Președintele Klaus Iohannis a făcut luni un nou apel la unitate și solidaritate către români, spunând că situația este tragică și că inevitabilul s-a produs și au apărut primele decese provocate de infecția cu coronavirus. Șeful statului i-a îndemnat pe pensionari să stea în casă în această perioadă, aceasta fiind singura cale prin care se pot proteja.

„Ne confruntăm cu primele decese. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe și putere. Toate datele o arată că noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal pentru persoanele în vârstă. Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș. Limitați orice deplasare în afara celor strict necesare. Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe alții înseamnă a sta departe de ei. Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului. Acum e momentul să fim puternici și solidari.

Adevărata forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții, de a nu abandona pe nimeni, procedând responsabil, respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților, câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectați. Stând acasă, îi ajutăm pe medicii noștri să le ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm și mai tare munca celor pe ale căror umeri stă deja o presiune uriașă.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei românești înainte de izbucnirea acestei epidemii.

„România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut.

Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice.

Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză.

În momente de cumpănă, în care suntem puși în fața celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat.

Este timpul compasiunii, al generozității și altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie.

Eu cred în noi, românii, în forța noastră interioară și știu că uniți putem răzbi și de această dată, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut!”, a mai declarat Iohannis.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.