Administrația de la Teheran a anunțat că nu va mai respecta prevederile Acordului Nuclear încheiat în anul 2015 cu puterile occidentale, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani.

Forţele americane l-au ucis vineri pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, alimentând protestele anti-americane din Iran şi tensiunile deja existente de mult timp între cei doi adversari, SUA şi Iranul.

Statele Unite vor riposta rapid, „poate într-o manieră disproporţionată”, dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană, a anunţat duminică, pe Twitter, preşedintele Donald Trump, relatează Reuters.

 „Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!”, a precizat Trump în postarea sa.

Iranul nu mai respectă prevederile Acordului Nuclear

 

Iranul a anunţat că nu mai respectă restricţiile din acordul nuclear, încheiat în urmă cu cinci ani cu puterile occidentale.

Sfidarea Teheranului vine după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani şi sugerează că regimul iranian ar putea trece la operaţiuni de fabricare a armelor nucleare, afirmă specialiştii militari.

Între timp, şi autorităţile de la Bagdad au luat o măsură radicală şi au votat în Parlament pentru plecarea din ţară a trupelor militare americane.

Iranul amenință obiectivele americane din Orientul Mijlociu

 

Cea mai recentă ameninţare la adresa prezenţei americane în Orientul Mijlociu a venit din partea liderului miliţiilor şiite pro-iraniene din Liban, Hezbollah.

Potrivit şeicului, toate trupele americane din Orientul Mijlociu sunt de acum ţinte pentru atacurile miliţiilor şiite, drept răzbunare pentru uciderea generalului Qasem Soleimani.

Şeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Bazele americane, navele militare americane, fiecare ofiţer sau soldat american care se află în ţările noastre sau pe teritoriile noastre. Armata americană l-a ucis (pe Qassem Soleimani) şi acum va plăti pentru asta. Aşa este drept. Şi când spunem asta, nu ne referim la tot poporul american, şi sper că voi fi foarte clar, nu ne referim la poporul american şi la cetăţeni.”

În aceste condiţii, secretarul de stat american Mike Pompeo a fost nevoit să vină cu precizări referitoare la strategia americană în Orientul Mijlociu.

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA: „Am spus regimului iranian: Destul! Nu mai puteţi scăpa folosind forţe intermediare şi să credeţi că teritoriul vostru va fi sigur şi de neatins. Vom răspunde împotriva actualilor factori de decizie, a oamenilor care provoacă aceste ameninţări din Republica Islamică Iran. Vom lua totul foarte în serios şi îi vom apăra pe americani de fiecare dată.”

Irakul cere retragerea militarilor americani

O replică împotriva Washingtonului a venit şi de la Bagdad, unde Parlamentul a supus la vot cererea de retragere a militarilor americani din această ţară, după aproape 17 ani.

Președintele Donald Trump a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Administrației de la Bagdad.

Chiar şi aşa, Statele Unite sunt decise în continuare să răspundă militar, prompt, dacă obiectivele sale din Orientul Mijlociu vor fi atacate.

Sursa: Știrileprotv.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.