Candidatul ACL la alegerile prezidențiale a scris despre „Ziua 18” a campaniei sale, exprimându-și punctul de vedere cu privire la modul în care trebuie să fie un lider.
Acesta a povestit despre „turnul cu șapte etaje” care exercita asupra sa o fascinație aparte în copilărie.
„Poate de aceea mi-am dorit foarte mult, când am ajuns primar, să ofer turiștilor șansa de a vizita monumentul. Așa că l-am reabilitat și, încetul cu încetul, interiorul său a devenit o atracție în sine. Dar nu despre complicatele probleme logistice sau de legislație pe care le-a ridicat reabilitarea vreau să vă vorbesc, ci despre sensul acestui termen – reabilitare – și al înțelesului pe care îl dau eu pentru anii care vin. Cum arată „reabilitarea” unei comunități și care e rolul liderului?
Din punctul său de vedere, oamenii au nevoie de un lider care să poată „face comunitatea să funcţioneze mai bine”.
„În ceea ce mă priveşte, cred că am reuşit în tot ce am făcut în cariera mea publică să-i aduc pe oameni mai aproape unii de alţii şi să fac să apară dorinţa comună de a schimba lucrurile în bine. Observ de la o vreme cum reacţionează oamenii, ce-i face să bată în retragere şi ce-i motivează, de ce aleg să se solidarizeze cu un anumit tip de model şi să rămână opaci la altul. Cred că ceea ce îi coalizează pe oameni în jurul unui lider este nevoia de o prezenţă activă, care să profileze şi să promoveze ceea ce ei preţuiesc”, a scris Iohannis.
Acesta este de părere că există numeroase aspecte care îi fac pe un lider atractiv în fața oamenilor.
„Există multe lucruri care îi pot aduna pe oameni în jurul unui lider: charisma, performanţa, viziunea, modul de interacţiune. Forţa unui om politic vine, cred eu, din convingerile sale, din felul în care ştie să transmită aceste convingeri și să-şi pună proiectele în practică. Foarte puţini lideri ar putea fi performanţi fără un feedback pozitiv din partea susţinătorilor”, consideră prezidențiabilul Klaus Iohannis.
Lasa un raspuns