Un fenomen de masă pentru petrecerea timpului liber a luat amploare la nivel mondial, cât şi în România. Banii, faima, adrenalina şi un joc al minţii care atrage persoane din toate mediile sociale. Nu este o noutate faptul că mari sportivi aleg să-l practice, Rafael Nadal şi Ronaldo „Il Fenomeno” fiind doar câteva exemple, iar românul Daniel Negreanu este unul dintre cei mai buni jucători din lume.
Pokerul este recunoscut internaţional ca „sport al minţii”, alături de şah, table, bridge, backgammon sau go. La Jocurile Olimpice de la Londra acestea au avut chiar statut de sporturi demonstrative. Astăzi, 55 de ţări de pe întreg globul, inclusiv România, au federaţii naţionale de poker recunoscute internaţional.
În România situaţia este mai complicată. În 2011, pokerul a fost recunoscut şi în ţară ca o ramură a sportului de către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, dar cu menţiunea că era considerat un sport atât timp cât jucătorii nu aveau o miză financiară, iar mulţi găseau modalităţi de a-l practica la limita legii. Practic, foarte multe cluburi de poker românești foloseau un sistem confuz la limita legii, prin care teoretic se juca pe „nasturi”, pokerul fiind etichetat ca „sport pe jetoane fără bani”, în timp ce banii erau „cotizații”. Însă, după doi ani, s-a adoptat cadrul legal prin care cluburile de poker puteau să funcţioneze fără legături directe cu cazinourile. Asta însemna că orice club de poker, pentru a primi licența de operare, trebuia să îndeplinească întocmai prevederile ONJN, iar Federația Română de Poker devenea astfel nulă.
Jocul de poker este perceput greşit de cele mai multe ori, mulţi susţinând ideea de noroc chior sau mod de te a îmbogăţi rapid. Însă nu e aşa. Pentru că pokerul ţine de disciplină, intervine skill-ul, performanţa. Pokerul este un joc al inteligenţei, fiind atractiv în mod intuitiv persoanelor inteligente. Este un joc al deciziilor, cu cât vei lua mai multe decizii corecte, cu atât va creşte posibilitatea ca tu să devii câştigător. Chiar dacă ştii toate cărţile adversarului, nu întotdeauna îţi va fi clar care vor fi deciziile potrivite.
Lasa un raspuns