Jocul de Oină şi Transhumanța Carpatică au fost incluse în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, a anunţat Ministerul Culturii pe site-ul oficial.

Jocul de Oină a fost inclus în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, dosarul de înscriere fiind redactat de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

Răspândit pe întregul teritoriu al României, jocul de oină este practicat atât în forma sa reglementată, prin asociațiile și cluburile care participă la competițiile organizate de Federația Română de Oină, cât și în cadrul comunităților care au păstrat până astăzi această tradiție, cu ocazia sărbătorilor religioase, evenimentelor festive și altor manifestări locale.

Mai multe detalii găsiți aici: http://www.cultura.ro/jocul-de-oina-inventarul-national…

Documentul de înscriere a Transhumanței carpatice, parte a vieţii pastorale tradiționale în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial a fost redactat prin colaborarea între experți din Comisia Națională a Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii și specialiști de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (în special din Agenția Națională a Zonei Montane) și Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor.

Cercetarea de teren, care a demonstrat existența în prezent a rutelor active de transhumanță în diverse zone din țara noastră, a fost realizată de domnul dr. Lucian David, cercetător principal grad II la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din București și domnul conf. univ. dr. Iulian Vlad de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Găsiți mai multe detalii aici: http://www.cultura.ro/transhumanta-carpatica-parte-vietii…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.