Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a anunțat că va lua măsuri după ce un enoriaș i-a sesizat faptul că taxele pentru o înmormântare ajung la 2.000 – 2.200 de lei. Mesajul enoriașului către ÎPS Calinic a fost următorul: „Doamne, ajută! Sărut-mâna! Am citit pe rubrica aceasta în diverse rânduri că s-a tot discutat despre diverse taxe, uneori prea mari, legate de serviciile religioase. Taxe față de care Înaltpreasfinția Voastră ați menționat că se stabilesc de către Consiliul Parohial al bisericii respective. Dar, din păcate, dacă ați face niște verificări și ați întreba persoanele care au avut servicii religioase,  (înmormântări în special), ați observa că bunul simț la stabilirea acestor tarife deseori nu există. Situația din teren este puțin diferită față de ce știți dumneavoastră sau față de ce vi se transmite. Doar simpla sugestie/recomandare nu are prea mare efect…

De ce nu se stabilește o sumă maximă care poate fi cerută pentru aceste servicii religioase? Deși benevole, aceste contribuții se pot ridica la sume foarte mari. Să semneze fiecare prin protopopiat că a luat la cunoștință acest lucru. Să plătești 2000-2200 de lei pentru o înmormântare (preot, paracliser, cântăreț) este exagerat de mult și cred cu tărie că sunteți de acord cu acest lucru. Este o situație generalizată, pe care, dacă veți dori, o veți putea analiza personal. Știu că deseori cereți detalii suplimentare, dar nu vreau să sune ca o pâră acest mesaj.Nu vă învăț cum să vă faceți treaba, în niciun caz, doar vă scriu acest mesaj, pentru că observ deschiderea de care dați dovadă și poate veți investiga acest lucru dacă veți considera de cuviință. Vă mulțumim foarte mult! (Poate rămâne confidențial acest mesaj, nu mă deranjează dacă nu este postat pe site-ul Arhiepiscopiei).”

Ca răspuns, ÎPS Calinic i-a transmis acestuia că un Un lucru foarte important precum acesta, care afectează imaginea Bisericii, nu poate rămâne confidențial. „De aceea, vă rugăm să ne dați date concrete ca să putem lua măsurile ce se impun. Vă mulțumim!”, a fost răspunsul transmis de ÎPS Calinic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.