O poveste despre doi „IONI”
Unul negativ si unul pozitiv sau… amândoi la fel?

În exclusivitate și în premieră încercăm să punem, „ÎN OGLINDĂ”, ADICĂ FAȚĂ ÎN FAȚĂ pentru cei care nu înțeleg termenul jurnalistico-literar, CELE DOUĂ PERSONAJE. Foști prieteni apropiați, foști principali cotizanți la PNL-ul vremurilor lui Stolojan și Tăriceanu, apoi la PLD-ul lui Stoica și Băsescu, apoi la marele PDL al lui Băsescu și Udrea, atrași mereu de „taica” Flutur, candidați care s-au sprijinit și ajutat „frățește” / reciproc, CONTRAcandidați ACUM. Poate, aparent, dușmani… în declarații. Politicieni de poveste! Poveste tristă și, din păcate, de mahala. Mahala de Burdujeni !
• Lecția de chimie și personaje-simbol pentru români, americani și… suceveni
Un ION – fie el lung sau bălan este un atom sau în general un grup de atomi care are o sarcină electrică nenulă. Un atom neutru din punct de vedere electric are un număr de electroni egal cu numărul de protoni din nucleu și se poate ioniza prin schimbarea acestui echilibru. Astfel: dacă pierde unul sau mai mulți electroni devine un ion pozitiv, numit și cation pentru că este atras de catod (electrodul negativ); dacă primește unul sau mai mulți electroni devine un ion negativ, numit și anion pentru că este atras de anod (electrodul pozitiv). Ionii se pot găsi în soluții obținute prin dizolvarea unor substanțe în solvenți sau sub forma unui gaz care conține particule încărcate electric. În acest din urmă caz mediul ionizat se numește plasmă și întrucât are proprietăți diferite de cele ale solidelor, lichidelor și gazelor este considerat a reprezenta o a patra stare de agregare a materiei.

Personaje-simbol pentru români şi americani. Ion al Glanetaşului (Şerban Ionescu), personaj simbol pentru viaţa în satul românesc, şi John Wayne, actorul care a devenit sinonim cu cowboy-ul american. „Poporul ideal” nu există pentru psihologi, motiv pentru care în încercarea de a determina trăsăturile „sufletului românesc”, cercetătorii români au comparat personalitatea noastră cu cea a americanilor. În comparaţie cu John, Ion este mai puţin disciplinat, mai supus autorităţii şi acceptă greu schimbarea. De asemenea, Ion este mai creativ şi mai flexibil emoţional. Principala trăsătură a poporului român este gregarismul sau spiritul de turmă, era concluzia primului studiu care avea ca temă descifrarea „sufletului românesc”. La circa 80 de ani de la lucrarea lui Constantin Rădulescu-Motru, un grup de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj coordonat de Daniel David, directorul Departamentului de Psihologie Clinica şi Psihoterapie din cadrul univesităţii, lucrează la un studiu similar. Spre deosebire de analizele lui Rădulescu-Motru, bazate mai ales pe intuiţie, studiul este realizat cu metode ştiinţifice.
• Nu există un popor perfect și indirect, nici un ION perfect
Lucrarea cercetătorilor de la UBB va fi publicată anul acesta, însă coordonatorul acesteia, Daniel David, a dezvăluit o parte dintre concluziile acesteia. Întrucât încercările regimurilor totalitare precum cel nazist sau cel comunist de a crea „omul nou”, cetăţeanul ideal – care era după Hitler „rapid ca un ogar, rezistent ca pielea tăbăcită şi dur ca oţelul Krupp” sau omul depersonalizat a cărui raţiune de a exista este munca, conform lui Engels – au creat aberaţii greu de imaginat, psihologii din ziua de astăzi resping ideea unui model ideal de om sau de popor. Astfel, nu poţi să spui despre un popor că este disciplinat sau indisciplinat la modul general, ceea ce poţi însă să faci este să-l compari cu alte popare/ţări/culturi. Este ceea ce au făcut şi specialiştii în studiul lor.
• Ca la noi la Burdujeni!
CE SPUN PSIHOLOGII DESPRE ION LUNGU „Ion ar putea fi cald în relaţiile personale, cu spirit gregar, dar şi mai puţin autonom, care acceptă greu schimbarea, legat astfel de tradiţii şi autoritatea care le reprezintă, este mai indisciplinat, dar şi mai creativ; suspicios, dar şi mai ambiţios, şi mai flexibil din punct de vedere afectiv, dar şi cu risc spre instabilitate”… politică, am spune noi, acum, în februarie 2016.
CE SPUN PSIHOLOGII DESPRE IOAN BĂLAN: „Gradul mai mic de educație se poate manifesta pozitiv prin creativitate sau negativ prin subordonare. Poate fi considerat indisciplinat în viață, dar un context organizatoric superior scoate ce e mai bun din el. Dacă nu-i sprijinit de cei din jurul lui nu merge (noaptea) pe stradă.”
(N.R. La analiză au fost luate în calcul cele cinci trăsături ale profilului psihologic și au fost aplicate formulele aferente.)
Oricum, MARE ATENȚIE SUCEVENI!… ambii sunt calzi în relaţiile interumane. Cu precizarea că o componentă a extraversiunii, spiritul gregar sau spiritul de turmă, cum îl numea academicianul Constantin Rădulescu-Motru, este mai ridicat la un individ față de altul.
• Totuși să amintim și de diferența între Ion și John
„Dacă ar fi să facem comparaţie între Ion şi John, ca personaje modale ale românilor şi americanilor, sub aspectul structurilor de personalitate de bază, Ion ar putea fi (1) cald în relaţiile personale, cu spirit gregar, dar şi mai puţin autonom, (2) care acceptă greu schimbarea, legat astfel de tradiţii şi autoritatea care le reercetătorilor români prezintă, (3) este mai indisciplinat, dar şi mai boem/creativ, (4) suspicios, dar şi mai ambiţios, şi (5) mai flexibil din punct de vedere afectiv, dar şi cu risc spre instabilitate afectivă” se spune în studiu. Precizăm că este vorba despre un Ion care trăieşte în România, sau chiar în Suceava, întrucât multe dintre aceste trăsături se pot schimba odată cu încadrarea într-un alt mediu. Provocarea românilor în acest context este să-şi optimizeze, prin modele culturale şi prin politici publice, potenţialul psihologic. „Este sarcina unei noi generaţii de intelectuali (definită nu prin vârstă, ci prin valorile asumate!) de a construi un nou „Ethos” al poporului român, care să folosească maximal potenţialul din profilul psihologic de adâncime, determinând printr-un context socio-cultural modern un profil psihologic de suprafaţă care să ne transforme într-un popor fericit şi respectat, cu contribuţii cheie la civilizaţia umană”, au concluzionat psihologii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.