Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a informat, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 20 octombrie, că a participat la ADR Piatra Neamț, la o intâlnire cu primarii reședință de județ din Regiunea Nord-Est pe tema accesării Fondurilor Europene prin POR în perioada 2021-2027.

Potrivit edilului, în cadrul întâlnirii s-a discutat pe baza Sintezei POR Nord-Est transmisă la Comisia Europeană în luna aprilie 2021. Este în curs de elaborare documentația pentru „Document cadru de implementare a Dezvoltării urbane”.

Ion Lungu a explicat că instrumentul de lucru cu care se va opera pentru accesarea Fondurilor Europene în perioada 2021-2027 va fi «Dezvoltarea Urbană Integrată» (DUI). Astfel, autoritățile locale, respectiv municipiile reședință de județ, trebuie să realizeze: Strategia de Dezvoltare Teritorială Funcțională Integrată(SFTFI), să stabilească Portofoliul de proiecte și să decidă Lista de proiecte prioritare.

„Municipalitatea suceveană are în lucru aceste documentații, suntem în faza de consultare publică la Strategia de Dezvoltare Integrată Teritorială Funcțională. Pe baza simulărilor facute pe principiul 35% sumă fixă și 65% funcție de ponderea populației, municipiul Suceava va avea alocat direct suma de aproximativ 65.000.000 euro, aproape dublu față de exercițiul financiar trecut 2014-2020 respectiv 32.400.000 euro, și de aproximativ de 3 ori mai mare față de exercițiul financiar 2007-2013 care a fost de 22.400.000 euro”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Acesta a precizat că principalele proiecte pe care municipalitatea suceveană vrea să le depună pentru a obține finanțare sunt: 
1. Autobuze electrice pentru transport mertropolitan;
2. Autobuze electrice pentru transport elevi în municipiul Suceava;
3. Realibiltare eficiență energetică a 6 școli gimnaziale din municipiu;
4. Construire Campus II al Universității „Ștefan cel Mare” Moara;
5. Construire Grădiniță cu program prelungit în cartierul Obcini;
6. Construire Grădiniță program prelungit la Școala Gimnazială nr.1;
7. Reabilitare și modernizare infrastructură educațională pentru învățământ profesional și tehnic la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu”;
8. Reabilitare și modernizare infrastructură școlară pentru învățământ profesional și tehnic la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”;
9. Construire Săli de sport la Școala Gimnazială nr.1 și la Școala Gimnazială nr.4 din Cartierul George Enescu;
10. Construire parcări supraterane și subterane;
11. Pasaj subteran Bazar;
12. Rută Alternativă Zamca – Cernăuți – Traian Vuia;
13. Parc tehnologic de inovare Suceava (la Termica Suceava);
14. Hub de Afaceri – uzina de apă Dragomirna;
15. Reabilitare Curtea Domnească;
16. Reabilitare Parc Mărășești;
17. Zona Agrement Parc Șipote;
18. Zona de Agrement Zamca;
19. Aqua Park, în Complexul Sportiv;
20. Construire locuințe sociale.

„De asemenea avem pregătit un proiect de aproximativ 45.000.000 euro pentru reabilitare rețele termice pe Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD).
Sperăm să se semneze cât mai repede Acordul Cadru pentru Finanțare Europeană la nivel Național pentru perioada 2021-2027, pentru a demara efectiv aceste proiecte”, a conchis edilul Sucevei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.