Edilul sucevean a spus că în cadrul ședinței s-a discutat intens pe proiectul codului administrativ al României.
„Trebuie un cod administrativ unic al României în care să fie prevăzute toate lucrurile aferente administrației locale și centrale. Pe plan local, ne referim în primul rând la prefecți și primari”, a adăugat Ion Lungu.
Primarul Ion Lungu a mai declarat că un lucru foarte important în noul proiect al codului administrativ este transformarea funcției de prefect, din înalt funcționar public în demnitar.
„Noi avem o situație destul de incertă în ceea ce privește funcția de primar. Prin legea nr. 215 se spune că îndeplinim o funcție de administrație publică, iar în altă parte ne asimilează funcționarilor publici. Noi am luat această decizie, în măsura în care prefecții vor fi numiți demnitari, ca și noi, primarii, să fim denumiți la fel”, a declarat primarul Sucevei.
De asemenea, prin statutul incert pe care îl au, primarii nu primesc spor de vechime.
„Datorită acestui statut, primarii și viceprimarii, nu au spor de vechime, fapt care nu este în ordine”, a subliniat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Totodată, la întrunirea Asociației Municipiilor din România, s-a discutat și despre trecere instituțiilor de interes local în subordinea primarului, așa cum a fost până în anul 2001.
„I-am ajutat și pe cei de la Termica, și pe cei de la ACET. Toți vin la primar atunci când au probleme, iar dacă nu funcționează ceva este vina primarului. De aceea mi se pare corect ca aceste instituții de interes local să fie trecute în subordinea primarului”, a precizat Ion Lungu.
Acesta a mai declarat că în cadrul ședinței s-a propus ca primăriile să aibă o majoritate de ½, în loc de 2/3 cum este astăzi.
„La Suceava, indiferent de câtă majoritate am avut, am ajutat de fiecare dată atunci când au fost probleme, deoarece atunci când s-a venit cu un proiect în folosul comunității, în două trei zile am realizat ședințele necesare”, a adăugat Ion Lungu.
Un alt subiect care s-a discutat în cadrul ședinței a fost inventarierea domeniului public, unde s-a propus ca acesta să fie aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu Local, și nu de către Guvern, cum este în prezent. Acest lucru ar fi benefic pentru toate primăriile, pentru că ar economisi foarte mult timp în cadrul unor proiecte pe fonduri europene.
Lasa un raspuns