Lucrările de izolare a locuinței au un rol esențial pentru îmbunătățirea eficienței energetice a acesteia și se numără printre cele mai recomandate în procesul de renovare. Este important să alegi cu atenție metoda și materialele de izolare dacă dorești să-ți atingi obiectivul stabilit. Tehnicile de izolare au evoluat în timp, la fel și materialele utilizate, inovatoare, mai eficiente și mai ușor de manevrat. Atunci când vine vorba despre izolarea termică, oamenii au tendința de a se gândi imediat la confortul lor în timpul iernii. Însă sunt necesare astfel de lucrări și pentru a-ți asigura o stare de bine în sezonul cald. Iar zilele însorite de primăvară sunt ideale pentru acestea.
Ce este confortul termic
Acesta se referă la asigurarea unor temperaturi potrivite în interior – nici prea cald, nici prea rece –, indiferent de timpul de afară. În plus, nivelul de umiditate din casă este un parametru care ar putea să influențeze confortul termic. O izolare mai bună te ajută să controlezi eficient variațiile de temperatură și umiditate. Înainte de a face modificările care se impun, este necesar să apelezi la un specialist care să facă o evaluare termică a casei: starea pereților, a podelelor, a ferestrelor și a acoperișului, problemele de umiditate și eficiența sistemului de ventilație. Într-o casă bine izolată, confortul termic este garantat vara: pereții vor împiedica pătrunderea căldurii, iar aerul va fi proaspăt, fără să fie nevoie de folosirea constantă a aerului condiționat.
Revizia centralei termice
Înainte de lucrările de izolare, trebuie să știi că primăvara este un anotimp foarte potrivit pentru a face revizia centralei termice. Motivul principal pentru revizie centrala termica este acela că, datorită vremii frumoase de afară, nu mai trebuie să încălzești toată casa. În plus, vei găsi mai ușor specialiști care să se ocupe de acest aspect, întrucât majoritatea oamenilor amână de obicei revizia pentru toamnă și atunci apar aglomerări. Revizia centralei termice este o operațiune obligatorie care ar trebui să fie efectuată anual și are ca scop verificarea stării generale a aparatului înainte de debutul următoarei toamne. Specialistul va curăța piesele, eventual le va înlocui, va face reglaje și va măsura nivelul de gaze emise de centrală. Revizia anuală permite evitarea unor pene, dar și a intoxicațiilor cu monoxid de carbon care se pot produce în cazul unei defecțiuni.
Etapele izolării
Este important să se izoleze eficient pereții cei mai expuși razelor solare. În cazul unei case, se începe prin izolarea podului și a acoperișului, care, dacă nu sunt suficient de impermeabile, vor lăsa căldura să intre, astfel apărând riscul supraîncălzirii. De asemenea, este esențială izolarea corespunzătoare a ferestrelor, deoarece, în caz contrar, atmosfera din locuință va fi similară unei sere. În cele din urmă, trebuie să fie izolați pereții, pentru că mare parte din schimbul de căldură dintre mediul exterior și interiorul casei are loc prin aceștia.
Ce tehnici alegi
Există mai multe tehnici de izolare termica, fiecare având avantaje și dezavantaje. De exemplu, izolația exterioară este o opțiune bună dacă dorești să rezolvi problemele legate de acoperiș, pereți și mansardă. Materialele izolatoare sunt plasate pe dinafară prin fixare mecanică sau lipire. Pierderile energetice sunt reduse considerabil, iar schimbul de căldură între exterior și interior este îmbunătățit. Dezavantajul acestei metode este că poate fi scumpă, iar aspectul fațadei poate să fie modificat.
Izolarea interioară este calea de urmat dacă intenționezi să faci aceste lucrări pe cont propriu. Este mai ușor de efectuat și mai puțin costisitoare. Dezavantajul izolației termice din interior este că, până la finalizarea lucrărilor, spațiul respectiv ar putea să nu fie locuibil. De asemenea, spațiul interior ar putea să fie micșorat.
Pentru un rezultat impecabil, se recomandă izolatorii naturali. Ecologice, aceste materiale pot optimiza rezistența termică a pereților izolați. Astfel, ele pot bloca căldura astfel încât să nu pătrundă în interiorul locuinței, iar prospețimea pe tot parcursul verii este garantată. Izolatorii noi, precum sticla reciclată și vopseaua reflectorizantă, sunt, de asemenea, materiale de luat în considerare. Nu numai că ajută la combaterea pierderii de căldură, dar și combat temperaturile ridicate din timpul verii.
În concluzie, efectuarea lucrărilor de izolare este o modalitate eficientă de a combate căldura în timpul verii. Pereții, mansardele și acoperișurile bine izolate sunt protecții eficiente în fața caniculei, iar ție nu-ți rămâne decât să profiți din plin de vremea bună. Nu în ultimul rând, o bună izolare a locuinței te ajută să faci economii la factura de energie.
Sursă foto: Shutterstock
Lasa un raspuns