Ministerul Sănătății din Israel a anunțat duminică că examinează un număr mic de cazuri de inflamație a inimii la persoanele care au primit vaccinul împotriva Covid-19 Pfizer, adăugând că nu s-a ajuns încă la nicio concluzie cu privire la legătura dintre aceste cazuri și vaccinare.

Pfizer a spus că nu a observat o rată mai mare a afecțiunii decât s-ar aștepta în mod normal în populația generală.

Nachman Ash, coordonatorul israelian al campaniei de vaccinare, a declarat că un raport preliminar a arătat „zeci de incidente” de miocardită în rândul a peste 5 milioane de persoane vaccinate cu Pfizer, în principal după a doua doză.

Bărbații sub 30 de ani, principalii afectați de miocardită

Nachman Ash a spus că deocamdată această afecțiune nu a apărut cu o rată neobișnuit de ridicată și nici nu e clar dacă are legătură cu vaccinarea cu Pfizer sau nu.

Majoritatea cazurilor au fost raportate la persoanele cu vârsta de până la 30 de ani.

„Ministerul Sănătății examinează în prezent dacă există un exces de morbiditate (rata bolii) și dacă aceasta poate fi atribuit vaccinurilor”, a spus Ash.

Stabilirea unei legături între vaccinare și afecțiune ar fi dificilă, a spus el, pentru că miocardita poate fi cauzată de o varietate de viruși și un număr similar de cazuri au fost raportate în anii precedenți.

Reacția Pfizer/BioNtech la cazurile de miocardită din Israel

Compania Pfizer a transmis Reuters că se află ”în contact” cu Ministerul Sănătății din Israel pentru a revizui datele privind vaccinul său.

”Evenimentele adverse sunt analizate în mod regulat și în amănunt și nu am observat o rată mai mare de miocardită decât era de așteptat în populația generală. Nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul. Nu există dovezi la acest moment care să ducă la concluzia cu miocardita este un risc asociat cu administrarea vaccinului Pfizer / BioNTech”, a transmis Pfizer.

 

 

Sursa: Observatornews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.