IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Dosarul a fost deschis în urma unei anchete jurnalistice care a dus la înregistrări incriminatoare.

Proba principală în acest caz este o înregistrare în care ÎPS Teodosie ar fi promis un comision de 20% (160.000 de lei) unui om de afaceri, Petrică Leașcu, pentru a obține o finanțare de 800.000 de lei de la stat pentru construirea unei biserici. În mai 2024, DNA l-a trimis în judecată pe ÎPS Teodosie în stare de libertate. Pe 14 noiembrie 2024, Curtea de Apel Constanța a confirmat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății.

Avocații ÎPS Teodosie au depus o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care va fi judecată pe 15 ianuarie 2025. Apărarea susține că probele ar fi fost obținute ilegal sau prin provocare, iar înregistrarea este contestată pe motivul că ar fi fost realizată „din răzbunare” de un colaborator sub acoperire. ÎPS Teodosie este acuzat de cumpărare de influență, în timp ce P.I., consilier al Arhiepiscopiei, este acuzat de complicitate.

Avocații încearcă să demonstreze că martorul colaborator ar fi provocat fapta, ceea ce ar putea duce la excluderea probei principale, conform jurisprudenței CEDO. Cazul afectează reputația Arhiepiscopului și a instituției ecleziastice, amplificând controversele legate de utilizarea fondurilor publice.

Apărarea a invocat „constatarea nelegalității trimiterii în judecată (a lui Teodosie Petrescu – n.r.) pe baza unei singure probe care constă în depoziția unui colaborator sub acoperire. Constatarea greșitei clasări a cauzei cu privire la martorul denunțător instigator (Leașcu Petrică – n.r.). Inculpatul (Ilie Petre – n.r.) a susținut că numitul (Leașcu Petrică – n.r.), prin modul ocult în care a acționat, poate fi asimilat unei persoane care a acționat pentru organul de urmărire penală, provocându-i pe cei doi inculpați să săvârșească o faptă ilicită”.

Decizia ICCJ din 15 ianuarie 2025 va stabili dacă dosarul va fi restituit la Parchet sau dacă procesul va continua în instanță, relatează contanțatv.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.