ÎPS Calinic Botoșăneanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,  răspunde la întrebările credincioșilor și îi sfătuiește ce să facă în anumite situații ce țin de Biserică. Acesta a primit o întrebare de la o credincioasă privind taxa de înmormântare, iar ca răspuns ÎPS Calinic a subliniat că nicăieri în rânduiala bisericească nu este consemnată o astfel de taxă.

„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!”, a întrebat credincioasa.

În ceea ce privește numărul de preoți care pot participa la o înmormântare, Arhiepiscopul a subliniat că acest lucru rămâne la latitudinea familiei îndoliate, întrucât nu este obligatoriu ca toți preoții din parohie să ia parte la funerarii.

„Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ!  Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10, 7).

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!”, a răspuns ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.