Marea sărbătoare creştină a Învierii Domnului este sărbătorită în comuna Poiana Stampei atât din punct de vedere religios, cât şi cultural.

Fiind prilej de bucurie pentru creştini, această sărbătoare a reuşit să întrunească şi aici o varietate de activităţi înscrise în calendarul manifestărilor „Paştele în Bucovina”. Sărbătoarea Paştelui în acesta comună începe odată cu săptămâna patimilor, mai precis Joia Mare aceasta fiind şi denumirea uneia dintre cele mai importante evenimente organizate în cinstea Paştelui.

j3

Manifestarea „Joia Mare la Poiana Stampei”, desfăşurată în data de 13 aprilie 2017  şi aflată în acest an la a IX-a ediție, este o activitate anuală ce are ca ţintă perpetuarea şi promovarea tradiţiei, împletind activităţile religioase cu cele de arta încondeierii ouălor şi gastronomia.

j4

Evenimentul a început cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii Domițian Tătaru şi Constantin Jbacă fiind urmată de sfinţirea coşurilor cu produse de post, pregătite de peste 200 de gospodine. Coşul trebuie să conţină colaci, vin, un ştergar şi o lumânare, reprezentând jertfa pentru cei trecuţi spre veşnicie. În comună încă se mai păstrează tradiţia portului popular, a focului făcut în seara zilei şi a pomenii date pentru cei adormiţi, copiilor, care primesc cănițe cu bomboane sau dulciuri.

j1j2

În curtea Bisericii, a fost pregătită de către vrednicele gospodine din localitate o expoziţie cu ouă încondeiate cu mare măiestrie şi migală, cu produse pascale,  precum şi o expoziţie gastronomică, cu bucate de post, din care au fost invitaţi să guste toţi participanţii la slujba religioasă. Evenimentul reuşeşte să adune anual oaspeţi din diferite localităţi, care vin special pentru frumuseţea obiceiului, dar şi pentru a se desfăta şi achiziționa din produsele expuse.

j5

Atunci când s-a vorbit despre celebrul program «Paștele în Bucovina», am considerat că e normal ca această sărbătoare să înceapă să fie marcată, mai întâi de aici, de la noi, de unde începe și Bucovina. Ne dorim ca anul viitor, odată cu ridicarea Sfintei Biserici, care prinde contur de la o zi la alta, manifestarea să cuprindă un program mai diversificat, împletind momentele religioase şi gastronomice, cu cele culturale”, a declarat, pentru SuceavaLive, primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.