Sâmbătă, 15 iunie, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava a fost redirecţionat un apel telefonic efectuat prin 112 de către o femeie de 33 de ani, din municipiul Suceava. Aceasta a semnalat faptul că a pornit împreună cu un grup de elevi spre Cabana Rarău, însă s-au abătut de la traseul marcat şi s-au rătăcit, nemaiputându-şi continua deplasarea.

Pentru găsirea acestora a acţionat un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc, aflat în serviciu pe unul din traseele montane din zonă. Jandarmii au ţinut legătura cu cei din grup prin intermediul telefonului mobil, găsindu-i după aproximativ o oră.

Persoanele în cauză, două cadre didactice şi 17 elevi cu vârsta între 14 şi 18 ani, din cadrul unei instituţii de învăţământ din judeţul Suceava, au pornit pe traseul montan Câmpulung Moldovenesc – Izvorul Alb – Cabana Rarău, însă la un moment dat s-au abătut de la traseu. Au parcurs aproximativ 4 kilometri pe un drum forestier până la terminarea acestuia, în apropierea traseului de transport pe cablu cu telegondole, unde au constatat că nu îşi mai pot continua deplasarea. Necunoscând zona şi nefiind siguri de modul de întoarcere la drumul marcat, au solicitat sprijin prin intermediul numărului unic 112.

Jandarmii i-au condus până la traseul montan Câmpulung Moldovenesc – Izvorul Alb – Cabana Rarău, turiştii întorcându-se la pensiunea la care erau cazaţi.

Jandarmii montani patrulează zilnic pe traseele din Masivul Rarău pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, îndrumarea şi informarea turiştilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate. De asemenea, la sfârşit de săptămână, un echipaj asigură permanent menţinerea ordinii publice în zona Cabanei Rarău, fiind în măsură să intervină în orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa turiştilor.

Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:

• să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate al acestuia, condiţiile climaterice locale;
• să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
• să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
• să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
• să nu rişte sa plece singuri la drum;
• să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
• să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi serviciilor Salvamont apelând numărul unic de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

FOTO jandarmi campulung 2 FOTOjandarmi campulung

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.