Sâmbătă, 25 iunie, zona Humorului a găzduit două ceremonii de depunere a jurământului de către consiliile locale și primarii aleși la scrutinul din 5 iunie. Importanța momentului a fost subliniată de prezența prefectului Constantin Harasim și a parlamentarului Radu Surugiu.

Festivitățile au debutat la ora 10:30 în comuna Mănăstirea Humorului cu intonarea imnului de stat, cu un Constantin Moldovan marcat de emoții de parcă nu ar fi fost la al treilea astfel de moment. După cuvântul de deschidere al prefectului, au urmat procedurile legale în vigoare, de la alegerea comisiei de validare și până la alegerea viceprimarului comunei de către noii consilieri locali. Ca notă de culoare locală, în lipsa unei Biblii pe care să se sprijine, alături de constituție, jurământul noilor investiți, aceasta a fost adusă de acasă de către soția primarului Moldovan. Momentele jurământului au fost cu adevărat solemne, atât consilierii locali cât și primarul alegând să-l rostească integral, adăugând în finalul său și un generos semn al crucii, reliefând astfel unitatea spirituală care animă această comunitate. Am apreciat profesionalismul care i-a animat pe liderii unei comunități de curând încercate de stihii, lideri care au decis ca astăzi, duminică, să se întrunească pentru a analiza în procedură de urgență, acțiunile ce se cer întreprinse pentru a repara infrastructura comunală.

 

13529135_10153687045122361_3126976295799474107_n

Începând cu ora 14, primăria din orașul Gura Humorului, a găzduit aceeași ședință solemnă în sala mare de consiliu având ca invitați de marcă pe Prefectul Harasim, pe vicepreședintele CJ Marin-Gheorghe Niță, pe președintele Judecătoriei Gura Humorului, judecătorul Gherasim Baboi, pe parlamentarul Radu Surugiu, fețe bisericești și conducători ai structurilor locale, precum și diverși primari din localitățile învecinate dintre care nu putea lipsi Constantin Moldovan a cărui legătură de prietenie cu Marius Ursaciuc este deja de notorietate. S-a urmat procedura legală la literă, cu mențiunea că a fost preferată, de către consilierii locali, varianta scurtă a jurământului, singurul care l-a rostit în totalitate și cu pasiune fiind Marius Ursaciuc care a adăugat și cuvenita cruce la încheierea „așa să mă ajute Dumnezeu”.

S-au rostit îndemnuri la unificarea organizatorică necesară depășirii momentelor de cumpănă care au zguduit așezarea, la aplanarea conflictelor partinice prilejuite de campania electorală în beneficiul locuitorilor orașului. De altfel, numai ziua de azi este lăsată noilor aleși ca să sărbătorească numirile de mâine, de la ora 1400, ei fiind chemați să contribuie la rezolvarea problemelor stringente ale comunității. În încheiere, aleșii au numit noul viceprimar în persoana lui Gherghel Grațian Decebal, păstrând astfel echipa de conducere care a adus atâtea realizări comunității. Acestea fiind făcute, partea festivă a ședinței s-a încheiat, rămânând numai ca noii consilieri să aleagă membrii comisiilor permanente.

Ca observator nu am putut să nu remarc felul deosebit în care Marius Ursaciuc a ținut să explice fiorul de mândrie cu care a depus jurământul, chit că o făcea pentru a patra oară. Pentru el, fiecare jurământ este primul, este un angajament pentru viitor, un zăgaz ridicat din fața planurilor sale de dezvoltare a orașului și a zonei Humorului, pentru afirmarea acesteia atât la nivel intern cât, mai ales, la nivel internațional.

Atmosfera celor două evenimente ca și orientarea politică a Bucovinei de munte spre mișcările liberale de dreapta, m-au făcut să mă gândesc la renumita melodie „Cântă cucu-n Bucovina” și la cât de actuale par versurile lui Vasile Mucea în ziua de azi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.