Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să accepte şi ceea ce cere minoritatea maghiară, şi anume respectarea promisiunilor din Rezoluţia de la Alba Iulia.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, la şedinţa delegaţilor Organizaţiei de Femei a UDMR că momentul anului 2018 va trece, iar maghiarii nu vor putea sta ”precum ariciul” şi să aştepte speriaţi finalul acestor evenimente, ci trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori în România.

”Anul 2018 nu va cruţa comunitatea maghiară de manifestările antimaghiare şi naţionaliste. Noi trebuie să spunem foarte clar şi răspicat, Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să propună şi să accepte şi ceea ce noi cerem, să participe la un dialog, la finalul căruia vom avea o nouă relaţie, un nou cadru de colaborare între majoritate şi minoritate. Vrem respectarea promisiunilor din Rezoluţia de la Alba Iulia, acestea să fie incluse în legislaţia actuală, transpuse într-un cadru juridic actual. Momentul anului 2018 va trece, însă nu putem să stăm precum ariciul şi să aşteptăm speriaţi finalul acestor evenimente. Maghiarii trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori şi doresc să trăiască în continuare ca o comunitate generatoare de valori în România”, a spus Kelemen.

Acesta a precizat că niciodată nu a vorbit despre tema Centenarului cu intenţia de a jigni sau de a insulta majoritatea, dar nu s-a temut să adreseze întrebări importante despre ceea ce s-a schimbat după o sută de ani, ceea ce s-a îmbunătăţit şi s-a deteriorat din punctul de vedere al comunităţii maghiare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.