Ion Lungu consideră că proiectul contracandidatului său este nerealizabilIon Lungu, actualul primar al Sucevei, a făcut referire la „domnul candidat”, care dorește să realizeze un referendum în ziua alegerilor locale din 5 iunie 2016. Este clar că edilul sucevean a făcut referire la candidatul din partea ALDE, Ștefan Alexandru Băișanu. Lungu a precizat că Băișanu ar trebui să cunoască legea deoarece a ocupat și funcția de prefect al Sucevei.

„În primul rând, dumnealui nu poate iniția un referendum pe o temă de interes cetățenesc, se spune și în legea referendumului. Nu îl poate iniția nici în calitate de deputat, nici de cetățean. El poate iniția un proiect de inițiativă cetățenească, un proiect de Hotărâre Consiliu Local, în care este nevoie de 5% din cetățenii cu drept de vot din municipiul Suceava, și anume de 4.750 de voturi”, a declarat Lungu.

Acesta a subliniat că „domnul candidat” a strâns luni, 14 martie, 2.600 de semnături, însă marți a venit după tabel la Primăria Suceava, unde secretarul Consiliului Local i-a pus la dispoziție tipul de formular privind promovarea unui proiect de hotărâre.

 

Ion Lungu despre Băișanu: „poate veni cu un proiect de hotărâre în Consiliul Local, după care va fi supus dezbaterii”

Edilul sucevean a precizat că decizia cea mai importantă care s-a luat privitor la sistemul centralizat, a avut-o Băișanu, în calitate de reprezentant al consilierilor locali USL în 2012.

„Hotărârea de a face centrala termică de bioenergie s-a luat în data de 12 septembrie 2012, când «domnul candidat» a fost prezent la ședință, numai că în acea ședință dumnealui și-a dat demisia. Toți cei 19 consilieri prezenți la ședință au votat în unanimitate sistemul centralizat la Suceava. Totuși, «domnul candidat» a fost prezent la acea ședință pentru că era coordonatorul consilierilor locali ai USL”, a menționat Lungu.

Acesta precizează că acei consilieri care au votat atunci sistemul centralizat ar trebui să vină acum și să analizeze cererea sau proiectul lui Băișanu. Cei care au hotărât atunci să se realizeze centrala, au fost consilierii locali, în unanimiate.

Lungu a prezentat o situație comparativă realizată pe cinci luni, în două apartamente, unul din cartierul George Enescu și unul din cartierul Burdujeni. Acesta a concluzionat că încălzirea la centralele pe gaz metan este mai scumpă cu 34.29%  față de sistemul centralizat. În luna februarie, la un apartament cu două camere în Burdujeni cheltuielile pentru încălzire au fost de 270 lei la centrala pe gaz metan și 181 lei la sistemul centralizat.

În apartamentul din George Enescu a fost suma de 300 lei la încălzirere la centrala pe gaz metan și 149 lei la sistemul centralizat.

 

„Nu este bază legală de achiziție a acestor centrale”, susține Lungu

„Noi nu putem achiziționa mâine centrale. Noi putem doar acorda subvenții. De asemenea, durata de viață a unei centrale este de 8-10 ani. Atunci ce facem după opt ani, le dăm iar bani de centrale la cetățeni? Durata de viață a centralei care am realizat-o este de minim 50 de ani, de o generație”, a conchis edilul sucevean.

 

Este un subiect populist de campanie electorală

Alexandru Baisanu poate veni cu un proiect de hotărâre în Consiliul LocalIon Lungu a concluzionat că Alexandru Băișanu împarte orașul în două și instigă unuii oameni împotriva celorlalți, a celor branșați sau nebransați la sistemul centralizat.

„Eu spun că proiectul este nerealizabil. Nu există infrastructura necesară pe gaz metan. Sunt zone în oraș unde, pentru consumul actual de gaz, nu fac față magistralele de gaz metan. Am avut discuții în unele zone din oraș, pentru a se mări capacitatea magistralelor deoarece nu fac față la consumul actual. Este nerealizabil, ilegal și nu este bază legală pentru plata acestor centrale de la primărie”, a concluzionat Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.