13 copii și un supraveghetor au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 după ce au fost într-o tabară din județul Alba. În urma anchetei, DSP a stabilit că ei au venit în tabără deja infectați. Situația a fost posibilă pentru că administratorii nu ar fi făcut triajul epidemiologic la sosirea copiilor. De asemenea, în urma controlului s-au descoperit mai multe nereguli – blocul alimentar și ustensile folosite la prepararea hranei neigienizate, pereți cu pânze de păianjen, vase murdare. Administratorii au fost amendați cu 10.000 de lei pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare și pentru că nu au putut face dovada efectuării analizelor medicale periodice pentru personal.

Directorul DSP Alba a precizat că în perioada 2 – 19 august 2021 au fost depistate 14 cazuri pozitive COVID-19 care au legătură cu unitatea controlată, 13 la copii care au frecventat tabăra și un caz la un supraveghetor din cadrul taberei, acesta având domiciliul în alt județ, dar care, urmare a anchetei epidemiologice a fost alocat județului Alba, potrivit Mediafax.

Toate celelalte 13 cazuri au fost alocate altor județe din țară (Suceava, București, Argeș) întrucât în urma anchetelor epidemiologice a fost stabilit, conform declarațiilor persoanelor pozitive și a supraveghetorilor, că la intrarea în tabără cei 13 prezentau simptomatologie specifică sau erau contacți direcți ai celor care prezentau simptomatologie până la momentul intrării în tabără.

Au fost cazuri pozitive COVID, 13 având ca localitate de infectare în afara județului și unul în interiorul județului. Ca urmare a anchetelor epidemiologice a fost concluzionat din declarațiile părinților și ale supraveghetorilor acestor copii că ei prezentau simptome încă de la plecare, din județele de domiciliu, astfel încât locul de infectare a fost stabilit ca fiind județul de unde au venit în tabără”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

„Precizăm că cele 13 cazuri pozitive au fost testate după plecarea din tabără, în județele de domiciliu”, a mai spus Sinea.

Inspectorii DSP Alba au dispus organizatorilor taberei să facă triaj epidemiologic riguros, precum și ca participanții să se prezinte la intrarea în tabără un test negativ COVID-19.

Controlul DSP a scos în evidență mai multe nereguli

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a spus că după control a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru neexecutarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a utilajelor, ustensilelor, suprafețelor de lucru, în condițiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare.

„Mai exact, blocul alimentar, spațiile de depozitare a materiilor prime și auxiliare folosite la prepararea hranei sunt neigienizate, paviment necurățat, mobilier întreținut necorespunzator, pereți cu frecvente pânze de păianjen, veselă și echipamente neigienizate, spații frigorifice neigienizate. În ceea ce privește condițiile de cazare s-a constatat neigienizarea corespunzătoare a camerelor și a grupurilor sanitare. De asemenea, nu s-a putut face dovada efectuării analizelor/examenelor medicale periodice pentru personal, lipsa produselor biocide necesare dezinfecției”, a spus directorul DSP Alba.

Inspectorii DSP Alba au stabilit un termen de remediere al deficiențelor data de 21 august, în caz contrar impunându-se suspendarea activității unității.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.