Anunţul privind începerea studiilor clinice în centrele universitare din România în ceea ce priveşte introducerea ivermectinei în schema de tratament împotriva COVID-19 a fost făcut de Carmen Dorobăţ, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva”, din Iaşi.

Ivermectina, medicamentul care a stârnit nenumărate controverse în ţara noastră, românii golind în ultimul timp farmaciile veterinare, ar putea fi introdusă în schema de tratament COVID din România, doar dacă va trece de studiile clinice care vor începe în următoarea perioadă.

Studii clinice se vor derula în centrele universitare din România. După ce se vor face aceste studii clinice, se va merge la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pentru a obţine autorizaţia, ca noi (n.red. medicii din România) să o putem utiliza.

În momentul în care vom avea aprobare de la ANMDM, vom putea să o folosim. Acum, nu avem cadrul legal să o folosim. În prezent, se foloseşte în SUA, conform unui protocol apărut pe 27 decembrie anul trecut şi în Franţa, conform unui protocol apărut zilele trecute”, a declarat Carmen Dorobăţ, medic la Spitalul de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva”, din Iaşi.

Astfel de studii au fost anunţate, în această perioadă, şi de către Ministerul Sănătăţii din România.

”Studii preclinice (pe animale) şi clinice observaţionale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienţilor cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii.

Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătăţii. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative.

Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.