Județul Suceava nu se află doar în topurile rușinoase ale țării, ci, de foarte multe ori, este fruntaș în topurile bune. De data aceasta, aducem în atenția cititorilor faptul că județul nostru este fruntaș la numărul de Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență aflate în subordinea unităților administrativ teritoriale. Practic, în județul nostru sunt printre cei mai mulți pompieri voluntari, oameni de intervenția cărora depinde, de multe ori, evoluția unui incendiu.

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, col. Costică Ghiață, a prezentat marți, 13 august, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul instituției pentru primele șase luni ale anului. Col. Ghiață a precizat că atât Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, cât și Serviciile Private pentru Situații de Urgență reprezintă o componentă destul de importantă pe care pompierii militari se bazează.

„Practic, pompierii voluntari sunt cei care acționează în primă urgență și reprezintă o componentă destul de importantă pe care noi ne bazăm. Sunt SVSU-uri care duc de la început și până la finalizare intervenția pentru lichidarea și stingerea incendiului respectiv. Pompierii voluntari sunt parteneri de intervenție pe care noi i-am ținut aproape, în ceea ce privește pregătirea lor, activitatea preventivă pe care o desfășoară la nivelul UAT-urilor. Am contat și contăm în continuare pe parteneriatul cu Serviciile Voluntare și Private”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, col. Costică Ghiață.

Serviciile voluntare și private pentru situații de urgență au participat la localizarea și lichidarea incendiilor în cadrul a 58 intervenții, 56 în cooperare cu serviciile profesioniste și 2 singure.

Potrivit bilanțului prezentat de inspectorul șef al ISU Suceava, din totalul de 538 de incendii – în medie 2,95 incendii/zi, 396 au fost propriu-zise (73,61%), iar 142 au afectat vegetația uscată și deșeurile menajere (26,39%).

Pentru cele 396 incendii propriu-zise – produse la locuințe particulare, operatori economici și alte instituții, autoturisme, alte tipuri de construcții, rata incendiilor a fost de 37,69 la suta de mii de locuitori, respectiv 33,55 la mia de kilometri pătraţi

Din totalul celor 538 incendii produse, 312 au avut loc în mediul rural (57,99%) şi 226 în mediul urban (41,01%).

În ceea ce privește cauzele probabile de producere a incendiilor, ponderea sursei care a condus la inițierea și dezvoltarea celor 538 incendii este următoarea:

  • Efectul termic al curentului electric – 49 (14,51%);
  • Scurtcircuit electric – 67 (11,71%);
  • Flacără – 186 (32,52%);
  • Jar sau scântei – 132 (24,54%);
  • Efectul termic prin radiație/frecare – 83 (23,08%);
  • Scântei mecanice – 2 (0,35%);
  • Alte cauze – 19 (3,32%).

Pe timpul acţiunilor de salvare derulate în cadrul celor 7.510 situații de urgență desfășurate au fost înregistrate următoarele date statistice:

  • au fost salvate 212 persoane, 208 adulți și 4 copii;
  • au fost evacuate 42 persoane, 34 adulți și 8 copii;
  • au fost asistate medical 5243 persoane;
  • au fost salvate şi protejate bunuri în valoare aproximativă de 93 milioane lei;
  • au fost salvate 8 animale mari, 31 animale mici şi 73 păsări.

Din punct de vedere al impactului negativ generat de situațiile de urgență, s-au înregistrat 47 victime (25 persoane decedate, 22 persoane rănite), 15 animale mari moarte, 31 animale mici moarte, 50 păsări mici moarte, respectiv pagube de aproximativ 41 milioane lei.

Reprezintă o referință importantă cele 22 victime ale incendiilor rezultate anul curent, 7 fiind declarate decedate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.