Joi, 12 iulie 2018, între orele 08:00-15:00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava a organizat, în zona Masivului Rarău, un exercițiu complex de pregătire în scopul verificării / îmbunătățirii capacității de răspuns și intervenție la evenimentele sesizate prin S.N.U.A.U. 112 înregistrate în zonele montane greu accesibile.

Tematica exercițiului a vizat procedurile de căutare și salvare, la sol și din aer, a persoanelor rătăcite / accidentate în zone montane greu accesibile, managementul informațiilor și coordonarea resurselor, iar la activități au participat jandarmi montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava precum și efective ale Serviciului Public Salvamont Suceava, Unității Speciale de Aviație Iași, Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Direcției Silvice Suceava și Primăriei Pojorâta. Totodată, a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care a dispus măsurile specific de realizare a intervenției.

În cadrul exercițiului au fost vizate trei situații după cum urmează:

– căutarea și salvarea unor turiști care s-au rătăcit într-o zonă montană greu accesibilă și evacuarea acestora cu un elicopter asigurat de Inspectoratul General de Aviație din cadrul M.A.I.;

– căutarea și salvarea a două persoane accidentate, acordarea primului ajutor și evacuarea acestora pe cale aeriană;

– salvarea unui alpinist care a suferit un accident și a rămas blocat pe o stâncă.

La acțiunile de căutare, desfășurate cu preponderență în zona Popii Rarăului, au participat echipele de intervenție din cadrul instituțiilor menționate, primul ajutor a fost acordat de lucrătorii Salvamont, iar evacuarea pe cale aeriană s-a realizat de către personalul Unității Speciale de Aviație Iași, doi instructori din cadrul Centrului de Jandarmi Montan Sinaia și doi jandarmi din cadrul Postului Montan Gura Humorului care au urmat cursuri de pregătire în domeniul salvării persoanelor pe cale aeriană.

În cadrul bilanțului exercițiului, Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava, a apreciat modul în care instituțiile participante la exercițiu și-au îndeplinit atribuțiile pe linia intervenției în sprijinul persoanelor aflate în dificultate în zona montană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.