Ion Iliescu, fostul președinte al României, a vorbit despre evenimentele de la Revoluția din 1989. Acesta consideră că există toată motivele să fim mândri.

„Se împlinesc 27 de ani de la un moment definitoriu din istoria României, un moment de demnitate şi curaj, de solidaritate al poporului român. Căderea regimului ceauşist, o dictatură personală, care a făcut imposibilă o schimbare paşnică la nivel politic şi economic, este simbolul căderii ‘comunismului’ în Estul Europei. Cred că noi toţi ne-am schimbat în aceşti ani scurşi de la evenimentele din 16 – 22 decembrie 1989. Evenimente care, prin consecinţele lor, chiar dacă au pornit ca o revoltă populară, s-au transformat într-o veritabilă revoluţie, de care avem tot dreptul să fim mândri. Cu trecerea timpului, sper eu, vom vedea mai clar şi fără clişeele cu care încă judecă unii Revoluţia Română, ce lucru important am făcut în acele zile şi cât de mult am înfăptuit de atunci”, afirmă fostul preşedinte, potrivit antena3.ro.

Iliescu aminteşte că în ultimele trei decenii nimeni nu a avut „o baghetă magică”, pentru a se trece în câteva secunde de la economia planificată la cea de piaţă, de la un regim totalitar cu partid unic la democraţie şi pluralism politic.

„Nimeni n-a avut o baghetă magică, în aşa fel încât în câteva secunde să trecem dintr-o dimensiune în alta, de la economia centralizată şi planificată la economia de piaţă, de la regimul totalitar cu partid unic la democraţie şi pluralism politic. Nu, tot ceea ce am împlinit a însemnat muncă, sacrificii, uneori suferinţă, aşa cum de suferinţă şi de sacrificii a fost nevoie pentru a ne despărţi de regimul ceauşist. Nu tot ce am trăit în comunism a fost rău, nu tot ce trăim acum este bine. Acum însă avem ceva în plus: libertatea de a schimba ceea ce este rău. Depinde de noi să folosim această libertate, şi, din nou solidari, ca în decembrie 1989, să schimbăm ceea ce trebuie schimbat, cu instrumentele politice pe care ni le pune la îndemână democraţia”, arată fostul președinte.

 

Sursa: www.psnews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.