În cele trei zile de spectacol, artiști din șase țări precum România, Polonia, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova, au urcat pe scenă pentru a susține spectacole la cel mai mare festival de folclor din Europa.
Mihăiță Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, a mulțumit tuturor participanților care au ales să-și petreacă aceste zile alături de muzica populară.
„Vă mulțumesc tuturor celor din alte zone ale țării care ați venit la Câmpulung Moldovenesc, turiști care traversează trei zile municipalitatea câmpulungeană. Iată că ne întâlnim după un an de zile la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalul Internațional, care este cel mai mare festival de folclor din Europa, iar acest fapt îl spun și specialiștii, nu numai noi. Viitorul nostru, în ceea ce privește tradițiile, obiceiurile și folclorul, stă acum în mâinile copilașilor noștri”, a declarat Mihăiță Negură.
Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a salutat generația tânără de interpreți care va face ca tradiția să nu dispară.
„Am venit la acest festival unic în Europa în care se promovează tradiția populară bucovineană. Vreau să vă spun că acest festival este organizat în șase țări și motivează tineretul bucovinean să urmeze acest drum al folclorului. Acest festival al polonezilor originari din Bucovina a ajuns la un Festival Internațional, anual, de promovare a regiunii Bucovina și de promovare a culturii tradiționale Bucovinene”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță.
Fondatorul festivalului, directorul Zbigniew Kowalski, a declarat că de 27 de ani în diferite colțuri ale Europei, se poate vedea și asculta cântece tradiționale Bucovinene.
„Când a avut loc prima ediție a festivalului nimeni nu și-a închipuit că acest festival va ajunge la ediția XXVII. Acest festival este localizat în sufletul tuturor participanților, indiferent de naționalitate. Puterea festivalului este tradiția și sperăm să fie tot așa în continuare”, a declarat Zbigniew Kowalski.
Balul Bucovinenilor, eveniment ce întrunește iubitorii de folclor
Vineri, 22 iulie, la Câmpulung Moldovenesc a avut loc „Balul Bucovinenilor”, bal ce a unit folclorul de peste hotare. Cei prezenți au fost încântați de muzica tradițională, bucatele tradiționale bine alese și porturile populare ce au încântat ochii celor prezenți.
Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” este unic în Europa și are drept scop prezentarea bogăției culturii populare bucovinene, în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a formațiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile în scopul protejării, conservării și promovării folclorului bucovinean, stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, prezentarea valorilor bucovinene reflectate în înțelegere și respect, toleranță și bună conviețuire a diferitelor grupuri etnice.
Festivalul Internaţional de Folclor, „Întâlniri Bucovinene” ocupă un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind în timp, cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei, prin participarea organizatorică a cinci ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora. La spectacolele din municipiul Câmpulung Moldovenesc urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari.
Lasa un raspuns