Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a descris situația macro-economică în care se află România în prezent, dar a prezentat și riscurile stabilității economice.

Mugur Isărescu a afirmat că există posibilitatea izbucnirii unei „tornade” în economia României, dar a menționat că atunci când menționezi un risc, mai ales în condiții de creștere accelerată a economiei, el nu trebuie neapărat să se materializeze.

Conform spuselor lui Isărescu, BNR a lansat anul trecut un avertisment cu privire la risc sistemic sever, însă anul acesta s-a menționat în mod special: România nu este în fața unui risc sistemic sever în domeniul financiar.
„Nu există nicio contradicție între a avea o situație macroeconomică bună și a avea în același timp riscuri la adresa stabilității financiare. Aproape că sunt legate. De exemplu, atunci când crești mai repede, ca atunci când mergi cu mașina la viteză mai mare, cresc și riscurile. Nu știu dacă este comparația cea mai bună, dar este o comparație. În al doilea rând, este datoria noastră, avem și prin lege și prin acest Comitet de macrostabilitate, este datoria noastră să urmărim aceste riscuri și să le comunicăm.
Ceea ce nu înseamnă că vrem să speriem populația. Dacă vorbești despre riscul unei tornade, nu suntem noi în această situație, nu înseamnă că sperii populația, dimpotrivă, contribui la diminuarea efectelor negative pe care poate să le aibă acel risc. Și de asemenea, nu înseamnă că dacă pomenim un risc el trebuie neapărat să se materializeze”, a afirmat Isărescu.