Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut parte din delegația celor 10 primari de municipii în calitate de reprezentanți ai Asociației Municipiilor din România, care s-au întâlnit vineri, 17 decembrie, la Palatul Victoria cu primul ministru Nicolae Ciucă, cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cu ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, și alți reprezentați ai Guvernului.

Ion Lungu a declarat că discuția a fost constructivă problemele principale abordate fiind cele legate de fundamentarea bugetului pentru anul 2022, respectiv: menținerea cotelor din impozitul pe venit la 65%; subvenționarea energiei termice pentru anul 2022; creșterea plafonului privind fondurile rambursabile; asigurarea de la bugetul de stat a costurilor privind bursele școlare și cheltuielile legate de transportul  gratuit al elevilor; finanțarea de la bugetul de stat al creșelor; transferarea de la Guvern a suprafețelor de teren necesare pentru dezvoltarea municipiilor reședință de teren care au un deficit însemnat de teren pentru dezvoltare.

„Am insistat la primul ministru și la ministrul Dezvoltării să reglementeze funcționarea centralelor pe biomasă, care nu sunt clar reglementate nici în legislația referitoare la subvenții sau la cea referitoare acordarea de certificate verzi. Deși suntem un exemplu de bune practici  de încălzire a orașului pe energie verde, cu prețul cel mai mic la gardul centralei din țară, suntem omiși  din legislația referitoare la sistemul de subvenții la încălzire centralizat, unde subvenționare se dă pentru gaz metan și combustibili solizi cum ar fi cărbune sau păcură. Unele din probleme s-au rezolvat pe loc, cum ar fi : cota 65 % impozit pe venit; 90% cheltuieli pentru protecție socială suportare de Guvern; suportarea plafoanelor minime la burse de la Guvern; cheltuielile legate de transportul gratuit al elevilor; asigurarea limitelor pentru plafoanelor de contactare și trageri la creditele rambursabile.

Pentru celelalte probleme ridicate a rămas să ne întâlnim o dată pe luna cu domnul Prim Ministru, să le rezolvăm punctual, pentru unele dintre ele fiind necesare hotărâri de guvern sau legi promovate prin parlament. Mulțumim domnului prim ministru pentru discuția constructivă pe care am avut-o și disponibilitatea de care a dat dovadă. Sunt convins că problemele ridicate de Asociația Municipiilor din România vor fi rezolvate în  perioada următoare”, a declarat Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.