si mi-I conturbi de la activităţile lor de la cazane! Du-te la Dumnezeu,sa facă el ce-o şti cu tine,că de aia e Dumnezeu si e mai mare in grad şi funcţie,chiar si peste dracii acoperiţi!
  Şi s-a dus…
  Iată insă ca Sf. Petru făcea mare tămbălău, scuipa in sân şi da s-o fugarească,in sensul ca: “…piei,satană!”,şi mai multe nu… Iar Dumnezeu,ce vede toate, (cum zice Arghezi,dar nu insistăm…) l-a intrebat: Dar ce scandal,faci tu,Petre,care-i baiul?? Iaca,Doamne,kurva asta …!
  Las-o,mă,zice Dumnezeu in nemarginita sa inţelepciune,bag-o si tu,colo,după uşă,ca nu se ştie,mai o paranghelie,mai un bilanţ,mai un protocol…
  Ca doar singur domnul Gâză marturiseşte , oarecum aluziv,rânjind la duşmanii săi,ca a ales de partea cui va mercenaria anul acesta,lustruindu-si din nou marturisirile de dreapta. Putem insă avea o banuială grea ca le va ieşi pe nas,atât lui,ca trompetist,cât si dirijorilor, care fac exerciţii de încreţit fruntea si de pieptănat bundiţa plină de molii (un fel de fluturi!)
  Deci,putem noi spune că aceste demersuri ale noastre s-ar asemna cu prestaţia surdului care bate-n dobă??
  Nici vorbă,după cum se va vedea ,chiar inainte sa cânte cocoşul de trei ori,a liberare din funcţie!
  Aşa mă gândesc eu.

  Răspunde
 79. Mitica34

  Toți cică s-au abținut de la vot în comisia de disciplina. Absolut incredibil. Pai atunci de ce mai fac parte din comisie. Acolo nu ai voie sa te abții. Ori e alba, ori e neagra. De aia e comisie de etica și disciplina. Varvaroi si Sarghe au fost manipulatorii comisiei.

  Răspunde
 80. gica

  Membrii comisiei de cercetare disciplinara s-au abtinut? Manipulati de manager, care a constituit comisia? Cacialma adica? De la un capat la altul?
  El spune ca numitul Sarghe este mana dreapta sau stanga a presedintelui CJ si ca n-are ce-i reprosa, iar managerul ar fi prins si tinut in frau de fam. Beldiman si de mardeiasii ei. Adica, ha-ha, …opinia publica! Bravos natiune!
  Insa, de buna seama, fiecare isi are randul lui.

  Răspunde
 81. vasile

  Omul care ameninta in stanga si dreapta , terorizeaza , este Gaza Tot ce misca trebuie sa fie aprobat de el. Tot ce vrea, trebuie sa i se aprobe. Natiunea i se inchina de frica

  Răspunde
 82. Sebastien

  Domnilor, hai să facem un exercițiu. Stam strâmb și judecăm drept. Cât mai echilibrat și obiectiv cu putință. Chiar dacă se poate să nu fie simplu, pentru că este de presupus că toți ce care postăm aici avem un motiv: am fost într-un fel, disrect sau indirect, noi sau apropiați ai noștri, victime ale înjurăturilor, manifestărilor incorecte, neoneste ale lui I. D. Dar se poate să avem și ură fără motiv la adresa lui sau pur și simplu să fim postaci (de profesie, din interes de nu știu ce fel sau platiti, ca se spune că s-ar purta asta). Prin urmare, cred eu, nu-l dă instituția afară și nici măcar nu-i dă vreo sancțiune pentru că vrem noi, strada, postacii.
  Dar există solicitări la vedere, asumate, cu dovezi de încălcare a legii! I.D. face lucruri pe care legea nu i le permite! Ba poate a făcut chiar trafic de influență pentru adjudecarea intr-o anume formulă a unor licitații. Există suspiciuni cu privire la corectitudinea lui de organizator/coordonator de proiecte culturale (cărți proprii, festivaluri de familie etc.). Există defăimare publică la adresa unor colegi, necolegi, șefi, personalităti publice. Există falsuri și furt de proprietate intelectuală în pretențiile lui științifice. Există un comerț prin care se înșeală cumpărătorul: cărți/idei/teorii/judecăți oferite drept cultură și valoare fără ca lucrurile să stea așa. Si altele, și altele…
  Ei, în fața sesizărilor (dar și a unor evidențe de constatat de către șefii care trebuie, prin fișa postului și măcar prin mecanismele evaluării personalului, să poarte de grijă ca angajații să fie și să facă ceea ce au de făcut și numai ceea ce au de făcut) conducerea instituției publice (bani publice, misiune publică, control public etc.) tace și se eschivează, iar ID își dă în petic de toate culorile și din toate pozițiile. Terorizează? Cum, pe cine, care sunt probele? El spune ca are acolo prieteni și numai prieteni! E posibil ca cineva cu statutul lui să lege cu capul de piciorul mesei pe toată lumea? Eu nu știu ce conditie profesională și culturală are Varvaroi. Nu prea cunosc nici pe altii, dar am auzit de Pânzaru-Pim, de exemplu, care e dat drept prieten al impostorului. Adica l-a terorizat ca să-l facă prieten?
  In altă ordine de idei, acolo unde vreau de fapt să ajung, Gâză să zicem că nu poate fi sancționat pentru că înjură public fără drept și fără motiv (deși n-ar trebui să se ocupe cu asta) pe nu știu ce cetățean, unul de o anumită vază, întotdeauna. Dar Gâză își toacă mărunt, de când am deschis eu ochii pe chestia asta, toți șefii, pe rând. Și nu e vorba de a tolera sau nu asta, că aici nu sunt in discuție persoanele, ci funcțiile pe care le dețin acești șrfi și e vorba de respectarea legislației muncii și a conduitei angajatului. Păi dacă e așa de bun, de ce nu se duce Gâză să muncească în profesia lui de bazâ (are vreuna?) și să-și înjure acolo șefii!… Aici văd ca i s-a încredințat (după conțșinut și stil), drept recompensă, sarcina de a face imaginea publică a instituției: situl, revista, afișele (totul jalnic din orice punct de vedere).
  Dar șefii lui incalcă legislația constant și permit compromiterea funcțiilor pe care trecător le dețin! Și nu e vorba de șefii din instituție, este vorba de șefii maximi: toți președinții CJ (finanțatorul, forul tutelar al CCB) au fost rău și sunt convins că mincinos, în campanii de denigrare, beșteliți public de ID. Mârza, Flutur și acum, Cătălin Nechifor!
  Ei, cum e posibil lucrul acesta, când el este în primul rând ilegal? Ce concluzii să trag eu ca locuitor al acestui județ, ca alegător, dar și contribuabil? Dacă aici nu se poate face ordine, legalitate, disciplină… – domnii aceștia le pot face pe acestea în ce privește altele?
  Pot să am această judecată? Pot! Și pot să mă intreb de ce stau lucrurile așa? Pot! Și pot să am la îndemână explicația că acest Gâză, salarizat prin derogări din contribuțiile mele la bugetul de stat, și acești domni care îmi guvernează viața au de făcut, împreună și pe bani publici, afaceri private pe sub tejghea? Adica: nu dai atâta, zice Gâza, te fac praf în ziarele pe care le-am sindicalizat ca să câștige licitația, te fac praf pe blogul meu, în cărțile mele… Ba da, dl ID, îți dau cât ceri, ca să te abții, și mai adaug ceva – ca să mă lauzi și încă ceva ca s-i faci praf pe ăla si pe ăla, adversarii mei în alegeri (prieteni în viața de toate zilele, parteneri de afaceri și de înțelegeri, dar adversari politici acum). S-a făcut? S-a făcut, boss. Dar să te ții de cuvânt, iar contractul e pentru două săptămâni, după care reluăm discuția…
  Ei, domnilor! Ce ziceți?

  Răspunde
 83. vasile

  Sigur, domnule Sebastian, tot ce ati scris este adevarat , identic cu realitatea. Cat despre prietenii lui Gaza, in ascuns marturisesc ca-i sint supusi doar de teama rautatii lui . Asta nu -i teroare ? Si cand i se face tot pe plac lui Gaza, nu din teroare se face? Toate cele scrise , sint realitati care se petrec nestingherite, lasand in urma victime , oameni tarati prin noroi . Cine-i da dreptul si libertatea sa terfeleasca oameni?

  Răspunde
 84. Stelu

  Cea mai recenta aparitie a lui ID pe blog, ne aduce aminte ca mai sunt putini alfabetizati in Suceava si ca prostia elitelor sucevene il scarbeste coplesitor. Iaca,am ajuns si prosti si toleram! Asa -i crestineste!

  Răspunde
 85. G. Ion

  Domnilor administratori ai acestui site, sunt impresionat de anvergura mizeriei si de avengura dialogului despre mizeria lui Ion D., pe care il stiu bine ;i tocmai de aceea am avut rabdare sa citesc toate postarile de aici. Va cer, in interesul general, sa gasiti solutia ca aceste discutii sa nu ramana ascunse sub un articol deja invechit ca data a publicarii lui si pe care este posibil sa n-l mai citeasca nimeni. Faceti cumva ca situl dv sa trimita la …romanul dialogului pe tema nemernicului de Ion Drag. Gaza! Este obligatoriu, pentru igienizarea Sucevei! Multumesc.

  Răspunde
 86. Nelu I

  Subscriu la idea de mai sus, postările se cere să fie cunoscute. Vreau si eu un pic de opera ca Gâza (dar nu ca a lui), dar în discuție este într-adevăr sănatatea și curățenia Sucevei. Că uite cum își dă în petec acest idiot: http://dragusanul.ro/Rusia: Bucovina aparține României! Ori este prost de bubuie, îngust și incult în ultimul hal, ori il plătește cineva ca să dezinformeze în probleme naționale extrem de sensibile. Dacă să citească un pic de istorie e un lucru greu, dacă îi este și mai greu să creada că Brătienii și alții știau ce fac, de ce naiba nu-i trece prin diblă întrebarea cea mai simplă: de ce n-au spus rușii același lucru despre Basarabia? Sau: de ce n-au spus rușii același lucru despre Bucovina după următorul război mondial?

  Răspunde
 87. Nelu I

  ”Asta-i viața: nevolnicii distrug, deși n-au creat nimic, niciodată.” – spusă de ultimă oră a lui Gâză, într-o filozofie pe măsură. Corect: hotul strigă ”Hoțul” și nevolnicii mint, înșeală, joacă perfid!

  Răspunde
 88. Bulică (Tiberiu George)

  Rog colegii de suferință, care au disponibilitatea, sa ma contacteze la nr. de tel. 0745/575.407. Garantez discreție.

  Răspunde
 89. G. Ion.

  Domnilor, numai aparent lucrul pe care il cereti este simplu si usor de facut si numai la prima vedere cineva care se abtine sa se ia public la tranta cu Gaza justifica invinuirea de lasitate sau este realmente fricos!
  Ganditi-va un pic: oamenii au indeobste pozitie sociala si statut profesional, stacheta morala, onoare, demnitate, iamagine publica de conservat, apoi au familie (parinti si copii!), prieteni, cunostinte, vecini etc. care trebuie si ei paziti de contactul cu dejectia de tip Gaza, pentru ca acestia pot fi neinitiati in balacareala porceasca in care isi atrage Gaza adversarii si ei judeca simplu, din prima: semeni cu cine mergi impreuna pe drum.
  Aceasta s-ar putea, de fapt, sa fie una din cauzele pentru care lumea buna nu s-a luat pana acum de impostor, iar jigodia s-ar putea sa conteze mult pe aceasta realitate. Ganditi-va, mai departe: locuind in cotetul porcilor, stand mereu in balegar, Gaza nu are nimic de pierdut, ci numai si numai de castigat. Ca proletariatul marxist! Cum te-ai luat de guler cu el, cum te-a porcait si te-a terfelit in balegarul lui, iar asta este deja pierdere pentru tine si inceput de victorie pentru el! Desi are un pic de notorietate publica, adunata prin inselatorie, lifta asta nu are nimic de aparat in fata lumii. El e prostul care te stropeste dinadins si te umple de noroi, sarind cu picioarele in baltoaca tocmai cand tui treci pe acolo purtand de grija sa ajungi cu straiele curate la biserica. Acesta este eroismul lui! Il vezi cand ii injura pe cei cu studii. Ce-i poti face? E doar porc de tinut in tarc, un nebun (sociopat coltos!) de dus la balamuc! Este sub nivelul, sub demnitatea, sub standardele si pretentiile foarte multor oameni sa se ia la tranta cu jigodia asta pe care unii, mai ales din interese politice, ca sa o foloseasca drept cainde de paza si caine de asumutit contra adversarilor, au cultivat-o, au hranit-o, au ingrasat-o, i-au dat sprijin, curaj, impunitate. Iata cum somnul ratiunii naste monstri! Cum viata noastra politica primitiva (imorala, neatasata valorilor si principiilor autentice, straina de suflet si de umanism – care nu vin cu diploma de bac obtinuta la 30 de ani, nici cu diploma de studii obtinuta pe net sau prin relatii, ba nici chiar cu orice fel de diploma de studii obtinuta firesc!) produce si scoate in piata publica monstri! Cititi-i blogul (dar luati preventiv antivomitive!) si vedet-i acolo temele, adversarii, limbajul, putoarea balegarului pe care-l arunca pe gura ca un canal de scurgere sub presiune!

  Răspunde
 90. costi

  Domnule G. Ion si ceilalti de mai sus, ati spus cele mai adevarate cuvinte despre gaza , asa este insul dar la ce ne foloseste daca noi pierim sub sabia lui si el capata tot ce vrea. In recenta aparitie pe blog, insul anunta ca i s -au dat toate drepturile inapoi. Cred ca batem in retragere noi, cei loviti de soarta, ori de gaza, Dzeu cu mila! Mult respect pentru dv.

  Răspunde
 91. Bucovinean_interesat

  Pentru ca nu cumva domnul Gâză să se bolohănescă din cauza ritmului feroce in care îşi scrie cărţile si proclamaţiile de pe izlaz şi pentru ca nu cumva sa i se aplece de scârbă si îndoială,absolut intâmplator,dar absolut întâmplător,pretenii săi de la Centrul Cultural Bucovina au dat un fel de comunicat in ziarul in care dumnealui işi publică furtişagurilede pe net,respectiv “Ilustrierte Bukowina”,din care rezultă ca toate actiunile „culturale” ,y compris Bucovina Rock Castle,se vor desfăşuara indiferent ce-ar zice duşmanii săi,ai lui Gâză,deoarece sunt valoroase,imprejurarea că se mai mictionează cetăţenii pe-alături de cele doua bude ecologice fiind irelevantă,ceea ce ni se pare corect ! Deşi domnul Gâză cam intelesese greşit,nimeni nu a afirmat că se îmbată apoi se pişă in duşmanie pe lângă zidurile Cetăţii de Scaun,(interpretând intr-un sens prea larg partea cu „…de scaun”),pentru ca toata lumea a văzut cele două bude ecologice la care nu mai stai să aştepţi când te apasă pârdalnica presiune şi rezolvi pe unde apuci,ori de beat,ori de prostată,ori de prost,ceea ce lărgeşte semnificativ gama posibilităţilor ca, persoana vazută de terţi exersând o micţiune, să fie chiar domnul Gâză…
  Dacă este aşa,deci dacă domnul Gâză va fi plătit in continuare din bani publici pentru inepţiile sale atât de jenante,înseamnă ca domnii de la CJ ori nu au criterii ori nu au discernamânt ori sunt in cârdăşie cu aceste domn,batrân escroc cultural,şantajist mizericordios,furnizor de servicii electorale pidosnice unor ingineri pentru care cuvântul are taine insurmontabile şi,cel mai bine şi mai bine,este să-l cumpărăm de la acest second-hand al uni sfertodoct,ca şi aşa nu se prinde nimeni!
  Până una-alta ,(deoarece eu nu cred,totuşi,in varianta de mai sus,vom vedea…) iată,încă o dată nivelul celui care tocmai “lucreaza” la o nouă carte despre “Bucovina si suferinţele ei,1914-1918”,deci despre Bucovina in primul război mondial. Căci iată ce debitează dumnealui,din prea plinul sfertodoctismului sau de impostor plătit de stat:
  „Alta ar fi fost soarta Bucovinei, începând din vara anului 1914, dacă Ionel Brăteanu ar fi dat curs strigătului disperat al lui A. D. Xenopol pentru intrarea în negocieri cu Austro-Ungaria și cu Rusia pentru ocuparea ei de Armata Regală, pe timpul conflictului, existând precedente austriece în istorie. Bucovina nu însemna un câmp strategic, de asta luptele din Bucovina erau răzlețe și, la scara măcelului european, nesemnificative, Rușii, de altfel, invitaseră Regatul României, recunoscând, atunci, fără nici un echivoc, că Bucovina aparține României.”
  Până la analiza pe fond,câteva scurte observaţiuni,de încălzire – deci vorbim despre Ion I.C. BRĂTIANU,care nu are de-a face cu duşmanul vremelnic al domnului Gâză,respectiv Călin Brăteanu. Apoi,este corect “…ocuparea ei de CĂTRE armata regala…” ,iar nu „ocuparea ei de Armata Regala „
  Şi iarăşi,cum,la ce anume,” invitaseră“ ruşii Regatul României,la vreun film,la o partida de vodka,la o degustare de icre negre?? Că nu rezultă iar dreptul international public nu cunoaşte echivocuri de acest tip şi,mai mult,nu are rezervat vreun separeu pentru cretini amatori.
  Soluţia retroactivă pe care o indică este de tot râsul,fara precedent chiar in literatura din anii ’50,prin imbecilitatea ei…Ar rezulta ca Regatul Romaniei ar fi trebuit sa le propună simultan celor doua imperii beligerante sa îi permită ocuparea Bucovinei „pe timpul conflictului” (!!!),poate chiar să le someze,să le dea un ultimatum,in care sa precizeze,desigur,şi durata “conflictului”,iar, dacă nu l-ar fi putut estima,să-l fi întrebat pe vreun strămoş de-al său,răzeş rutean din comuna Revacăuţi !
  In fapt,România beneficia de serviciile unor politicieni cu adevarat patrioţi si de o dinastie aflată la apogeu ,solutia neutralităţii fiind cea corectă, in contextul dat. Aprecierea momentului intrării in război,alianţa alaturi de care urma să lupte, erau probleme de viaţă si moarte,de destin naţional,de şansa istorică. România trebuia să aleagă să intre în război ,slab inarmată si slab pregatită, calculând corect momentul favorabil si definind ,prin organismele sale reprezentative, (generalul de izmene si obiele Oprea incă nu se născuse!) interesul naţional, identificat corect ca fiind acela de a obţine,cu orice preţ,Transilvania, care este leagănul românismului,condiţia sine- qua-non a oricărui stat românesc ! Este prea mult si prea greu de înţeles pentru domnul Gâză, de ce anume nu se poate pronunţa orice loază, cu studiile facute la turnatoria de la cenaclul uzinelor “Vulcan”, despre ordinea de priorităţi a Romaniei,cu atât mai mult cu cât ,această pretinsă preocupare a sa, nu-l absolvă de păcatul pentru care va trebui să dea socoteală,în orice mod,blasfemia numită “Manifest pentru salvarea Bucovinei” ! Penibila sa maniera de a scrie istorie, copiind en gross titluri din ziare si facând ici-colo comentarii imbecile, ca sa nu piarda şirul, nu-l pot conduce prea departe,si in nici un caz la justificarea acelui act de tradare simbolică, generate de starea sa de impostor sfertodoct si,poate,nu numai de catre aceasta.
  C.C.B. si stapânii săi il poat recompensa în continuare pe domnul Gâză în considerarea unei iluzorii uitări,dar dacă nu va fi aşa?
  Au tăria morală cei care il sprijină si îl plătesc,să se înhame în continuare la caruţa sa de război,ca şi cum ar face-o in interes public? Întrebarea nu este retorică si răspunsul este de resortul inclusiv al acelora care sunt platiti să vegheze cu mijloace profesionale la nealterarea standardelor culturale ale naţiei de către vectori ai unor interese străine,reprezentate, in cazul de faţă,de catre un impostor, expert in contrafaceri culturale, deci nu la alterarea acestora prin intruziuni şi confuzii.
  Pentru ca Ucraina,de exemplu,nu face numai contrabandă cu ţigări fabricate în uzinele din şura lui Ivan,ca să vă pună pe dvs. pe gânduri si ca sa excelati in communicate de presa ale politiei de frontieră,ci si contrabandă cu idei subversive,cu un iredentism grosolan,cu concepte expansioniste care aduc atingere celor mai profunde interese nationale româneşti. Luarea in deşert a numelor si simbolurilor sfinte,bagatelizarea si demonetizarea sentimentului naţional onest prin repetarea obsesivă a numelor proprii din pantheonul naţional ,ca pe o mantră a tembelismului cultural ,profesată de inşi taraţi genetic şi croiţi după tiparele sovietice ale activismului bazat pe afinităţi financiare si ideologice,oare acesta este scopul politicii culturale a statului românesc actual?
  Aceste manopere dolosive nu pot fi platite la infinit cu banii publici, drenaţi la plesneală de catre “specialiştii” în cultură ai C.J. Suceava.
  Din motive care vor deveni şi mai evidente.

  Răspunde
 92. G. Ion.

  Chiar asa: specialistii in cultura de la CJ Suceava, cand nu se numesc Gaza, sint mai ales economisti, ingineri, militari la rigoare, supervizati de altii de aceeasi specialitate. Mai e si cate un picior de istoric, istoricii fiind si ei cei mai …dintre traci. Zic asta si pentru ca, in atata cultura, e de mirare ca au fost chemati la facut opera de profil doar cunoscatorii in ale pelasgilor (pelasgologi?) si inca n-au intrat in scena manageriatului cultural tragologii locali! De, cand meseria il refuza ori nu are meserie, omul se cuibareste pe unde poate!

  Răspunde
  • Sebastien

   Corect și foarte exact. Cu o mica observație: desigur, e vorba de ”tracologi”.
   Ți-a fugit degetul, nu-i așa?
   Uite așa i se întamplă și bietului Gâza, îi fuge degetul in toate direcțiile. Ca și mintea, ca și ochii. Toate îi umblă cu sorcova.
   Dar el umbla bine și îi merge bine. Numai noi tastam în draci și ne facem draci de pomana. Crede CJ ca avem ficații tari la nesfârșit…

   Răspunde
 93. Nelu I

  Gâza spune pe blogul lui că a fost sancționat cu ”mustrare”.
  Asta îi repune serios în discuție ca prostie mai mare decât permite Noul Cod Penal, ca ignoranță, de fapt, ca indisciplina. Nu există în Codul muncii, unde se reglementeaza statutul angajatilor contractuali, această sancțiune. Iar dacă Gâza vorbește cum îi e felul, adică după ureche, ”mustrarea” poate sa fie ”avertisment scris”. Care însa nu necesită cercetare disciplinară prealabilă, fiind singura sancțiune pe care angajatorul o poate da fără cercetare.
  Lasa că el face caz, din nou, de ”inchiziție”, de faptul de a fi fost sancționat pentru activitatea din cel mai productiv an al lui, că își jignește managerul și își denunță pentru inactivitate și incompetență colegii (intre ei, prieteni ai Gâzei): a fost sancționat, zice, ”în condițiile în care toți salariații arendășiei lui Varvaroi nu au făcut, într-un deceniu, nici măcar jumătate din câte am făcut eu într-un an”.
  De fapt și de fapt, domnule ec. Varvaroi și stimați finanțatori și specialiști în facerea și cântărirea activității culturale, a disciplinei și a eficienței cheltuielilor la CCB din banii mei și ai tuturor celor care postează și nu posteaza aici, ce se întâmplă în această instituție? Si ce se înâmplă cu dv toți?
  Vă somez să ieșiți din nepăsare răspundeți! Aștept comunicate publice!
  Poate că noi sintem in eroare.
  Nu contează că nu mă cunoașteți – eu sint poporul și contribuabilul! Nu uitați!

  Răspunde
 94. luca

  Eu cred ca si prietenii, colegii lui gaza de la CCB il iuuubesc crestineste pentru ca altfel n-ar accepta sa fie facuti inculti, lenesi etc Adevarata iubire ! Eu, unul nu inteleg in alt mod dragostea asta mare si pace .

  Răspunde
 95. Titi

  Cred ca ar fi mai bine de continuat discuțiile aici. În articolul publicat ieri cu „Mafia concursurilor și licitațiilor…” sau în cele ce vor urma e aiurea. Aici e mai mai ferit. Și va garantez ca ajung în final unde trebuie…Și obligatoriu toate pe print, fără probleme. Corupția nu-i la noi și nici la colegul nostru din TV. O rugăminte, pentru ușurința activității de culegere a datelor și în vederea organizarii materialelor va propun sa folosim, cat ne țin nervii sa ne abținem, termeni și expresii acceptabile, nu insultatoare (prea tare) ce pot ajuge pe print-ul de pe tarabe în tot județul. Va propun sa o luam, ordonat, cronologic, pe capitole, pe marete opere culturale, etc. Sau de exemplu în ordinea elementelor publicate în CV-UL lui. Dacă aveți răbdare și doriți a ne ajuta, ca recunoaștem, suntem putin depășiți. Chiar puțin mai mult. Nu-i domeniul nostru, nu ca am fi chiar asa agramați și inculți. O sa ne culturalizam prin munca…

  Răspunde
  • Titi

   Comentariile pot fi trimise cat mai apropiat de forma finala pentru ediția tipărită. Ca și cum ar fi făcute de un redactor. Ar fi nemaipomenit. Facem un serial, viata și opera lui Ionică-Botezatorul, cronologic. Pentru servicii ele vor fi aici, iar pentru opinia publica pe tipar. Mulțumim de înțelegere, sprijin și alinare. Cred ca va ieși ceva frumos, unicat, si avem timp ptr ca războiul e lung. E și un nr de telefon mai sus, dar doar ptr urgente…dacă îl prinde careva dintre noi în flagrant, nu cel din incultura, ci in celalalt…!

   Răspunde
 96. Sebastien

  Domnilor, să vă ajut. Iată, preluat de pe blogul marelui om de știință și cultură I.D., un text care explică halucinant (dar halucinant!) cum se face că dlui se consideră deplin îndreptățit să ia (dar să și vândă –Alo! Protecția Consumatorului? Vă ocupați și de ocaua mică în cultură?) una drept alta:
  ”Desenul de mai sus, publicat şi în volumul despre Transilvania din monumentala monografie a imperiului austro-ungar, are, în menţionatul volum, o altă explicaţie (din câte îmi amintesc, “Mocani, coborând muntele”). Dar şi în volumul respectiv, desenul se află între un desen care prezintă valea Bistriţei, la Valea Străjii, şi un altul, cu o panoramă a munţilor Rodnei, priviţi dinspre sud.
  *Şi ca tragere la temă puteam folosi desenul marelui pictor maghiar Pataky, cu definiţia “Emigranţi ardeleni, în drum spre Bucovina”, din moment ce 6.600 de români transilvăneni, urmând sfatul lui Enzenberg, se mutaseră în Bucovina, până în 1775, acolo unde exista o populaţie oarecum autohtonă de 50.000 de oameni. În fond, pentru obiceiurile ungureşti, polone, ucrainene, huţule, evreieşti sau armene, am folosit şi imagini din monografiile Galiţiei şi a Ardealului, în colecţia “Illustrierte Bukowina”, iar dacă expoziţia aceea şi-ar fi găsit un loc în urbe, aş fi explicat, într-un material de prezentare, ce şi de ce am folosit.
  *Numai că, în privinţa desenului de mai sus, nu m-am bazat pe altceva, decât pe buna cunoaştere a peisajului. În curând, împreună cu artistul fotograf Victor T. Rusu, voi dubla desenele de odinioară despre Bucovina cu fotografii de astăzi, realizate din exact acelaşi unghi. Şi veţi vedea că autorii maghiari ai monografiei despre Ardeal au folosit greşit desenul lui Pataky, şi nu eu, cum bârfeşte, pe ici, pe colo, un oarecare. Şi bine face specimenul că mă ponegreşte. În fond, eu sunt viu, deci aveţi în cine arunca cu pietre!” (http://dragusanul.ro/sunt-viu-aveti-in-cine-arunca-cu-pietre)
  Da, peisajul, mânca-l-ar mama și gaia (amandouă, firește pelasge)! L-a furat peisajul!
  Da, frate, esti într-adevăr viu, dar ești viu degeaba. Mai bine ai ceda locul.

  Răspunde
 97. Sebastien

  Iata că fac și eu, exact ca dl I. D., ceea ce se cheama copy-paste. O fac cercetând depozitul extraordinar care este blogul aceluiași dn ID. Extraordinar prin extraordinarele lui bogății. Spre o pildă, în ceea ce citez imediat, dedesubt, scris în 29 apr. 2015, există lucruri extraordinare, adică din afara obișnuitului, adică, precum în multe locuri de pe același blog, probe despre numeroase chestii absolut de neînțeles prin raportare la normal și normalitate.
  Poftim, judecați: managerul îl sună pe angajatul vag bacalaurisit, aflat în concediu (hopa, păi ce fel de concediu, că de curând a anunțat că se află în c.o. neefectuat în 2015! Deși poate că, de fapt, managerul e în concediu, echivocul exprimării la ID ținând de analfabetismul altora, nu al lui!), și-l asigură ca totul va fi în regulă, in ciuda aparențelor de neregula…
  ”Aflat în concediu de odihnă, până luni, managerul Centrului Cultural “Bucovina”, domnul Viorel Varvaroi, m-a sunat, adineauri, ca să mă asigure că, în ciuda aparenţelor, concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori la Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu” şi la Şcoala de Arte “Ion Irimescu” se va desfăşura onest şi cu deplină transparenţă.
  *Se pot înscrie la concurs, cu garanţia nerefuzării dosarelor, toţi cei îndreptăţiţi de studii şi de cariere să o facă, inclusiv Sorin Filip, a cărui sancţiune, pe cale de a expira, se datora unei “abateri” minore, care, în fond, nici nu a însemnat o abatere, ci mai curând un abuz al comisiei de disciplină (oricum, sancţiunea, în sine, nu îi poate bloca dreptul de a candida).
  *În calitate de lider, inclusiv de sindicat, mi se va aproba statutul de observator, aşa cum li se va aproba şi ziariştilor care vor dori acest lucru.
  *Prin urmare, îi sfătuiesc pe toţi profesioniştii culturii, inclusiv pe cei ieşiţi la pensie (George Sârbu, Emil Havriliuc sau Mihai Pânzaru-PIM, de pildă, se pot înscrie la concurs), inclusiv pe cei care nu lucrează la Centrul Cultural “Bucovina”, să-şi depună dosarele şi să candideze. Important este ca viitorii directori să-şi ocupe birourile intrând pe uşa din faţă, în baza unui concurs câştigat pe merit. Ceea ce s-ar întâmpla pentru prima dată în multimilenara istorie culturală profesionistă a Sucevei (sic!), care este pe cale să împlinească, multimilenar, 68 de ani.” (http://dragusanul.ro/concurs-onest-la-centrul-cultural-bucovina/)
  În primul, dar și în primul rând, omul acesta, deși angajat și obligat să se miște într-un cadru reglementat, pe care să-l și cunoască, nu are habar că există lege și că totul se raportează la lege. Altfel spus, concursul se desfășoară conform legii (nu ”onest și cu deplină transparență” pentru că cere el asta); cum adică: ”garanția nerefuzării dosarelor”? Cum să candideze cineva dacă se află sub sancțiune? Cum adică: sancționat prin abuzul comisiei de disciplină (probabil comisia de cercetare discipliară)? Adică: ”lider, inclusuv de sindicat” – lider cum, unde în ce? Observator – dacă permite legea, dacă nu, …doar la Dubăsari! Inclusiv cei ieșiți la pensie, serios? Și cei care nu lucrează acolo? Sigur, însă, au susținerea lui I.D., observatorul (lasă ce zice legea!). Și ar fi pentru prima oară când… În rest, este într-adevăr de importanță capital ca directorii să intre în biroul lor pe ușa din față, iar nu cum probează dl Gâză ca a intrat în instituție! Dlui pare să fie cetățean al republicii din Transnistria. Sau din Belarus.

  Răspunde
 98. Sebastien

  O MIE DE PROSTII PE CM PATRAT!
  Iata: ”În evul mediu moldovenesc, satele, populate mai ales cu “vecini”, deci cu iobagi aduşi din din ţările vecine, nu aveau mai mult de zece-cincisprezece case. Viaţa spirituală se desfăşura prin târguri, târg însemnând mai curând iarmaroc, decât aşezare statornică, deşi, în vecinătatea cetăţilor, şi mai ales a Cetăţii Suceava, se încropiseră aşezări, în care locuiau mai ales breslaşii.” (http://dragusanul.ro/mostenirea-lautarilor-evrei-de-la-kolomeea).
  Adevărat că s-ar impune comentarii aici (ca și-n cele care urmează, necitate), pentru că e vorba și de lucruri delicate, dar n-am să comentez. Las loc pentru bravii istorici suceveni (vorba cuiva: ”cei mai …dintre traci”) care care l-au cauționat pe omul de știință I.D.

  Răspunde
 99. Sebastien

  Intreabă dl Gâză și, grijuliu cu efortul intelectual al clientului și cu riscul neînțelegerii lucrurilor, însuși postulează:
  ”Vi se par nebunii sau, în cel mai bun caz, poezie cele spuse mai sus? Vă înşelaţi, nu-s decât metafizică.” (http://dragusanul.ro/unirea-cu-divinitatea-sau-redescoperirea-muntelui)
  Iată și în ce constă …metafizica dlui:
  ”Muzica, născută, odată cu ceremoniile totemice care aveau să eşueze în religii, pe culmile munţilor Carpaţi şi preluată de “întreaga Asie, până în India” (Geografia, II, X, 21, p. 438), dar şi de egipteni (p. 441), încă mai supravieţuieşte, în din ce în ce mai estompate formule primare, în ţinuturile noastre, iar această veritabilă “chemare a străbunilor” ne poate uni desăvârşit cu Divinitatea şi, desigur, cu Muntele.”
  Sau, ceva mai la vale: ”
  Iar luna Mai (Maia, la slavi), cum se numea, la începuturi, primăvara, era fata Pământului, întemniţată pentru exces de dragoste, dar eliberată de Soare şi statornicită, drept Eftepir (Alba, adică Strălucitoarea) în palatul de cleştar de deasupra norilor, printr-un ritual sacru, numit Malanca, îmbrâncit de lăcomoşenia istoriei undeva, prin sfârşitul lui decembrie. Or, Malanca fusese menită pentru a celebra Învierea, nu moartea luminii, în Capricorn.”
  Da, da! Adânc… Si, de bună seama, pelasg.
  PS: Poate ca pe unii îi intrigă insistența mea de azi, care nu e nici poezie, sper ca nici nebunie și sigur, nici metafizică, ci o zi liberă, de stat la căldură și de hoinărit printre lucruri de diferite feluri, inclusiv pe la aceasta groapa de gunoi care este blogul lui I.D.

  Răspunde
 100. Sebastien

  Oricât mi-aș propune, nu se poate altfel câtă vreme, știind ce e de știut și ce știu bine unii, citești, spre exemplu:
  ”Şi nu o să mă credeţi, dar, deşi îmi produce atâtea neplăceri şi suferinţe bătălia cu morile de vânt, eu chiar mă bucur când văd că prin “Naţiunea Poeţilor” şi prin “Bucovina Rock Castle” ni se aud respiraţiile până hăt şi până la cer.” (http://dragusanul.ro/bucovina-pe-un-itinerariu-cultural-mondial)
  Încât, atins fiind dl I.D. de atâta geniu practicat cu atâta modestie, ar fi păcat să nu cunoască realitatea: nu doar că i se aud respirațiile” până hăt și până în cer” (frumos spus!), ci i se simte până acolo și putoarea gurii și a hoitului contrafăcut, ca toate produsele lui.

  Răspunde
 101. vasile

  Toti cei care ati scris aici, sunteti oameni deosebiti, insa,realitatea face dovada ca bunul simt, respectul, intelepciunea, adevarul, nu mai folosesc la nimic in aceste vremuri deosebit de tulburi.Tot respectul!

  Răspunde
 102. Bucovinean_Oarecare

  In primul rând,mulţumesc lui Sebastien,m-a scutit de o muncă grea,aceea de a cauta pe blog-ul lui Gâză un răspuns al său,al lui Gâză,cu valoare didactică , veţi vedea de ce…
  (http://dragusanul.ro/sunt-viu-aveti-in-cine-arunca-cu-pietre)
  Aceasta este pagina,hai sa discutăm si pe imagine,care este aceasta:
  http://prntscr.com/9s2xe5
  De unde decurge valoarea didactică,nu numai a desenului,dar si a incredibilei si nesimţitei explicaţii furnizate de dumnealui?
  In primul rând,precizez, ca eu sunt mangafaua,eu sunt Lăscărică,domnule Semaca-Gâză,şi vă precizez că o să vă iasă pe nas tupeul cu care răs-minţiţi… Mai întâi,reţineţi că pentru 99,99% dintre cei care scriu-citesc un text sau văd o reproducere după o imagine,se aşteaptă ca acela care reproduce imaginea sa o facă utilizând titlul sau formula de titlu utilizate de autorul primar,originar. Este si moral dar si legal,alte metode exced si bunului simţ dar si profesionalismului,nu poţi,de pildă,sa iei (cum am mai spus) o reproducere dupa „Rapirea din serai” pe care sa o prezinti ,inclusiv la muzeul domnului Ursu,drept „Cina cea de taina” ! Nu poti,cu exceptia situatiei in care esti un „oarecare” Ion Gâză-Botezatorul… Apoi,”desenul”,fie el si „cel de mai sus” este o creaţie artistică,deci are un TITLU dat de autor,in cazul de fata cel dat de pictorul maghiar Laszlo Pataky de Sospatak (este cunoscut si sub forma latinizată a numelui,veti vedea ce importanta are…),deci titlu,nu „ o explicaţie” (???),cum atât de senin afirmă impostorul cultural! Vedeti că pare că isi aduce aminte,a luat lecitina,stie că desenul se intitulează „Mocani mergand la targ”,insă nu renunţă ,dă vina pe autor dar si pe maghiari ca nu stiu unde se afla amplasamentul,nu cunosc (ai dracului unguri!)nici oamenii nici contextul geografic,dar stie el,va merge
  „…împreună cu artistul fotograf Victor T. Rusu, voi dubla desenele de odinioară despre Bucovina cu fotografii de astăzi, realizate din exact acelaşi unghi…”
  V-ati prins? Stiti definiţia schizofreniei paranoide?
  Nu o mai cautaţi!
  Că,pâna la urmă, ”marele pictor maghiar Pataky” nici nu stia ce picta/desena,habar nu avea că desena “…pe şeaua Tihuţei”, unde ajunsese ca somnambulul,pe strămoşii unui politician local,increţitor de frunte… Dar rezolvă el accidentul istoric,el impreuna cu artistul fotograf Victor T.Rusu!
  Din acelasi text imbecil:
  “Şi veţi vedea că autorii maghiari ai monografiei despre Ardeal au folosit greşit desenul lui Pataky”
  Care autori maghiari? Deci ,trebuie sa credem ca ungurii,in nesimtirea lor şogorească,au modificat intenţionat “explicatia” imaginii,noroc de dumnealui si de ajutorul de geniu Victor T.Rusu!
  Si ,totusi,cum ar fi vrut Pataky sa se numească desenul său,ati aflat,cumva?
  La puscarie cu bozgorii si la Academie cu “autodidactul de geniu” Ion Gâză-Botezatorul !
  Picturile,desenele,chiar si ale unor autori modesti ,au un nume dat de autor. Nici când ajung la public,dupa epuizarea regimului de copy-right,nu pot fi utilizate decat sub acel nume,nu “explicaţie”
  Ce se intâmpla cu eticheta “marele pictor maghiar Pataky”,utilizată obsesiv de domnul Gâză? Ei bine,domnul Gâză improvizează la cacealma,la plesneală,fiindcă pe net-ul lui nu a găsit numele intreg,numele si prenumele mai sus evocate,nici alte date… Că nu putea sa-i zică,de exemplu,Pataky-Draguszanul,bătea la ochi…
  Dacă nu ne-ar lua de prosti,dacă nu ar dispretui publicul căruia I se adresează pe bani publici,domnul Gâză ar mai fi observant că persoanele de “pe şeaua Tihuţei” au costumaţia populară a buciumenilor,locuitori ai Muntilor Apuseni care din asta traiesc,din comertul cu “doniti si ciubară”,cum zice cântecul popular.. Mai sunt câteva derapaje de aceeasi factura,tot cu extrase din opera „marelui pictor maghiar Pataky” in legatură cu care imi rezerv placerea să revin,pentru o deplină elucidare si a dumnealui dar si a artistului fotograf,poate chiar fonograf.
  In fapt,intrega contrafacere cu „Ilustrierte Bukowina” se bazează pe aceste falsuri,incropeala incepe cu „Emigranti ardeleni…” si se termină cu „Tragicul print de coroana Rudolph…” ,care nu-ş ce face la Prislop (de unde a aflat el asta,e vreun indicator pe-acolo??), după cum am aratat intr-o postare precedentă!
  De aceea este didactic acest exemplu,pentru că,intre aceste doua furăciuni,tembelisme,cărora le conferă un rol programatic,se află capodopera imposturii si precaritătii sale intelectuale,morale,profesionale,culturale. O reproduc din nou,cu explicatii,pentru că este o cheie a intregii „opere” a lui Ion Gaza-Botezatorul. Iat-o,in toata splendoarea sa scrofuloasă:
  http://prntscr.com/9mpv2r
  Aceste imagini sunt luate de pe aceeasi pagina a domnul Gaza,cu “explicatiile” savante ale dumnealui,care,desigur,stie mai mult si decat noi dar si decat banditii de unguri,sa zicem…
  Deci,in imaginea de sus ar fi vorba despre “Interior unguresc din Dornesti – de Charlemont,1820-1871”
  Iar in cea de jos,despre “ Nasterea la romani – desen de Julius Zalaty Zuber,1867-1918”
  Iată ca se iveste un frumos conflict artistic-temporal,ne uităm ca la bec si nu inţelegem nimic,domnul Gâză nu mai bea de cca 30 de ani,insă noi mai scapam calul… Până la urma,ce este?
  Este ce vedeti mai jos:
  http://austria-forum.org/web-books/kpwde20de1899onb/00000217
  sau si mai jos:
  http://prntscr.com/9mpwod
  …adica “Recunoasterea (confirmarea) paternitatii”,de Eugen Maximovicz…
  Iata nivelul contrafacerii grosolane numite bombastic “ Ilustrierte Bukowina”,care incepe cu o contrafacere,se termină cu o contrafacere si conţine,intre inceput si sfarsit,un numar de alte contrafaceri si devieri de la realitate.
  Ar mai fi câte ceva de spus: intreaga sa opera este doldora de astfel de contrafaceri si ineptii plătite din bani publici. Incepând de astazi,voi posta imaginile care se constituie ca probe ale precarităţii sale intelectuale si profesionale,pentru opinia public dar si pentru cei care l-au inventat si care il sustin.
  Numai să aveţi răbdare să vă delectaţi cu probele imposturii si sfertodoctismului .
  P.S. Marele specialist are ,mi se pare,chiar si o carte care se cheamă – cum altfel? – “Pictori si sculptori din Bucovina”! Halal sa ne fie,asa ne trebuie !

  Răspunde
 103. Sebastien

  I-auzi ce povestea omul in 24 iunie anul trecut, și deși a trecut o jumătate de an de atunci, nimeni încă nu l-a arestat!
  „Citind, azi-noapte, în Familia (Anul XVI, 1880, nr. 1, pp. 4-6), că “dintre icoanele sacre ale lui Epaminonda Bucewsky, o „Maica Domnului”, care ornează capela de pe mormântul neuitatului nostru amic, proprietar mare, Popovici din Stoieşti, este admirabilă“, abia am aşteptat zorii, ca să merg la Stroieşti. În cele din urmă, am găsit un coleg, pe Cătălin Şandru, care să mă ducă, dar nu şi un aparat de fotografiat profesionist (sunt câteva, dar în dotarea managerului şi directorilor Centrului Cultural “Bucovina”, care, până a fi fost unşi şăfi, foloseau doar… bozul!), cu bliţ şi cu ce mai trebuie, aşa că am dat bice, mizând pe gablonţul fotografic din dotare.
  La Stroieşti, părintele şi câţiva enoriaşi mi-au arătat scările, pe care se coboară în întunericul firesc al criptei “marelui proprietar Popovici din Stroieşti”, iar ledul brichetei îmi îngăduia să zăresc şapte sicrie din cositor, din care trei sparte, şi o placă de marmură, în care sunt gravate numele decedaţilor, în locul în care fusese, odinioară capela criptei. O frescă – aşa cum îmi închipuisem eu cu speranţă – nu a fost făcută, iar părintele, care auzise ceva despre o icoană veche, mi-a spus că nu figurează, totuşi, nici o astfel de icoană în inventarul vechi şi nou al bisericii. La lumina ledului brichetei, am mai încercat o fotografie:
  Unul dintre bătrânii enoriaşi, arătându-mi sicriele sparte (“de ruşi, în vremea războiului”, susţine el), e de părere că şi icoana ar fi fost luată de ostaşii roşii, dar n-ar fi de mirare dacă, după moartea lui Epaminonda Bucewsky, brusc devenit celebru şi în Bucovina, icoana ar fi fost luată de vreun român get-beget sau get-buget, în sutană sau fără, şi care s-o fi vândut “străinilor, care au parale şi cunosc valoarea artei”, după cum consemna Vincenţiu Babeş.
  N-am găsit nimic, în cripta din Stroieşti, dar am căutat. Ceea ce tot înseamnă ceva…” (http://dragusanul.ro/la-stroiesti-in-cautarea-icoanei-lui-bucewsky)
  Cu ce drept? Nu e violare de morminte asta? Nu este vânătoare de opera de artă? Oare ce au de spus organele?

  Răspunde
  • Titi

   Am înțeles ca ar fi un dosar pe rol deschis de directorul Direcției de Cultura. O sa verificam la organe care e stadiul cercetării. Dacă auziți ceva noutati din Directie publicati-le și ptr noi.

   Răspunde
 104. Bucovinean_Oarecare_3,14

  Ar fi,de fapt,un concurs de infracţiuni:
  Cu ce titlu solicită,probabil imperios şi ,in orice caz, persuasiv,domnul Gâză sa intre intr-un cavou,fie el si al unui boschetar,fie al „marelui proprietar Popovici”? Aici intră in discuţie efectul „de legitimaţie” cunoascut la români,nu la toţi,doar la unii mai nesimţiţi… Că cum adică (cacofonia este intenţionată…)s-a dus el la preotul de la Stroieşti,in ce calitate? Există pe piata muncii,in nomenclatorul de la CCB,vreo functie care ar implica scormonirea dupa cai verzi pe pereti ,prin morminte? Trebe derogare pentru a;a ceva?
  Intră in discutie chestiunea uzurpării de calitati oficiale? Dar furtul? Pentru ca furtul este,până la urmă,definit ca „..luarea fără drept…” !
  Imprejurarea că n-a luat nimic,după cum singur spune, il impinge in zona tentativei.
  L-a trimis cineva,si daca da,cine?
  Desi eu cred in continuare că era mânat de anumite pulsiuni dobândite in tinereţe,cand rezolva sarcini tenebroase,dupa instructiuni puturoase,desi nici atunci nu a stabilit,de exemplu,daca un anume C.Z.C. venea la Câmpulug ca să prinda fluturi sau să reflecteze ,pe Rarău,la mersul lumii ,si anume numai pe partea dreaptă,adică,cum ar zice cineva „ in partea cea mai de dreapta a dreptei”…
  P.S.
  Ieri,la ora 17,34 am incercat sa postez un comentariu care zace si acum in umbra sinelui sau,aşteptand „moderare”…
  Asta e,poate să nici nu apară,insă eu precizez ,pentru persoanele interesate, că limba romana este ca in pilda lui Esop,este si buna,este si rea,depinde cum o iei sau cum o folosesti… Eu reclam,de exemplu,excesul de pudibonderie ca si excesul de limbaj al unora care ,fatalmente,combină numai cele 100 (una suta) de cuvinte pe care le cunosc si din care 50% au conotaţii sexuale,in legatura cu mă-sa inamicului…
  Insa eu personal nu pot raspunde sau nu pot sa-i dau peste nas domnului Gâză combatând excesele sale cu citate din “mersul trenurilor”,fie el de călători sau de marfă.Si nici nu pot profera amenintari ,cum face dumnealui,dând de inteles ca este verisor cu Manitu sau ca este făcut cu o matusa a DNA,cu care o să-i puna el la punct pe toti cei care il contestă in problema lui Pataky,mare pictor maghiar…

  Răspunde
 105. Bucovinean_Oarecare_3,14

  Sa râdem cu Gâza la arat…
  Conform promisiunii anterioare,iată câteva dintre operele atât de personale ale domnului Gâză:
  Din ” Ilustrierte Bukowina”,sectiunea „Din patrimoniul iconografic bucovinean…”,21 martie,2015.
  Trecem cu voioşie peste faza cu Iosif al II-lea la arat,ca să nu insultam memoria imparatului cu oarece aluzii la unele ziceri populare referitoare la gâze. Ajungem la
  http://prntscr.com/9sfj7r
  ….”O metafora imaginativa pentru Austria”,zice dumnealui ,intr-un elan imaginativ-artistic atât de specific !
  Dar care este realitatea crudă,nemetaforică,istorică siculturală,pur si simplu?
  Aceasta:
  http://prntscr.com/9sfkf7
  …adică o panoramă a fortareţei Sevastopol,in fapt, o imagine a asediului acestui important oras in Razboiul Crimeii… Se şi vede,in partea stânga-sus ,scrie pentru orice european cu 8 clase absolvite, că este Marea Neagra… In dreapta-jos, se văd trupele engleze si chiar steagul englezesc! In textul de sub fotografie sunt precizări care trebuie sa-i dea fiori reci oricarei gâze aflate la arat, pe ogorul publicistic…
  Ce legatură au toate acestea cu Austria? Dar cu „iconografia” bucovineană? Numai domnul Gaza,Dumnezeu si vaca cea neagră ar putea sti…
  Apoi,ce scrie mai jos si mai sus in textul său,toate miorlaielile sale,nu au alta valoare decât aceea de delir verbal kufuristic,cu indulgenţă spus,între noi fie vorba.

  Răspunde
 106. Titi

  Toate comentariile au setata opțiunea de publicare pe „automat” din programarea platformei. Este o problema tehnica doar în cazul comentariilor foarte lungi care se blochează la publicare. Încă nu am găsit soluția. Recomandare: faceți postarea în doua comentarii diferite. Ne cerem scuze.

  Răspunde
 107. Bucovinean-Anti_Gâză

  Multumiri pentru explicatie,nu multi fac asta,adica nu multi explica unele aparente discriminari,ceea ce va onoreaza.
  A la guerre comme a la guerre,cum ziceau pelasgii…
  Totusi,comentariul de la ora 11,36 este si duios si 99,99% decent si scurt si cuprinzator si asteapta „moderare”,ca si cum ar fi prea lung ori prea lat…
  Poate sa scriem, ca baietii,in sensul ca: „..vb. m. trz” ?

  Răspunde
 108. G. Ion

  Totusi mie mi se pare o fapta cumplita intrarea intr-o cripta, mai ales straina. Chiar sa nu se sesizeze nimeni? Se mai si lauda cu isprava! Vorba aia: ori e prost, ori e prost… Dar poate ca a avut aprobare, poate ca nu s-a dus de capul lui. Poate ca l-au autorizat cei de la culte, cum ii autorizeaza, sa zicem, pe cautatorii de comori cu detectorul de metale. Sau Muzeul. Este insa obligatoriu ca cineva sa lamureasca situatia!

  Răspunde
 109. Sebastien

  Recunoscând că am lipsuri culturale mari, fac tot ce pot ca să mă ameliorez, iar în sensul acesta, citesc în continuare și conspectez cultura de pe blogul celui mai mare cărturar de azi al Bucovinei. L-am numit pe dl I. Drăgușanul-Gâză. Nu vreau să insinuez ca ați fi ca mine de neîmpliniți cultural dacă pun deoparte, din opul marelui om, câte ceva pentru dv. și postez aici. Este efectul sporirii mele culturale: cu cât citesc, cu atâta simt că devin mai altruist, mai generos, mai îndatorat și mai darnic. Cultura educă. Prin urmare, iată:
  ”Atât a fost: blând şi sfătos, deşi ar fi trebuit să zvârl cu barda-n cer împotriva unui astfel de sacrilegiu, dar de care profită Băişanu şi Niţă pentru a-şi face campanie electorală, iar străinii de cultură, varvaroi şi brăteanu, pentru a se înfăţoşa drept manager şi, respectiv, director. Treaba lor, nu o comentam.
  Astăzi, însă, pe când pluteam de fericire pentru că am găsit debutul poetului… Ciprian Porumbescu şi prima cronică plastică, în teritoriile româneşti, a operei marelui pictor bucovinean Epaminonda Bucewsky, ba mai fusesem şi la Stroieşti, în cripta familiei Popovici, ca să văd dacă se mai găseşte sau nu icoana menţionată de cronicarul Vincenţiu Babeş, tatăl savantului Victor Babeş, astăzi, deci, arendaşul Centrului Cultural “Bucovina”, varvaroi, mi-a silabisit articolul de mai sus, apoi a decis că trebuie să-l scot, pentru că “interesele Centrului Cultural Bucovina”…
  *Am văzut negru. Un necitit ca varvaroi, pe care pcr l-a făcut şi menţinut “autoritate”, îmi interzice decenta pledoarie pentru autenticitate meşteşugărească şi pentru profesionalizarea sistemului judeţean al culturii, care este obligat prin lege să ofere consultanţă de specialitate. Dar cine să o dea: varvaroi? băiţan? cele vreo 20 de nemoteiuri, la fel de vag alfabetizate, pe care le-au înşurubat, până acum, în sistemul culturii precum într-o moşie pe decenii arendată?
  *Disciplinat cum sunt, m-am conformat: am scos materialul, cu excepţia primului paragraf şi a fotografiilor. Să poată fi văzut de popor tovarăşul Varvaroi cum îndrumă leninist cultura iei româneşti. Bravos, tovarăşe! Bravos! În fond, dacă tot te îndurăm, înseamnă că te şi merităm. Inclusiv cu cei doi directori, complici supuşi, pe care vrei să ni-i bagi iar pe gât, dar “prin concurs”, şi pe care îi vei unge, în curând, chiar dacă “concursul” a intrat în impas, pentru că prea bate la ochi potlogăria.” (http://dragusanul.ro/pazea-ma-cenzureaza-varvaroi)
  Există o vorbă celebră care spune că trebuie să asculți întotdeauna și partea cealaltă. În cazul de față, Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduita a personalului contractual din autoritatile si institutiile publice. Iar asta nu neapărat pentru că pe dl Varvaroi n-are rost să-l asculți, pentru că dacă avea rost, dlui făcea de mult timp ceea ce era de făcut.
  Deci, zice Legea undeva, spicuind, ca mostră:
  ”Art. 12.
  (1) In relatiile cu personalul contractual si functionarii publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si cu persoanele fizice sau juridice, angajatii contractuali sunt obligati sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate.
  (2) Personalul contractual are obligatia de a nu aduce atingere onoarei, reputatiei si demnitatii persoanelor din cadrul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si ale persoanelor cu care intra in legatura in exercitarea functiei, prin:
  a) intrebuintarea unor expresii jignitoare;
  b) dezvaluirea aspectelor vietii private;
  c) formularea unor sesizari sau plangeri calomnioase…”
  Ei!… Nu-i așa că e mare lucru cultura?

  Răspunde
 110. Bis_in_idem

  Iata postarea de la ora 11:36…
  Sa râdem cu Gâză la arat…
  Conform promisiunii anterioare,iată câteva dintre operele atât de personale ale domnului Gâză:
  Din ” Ilustrierte Bukowina”,sectiunea „Din patrimoniul iconografic bucovinean…”,21 martie,2015.
  Trecem cu voioşie peste faza cu Iosif al II-lea la arat,ca să nu insultăm memoria Împaratului cu oarece aluzii la unele ziceri populare referitoare la gâze. Ajungem la
  http://prntscr.com/9sfj7r
  ….”O metafora imaginativa pentru Austria”,zice dumnealui ,intr-un elan imaginativ-artistic atât de specific !
  Dar care este realitatea crudă,nemetaforică,istorică si culturală,pur si simplu?
  Aceasta:
  http://prntscr.com/9sfkf7
  …adică o panoramă a fortareţei (foarte bine figurata in imagine…) Sevastopol,in fapt, o imagine a asediului acestui important oras in Razboiul Crimeii… Se şi vede,in partea stânga-sus ,scrie pentru orice european cu 8 clase absolvite, că este Marea Neagra… In dreapta-jos, se văd trupele engleze si chiar steagul englezesc! In textul de sub fotografie sunt precizări care trebuie sa-i dea fiori reci oricarei gâze aflate la arat, pe ogorul publicistic…
  Ce legatură au toate acestea cu Austria? Dar cu „iconografia” bucovineană? Numai domnul Gaza,Dumnezeu si vaca cea neagră ar putea sti…
  Apoi,ce scrie mai jos si mai sus in textul său,toate miorlaielile sale,nu au alta valoare decât aceea de delir verbal kufuristic,cu indulgenţă spus,între noi fie vorba.

  Răspunde
 111. GÂZĂ & automatul

  Gâză si profanarea..
  Poate ca ar trebui o reactie,ar trebui intrebat domnul director al Directiei Cultura,Culte si Patrimoniu cum stau lucrurile cu violarea de către domnul Gâză a „pietrelor mormântale”,cum ar zice dumnealui. Sau poate că era in misiune,trimis de domnul Varvaroi,poate că asta este fişa postului,ca dumnealui să boncăluiască prin ţintirimuri,in căutare de potcoave de cai dar si de valori culturale neglijate,nu-i aşa?
  Pentru că,altfel,este cam groasă,domnu’ Gâză… Ar fi cazul, chiar, al unei sesizari din oficiu,nu e numai profanare de morminte,este si abuz in serviciu si uzurpare de calitaţi oficiale şi poate fi vorba şi despre alte fapte penale prevazute in legi speciale,cele privind apărarea patrimoniului !
  Orice inacţiune sau ignorare a potenţialului acestor fapte poate duce la consecinţe aberante,ne-am putea aştepta să mai vedem şi alte expediţii ale unor huhurezi inarmaţi cu detectoare de metale,prin cimitire,cautând la hurtă obiecte de patrimoniu,incepând cu dinţii de aur din gura inaintaşilor si terminând cu inelele de cununie din vremea pelasgilor despre care au găsit date pe internet!
  Ni-l putem inchipui pe domnul cu pricina dând cu zarul: oare ce facem noi astăzi,îi injurăm pe Varvaroi si pe Nechifor stând acasă,sau mergem noi la serviciu,la fumoar,la vreo şfeştanie,la vreun pişcot,la vreo lansare de carte uşoară?
  Sau ne luăm sculele şi ne călătorim prin şantierele arheologice si culturale păzite de popi neştiutori şi mai salvăm una-alta??
  Parcă-l vedem cu ochii mintii pe mercenarul negru-n ceru gurii descinzând in trombă la poarta parohiei cutare,inconjurând incinta cu trupele sale speciale de artişti fotografi,fonografi si topografi, somându-l pre bietul preot de ţară cu vorbe aspre dar drepte: “păi,ce facem noi aicea,părinte? Ne batem joc de patrimoniul cultural mobil şi imobil ascunzându-l prin cripte? Vă somez ca, in conformitate cu legea lui Bernoulli, să-mi predaţi toate datele,informaţiile,cheile si topoarele de deschis cripte!”
  Apoi ieşind ingândurat ,facându-şi un selfie cu rabla din dotare si vorbind pentru presa amică,cea lovită in publicitate: „.. prea târziu,pe aici au trecut ruşii,Varvaroi,Brăteanu si Buzincu! Unde eşti,tu,Ţepeş,doamne,ca să pun mâna pe ei??”
  Sa nu ignorăm ca dumnealui a mai făcut arheologie culturală,că mai ieri îi mustra aspru pe restauratorii frescelor de la Moldovita,că de ce nu l-au intrebat pre el cum e cu fresca cu „Asediul Constantinopolelui”,din care lipsesc scene importante, descoperite de el,cam asa cum a descoperit si scena cu „Emigranti ardeleni..”,tot aşa cum a mai descoperit şi cum a proclamat Roman Voda Bucovina la 30 martie 1392 si cum Stefan cel Mare a locuit ca nesimtitu’ in Bucovina,fără buletin,nu a plătit impozite si taxe,nici viza de flotant nu si-a facut,toată ziua asculta la căşti muzica şi se mai batea cu turcii,in pauzele de publicitate !
  Ei,cum sa nu-l denigreze cercurile interesate,ba chiar si cercurile de doage??

  Răspunde
 112. Automat & GÂZĂ

  Catre automatul nărăvas

  Domnule automat,exista foarte multe imagini cărora domnul Gaza le-a conferit nume si intelesuri fie ridicole fie abracadabrante,incât nu se poate pricepe de ce nu doresti dumneata,ca automat,să le vadă lumea in toata splendoarea lor scrofuloasă…
  Cum ar fi aceasta:
  http://prntscr.com/9skfh6
  …”Peisaj cu topograf”… Arătati-mi si mie,poate că eu sunt mai prost dar si mai pornit impotriva domnului Gâză,despre care injuratul domn Varvaroi zice ca nu s-ar putea dispensa de el nici in ruptul capului,deoarece este atât de cult incât s-ar simti imediat in balanţa culturală a municipiului dar nu numai,deci arătaţi-mi topograful din imagine,unde este??? Eu m-am luat dupa titlul suficient de clar,anume „Muntii Fagaras”,de aia nici nu am ce să alătur,spre comparatie…
  Asa stând lucrurile,domnule automat,nu inteleg de ce nu merge postarea de la ora 11:36,care-i baiul,cumva nu doriti să săpati la rădăcina mareţei statui a domnului Gâză,atat cea care i se va face dar si cea existentă in sufletul domnului Varvaroi?
  Adica, să nu-l mai dăm in fapt?

  Răspunde
 113. Sed lexus

  Ce mizerie umana ipocrită poate fi jigodia asta!
  Când dă de greu, dacă nu avertizează, ca să moară lumea de plâns, că emigrează la Cluj sau în același timp cu asta, devine liricoid, iarăși ca să moară lumea de plâns, și dansează pe același picior metric și pe aceeași temă care implică nostalgică smerire creștinească și subțire amenințare mesianică.
  Când îi este și mai greu,pe lângă cele de mai sus, ia în brațe și ridică logoreic și afectat deasupra capului o problemă gravă și sensibilă și încurcată. Precum, să zicem, cea a evreilor, a holocaustului, a relației românilor cu holocaustul. Astăzi, Celan. Nu însă spășit, înmuiat de vinovăție, ci acuzator și din nou cu subțiri amenințări mesianice. Că, adică, lumea asta românească nu a vrut să-l asculte ce urma să spună el în 21.01.2016 și, în consecință, uite în ce afacere urâtă a intrat la începutul anilor 40…
  Uitând că si-a manifestat public în mai multe împrejurări antisemitismul pe un fond naționalist și xenofob plebeu și jegos, uitând și că, în calitatea lui de Vulcan-izator, ar fi mai creștinește, mai cuminte, chiar mai indicat sa taca.
  În fapt, filosemitismul lui de relativ ultimă oră este unul tranzacțional. Exact ca și nenumăratele lui alte filo-(filomârză, filofluture, filonechiforă, filovarvaroire…), adică slujiri de mercenar care face servicii contra cost sau contra servicii. Și care dau repede în anti- (antimarză, antifluture, anti(filo)nechiforă etc) la închiderea contractului de furnizare de servicii.
  Poate fi consultată, pentru lămurire în acest sens, bibliografia interesului și tentativei lui de a deveni filobălan. Asta implicând desigur, corespunzător și obligatoriu, și un curs, evidențiat de aceeași bibliografie, al devenirii întru antibălan.
  Ave! Și aviz amatorilor!

  Răspunde
 114. Bucovinean-Anti_Gâză

  Am citit undeva,tot pe acest forum,ca Directia Cultura,Culte… ar fi deschis o actiune pe chestiunea profanarii comise de domnul Gaza – pentru ca ar fi in drept s-o faca,ma grabesc sa precizez..
  Stie cineva mai multe?

  Răspunde
 115. Bucovinean-Anti_Gâză

  @Sed_Lexus
  Excelentă punere la punct,excelentă!
  Nu stie Gâză cu cine şi-a pus in cârd… (observaţi că nu am ambiguizat contextul,nu am scris, la plesneală, „card” in loc de „cârd”,deşi,ca figura de stil mergea,eu ştiu un caz,aicea, in lumea intelectualilor agreaţi de domnul Gâză precum si viceversa, care este plătit ca la inceput,adecă in cofraje de ouă si box-uri cu sticle de vodka ,pentru serviciu credincios,iar eu banuiesc că îi sunt puse pe card,nu?? Că cum altfel??)
  Observaţiile lui Sed Lexus sunt atât de subtile,prompte si riguros deduse din realitate,încât ma simt obligat sa zic si eu ceva in acest sens,ca să nu creadă cineva ca doar imagistica (“iconografia”!) domnului Gâză mă scoate din sarite..
  Deci,pentru domnul Gâză,sa ştie dumnealui – că poate la cenaclu a lipsit de la lecţia asta – că există si metalimbaje,ceva ce depăşeste până şi şiretenia cu care se afişează dumnealui in texte care s-ar voi reprezentative pentru statura sa intelectuala.Adecă,ceva ce permite analizarea unor elemente de comunicare si limbaj utilizate de dumnealui si care nu include numai cuvântul scris,nu numai transpunerea acestuia in sunet,ci şi alte elemente de limbaj si comunicare care exced voinţei recunoscute si asumate voluntar de un subiect oarecare,care tin de un reflex al subconstientului si care ar tinde (ca sa nu incurcăm nici criteriile de regasire ale automatului…) ca să zicem asa,mai pe şleau,să dea in vileag , prin sublimare,adevărata natură a intentiilor,mai ales a intentiilor de ascundere sau escamotare a unor circumstanţe si fapte neconvenabile sau grevate de interdicţii legale,morale,religioase,convenţionale. O instanţă complexa,fara drept de recurs,care dă in vileag tot ce ar tinde sa ascundă cineva…
  Este ceea ce obţin analistii profesionisti studiind mimica feţei,conţinutul asumat al oricarui tip de mesaj dar si intregul context,reprezentat de inacţiuni,accente,subiecte ocolite,frecvenţaă ideatica,obsesii,reticenţe,alte aspecte de subtilitate neincluse in accepţiunea comuna a comunicării.
  Că, punând cap la cap toate acestea,ce rezultă – foarte interesant,didactic si pedagogic – studiind nu numai discursul domnului Gâză despre pelasgi, cu care se scoate când carbonul 14 si (re)sursele sale normale sunt,fatalemente ,depăşite?
  Rezultă ca domnul Gâză se raportează ,la nivelul metalimbajului ,cum ar lua-o,cum ar da-o,la extrema dreaptă din România! Nu in sensul ca ar fi dumnealui un adept fanatic,mai degrabă se dă cunoscator,speculant al acesteia,prin raportare direct sau indirectă,din toate pozitiile,cele mai multe neasumate,la clişeele din anii ’70-‘90…
  Extrema dreaptă româneasca,legionarismul in speţa,este pentru acesta un pivot in jurul căruia se întamplă toate… Chiar si atunci cand,silit de imprejurari,mimeaza ca nici nu a auzit vreodata de C.Z.C. ,pe care il credea entomolog (dar sa nu se inteleagă,automat,că se preocupa numai de gâze,de fluturi…)sau când pune la cale combinaţii in dulcele stil al kaghebismului matur…
  Analiza de caz: deci dumnealui il bagă pe marele om politic de dreapta,fost pădurar de stânga,Gheorghe Flutur intr-un urias merde (nu am zis kkt, ca să nu cobor nivelul discuţiei…)publicându-i,be banii CJ,unui venerabil legionar de la Câmpulung,un anume Ungureanu,o carte ca pentru copii… Numai că – lucru’ draculu’,cum ar zice un preten de-al sau,botoşănean – ce să vezi,pe coperta cărţii apare in backround,poza lui CZC in loc de icoană,care picase intâmplător acolo,nici domnul Ungureanu, y compris domnul Gâză, nu aveau habar cine este personajul,pe care,dealtfel,il vedeau prima oara,chiar in poze!
  Unele organe,unele angele furtunoase ,s-au sesizat,scandal,martori,process-verbal,noi n-am stiut insă deoarece,pentru ultima dată,dar cum este posibil sa credeţi,pentru ca noi suntem, etc.
  Iar domnii Flutur si Vasile Ilie,finanţatori instituţionali,de partid si de stat,altfel ofiteri in rezerva,(in rezerva unei armăţi care numai ea ştie de ce i-a facut…)dădeau din colţ in colţ si se rugau la dumnezeul lor sau al domnului Balan si se roagă şi astăzi să le recomande un detergent pentru pete de merde,si anume merde verde…
  Cum a iesit alunecosul domn Gâză din impas,pregătindu-şi urmatoarea afiliere spirituala,raportată la pivotul mai sus mentionat,din alt unghi?
  “Eu am prieteni evrei!” a zis dumnealui,i-a şi nominalizat,cutare,cutare,cutare,numa’ să le zic si vin ei să gireze pentru mine… Cu care o să fac o actiune platită de filosemitii de stânga (cum,primitiv,socoate dumnealui…)adecă de noii şefi de la Cj! Cât despre domnii Flutur si Vasile Ilie,eu ce să le fac,să se ia de gât cu Angela,care,oricum,merge mai departe, plus că este fată de torţionar!
  Elementul pretins subtil,care se invaţă inclusiv in almanahele scoase de cenaclul de la uzinele “Vulcan” ar fi acela că arderea cărtilor din anii ’50 s-a făcut de catre comunişti,metalimbajul meu să va bage bine in cap că eu nu am coloare politica,eu sunt democrat,ce mi-e stânga,ce mi-e dreapta,numa’ să-mi cadă in labă,respectiv pe net!
  Dar cine erau,in 1949,să zicem ,cei care dispuneau la Suceava să se ardă cartile,deoarece acestea aveau caracter de clasă,din copertă in copertă?
  Cam ăştia:
  Ruchenstein Israel,Bacal David,Segal Sandor,Nadler User,Zamvel Aron,Rosenblatt Iancu,precum si alţi cetaţeni români de etnie irlandeză.
  Deci domnul Gâză face comerarea arderii carţilor in Bucovina asistat de prietenii săi evrei,in fapt,consultanţi,ca nu cumva să se inregistreze vreo deviere de dreapta sau aspecte de troţkism …Pentru că numai mintea îmbârligată a dumnealui poate să creadă că statul Israel mai tolereaza jocuri făcute de sfertodocţi care se dau mai intâi de dreapta apoi,din tufişuri,ies in mantia proletariatului si a luptei de clasă!
  Răposatul Rabin-sef Moses Rosen,in disputa sa cu C.V. Tudor,a zis: “…toţi antisemiţii,când sunt stranşi cu usa,declară ca au prieteni evrei…” (am redat sensul,nu citatul exact) Nici Moses Rosen nici C.V. Tudor nu au negat afirmaţia,pe fond.
  Aşadar,domnu’ Gâză,când umblaţi cu detectivismu’ ca să aflaţi cine vă denigrează,cine vă dă in fapt,să luaţi in considerare si imprejurarea că există unu’,numit Ion Gâză-Dragusanul care se dă singur in fapt,copios,inclusiv prin efecte de metalimbaj ,in legatură cu care este prea tarziu să mai cautaţi pe net,la pelasgi.
  Mai putem presupune că instructorii dvs. (instructor,in sens larg,inseamnă şi invătător sau chiar rabin!) nu ştiau nici ei de metalimbaj,altfel v-ar fi spus mai din timp,până sa scăpaţi in câmpul tactic al democraţiei literare & artistice,cu derogare.

  Răspunde
 116. Nelu I

  Daca tot a zis aici cineva ca omul nostru de cultura devine clipa de clipa „filobalan”, iata-l pe blog azi! Urari dlui Balan de ziua dlui, urari si ]n campanie, cu tot cu acel „aviz amatorilor”. Eu nu stiu daca trebuie sa doresc sa scap de dl Lungu sau nu, nu stiu daca trebuie sa cred ca dl Balan ar fi mai bun sau nu. Stiu ca Suceava ar fi avut sanse cu un primar sucevean. Dar Suceava, din pacate, nu prea are suceveni, iar viitura demografica pe care o tot primeste de 60-70 de ani din toate partile, numai nu vrea si nu vrea sa se sucevenizeze. Mai degraba trage Suceava ]n felurite parti, dar n-o poate trage pana la capat (ca si lucrul acesta ar fi mai bun), ci doar pana la jumatatea drumului. Adica intre un sat de unde viitura se trage si un oras fara vlaga oraseneasca, fara orasenism specific. Intr-o lipsa resimtita de identitate profunda si de personalitate. Acolo unde o duce si omul de cultura I.D. Ceea ce se vede inclusiv (si fara ca el sa vrea) din felicitarea de-a dreptul hidoasa pe care i-o ]ncrope;te dlui Balan de ziua dlui! Pai un astfel de voievod papusa ecvestra pelasga nu-mi inspira ]ncredere deloc!

  Răspunde
 117. Ion Dragusanul

  Până una-alata, postaci nemernici, care cred ca sunteti de fapt redactia ziarului, aduceți în favoarea voastră o proba ca aceasta: ia vedeti pe vine citează de mai multe ori lucrarea semnată de prof. Florin Moraru,”Colegiul Național Ștefan cel Mare Suceava de la fondare până în prezent”, 2010, repusă în circulație zilele acestea, cu ocazia inaugurării sălii de sport a Colegiului. Nu știți, nu-i așa? Să vă spun eu: pe Ion Drăgușanul!

  Răspunde
  • Postac_ne_mernic

   Trebuie sa recunosc cinstit că anumite subtilităti mă depasesc,in primul rând datorita calitatii mele de “postac nemernic”… Cum a fost,totuşi,citat domnul Ion Gaza-Dragusanul in fenomenala lucrare lansată la sala de sport? Era de bine,era de rau? Este el citat ca un exemplu pentru noi toti,ce li s-a spus elevilor,ceva in sensul ca, daca sunteti cuminti si papati tot,puteti ajunge ca domnul Gaza,adeca un reper cultural,un fel de borna? Secase,cumva,izvorul citatelor si,la inghesuila ,autorul a recurs la aceasta improvizatie?
   Sau,poate, l-a citat just ,pentru ca iata cum s-a pronuntat domnul Gâză (“Vremea Cu Oameni”,un fel de CV/autodenunt…):
   http://prntscr.com/9u3sxc
   Cat de mult i-a placut dumnealui cartea dobândită la liceul “Stefan cel Mare”in acele vremuri de restrişte ,rezulta implicit si din faptul ca,după ce s-a recules o ţâră,nu mult, cca 4 ani,a ales sa se ducă in câmpul muncii ,la Bucureşti,deoarece câmpul tactic inca nu se numea aşa,unde a intemeiat un cenaclu in care se strângeau unii potentiali adversari ai regimului din vremea aceea,neşte ciudati,cum sunt mulţi dintre aceea care au invaţat prea multă carte,dar nu culegând texte de pe net…
   Aş putea face chiar mai multe speculatii, insă nu doresc să folosesc,citând colectivul redactional,un limbaj inadecvat…

   Răspunde
   • G. Ion.

    Din păcate sau din fericire, spre laudă sau spre vai de capul nostru, din prostie sau din prețuire și respect, de voie sau de nevoie, lucrarea jubiliară în discuție îl citează pe Gâză cum se citeaza și îl prezintă printre ”Sursele bibliografice”, iată: ”Drăgușanu, Ion, Franz cav des Loges, Ed. Mușatinii, Suceava, 2006”, la p. 545! Ei!…

  • Titi

   Nu găsesc ediția revizuita din 2010, exista asa ceva? Am pus mana pe un original al lucrării prof. Moraru dar este din 2006. Despre asta e vorba așai? Moraru este si prof de istorie cumva?

   Răspunde
 118. Anti_Gâză

  Marele specialist in Bukowina,citat in cărti ale altor mari specialişti in te-miri-ce,iata ce publică,ca să n-o mai lungim:
  http://prntscr.com/9u9g6z
  Daca te uiţi cu atentie,in dreapta –jos, vezi si autorul ,Rudolph Bernt… Nu vă uitati ce zice sfertodoctul,fiţi circumspecti,pentru că:
  http://prntscr.com/9u9hlr
  ..adica o imagine a Landeshauptstadt Czernowits… Citiţi si numele autorului,este foarte vizibil.
  Această operatiune de dare in vileag a imposturii sale trebuie să continue.Iata de ce:
  http://prntscr.com/9u9izv
  Aceasta imagine este prezentata de impostor drept “Nunta secuiasca”! Cf. mai jos:
  http://prntscr.com/9u9mms
  Insa numele adevarat al desenului,cel dat de autor,vizibil si pe reproducerea desenului este: “Întoarcerea seceratorilor secui”,intelegându-se că este vorba despre un obicei secuiesc,incă raspândit,ca la intoarcerea seceratorilor de la câmp,sa fie udaţi de fete ,mă rog,care vizează un scop mai putin agrar…
  Aparent nu este mare lucru,nu ar fi prima contrafacere comisă de mareţul specialist!
  Dar iata ce gasesti pe Google,cautand dupa criteriul “image”:
  http://prntscr.com/9u9sn1
  Doar atâta se găseste,esti trimis in corzi,in bratele vânjose ale imposturii in cultură.Pentru că,trebuiesa admitem că un PC,un computer personal,este ca murgul lui Toma Alimoş,adica un fel de vită mută… Ce bagi,aia scoţi,daca nu ai infromatii prealabile (si tinerii din ziua de astazi nu au),daca nu ai criterii de regasire,dai “search” pe imaginile furate sau contrafacute de către domnul Gâză si murgul te duce unde ai vrut sau unde ai fost silit sa mergi: la Gâză-Dragusanul,otrăvitorul sfertodoct al tinerei generaţii utilizatoare de internet! Cercul se inchide unde trebuie sa se inchida…
  Asupra acestor aspecte de volum,de masivă contrafacere,dacă exista intenţie,dacă este numai prostie,numai tupeu jegos,numai iresponsabilitate – vom mai vedea,sunt exemple chiar mai spectaculoase. Sunt intrebări grele,nu mă aştept la vreun răspuns din parte făptuitorului,ce ne facem insă cu autorii autorului? Cei care se simt atât de vexaţi că li se aminteste cum l-au dobândit pe impostor si cum,mai ales,l-au promovat…

  Răspunde
 119. Bucovinean_interesat

  Marele specialist in Bukowina,citat in cărti ale altor mari specialişti in te-miri-ce,iata ce publică,ca să n-o mai lungim:
  http://prntscr.com/9u9g6z
  Daca te uiţi cu atentie,in dreapta –jos, vezi si autorul ,Rudolph Bernt… Nu vă uitati ce zice sfertodoctul,fiţi circumspecti,pentru că:
  http://prntscr.com/9u9hlr
  ..adica o imagine a Landeshauptstadt Czernowits… Citiţi si numele autorului,este foarte vizibil.
  Această operatiune de dare in vileag a imposturii sale trebuie să continue.Iata de ce:
  http://prntscr.com/9u9izv
  Imaginea este prezentata de impostor drept “Nunta secuiasca”! Cf. mai jos:
  http://prntscr.com/9u9mms
  Insa numele adevarat al desenului,cel dat de autor,vizibil si pe reproducerea desenului este: “Întoarcerea seceratorilor secui”,intelegându-se că este vorba despre un obicei secuiesc,incă raspândit,ca la intoarcerea seceratorilor de la câmp,sa fie udaţi de fete ,mă rog,care vizează un scop mai putin agrar…
  Aparent nu este mare lucru,nu ar fi prima contrafacere comisă de mareţul specialist!
  Dar iata ce gasesti pe Google,cautand dupa criteriul “image” :
  http://prntscr.com/9u9sn1
  Doar atâta se găseste,esti trimis in corzi,in bratele vânjose ale imposturii in cultură.Pentru că,trebuiesa admitem că un PC,un computer personal,este ca murgul lui Toma Alimoş,adica un fel de vită mută… Ce bagi,aia scoţi,daca nu ai infromatii prealabile (si tinerii din ziua de astazi nu au),daca nu ai criterii de regasire,dai “search” pe imaginile furate sau contrafacute de către domnul Gâză si murgul te duce unde ai vrut sau unde ai fost silit sa mergi: la Gâză-Dragusanul,otrăvitorul sfertodoct al tinerei generaţii utilizatoare de internet! Cercul se inchide unde trebuie sa se inchida…
  Asupra acestor aspecte de volum,de masivă contrafacere,dacă exista intenţie,dacă este numai prostie,numai tupeu jegos,numai iresponsabilitate – vom mai vedea,sunt exemple chiar mai spectaculoase. Sunt intrebări grele,nu mă aştept la vreun răspuns din parte făptuitorului,ce ne facem insă cu autorii autorului? Cei care se simt atât de vexaţi că li se aminteste cum l-au dobândit pe impostor si cum,mai ales,l-au promovat…

  Răspunde
 120. Nelu I

  Au omis sa-i facă lui Gâză urări,
  De ziua lui, doar vreo câțiva împărați –
  Dar au trimis scuze și motivări,
  Majoritatea lor fiind …decedați.

  http://dragusanul.ro/pe-culmea-de-unde-omul-incepe-a-se-pogori/
  Absolut duios și atingător, de la poză la panseul care taie tuturor rasuflarea și la lista cu rost precis de a-l ajuta pe omul de cultură să iasa din kkat! Lista lui Gâza! Oare să iasă vreunul ca să nege ca a dat cu nasul în …Gâză. ”Tractoristul” Băițan, să zicem la întâmplare. Ori vreun academic local…
  Bravos nație! Bravos admiratori! Știți să alegeti!

  Răspunde
 121. G. Ion.

  Bălinești? Chiar așa? (http://dragusanul.ro/cine-mai-are-nevoie-de-eminescu/)
  E clar, marele om de incultură intră într-un fel de transă, de lipsă totală de control, când se angajează în tranzacțiile lui inculturale. Pierde orice asistență din partea etajului la care, în cazul oamenilor normali, stau rațiunea, autocontrolul, autocenzura. Sau poate că este convins că nimeni nu are atâta știință câtă trebuie ca să i se poată verifica susținerile. Ori poate că e convins că nimeni nu-l citește – ceea ce iată că nu se verifică. Sau, și mai precis, cu regret veșnic dle Gâză, aceasta este chiar proba inculturii (de fapt, încă una) din abisul căreia scoți și tot scoți materie de cărți. Nu pentru vreo cultură, ci ca practică tranzacțională și ocazie de a stropi în jur cu noroi. Inclusiv în concediu. Nu cred că ceva te mai poate vindeca, dar câte ceva se mai poate drege cât de cât printr-un concediu de odihnă adevărat. Și să taci o vreme ar fi un câștig! De ce să te omori omorându-ne?

  Răspunde
 122. Sebastien

  Cu `”stigmatul lui Prometeu” (http://dragusanul.ro/ion-dragusanul-stigmatul-lui-prometeu) devine definitiv clar că nu e nimic de făcut.
  Omul este sociopat și nicidecum doar ramas pe dinafara prezentului prin retard și puținătate culturală și dispoziție absolutizantă obsesivă, cum ar putea spune pricepuții în mitologii, simbolistici, tipologii culturale și de sensibilitate.
  Nu, individul are toate datele delirului maladiv. Și este periculos în virtutea acestui fapt. Să ajungi (pentru că ai fost toată viața un puturos inapt de rigoarea necesară adaptării și intrării normale în lume), o lipitoare și un impostor și un tiran în același timp, un veșnic alimentat și ținut în viață artificial (derogari!)și în același timp să muști necontenit mâna care îți dă pâine, să te socoți veșnic nedreptățit, deși mai nimic nu te îndreptățește să pretinzi ceea ce ți se oferă fără să meriți…
  Mania persecuției pe fond de percepție de sine extrasupradimensionată și de comportament lipsit de dimensiune empatică și cu accese vindicativ-punitive!
  Omul este din categoria dispușilor la comportament criminal. De altfel, execuțiile publice pe care le face cu dărnicie s-ar putea să-i fie necesare tocmai ca atare și să aibă această semnificație. Poate combinată cu un simț tranzacțional care atestă fie primitivism moral, fie din nou boală. Oricum, lucrează cu sânge rece! Cu metodă, perseverent, eficient!
  Păzea!…

  Răspunde
 123. Ocaua_lui_Cuza

  Nu există domeniu in care spiritul cioclopedic al domnului Gâză sa nu se manifeste plenar,dumnealui este un fel de iaramaroc,de târg cultural “Produs in Bucovina”,pentru că – nu-i aşa? – pe taraba sa rezultă că si Eminescu ba chiar si Enescu s-au născut,de fapt,unde ne indică el cu pietrele sale mormântale,ba mai mult,voi nici nu stiaţi,bucovineni tehui,ca Eminescu este un fel de neam la mustaţă cu A.I.Cuza (nu cu universitatea cu acelaşi nume,pentru că – ptiu! – de acolo ies aştia cu studii superioare care-i manâncă lui viaţa…),dacă nu ar fi ocupat cu Bucovina, ar putea demonstra că si Miron Cozma este neam cu Eminescu,fie si pentru faptul că unul a murit nebun,de sifilis terţiar,iar celălalt incă nu a murit dar era cât pe ce… Sau că Gigi Becali este intruchiparea Sf. Gheorghe iar Valeriu Zgonea este rudă cu Mihai Viteazu,dupa barda,cel puţin,neveste nu ştiu câte a avut,dar in epocă se purta – cum ajungeai al III-lea boier in stat,cum iţi luai a treia nevastă sau pe toate trei la un loc,cu naş din Bucovina, menţionată fix la 1392,ceea ce inchide cercul la Costâna!
  Sigur că pentru toate chestiile astea, absolut de breaking news cultural,in perspectiva proclamării de pe islaz a Sucevei ca capitală culturală a ceva,se va vedea ce mai tarziu,CJ prin unsul său domnul Varvaroi ,la fel de dedicat actului cultural,trebe să-l plătească pe domnul Gâză frumuşel,ca să-i fie tihnită lucrarea si publicitatea, lui şi a pretenilor săi,astăzi si mâine!
  Pentru că unul dintre domeniile in care a excelat in bâzdâgănii dumnealui a fost etnografia,inteleasă ca o culegere de şarade de pe Internet,fireste,in sensul că el pune imaginile (“iconografia”,marghioalo!) iar noi trebe să ne intrebăm ce-a vrut să spuna sau de unde le-a luat, apoi de unde ne ia pe noi de proşti,in halul ăsta. Musteşte opera sa,geme,de delicatese din astea,ar fi păcat sa nu i le scoatem pe nas.
  In deschidere,iată,ce aflăm noi din “Iconografie ardeleana”,sectiunea “Etnii,porturi si gospodarii”. Nu mult dupa buclucasa imagine a tragicului prinţ de coroană Rdulph ,care făcea un meeting cu etniile bucovinene in pasul Prislop,un pic mai jos,dăm peste imaginea:

  http://prntscr.com/9vzvak
  Făra echivoc: “Români din ţinutul Clujului”,in timp ce imaginea ,reprodusă corect, arată aşa:
  http://prntscr.com/9vzxwl
  ..adica: KALOTASZEGER VOLKSTRACHT – Port popular din Kalotaszeg…
  Iar Kalotaszeg este (oricine poate verifica,chiar merită!) o zona compactă de sate maghiare,de cultură populară maghiară,situată intre Cluj si Huedin,foarte bine cunoscută si promovată, mai ales pentru particularitatile sale de exceptie in aria etnografică,o bijuterie de care maghiarii se mândresc si care are o reputaţie excelentă in toata lumea pentru frumusetea tulburatoare a costumului popular maghiar,rafinat,cu o cromatica de exceptie,comparabil prin frumuseţe,poate,cu cel românesc din zona Muscel…
  Este foarte simplu de verificat,scrieţi in browser doar “KALOTASZEG” si veti avea revelaţii estetice ,explicaţii,imaginea corectă a portului popular din zonă,cel maghiar. Puteţi accesa si pe YOUTUBE muzica din zona Kalotaszeg si veţi constata – culmea! – că ungurii nu isi insuşesc nimic românesc,ei cânta muzica româneasca precizând că este româneasca,dansează jocuri românesti precizând ca sunt românesti..
  Problema imprumuturilor culturale interetnice depăşeşte cu mult posibilităţile de analiză şi de exprimare ale unui impostor oarecare.
  La ce ne-ar folosi nouă sa ne jucăm de-a specialistii ,cu sfertodocţii şi impostorii scoşi la inaintare?
  Acest exemplu are valoare didactică,va fi urmat de altele,sunt nenumarate,unele de-a dreptul şocante…
  Priviţi inca o data la imaginea portului popular maghiar din Kalotaszeg…
  http://prntscr.com/9wb95q
  …sau aici:
  http://netfolk.blog.hu/2013/01/28/kalotaszeg

  Că cum a zis domnul Varvaroi ,(citat aproximativ…) intr-un moment de sinceritate dar si de solidaritate profesională: “… dar cine vă pune pe dvs.,domnu’ Ionică, să scrieti cărţi ??…”

  Răspunde
 124. Ocaua_lui_Cuza_2

  Domnu’ Automat…
  Observ ca totul este bun pana incerci sa il arati pe Gaza la adevarata sa dimensiune culturala…Din motive care nu-mi scapa,cum zici ceva despre precaritatea sa in domeniu,daca mai si ilustrezi zicerea cu imagini si explicatii,risti sa astepti cam pana la a doua venire a pelasgilor la carma CCB,sub forma de :

  “…12:49, 29.Ian 2016
  Ocaua_lui_Cuza
  Your comment is awaiting moderation.”

  Am mai citit opinii de la oameni de acelasi calibru cu domnul gaza,care inca nu fac diferenta dintre “agramat” si “anagramat”,din care ar rezulta ca domnului gaza i s-ar incalca dreptul la opinie…
  Adevarul este ca dumnealui opineaza precum urineaza,adica imprastiat si impotriva vantului… Ca daca s-ar limita sa scrie pe blog-ul sau despre imperecherea la furnicile rosii la pelasgi nu l-ar baga nimeni in seama,lasandu-l sa opineze ce si cum vrea. Dar daca profilezi subiecte pe site-ul CCB apoi le dezvolti perfid pe gazeta ta de perete,cand faci apologia prostiei si nu consumi alcool dar te imbeti cu vorbe plesnite aiurea,pe bani publici,sa-mi dati voie sa-i dau peste bot,pana s-or prinde sau vor afla adevaratii lui manageri ca este epuizat.
  Iar daca dvs. va solidarizati in acest mod,ceea ce pare foarte probabil,nu aveti decat,mai exista si alte posibilitati prin care opinia publica sa afle cum stau lucrurile cu impostorul.
  Si mai sunt foarte multe lucruri interesante de spus.

  Răspunde
 125. Automatul

  Vinerea, sâmbăta și duminica pana la ora 13,00 nu sunt prezenti colegii la birouri si nu pot fi corectate erorile tehnice ce apar la platforma online,cum este și cea semnalata de Dvs. Programul extins (de urgenta) este asigurat doar de colegii cu munca de teren. La birou e liber. Suntem și noi oameni normali si nu muncim 48 h din 24 ca I.D. Cu mulțumiri ptr înțelegere….

  Răspunde
 126. Ocaua_mica_a_lui_Gâză

  Yes,Sir!
  Nu de alta,dar mai sunt niste – cum sa le spun?? – capodopere ale domnului Gaza care se cer popularizate… Foarte curand.
  Multumiri pentru explicatie.

  Răspunde
 127. Inspectia & Kleine_Okaua

  Veti şti,stimati cititori,ca domnul Gâză se afla intr-o specială relaţie de duşmanie cu Pataky,mare pictor maghiar,cel mai important motiv fiind acela ca orgoliosul mare pictor maghiar este sictirit că geniul Obcinelor Mari&Mici nu i se poate adresa,nu-l poate menţiona, pre numele său complet,ceea ce marele pictor maghiar Ladislaus Pataky de Sospatak nu poate suporta! Unde dai,in toata opera sa măreaţă,scoasă ca expresie desavârşită a libertăţii sale de opinie,deci si pe banii statului dar si la hurtă,la liber,in concediu,cum ar fi,domnul Gâză nu-l scoate din Pataky din mare pictor maghiar! O sa va arătăm mullte chestii ale marelui Pataky,in viziunea novatoare a lui Ion Gâză-Botezătorul,care,bineînţeles,nu se poate poticni cu geniul său cu bulbuci in strâmta definiţie a bunuluisimţ vulgar…
  Atenţie mare la definiţia (explicatia,ma rog) dată de domnul Gaza imaginii de mai jos:
  http://prntscr.com/9wtqe3
  …deci “Asezare transilvana inspectata de autoritati” !
  Să reţinem,in treacăt,că unde nu prea biruie,domnul Gâză se scoate cu “asezare transilavana” sau “cetate transilvana” sau “biserica transilvana” sau “moara de apa transilvana”,ca sa evite interpretările inamicale,in sensul ca ori e prost,ori e prost – una din doua,deoarece,cam toate,au titluri date de respectivii autori transilvani agreati in lucrarea pe care – nimeni nu stie de ce – dumnealui se simte obligat sa ne-o ofere, in palpitante foiletoane,adica “Die Osterechisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild” ,adica,pe romaneste, “Monarhia austro-ungara in cuvinte si imagini”,din care dumnealui scoate la greu imaginile,cât priveste cuvintele,e mai greu,să le scoată domnul Varvaroi…
  Ca să avem ce comenta,iată şi imaginea nemţească,neajustată de domnul Gâzâ cu mijloace despre care vom vorbi in alta parte:
  http://prntscr.com/9wtzw7
  Stupoare totală! Se vede clar că este lucrarea lui Ladislaus Pataky şi se referă la ceva ce se cheamă BOICZA !
  Ce să fie?
  Apoi,în imaginea (iconografia…) originală sunt 6 (sase) buc. inspectori,domnul Gâză a “ras” cca una buc. inspector,primul,din motive necunoscute! Să fie,cumva, vorba de unele asemănări supărătoare,să fie primul inspector autoritar un prototip al domnului Varvaroi,un fel de “nomen odiosa”??
  Autorităţile statului austro-ungar care inspectează aşezarea prezintă si neşte caracteristici suspecte, care ţin de etichetă… Să băgaţi de seamă că primul seamănă mai degrabă cu un marţafoi,este descheiat la nasturi,cu excepţia celui de la gât,are pantaloni cu bazon,neşte ceva ce seamana a teneşi de Drăgăşani in picioare! Si ceilalţi poartă căciuli tuflite,cumva,a liberare,ţinută neglijentă,incât stai să te intrebi dacă nu cumva au terminat o inspecţie desfăşurată in regim de fapte de corupţie sau asimilate,sa fi consumat ceva cu edilii iar in tăbârcile alea atârnate in lateral să fie ceva şpagă,cf. speţa Kokos&Microsoft !…
  Crudul adevăr,care îi disculpă pe bieţii “inspectori”,este acela ca imaginea este doar reproducerea unui desen al lui Lasylo Pataky,un pictor maghiar, când mic,când mare,intitulat “BOICZA”, pe româneşte „BĂIŢA”,o localitate miniera de lânga Deva,unde se exploata minereul aurifer inca de pe vremea romanilor…
  Iar inspectorii sunt nişte mineri necajiţi,care se intorc de la munca sau merg la…
  Mai sunt multe astfel de “clape” trase de scorţosul mare pictor maghiar Pataky domnului Gâză,pe care le vom furniza cu titlu de desert,să le guste si sprijinitorii mai mult sau mai puţin (o)culţi ai domnului Gâză… Pe care ar putea să-l folosească ei ca şampon,să se spele pe cap cu el,că au crezut că numai noi avem plăcerea asta…

  Răspunde
 128. Sebastien

  Dacă tot m-am murdărit intrând în cloaca blogistică a mârșavului ăstuia, atunci să mai citez câte ceva. Iată-l pe idiot luâdu-l de gât pe dr. Ardeleanu! Firește că el nu are șanse să înțeleagă de ce este mujic și jigodie în această reacție a lui. Întâmplarea poate însă să răspundă la întrebarea de ce nu se apucă oamenii de calitate să se măsoare cu imbecilul. Pentru o pățesc exact ca atunci când te bălăcărește cerșeștorul pe care l-ai miluit și toată piață își îndreaptă ochii ochii spre tine… La noi, nu neapărat dându-ți dreptate.
  „Astăzi, spre seară, m-a sunat soţul arţăgos al doamnei care ne-a tăiat salariile şi pensiile, şi care acum ar vrea să ne taie şi cultura, şi m-a luat tare: “Cine te-a plătit, dom’le, ca să te iei de soţia mea?”. Minte de precupeţ, de ciubucar de duzină, dar asta e! Cu mentalitatea nu te pui.
  Dom’ doftor Ardeleanu, că eşti jalnic, m-am convins în ultimii doi ani, dar ai cuvântul meu de onoare că nici cu gândul nu m-am luat de soţia dumneavoastră, pe care, ca soţie a dumneavoastră şi în general ca soţie, chiar o respect.
  Numai că, dom’ doctor, ai scăpat-o prin loboda politichiei şi bate câmpii!… Nu vă amintiţi cum ne genocida dumneaei tv cu minunata dare la reformă a învăţământului, cum ne decapita cu barda tăierilor de salarii şi pensii organele vitale, iar mai nou, dom’ doftor, chiar n-ai văzut cum dă cu râtul în cultură, deşi nu are nici o îndreptăţire creatoare, adică nu a desenat şi dumneaei un hopa-lungu-barbă-cot, vocaţia domniei sale atavică fiind cea de pupăcit prin aer, cu o slugărnicie lipicioasă: “PeDeLuş cu părul creţ, fă-mă prima în judeţ şi te pup în funduleţ!“
  Şi-apoi, dom’ doftor, cum de îţi permiţi dumneata să mă suni şi să încerci să mă ameninţi pentru că am contrazis o imbecilitate partizană (“interesul de partid”), doar ca să apăr deminitatea celor cărora le aparţin? Ia-ţi nevasta la refec şi povăţuieşte-o să nu mai bată câmpii, să nu-şi mai bage ghearele ideologice în carnaţia culturii, pentru că nu are nici o îndreptăţire nici să ne taie salariile, nici să ne pricopsească cu legea lui funeriu, dar mai ales să pustiască şi ultimele speranţe ale creatorilor din acest ţinut. Încă sunt calm, dom’ doftor Ardeleanu. Dar îndrăzniţi să mă mai sunaţi o dată!…
  (http://dragusanul.ro/artagosul-sot-al-taietoarei-de-salarii-si-cultura)
  Adicătele jigodia apăra cultura și școala?…
  Păi tot pe acolo era și un domn deputat foarte drag lu matale, dom Gâză. De dlui și de soția dlui de de ce nu te-ai luat? Pentru că nu s-a băgat niciodată, ca și matale, în de astea cu școli și cultură?

  Răspunde
 129. Nelu I

  Domnu Sebastien, senkiu! Am de la matale o sugestie de folos. Chit că asta îi aduce carturarului un cititor în plus, cu care apoi se fudulește, uite că este util s-i frunzărești maculatura virtuală. De o pildă, cea despre analistul, vizionarul politic, făcătorul de campanii electorale, ca aici: http://dragusanul.ro/lungu-se-retrage-iar-cain-si-abel-repeta-mitul-biblic/
  Ca și în cultură, priceput nevoie mare și la politică! Profesionism, nu glumă!
  Uite:”E sigur, ion lungu nu mai candidează la postul de primar, dar nu vă imaginaţi că o s-o ia pedestru, de-a lungul căii ferate, spre Prelipca natală, cum am insinuat eu într-un caricatural trucaj fotografic. Şi nici nu are de ce se întoarce, pentru că suceava deja este… casele, cafenelele şi cârciumile lui. În locul lui lungu, din partea combinaţiei citrice, galbena lămâie şi oranja portocală, va candida fie domnul Ioan Balan, fie domnul Ştefan Alexandru Băişanu. Se va face
  ştiu un sondaj şi, funcţie de opţiunile cetăţenilor, se va decide candidatul oficial al combinaţiei electorale citrice.” Discutând cu ambii potenţiali candidaţi (ambii mă respectă, iar eu pe amândoi îi respect), din iniţiativa domniilor lor, m-am cam dumirit cum stă treaba cu mitul biblic al lui Cain şi Abel. Încă nu care-i Cain şi care-i Abel, dar ambele destine, în “Biblie”, sunt la fel de tragice.
  Păi, mă loază mincinoasă (nu pentru că te-ar respecta amândoi și nici pentru că Lungu nu se retrage și altele!), totuși, Abel și Cain erau fii de un același tată și frați drepți. Care e tatăl comun, politic vorbind, al lui Bălan și Băișanu? De unde și până unde să fie ei frați, tot politic vorbind? Dar mai ales, de unde și până unde să fie liberali cei doi?
  De-un tată cu tine și frați cu tine și liberali ca și tine, asta da. Dar asta este cu totul altă gâscă.

  Răspunde
 130. Sebastien

  [Există în citatul de mai jos multe lucruri interesante sub mai multe aspecte. Este interesant că pe nimeni nu știu să fi atins o afirmație precum ”făcut director printr-un concurs trucat”. Dar cel mai interesant lucru este cel repetat: ”doctorașul cu plagieri repetate”, ”plagiatorul brătianu”.
  Oare chiar nimeni nu are a se sesiza în chestiune?!
  ”Cei doi telelei bugetari, burgheaua şi brăteanu, măre s-au vorbit şi s-au sfătuit să lase BUCOVINA ROCK CASTLE fără scenă şi sonorizare şi, pentru că nu le-a mers, au şutit festivalului singurii oameni de la Centrul Cultural “Bucovina” care şi muncesc, plus maşinile şi şoferii, şi îi vor duce la poalele Rarăului, unde au ei, burgheaua şi brăteanu, de belit capra şi de muls nevoia electorală a unora de simpatii năuce. Ba se mai şi laudă ăsta, doftoraşul cu plagieri repetate din exces de prostie, brăteanu, că “pixu-i în mâna me”, adică a lui, şi că ar mai pregăti festivalului nişte neplăceri – dacă preşedintele Nechifor dă pixurile pe mâinile tuturor fraierilor! (…)
  Ăla “cu mucii în batistă” de cioban folcloros, brăteanu, uită, după cum se vede treaba, că eu sunt cam iute la mânie şi că, dacă nu voi avea personalul şi maşinile de care Festivalul are nevoie, ca în fiecare an (şi i-a avut în fiecare an!), nimic nu mă împiedică să-l suspend în chiar timpul desfăşurării lui, dezdăunările urmând să fie plătite de semnatarul contractelor-invitaţie, adică de cel care ar avea obligaţia să-i dea un şut în posterior ipochimenului brăteanu, dacă tot l-a făcut director printr-un concurs trucat, în care plagiatorul brăteanu a concurat singur-singurel, de parcă s-ar fi evaporat, peste noapte, toate inteligenţele acestui oraş.” (http://dragusanul.ro/sabotorii-festivalului-bucovina-rock-castle/)

  Răspunde
 131. G. Ion.

  Sigur că da, poate că este așa: plagiatorul Brătianu. Se plagiază mult sau cel puțin asta susține presa.
  Dar poate că nu-i așa. De unde și cum să știe Gâză că Brătianu este plagiator? El nu-i admiră pe cei cu studii, studiile celorlalți îl jignesc.
  Într-adevăr cineva ar trebui să se sesizeze și să lămurească situația. Ambele variante sunt grave, iar situația nelămurită întreține și ea o stare grava.

  Răspunde
 132. Sebastien

  Cam miroase, domnilor, a lucru de pomană ceea ce facem noi aici!
  Cred că ne citim noi între noi, cel mult, pentru că unii care scriau la început au abandonat cursa. Iar administratorul, deși a promis, n-a făcut nimic spre a pune acest …forum în atenția cititorilor sitului, încât postările noastre ua rămas ascunse într-un un cotlon ascuns și el. Aș putea să mă întreb de ce așa?
  Cât despre cei în drept, dar și obligați să ia cunoștință de fapte, ne cam dau cu flit, chiar cu sictir… Oricum, nimic, nici-o reacție! În vreme ce, iata, jigodiosul și-a început activitatea de mercenar în actuala campanie electorală: pozează și postează pe blog imagini de pe străduțele pe care vine el târziu la serviciu sau fuge de la muncă în timpul programului (pentru că nimeni nu-i va putea impune să semneze condica, nu-i așa? Deși, să repetăm, efectuarea orelor suplimentare, conform legii, trece prin…pixul șefului, dlor Brătianu și Varvaroi! Adică este nevoie de un fel de aprobare, în baza unei necesității probante, pentru a se efectua aceste ore suplimentare!) Nu e de apărat Primaru de reproșul care i se face în legătură cu felul în care arată aceste străduțe. Cu toate că, să fim serioși, aducerea în atenție, acum, a străduțelor pe care fuge de la serviciu I.D. este doar un element de limbaj parșiv de campanie electorală! Încă o dată Gâză este parșiv!
  Da, revenind: Stimate Autorități, stimați finanțatori din bani publici (adica ai mei), stimate persoane vizate, cum se face că v-a devenit tolerabil ceea ce spune explicit și implicit textul lui Gâză citat mai jos?
  ”Centrul Cultural “Bucovina” a fost luat în arendă. Aşa s-a întâmplat şi pe vremea lui Flutur, aşa se întâmplă şi pe vremea lui Nechifor. Brăteanu a concurat de unul singur, în faţa unei comisii corupte, pe baza unei biografii întocmite de el, şi iată-l paşă al petrecerilor câmpeneşti. Băiţan nu avea studii de specialitate şi a fost numit paşă interimară, dar şi când şi-a făcut rost de o diplomă, a pierdut cu brio concursul şi tot paşă a rămas. Pe încă trei ani. Gonda are studii de scenografie, din câte ştiu, dar este de o incampacitate înduioşătoare. În concursul trucat a fost serios devansată de Sorin Filip, dar sultanul Varva-Roy a amânat pentru totdeauna continuarea concursului, cu proba orală, iar Gonda rămâne la leafă nemeritată. Pe încă trei ani.
  Cam asta înseamnă Centrul Cultural “Bucovina”, luat în arendă de sultanul roşu Varva-Roy. Mici, bere şi lăutarii Ansamblului, cumătrii politice şi lăutarii ansamblului, o supra-aglomerare a instituţiei cu nemoteiuri, inclusiv politice, care nu au nici o treabă cu cultura, ba chiar dimpotrivă – ăla, miliţianul reformat şi declarat nul, cu leafă aproape triplă faţă de cea a prof. Petru Oloieru, ca arhivar-bibliotecar trebuia să noteze, de pe afişul “Naţiunii Creatorilor”, titlurile cărţilor care urmau să fie lansate în festival; după o veşnicie, a venit şi mi-a spus că nu are în magazie cărţile “Luna Amară”, de Mihnea Blidariu, şi “Toy Machines”, de Andi; “Ăştia-s cântăreţi şi trupe, nu cărţi!”, am răbufnit eu, iar insul s-a luminat la faţă: “Aaa!… De asta nu le am eu în magazie!…”.
  Eu chiar cred că e cazul să mă revolt! Eu chiar cred că ar fi cazul ca cineva să dea seamâ!

  Răspunde
 133. grigore_postac

  Nu cred ca cineva dintre cei din inceput si mai de pe urma, a renuntat in a citi zilnic mesajele. Insa, ramane o problema care…nu cred ca are final. Asistam uimiti la ceea ce se intampla sub privirile noastre, neputiinciosi in fata putintei inexplicabile a altora. Si ce as putea face eu, un postac nemernic, mutilat sufleteste pentru totdeauna, de acest domn, ID ? Tot respectul meu, pentru dumneavoastra !

  Răspunde
 134. Titi

  Intr-adevar lucrurile evolueaza greu, din cauza ca trebuie „arsi” niște „pasi”, etape care nu sunt publice la acest moment. Nu e vina noastra… totusi va recomand…Incredere și răbdare!

  Răspunde
 135. Postac_si_mai_nemernic

  Eu sunt mai optimist decat domnul Sebastien (care spune lucruri foarte interesante,nu au cum sa treaca neobservate…) Sensul acestui demers masiv,indelungat,incomparabil prin fervoare si exigenta,este acela de a crea o masa critica care va transforma un element cantitativ intr-unul calitativ… Apoi,nu este putin lucru sa distrugi, cu dovezi mai mult decat evidente, mitul,cliseul,”omului de cultura” Dragusanul… Am vazut un autograf,cineva il pupa-n kur in sensul ca “cercetatorului Ion Dragusanul…” Cercetator in ce?
  In forja de la “Vulcan”? Precum se va vedea si se va sti,mai usor va trece camila prin urechile acului decat dumnealui prin foşalăii unora dintre bucovinenii pe care îi ia de fraieri…
  Ceva imi spune,ca si domnului Titit,ca nu va curge multa apă pe râul Sucevei,si dumnealui,domnul Gâză, se va scârbi şi nu va mai consuma kkt cu lopata Lineman,cu titlu de clementine f.f. dulci,deoarece i se va apleca…

  Răspunde
  • Ion Dragusanul

   Domnule ”postac și mai nemernic” (fără liniuțele jos – în chip de de confirmare sau de ajutor la ratăcire prin coclaurii logicii?), eu nu știu dacă trebuie să fii optimist sau pesimist în legătură cu rezultatul scontat al muncii tale. Fii cum ești, că și eu te văd cum ești: profesezi o fină și admirabilă dialectic a trecerii acumulărilor cantitative în salt calitativ. În baza întâmplărilor prin care se exprimă întotdeauna necesitatea. Firește că în interiorul determinismului aferent. Succes și împrimăvărare grabnică! Apropo, Datina fiind Biblia românilor, mâine iese ursul din bârlog și va fi după cum își vede sau nu-și vede el umbra. Ce zici?

   Răspunde
 136. de unul singur

  Eu zic sa stam cuminti,la locurile noastre, daca le mai avem! Oricum,suntem ca si executati(din Legea Jumglei).

  Răspunde
  • Ion Dragusanul

   Asta-i chiar foarte tare, foarte tare! Vreau si eu! Trimite-mi te rog o sută de grame prin posta. Multumesc. In rest, rămâne cum am spus. Ursul, mâine…

   Răspunde
 137. G. Ion.

  Dle Drăgușanul, în ideea că citiți aceste postări, vă dau un sfat. Nu prietenesc, n-aș lega niciodată prieteșug cu dv. Dar cum să spun, un sfat, poftim, cultural: nu vă mai luați, d-le, de greșelile de limbă ale oamenilor, pentru că dv. nu sunteți mai alfabetizat decât cei pe care îi puneți la zid. Stați cu scrisul în limba română cum stați, de fapt, și cu cele culturale pe seama cărora cereți mereu să vi se dea ordine, medalii și premii în bani. Sunteți cântăreț după ureche!!!
  Las la o parte măgăriile din conținutul acestor texte prin care vă autoincriminați). Ceea ce acuzați în cazul regulamentului (citatele de mai jos: adică ”a” în loc de” al”) se găsește într-un articol al dv. dintr-o zi imediat următoare! Cred că se cheamă acord la genitiv, dar nu sunt sigur, nefiind de specialitate (insa mi-am rezolvat problema încă din gimnaziu, am simtul limbii, nu și talentul dv. la bârfe și răutăți, iar dacă nu-mi joacă tastatura feste, nu prea gresesc!). Aveți și alte probleme, cum ar fi folosirea virgulei după reguli foarte personale, dar și o altă greșeală de dezacord frecventă (o găsiți în primul citat: ”unei secretare vag culturalizată” este corect ”…culturalizate”! ). Și altele.
  Eu doar vă semnalezcâteva greșeli. Gratuit. Pentru un pic de românească literară, plătiți un prof. de română în locul căruia luați dv. salariu fără pregătire și competență!…
  Iată și probele:
  ”La Centrul Cultural “Bucovina” se organizează un concurs pentru ocuparea funcţiilor de director la Ansamblul care băşcălizează memoria lui Ciprian Porumbescu şi la Şcoala de Arte care ia la mişto memoria Maestrului Ion Irimescu. Regulamentul, însă, parcă ar urma să măsluiască alegerea unei secretare vag culturalizată, care are “cunoştinţe minime de operare pe calculator” (pag. 2) – altminteri se lasă cu eliminare. Niscaiva cultură, niscaiva calităţi de creator şi de lider cultural probat nu se cer, ba chiar sunt interzise, concurentul la funcţie având obligaţia doar de a proba că ar “cunoaşte limba română vorbit şi scris”, în conformitate cu agramatul regulament de concurs, care impune şi o “adeverinţă de la medicul de familie a (sic!) candidatului” (pag. 3), căci, deh!, familia social-democrată înseamnă totul.” (http://dragusanul.ro/cum-se-masluieste-un-concurs-in-cultura-arendata/)
  ”Între timp, cu mentalitate de arendaş pesedist al Culturii, Viorel Varvaroi, care a impus mediocrităţi în posturile de directori, toate cu contracte de interimat valabile până la sfârşitul anului 2015, organizează brusc, instantaneu şi pe neaşteptate un concurs de ocupare de funcţii. De ce? Ca să nu expire anul de penitenţă (ipocritul Varvaroi ar merita un veac) a lui Filip, caz în care Sorin ar putea concura pentru funcţie, punând în pericol scaunul Tamirei Gonda Cojocaru, protejata lui Varvaroi.” (http://dragusanul.ro/ce-tie-nu-ti-place-altuia-nu-face/
  Si ce spuneați: ”lider cultural”, zău? Ce-i asta oare? Un fel de ayatollah?!…

  Răspunde
 138. Nelu I

  Poți să mă picuri cu ceară că eu nu înțeleg nimic!
  Vorba vine, de fapt. Înțeleg că oamenii ăștia care lucrează în …cultură (Dumnezeu să știe pe unde, când, cum, de ce și ce fac, cine îi conduce, cine e șeful și cine e subalternul, cine îi supraveghează, cine îi evaluează și cine îi plătește…) sunt nu doar cronofagi, bugetofagi și alte …fagi, dar și antropofagi, adicătele pur și simplu canibali! Mai mult, colegofagi, dar nu cred că asta există în dicționar. Ori poate că o fi înseamnând cultura așa ceva, să te ocupi cu săpatul de gropi pentru ai tăi. Dar atunci de ce să avem nevoie de astfel de cultură? Ori poate că numai Drăgușanul se ocupă cu asta. Prin derogare și cu salariu mai mare…
  Uite altă mostră:
  ”În vremea în care Aurel Buzincu, directorul “la fără frecvenţă” al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Culte ciubucărea (i s-a plătit prestaţia) pentru inculte şi inculţi în comisiile varvaroistice de tras cultura pe sfoară, o oarecare doamnă Lazăr, şefă prin Primăria Sucevei, a simţit că o apucă amocul pentru “cei trei bărboşi”, care, după minţişoarele domniei sale, meritau niscaiva tratamente geriatrice (sic!), aşa că a dat poruncă băţoasă să tabere peste bietele relicve de memorie românească ditamai haidamacii, care să-i fărbuiască cu vopsea neagră pentru metal.
  *Dacă Buzincu şi-ar merita măcar un leuşor din salariu-i baban, atunci doamna din primărie ar fi ştiut că tot ceea ce ţine de patrimoniu are parte de tratamente de întreţinere, între anumiţi termen (dacă îmi aduc bine aminte, busturile şi statuile – o dată la 15 ani), iar lucrările acestea nu pot fi făcute decât de către autorii lucrărilor de artă respective sau de către laboratorul specializat al Muzeului Bucovinei.” (http://dragusanul.ro/doamna-lazar-s-a-dat-la-alecu-russo/)
  Ce să mai comentez, că nu înțeleg nimic în afară de faptul unei animozități între …culturali.
  Sau neculturali, sau inculturali.
  Dumnezeule mare, domnilor șefi ai acestor oameni, lămuriți-ne!
  Că banii din pungă ni-i luați lună de lună. Ca să-i plătiți pe ăștia!…

  Răspunde
  • Bibi

   La mijloc trebuie să fie o rafuială. Este o rafuială. Câte ceva știu, dar n-au decât să vorbească cei implicați. În orice caz, Direcția pentru Cultura nu are nimic în comun cu ”bărboșii”, cu doamna din Primarie, cu tratarea statuilor la mai mult sau mai puțin de 15 ani, așa că nici directorul nu are. Este un atac la persoană grosier, fără motiv, din răutate. Dragușanul nu are aici deloc dreptate, este calomnios și total incorect. Dacă este așa pete tot, în toate luările lui de poziție, atunci halal de el și vai de cei care îi cad victime.

   Răspunde
   • Bibi

    Ca să fiu mai clar, citez din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:
    Art. 1. (3) Regimul de monument istoric este conferit prin clasarea acestor bunuri imobile conform procedurii prevăzute în prezenta lege.
    Art. 8 (2) Clasarea monumentelor istorice în grupe se face prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, la propunerea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, conform procedurii de clasare prevăzute de prezenta lege.
    Față de aceste prevederi este de precizat că ”bărboșii” nu sunt monumente istorice în înțelesul legii menționate, adică nu sunt bunuri cultural clasate, iar direcțiile județene pentru cultură au atribuții și competențe legale numai în legătură cu monumentele clasate. ”Bărboșii” sunt monumente de for public și este adevărat că unele dintre monumentele de for public sunt clasate ca monumente istorice (ex: statuia lui Ștefan cel Mare), dar nu este acesta cazul ”bărboșilor”.
    Pe de altă parte, serviciul deconcentrat al Ministerului culturii este o inspecție în domeniu patrimoniului cultural, iar nu un serviciu de întreținere a monumentelor. Aceasta din urmă atribuție revine legal proprietarilor, administratorilor, autorităților administrației publice locale. Sper că am fost clar.

   • gica

    Bun, și tot eu, încă un sau: de susțineri așa,cum să zic io, mai discrete, ați auzit? Cum ar fi un fel de serviciu, o masonerie, ceva de felul ăsta.

   • gica

    Bibilico, ce-ar fi să stai tu cuminte acolo unde ți-ai găsit locul cald! Aici este o discuție de barbati. Nu vii tu ca la primarie cu articole de lege pe care nu le pricepi, ca să faci fițe și să ridici în slăvi pe nu știu cine. Ăia trebuie să aibă grijă de monumente, ce să mai discutăm! Te rog să fii cucoană serioasă și săți vezi de treabă. Directorașii vin și pleacă, nu uita.

   • Nelu I

    Gicule băiatule, vezi că la izmana ta lingvistică trebuie practicat un prohab la ”săți”, ca să poți scoate lesne organul pentru a practica definiția corpului când e cazul. Adică să te exprimi hidrologic în voie atunci când e cazul. Ei, pentru asta trebuie izmene lingvistice cu ”să-ți”. Dacă nu ai, cumpără. Si abia după aceea stai între oameni și ai păreri de împărtășit altora, da?
    Aș fi curios să aflu, că prost nu pari a fi, ce motive ai să pui la zid pe cineva care intervine ca să lămurească niște lucruri? Dacă ai ca persoană privată ceva împotriva ălora, asta n-ar trebui să conteze, gicule. Noi încercăm să facem aici niste exerciții de civilizație, de responsabilitate cetățenească. Mi s-a părut la un moment dat că ai priceput asta. Nu ne dezamăgi. Te aștept, personal, îndreptat și cu noutăți demne de tine. Ești talentat, fii și correct!

 139. Rudolph de pe Prislop

  Ei,trebuie pus degetul pe rană: cine il susţine pe domnul Gâză susţine,de fapt, un sociopat,recognoscibil in toate manifestările sale pretins profesionale,de la ura sa viscerală faţă de cei cu studii superioare până la pretenţia de fi considerat un fel de guru al culturii.. Sociopatia nu este de domeniul patalogicului,neapărat,frizează elemente de patologie,insă nu inlatură nici un tip de răspundere autonomă in sitemul nostru de drept,atâta cat este acesta…
  Un guru al culturii care prezintă simptome grave de analfabetism funcţional,de comportament frivol,oţios,de lucru pe faţă in favoarea unor interese străine de cele ale statului care il plăteşte,ale statului român,ca să n-o mai dăm dupa tufişuri.
  In termeni literari,domnul Gâză suferă de bovarism,ceea ce nu inseamnă ce crede dumnealui că inseamnă,nu are nimic cu boii,cu numeroasele sâmbre ale oilor,ale boilor – despre care are vedenii “iconografice”,inseamnă doar ca ,la fel ca doamna Bovary, incearcă să se plaseze mai sus si să se exprime peste posibilitaţile sale de exprimare,să i se recunoască social calităţi pe care nu le are si sa beneficieze,in acelaşi plan social,de tratamente care ar implica un regim de favoare perpetuă,in baza “meritelor” sale… Este o inadecavre la realitate,in momentul in care il atacă,de exmplu pe domnul Buzincu,care ,inainte de orice, este un funcţionar public cu o idee foarte exactă despre acest statut,al funcţionarului public,domnul Gâză intra pe o uliţă infundata , de pe care nu se ştie cum va ieşi,fie chiar şi cu sprijin din afară,din afara sistemului din care face parte,vreau să zic… Eu cred ca dumnealui va ieşi oarecum cu kuru’ inainte,cum se zice in Bucovina profundă,nu in cea inventată de el…
  Dar este adevărat ca ar trebui sa ştim cum a tranşat (sau cum a incercat s-o faca) Directia pentru Cultura,Culte si Patrimoniu de-acum celebra expediţie detectivistica a domnului Gâză,cea cu spargerea pietrelor mormântale,a criptelor, si căutarea de comori ,de la Stroieşti,parcă… A găsit ce-a căutat,cum a făcut,in baza a ce,cine l-a trimis acolo,la profanat morminte,este aceasta in fişa postului?
  Pentru că vorbim despre infracţiuni clare – cine îşi asumă acest tip de dispensă,cine îl lasă slobod pe domnul Gâză sa se joace de-a Schliemann ot Plopeni & Revacauti ?
  Poate domnul Emil Ursu (despre dumnealui ziceaţi că iese mâine din bârlog??),poate alţi domni sau imitaţii de domni ,foşti tovarăşi?
  Deci se pune problema mandatului detectivistic,cine i l-a procurat/conferit,că până la urmă,aşa sfios cum iaşte dumnealui, domnu’ Gâză , tot va spune,nu?
  Că doar n-o sa zică ,din nou,că era in concediu de paternitate artistică,trimis de forţele varvaroistice ostile,si că in concediu dumnealui este, fatalmente, in pauză de răspundere?

  Răspunde
 140. G. Ion.

  Măi dle Dragusanul, îți place să ți se spună, bag seamă, că ai probleme de alfabetizare. Pe lângă cele de cultură. Și uite că abia acuma văd, inclusiv pseudonimul articulat indică asta! Nu, dle, nu există ”reziduri”, ci ”rezidUUri”! Pe urmă, dă-o-ncolo, ”reziduri spirituale”! Păi ăsta, spiritul, ori exist și este ce este el, ori nu, ca la matale, și-atunci, reziduuri, cum adică?.. (http://dragusanul.ro/asaltul-rezidurilor-spirituale).
  Ar mai fi și altele de comentat, între care nestăvilita și nesfârșita matale dispoziție pupincuroasă (vine de la ”folcloroasă” asta) interesată. Tranzacțională, cum am văzut ca a zis cineva aici. Ca și convingerea matale profund culturală că polemica, discuția în contradictoriu se face prin bălăcărală, iar treaba pe tarlaua culturală (adică, in versiune I. D., copy-paste) se garnisește obligatoriu cu jigniri la adresa cuiva, nu importă cine.
  Însă într-o privință vreau neapărat să mă lămuresc și să se lămurească și alții: până la urmă, întrucât susții în aceeași chestie lucruri care se bat cap în cap foarte frecvent și cu mare dăruire de ”reziduri spirituale, noi, beneficiarii darurilor culturale pe care ni le faci, ce să alegem? Cum n-am înțeles nici altele, nu înțeleg nici acum care ți-e în fapt opinia despre locul tău de muncă și despre colegi colegi.
  Zici acum:”… Centrul Cultural “Bucovina”, cea mai bună instituţie de profil din ţară (am fost, am văzut, m-am convins!), căreia eu îi reproşam, de-a lungul anilor, şi încă îi mai reproşez doar faptul că ar putea realiza şi mai mult, prin potenţialul creator al angajaţilor, dacă nu s-ar tot lăsa dominată de dictatura mofturoasă a vremelniciilor politruce.”
  Dar ai zis de mai multe ori contra, în sensul că: ”instituţie de cultură dată în arendă”, ”program cultural al arendăşiei”, ”proletcultiştii PSD, care au luat în arendăşie Centrul Cultural Bucovina”, te obligă să pleci în concediu de odihnă ”ca să le facă pe plac şutitorilor de bani publici ai mafiei judeţene PSD”, instituție de ”incultură” plină de ”nemoteiuri” și care te sancționează ”în condițiile în caretoți salariații arendășiei lui Varvaroi nu au făcut, într-un deceniu, nici măcar jumătate din câte am făcut eu într-un an” etc. etc. Or, asta parcă e cu totul altceva decât lucru de laudă. Chiar și dacă ”arendășia” are norocul unui cultural harnic și dibaci ca Gâză!

  Răspunde
 141. Sebastien

  Într-adevăr vacs!. Mai este si varză toata știința manageriala ”varvaroistică”, pentru ca nu e nevoie de comisii si paracercetari ca sa dai cea mai ușoara sanctiune (Art. 267. Mustrarea scrisă se dă fără cercetare disciplinară) pentru fapte de o gravitate deosebită. Probabil însă că, așa cum se vorbește, toată lumea se teme de Drăgușanul. Când amenință el că lovește cu barda!…

  Răspunde
 142. Bucovinean-Anti_Gâză

  Am văzut astăzi două postări ale numitului Gâză Ion care demonstrează ca omul n-are leac,sociopatia sa este de-acum cronicizată,nu-l mai scapă nici stapânii săi din anii ’70…
  Mai intâi, despre insinuarea că,vezi doamne,neşte radauţeni bolşevici au pus mână de la mană ca să-i sape dumnealui la fundamentul gloriei culturale,al mareţelor sale realizari si cântari ale Plopeniului dinspre si despre Bucovina… Care gemea de dorul său si fuse lipsită de aportul dumnealui incă de când fu menţionată cu majusculă,adecă de la 1392 şi ,când sa culeaga roadele,iaca neşte marţafoi care ii dau la ţurloaie acestui geniu al imposturii si contrafacerii,zicăleandru si macăleandru supt două regimuri,stiutor de carte pe sărite,cercetator in internet,om de cultură cu derogare tip dispensa de cântăreţ la scripcă…
  Dar nu este numai atât,dumnealui foloseşte şiretlicuri dobândite incă de pe vremea in care acţiona in medii ostile,cu bărbăţie si credinţă,in cuibul de vipere de la „Vulcan” unde destrăma dumnealui grupări dusmănoase,ceea ce s-a şi văzut cât de bine curăţată este cultura româna si cât de acoperit de uitare a rămas dumnealui.
  Pentru că dumnealui profesează un fel de tactică a câmpului tactic din care ar rezulta că notorietatea,competenţa,talentul,cultura (cu demodata variantă „cultura generala”…),toate astea, la un loc sau separat, s-ar lua prin contact sau prin copy-paste,prin contact ca râia sau ca sifilisul si prin copy-baste,belind internetul de toate referinţele convenabile,cele care să-i procure dumnealui un ban de la CJ,via CCB,sau in orice mod ,daca se enervează …
  Insă este ceva adevărat in lamentaţia sa miorlaită care inseamnă,pre limba sa cu-ndemnuri pentru vite,că este in mare impas,inghesuit,aş putea paria că urmatoarele sale manifestări vor fi de cerşit indurare, de explicat că i-a mai luat Dumnezeu minţile,are căderi de cultură ca de calciu si rătăciri ale bunului simţ,cum să-i facem noi bucata când mai are puţin si ies ela pensie,adică sa iasă dumnealui fără să stoarcă CJ de ultimele parale?
  Iar domnul Emil Ursu nu ar avea a se plange de rele tratatmente,pe de altă parte nici dumnealui nu este vreun monument aflat in lucru,vreunul al naturii,poate suporta orice critică,mai ales dacă este intemeiată… Cum ar fi aceste critici,foarte serioase:
  – Ce anume il determină pe blândul si,dealtfel, competentul domn Emil Ursu, să se afle in cârdăşie (nu exista alt cuvânt potrivit!) cu un impostor si un sfertodoct ? Această tovărăşie nu il pune ,neapărat,pe dumnealui Emil Ursu,intr-o lumina nefavorabilă, ci afectează prestigiul Muzeului Bucovinei,care nu poate fi asociat cu standardele joase ale imposturii!
  – Iată numai două situaţii in care domnul Emil Ursu a asociat Muzeul Bucovinei cu manoperele dolosive ale numitului Gâză – prima a fost tentativa,este adevarat eşuată,de a face o expoziţie(!!) intitulataă „Ilustrierte Bukowina”,in care impostorul ar fi urmat sa expună răs-copiile mărite , ciupite de pe Internet… Unde s-a mai pomenit să faci ,intr-o institutie de cultură serioasă ,expozitii cu poze la mâna a IV-a,botezate aiurea,contrafaceri de la un capăt la altul,domnu’ Ursu? Daca nu credeti,luati la mana comentariile de pe acest forum,le veţi vedea!
  – A doua,mult mai gravă,la care domnul Ursu nu a binevoit a raspunde până in ziua de azi: domnul Gâză a iniţiat o asa-zisă „Miscare pentru salvarea Bucovinei”,a comis şi un manifest in care cerea,nici mai mult nici mai puţin,decât aplicarea prevederilor „păcii de la Bucuresti”,acţiuni de nesupunere civică,recursul la tribunale internationale,pentru ca Bucovina să recapete etc.,etc. Nu dezvolt pentru ca nu vreau să devin trompeta unui sociopat.. Dar dumneavoastră,domnu’ Ursu ,care sunteţi la zi cu studiile,cu documentarea ,chiar cu bunul simţ,nu stiţi ce inseamnă „pacea de la Bucuresti”? Conducând un muzeu de istorie,nu aveti habar de ceea ce inseamnă un rateu,că acel tratat dezastruos pentru România dar si pentru Bucovina,nu a avut si nu are trăsăturile unui act juridic de drept international public valabil,recunoscut,cu valoare legală,care sa poată fi invocat sau a cărui aplicare să fie cerută? In afara de situaţia in care un bou poate face asta,să ceară ceva ce creeaza confuzie si face jocurile unor cercuri iredentiste de prin preajmă? Eraţi trecut acolo la ctitori,aţi şi semnat.. Pentru ce anume,pentru ce parte din „manifest” aţi semnat,ce revendicari vă sunt dragi?
  – Nimeni nu v-a contestat si nu vă contestă meritele profesionale,cele de arheolog,acestea sunt,printre altele,acelea care confera unui profesionist prestigiu indiscutabil.. Dar,iarăsi,ce căuta acest impostor penibil la Baia,protestând si bombănind in legătura cu vechimea şi cu datarea acestor descoperiri,ce anume ii conferă acestuia aroganţa de stabili o vechime cu 1-2000 de ani mai mare decât cea apreciată de arheologii aflati in şantier? Ce+are a face coada vacii cu ştampila primariei,sau,cum ar fi,turnatoria de la „Vulcan” cu datarea cu carbon 14??
  – Nu vi s epare ca domnul cu pricina se comportă oarecum precum rândaşul care se cere trecut in C. A. al hergheliei de cai de rasă doar pentru că a găsit poze cu cai pe internet si s-ar pricepe?
  Am convingerea fermă ca treaba dvs. la muzeu este cu totul alta,ca o cunoasteţi,tot aşa cum cunoasteţi că nu aveţi a face tranzacţii,de nici un fel,cu amatorii de senzaţii tari,sfertodocţii si impostorii… Eu cred,si numai eu,că,de exemplu,integritatea depozitelor muzeului,aflate ba ici,ba colo,ar trebui să vă stea in atenţie atât dvs. cât si celor care se fac a nu vedea ce face si cu ce se ocupă unii amatori carora le sticlesc ochii ca la mâţ (neaoşism bucovinean radauţean,deh…) când este vorba de valori istorice si culturale…
  Ca doar nu este chiar asa greu,domnu’ Ursu, să vă daţi seama că Ion Gâză- Botezatorul are un acut simţ al valorii de intrebuinţare a omului,sunt atâtea exemple… Pentru că el are nevoie de logistica muzeului,de oportunitaţile acestuia,de şanţul cetatii ca să poata el si fiul său ,derviş răcnitor,să mobilizeze masele micţionare,pe banii si sub căciula CJ… Că fara aceste mici atenţii preteneşti,domnu’ Gâză o să vă fezandeze şi apoi o să vă flegmeze ca pe domnii Varvaroi si Brăteanu,cu care este preten pe intervale scurte,cât să-i aduca niscaiva bulendre de la Botosani ,lui ,ca zicăleandru…
  Să mai zicem ceva si despre atacul infam la adresa acelui domn de la Radauti al carui nume nu-l pomenesc din respect si pentru ca stiu sigur că nu ar accepta să se afle intr-un fel de concurs de imagine cu impostorul – deci,domnu’ Gâză,nici daca ai prinde inca doua-trei vieţi nu ai putea dumneata să te compari cumva cu acest om,nici ca inteligenţa,nici ca pregătire ,nici ca integritate,nici ca aport cultural in slujba Bucovinei …
  Este bine ,totuşi, ca a fost acest Gâzaăsanctionat cu „avertisment scris” ! Este puţin, dar este un inceput,dupa cum se va vedea,după ce opinia publica va sti totul despre sfertodoctul pe care unii, chiar mai slabi ca el, il consideră „om de cultura” şi – ţineti-vă bine de nas – „cercetator”…
  P.S.
  Daca tot veni vorba,că tot aţi pretins că aţi scris doar niste SMS-uri in timpul programului,in pauze,pe cand erati la WC-eu,in ce situaţiune v-aţi aflat când cu expediţia de profanare de morminte de la Stroiesti? Că , după cum singur faceţi autodenunţul ,rezultă ca era in ziua de 24 iunie 2015,intr-o miercuri…
  Precum si alte povestiri.

  Răspunde
 143. Sed lexus

  Ia auzi-l, bre:”în hardughia bucureşteană au fost jertfiţi exponenţii culturii viitorului, pe când în hardughia suceveană vor fi ucişi doar exponenţii culturii încetăţenite.”
  Pricepe lumea cum e cu ”doar”, adică ăștia neemancipați, mulți, neimportanți, la snop, e de unde… Ei, dar cum și-o face prostul cu mâna și cu gura lui!..
  În catastrofa suceveana iminentă de la ”Colectivul” local, dansatorii ar fi în pericolul de a trece primii printr-o tragedie. Dar și actorii, ”în cazul unei premiere cu teatru modern, în care actorii mai mult ţopăie şi ţipă, decât interpretează, într-un talmeş-balmeş de reînviere “vizionară” a legendarei commedia dell’arte.”
  Dar peste altele, de ce n-ar fi și actorii teatrului modern ”exponenții culturii viitorului”, Excelență?
  Ca să nu-l concureze la facerea culturii viitorului pe fiul lui Gâză? De care, zic pricepuții, ar fi auzit, fără să le rămână în memorie, foarte puțini amatori de răgete cu mulți decibeli. Dat fiind, probabil, și faptul că, promovat de taică-so pe bani publici și cântând el prin șanțuri, sta sub cota zero.

  Răspunde
 144. Nelu I

  Uite, Sed lexus, pentru că stăm noi umăr la umăr, fără să ne știm, în baza asumării tacite a unei clauze de corectitudine, pe lângă una de implicare cetățenească responsabilă în viața târgului și a Bucovinei (care ne-a și dus la o victorie, căci proba cu folosirea de cărtre angajatul I. D. a orelor de serviciu pentru corespondență pe blogul personal a apărut aici!), mă întreb: cât este de corect și cum aș accepta eu ca fiul meu să fie taxat public ca urmare a faptului că este fiul meu.
  Tu ai dreptate când e vorba de promovarea lui cu bani și mijloace publice de către taică-său (lucru care ar putea pune chiar problem de ordin juridic, însă numai dacă șefii lui Gâză ar vrea asta și s-ar pricepe la asta; ca și aroganțele lui de autor în legătură ceea ce produce el ca angajat, dar tot așa, în condiții de pricepere și de interes pentru impunerea supremației legii, exigente care însă acolo nu există, clar!). Cât e de bun în ceea ce face fiul lui I.D. nu mă pricep. Că muzica aceea reprezintă viitorul cultural nu cred.
  Că este enervantă publicitatea insistentă pe care i-o face tăticul, amestecând familia cu servoiciul, da, adevărat. Că gâză se situează prin raportare la fiu și la publicitarea lui față de cele pe care le judecă – adevărat. Că, de aici, proba neonestității lui în evaluarea lucrurilor și răspândirea mesajelor lui infect partizane, iaraăși da.
  Si, da, nu stiu ca fiul să fi produs un mesaj public de disociere de excesul patern de promovare, un gest prin care să arate orgolios, cum se întâmplă în lumea normală, că este el însuși și că stă singur pe picioarele lui, n-are nevoie de propteaua tatălui, mai ales dacă această proptea a devenit motiv de gâlceavă publică… Impresia de complacere comodă golănească a fiului într-o ciorbă acrită, dospită, împuțită probabil că te-a determinat să te exprimi cum ai făcut-o. Se poate să avem de a face cu un fel de dinastie hoțească, impostoare, needucată.
  Să nu vezi ori să vezi și să accepti, mai ales dacă ai ambiții artistice proprii, că susținerea paternă (clar impostoare) îți dăunează chiar dacă pentru moment te avantajează…
  Da, s-ar putea să fie vorba numai despre băiatul tatii, madiocru, dar care trebuie adus în fața musafirilor ca să recite pentru ca tăticu le poate impune asta musafirilor. Se poartă.
  Dar atunci, nu te mai lua dle de Lungu!…

  Răspunde
 145. Bucovinean-Anti_Gâză

  Nu trebuie să ne ascundem dupa deget,implicarea membrilor familiei domnului Gâză in acţiunile sale urât mirositoare care au legatură cu finanţări stoarse de la stat,in speţă de la CJ,este in afara legii!
  Nu este nevoie sa fii specialist ca să realizezi că demersurile si amestecul tatălui in organizarea unor spectacole ale fiului ,pe bani publici,cerşiti cu inversunare,prin apresiuni si ameninţări,organizate sub pulpana instituţiei la care dumnealui are o funcţie dobândita prin derogare (ca gen…) tip dispensă (ca specie…) ,prevazută in lege ca o portiţă de promovare pentru scripcari talentaţi,reprezinta o incălcare a legii 277/2004…
  Incălcările sunt repetate,semnificative,notorii, iar imprejurarea ca dumnealui,domnu’ Gâză,nu recunoaste nu ar trebui sa impiedice in nici un fel aplicarea legii…
  Este o problemă la limita interpretării dacă nu cumva funcţionarii publici,in sensul strict al legii,cei din CJ,nu Gâză ca personal contractual,nu işi incalcă atribuţiunile de serviciu in sensul obţinerii unui folos material necuvenit,pentru sine sau pentru altul , atunci cand aprobă finanţările cersite de un angajat contractual,fie si cu derogare,al unei alte institutii a statului,pentru un membru al familiei sale,ascuns indaratul unei titulaturi de carnaval raional… Pentru ca aşa am inţelege de ce aceia o fac pe niznaiul când este vorba de tragere la răspundere…
  Nu are nici o importanţă ca băiatul este,poate,simpatic ,că nu este un “derviş răcnitor”,cum i-am zis eu,este important doar că ipoteza prevăzută de legea penala este prezentă,dusa până la capăt prin acţiuni deliberate,in repetare .
  Cam până unde aţi dori,domnu’ Gâză, sa intindeţi aria derogărilor/dispenselor ,pe ce zonă de interes public incă nu ati obţinut finanţari familiale? Că şi Dumnezeu si Internetul sunt mari iar meritele dvs. faţă de patrie nu pot trece neobservate sau neplătite. De patrie in intelesul pe care-l dă gaina,adică găina se hrăneşte de pe unde scurmă…

  Răspunde
 146. Gh. V.

  Eu trebuie sa stiti dumnevoastra ca sunt un fost. Fost primar de comuna si admirator al Domnului Dragușanul, încat sunt bucuros că si-a pus domia sa pseudonim la nume. Dragusanul cred ca vine de la Draguseni și a adaugat Gaza, poate, sigur adica, ca sa sugereze domnia sa miscarea iute, neastampar si modestia. Ce-i mai frumos decat sa porti numele locului natal unde-ai văzut lumina cand ai iesit primas data din pantecele matern al mamei si un pseudonim cu emblema rara a modestiei! Dansul fiind deosebit de modest sub toate aspectele care exista, il cunosc. Tocmai de aceia il si admir.
  In schimb nu sunt deloc de acord cu dumnevoastra care scrieti aici fel de fel contra domnului în cauza. Nu știti, sunteti neinitiati dar este un barbat de pret si un mare roman. Nici profesorii universitari nu-i stau în cale, ca ii spulbera cu stiinta. Nu mai vorbesc de politruci, chiar daca sunt sefii dumnelui. Si nu sunt de acord nici ca a fost sanctionat. Cum sa lasi sa sanctioneze asa om, domnule presedinte al Consiliului Judetean? Unde ajungem daca distrugem totul? Dar asa a facut mereu PSD-ul cu valorile. Halal!

  Răspunde
 147. R.R.

  Oho, traiti dom Primar. Ma bucur sa aud de dumnevoastra. Eu sint, stiti, cu Vegas. Ce mai faceti? M-as bucura sa ne vedem. Poate aranjam. Pana una alta va dau dreptate. Niste trepadusi toti. Si eu am cumparat multe carti de la domnul Dragusanul si ai ce citi, domnule. Omul spune lucruri utile si scrie cum trebuie, nu ca filfizonii de la care nu te alegi cu nimic. Chiar as mai cumpara. Am sa-l contactez eu. L-au sanctionat? Vai de capul lor. Pentru ce? Mai vedem noi. Hai, sa traiti frumos.

  Răspunde
 148. Nelu I

  Ia uite-i, mai frate!
  Da, da, contactați-l repede, ca să prindeți rând. Omul face campanii electorale numarul unu. Și cărți, dar și campanii. Câștigi la sigur, iar daca se întâmplă să nu câștigi, cel puțin adversarul e bagat în rahat pe douăzeci de ani. Asta este materia de care se folosește el. Și cultural, si electoral. În ea îngroapă, din ea dezgroapă, cu ea se hrănește. Ideile îi sunt din respectiva materie, pe care o secreta pe gura din atelierul de producție pe care îl are amenajat în cap și care îi ocupă aproape toata cutia craniană. Nu trebuie să va mirați, era un spațiu excedentar nefolosit. Restul treburilor specifice le face din limba și din copy-paste. Că și-a specializat în tastaturi degetele de electrician făcut la locul de muncă. Norocul lui este că a dat peste el epoca asta IT, că ajungea muritor de foame. Așa, hacherește și el pe ici și pe colo, mai păcălește câte un prost, mai intimidează sau șantajează câte un deștept cu muscă pe căciulă… El este de la un capăt la altul un contra-naturii. Nimic ca oamenii normali n-a reușit să facă în viață si nu face. Un fel de mutant. Și un păduche pe gulerul culturii! Felul lui de a ieși la produs.

  Răspunde
 149. Para_Ebola

  Inteleg din ce scheauna marele om de cultura macului Ion Gaza ca a fost chemat in fata unui judecator,sa dea seama pentru oarece fapte penale sau quasipenale… Astept cu interes sa fie chemat si pentru altele,de exemplu,pentru infractiunea de profanare de morminte pe care a descris-o cu lux de amanunte pe blog… Si in legatura cu care unii domni din politie,mai duiosi,au pus batista pe tambal.
  Cam pana cand?

  Răspunde
 150. Keno

  Hi, hi, hi…acum spurca instantele și le recuza. Am observat totuși câteva lucruri:
  1. În ultima vreme nu-l prea mai interesează subiectele politice și o da tare pe cultura sa arate judecătorilor ce bine face copy-paste.
  2. Ii e cam frica sa mai rostească macar numele domnului și doamnei Cutare, nu mai vorbim de alte acuzații. Sau cel puțin face o pauza cam mare, că-s tocite coitele.
  3. O tine tare cu omul sărac și amarasteanul sucevean care este el cu 1 leu în buzunar, ca sa nu-i confiște statul averile ascunse bine si instantele să-l puna la plata unor daune prea mari.
  4. Când se panichează striga „hoții! ” dar de fapt e singur cu tastatura și mai nou doar cu judecătorii.

  Răspunde
 151. Okiul_Drakului

  „Tarafurile, care aveau nevoie de „promovarea” pe care o reprezenta târgul, deci iarmarocul periodic, şi se înfiinţau printre târgoveţi, dar baza lăutăriei, în nordul Moldovei, o formau muzicanţii ţigani, robi boiereşti şi mănăstireşti, precum şi muzicanţii evrei din Kolomeea, cei care au definit două genuri de muzică, unul ucrainean, „kolomiyka”, şi unul românesc, „sârbele”, ambele cu rădăcini în cântecele hasidice evreieşti.”
  Domnul acesta,Gâză,nu are leac pentru prostia dumisale…Am tot amânat sa zic ceva, din lehamite,despre intruziunea sa in domeniul muzical,fie el de factură cultă sau populară,in legatură cu care improvizează năzdrăvănii precum cele din citatul de mai sus..
  Las la o parte că iar o ia danga-langa cu imagini contrafăcute sau cărora le conferă titluri aiurea,cum ar fi aceea a buclucaşului “mare pictor maghiar Pataky”,adică ,vezi doamne, „Căluşul emigrantilor din Năsăud”,care este ,de fapt, un desen al aceluiasi Laszlo Pataky ,intitulat de catre acesta,adica de catre autor (ca sa-i fie clar dobitocului!), „Dansul romanesc calusarii” Atata tot!
  http://prntscr.com/a5mz0n
  Dansul este unul cunoscut si astazi in zona muntilor Apuseni,aria de raspandire a acestuia ,poate chiar punctul de porniere,de iradiere,este tot acolo,iţi trebuie doar bun simţ si puţina minte ca să nu dai drumul la tot ce-ţi trece prin cap,dupa ce te lasă durerea de dinti şi îcepe iar mâncarimea in partea din spate a kurului !
  Insa nu de asta am dat citatul de mai sus… Domnul Gâză dezinformează si contraface fără ruşine,dumnealui nu are ce căuta in domenii cu care este perfect paralel,de fapt,nici nu se poate vorbi de vreun domeniu in care ar putea fi considerat competent !
  Nu există nici o legatură intre muzica populară bucovineană si cea hasidică,hasidismul este un fenomen religios si social extrem de complex si profund, in legatura cu care chiar autorii evrei,mari cărturari,nu au pus concluzii definitive! Lăutarii evrei (foarte pe scurt,intrucât subiectul nu poate fi epuizat intr-un comentariu vulgar!) cântau pentru populatia evreiască din Galitia in conformitate cu exigentele miscarii religioase hasidice,pentru ei inşişi,doar pentru ei inşişi,nu pentru nunţile si cumetriile moldovenesti & bucovinene! Hasidismul,ca intreaga religie mozaica,dealtfel,nu făcea prozelitism nici măcar in materie de muzică,mai degrabă au existat formaţii lăutaresti compuse din români get-beget (in Maramureş,de exemplu) care interpretau ,pentru evrei,muzica agreată de acestia,piese cum ar fi „Huza” sau un rudiment al fantasticei melodii „Hava Nagila”… Si in ziua de astăzi,locuitorii din Comanesti,judetul Suceava,mai stiu tema din „Huza”,unii dintre ei cunosc chiar provenienţa sa evreiasca!
  Lăutarii evrei au prelucrat muzica baştinaşilor,ca sa zicem aşa si,prin locurile in care au ajuns,inclusiv in America,promoveaza muzica numită „KLETZMER” ,o sinteza retrospectivă a unor timpuri mitice aproape,in care se recunosc teme predominant românesti,din Maramures sau Bucovina,o muzică foarte agreabila si emoţionantă,inteligent prelucrata, si care a dobândit o personalitae distincta. La fel,”kolomeicile”,care prin alte postări ale acestui impostor erau promovate tot de catre evreii vorbitori de idiş,sunt doar niste piese numite asa dupa zona in care sunt raspândite,respectiv Kolomeea,in Pokucija (Pocuţia,domnu’ Gâza…),inrudite indeaproape cu hutzulcile, mai bine cunoscute, si doar atat…
  Apoi,enumerarea instrumentarului muzical “bucovinean”, cu alăturarea, in paranteze, a echivalentului asa-zis ukrainean,reprezinta,in sine,o alta contrafacere culpabilă,o lucratură de canalie sfertodoctă. Pentru că aceste instrumente nu reprezintă desfaşurătorul unei societati pe actiuni,in care noi,românii bucovineni,avem actiuni cam fifty-fifty cu aşa-zisii ukraineni,cu care am imparti frăţeste nu numai Bukovina,asa cume este aceasta in mintea ratacita a domnului Gâza,dar si folclorul,ctitoriile,limba,cultuta,toate alea,după cum zice la scripturile laice ale serviciilor de informatii ukrainene si rusesti,promotoare ale modelului de “homo bucovinensis’,adica un fel de şperaclu,de panaceu universal, pentru oricine doreşte să se puna sub stapânire străină si caută modele ideologice justificative…
  Cat de prost,rău intenţionat,canalie sau slugă a intereselor iredentei ukrainene poţi să fii ca sa debitezi ineptii la grămadă,pe cartone de ouă,vodcă si copii dupa partituri lipsite de valoare?
  Mai este un aspect,care trebuie evidentiat: in demersul sau neprofesionist,haotic si propagandistic,domnul Gâza se bazeaza pe oameni (interpretii aceia numiti “zicalasi”…) dintre care unii au studii superioare de specialitate,respectiv o cultură muzicala de necontestat..
  Cât de penibil trebuie să fii ca sa te faci că nu vezi cum debitează un gunoi lustruit, domnul Gâza,ca baba cu mitraliera,prostii si contrafaceri la foc automat,fără sa iei atitudine,fără sa-l tragi de mânecă…
  Sau cât de umilit trebuie să te lasi ca sa faci un ban in ţara asta,in orasul acesta…

  Răspunde
 152. Carla

  Ziaristi profesionisti si cu facultati, ziceti ca suntet?Nu-i ajungeti lui Ion nici la degetul cel mic!Va pup PE cururi,ca alea numai capete nu se cheama!SA VA FIE RU-SI.NI-CA!CINE A AUZIT DE VOI????

  Răspunde
 153. Lizzy Jane

  Este întrebarea care te-a înnebunit de săptămâni întregi. Ați pierdut somnul, nu vă puteți concentra, faceți greșeli stupide la locul de muncă și apoi auzi melodia dvs. specială și începeți să plângeți. Simți că ai de gând să urli dacă o persoană îți spune că ești mai bine fără persoana care a fost dragostea vieții tale de ani buni. Alți prieteni cred că trebuie să te duci să vezi un terapeut, deoarece se pare că nu poți să te confrunți cu faptul că relația s-a încheiat bine. Le spui că nu accepți că relația s-a încheiat, deoarece ceva îți spune că există un răspuns la întrebarea cum să-mi primești fostul înapoi, contactează caseta de vraja E-mail: wealthylovespell@gmail.com sau whatsapp +2348105150446

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.