Omul de afaceri Gheorghe Jucan, cel care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PMP, nu are deloc un trecut care l-ar putea face mândru, ba dimpotrivă.

„Fabrica de cerşetori din Italia” este denumirea dosarului în care Jucan a avut rolul de complice cu ceva ani în urmă, iar dacă astăzi acestuia îi face cu ochii politica, cu ani în urmă îl atrăgeau mai mult banii obținuți în urma traficului de persoane.

Potrivit anchetatorilor, alături de alte persoane, Jucan era complice la afacerea cu cerşetori, o afacere care a început în anul 2000, când mai multe familii de romi din oraşul Gura Humorului s-au stabilit sub un pod din Napoli (Italia), locuind în colibe şi corturi. Pentru a se întreţine, romii lucrau la negru ori cerşeau pe străzile din oraş. Văzând că se pot face bani buni de pe urma cerşetoriei, romii şi-au chemat tot mai multe rude în Italia. Apoi, s-au gândit că pot aduce şi alte persoane, care să stea cu mâna întinsă, iar banii să ajungă în buzunarele lor.

Au început atunci să promită locuri de muncă în Italia, iar victimele erau tot din rândul comunităţii romilor. Le plăteau actele şi drumul victimelor şi le suceau minţile cu locuri de muncă în restaurante, terase, localuri etc..
Odată ajunşi în Peninsulă, le confiscau paşapoartele şi invocau fel de fel de datorii, iar victimele erau obligate să cerşească pentru ca traficanţii să-şi recupereze banii.

Concret, Jucan era persoana care, cu intenţie, înlesnea sau ajuta în orice mod la săvârşirea faptei de trafic de persoane, acesta promițând victimelor bani și locuri de muncă, care nu se regăseau după ce aceștia ajungeau în Italia.

În anul 2013 Jucan primea 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la infracţiunea de trafic de persoane”, faptă prev. şi ped. de art.26 Cod penal.

2013 – anul în care în două zile Jucan a primit două condamnări diferite

Dacă pe data de 23.09.2013 Tribunalul Suceava îl condamna la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la infracţiunea de trafic de persoane”, pe data de 25.09.2013, Judecătoria Suceava îl condamna pe Gheorghe Jucan la o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autoturism”, având o alcoolemie mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Jucan vrea să se implice în politica județeană, dar uită că are două condamnări. Vor merge cei din PMP Suceava pe modelul PSD? 

Va fi PMP Suceava, la concurență cu PSD, la capitolul „penali”?  Este interesant dacă cei care fac parte din acest partid vor alege să fie priviți la fel cum sunt priviți cei din PSD la nivel național.

Vor alege băsiștii suceveni să îi reprezinte un om care a fost parte dintr-un dosar de trafic de persoane?

Astăzi în presa locală când își anunță candidatura Jucan apare cu numele de George și nu Gheorghe Jucan, deși pe site-urile instanțelor de judecată acesta apare doar sub numele de Gheorghe Jucan.

Dacă lui Jucan îi este rușine cu numele real, colegii  pmp-iști vor fi mândri de el?

Rămâne de văzut în luna martie, când în cadrul partidului vor avea loc noi alegeri.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.