Instanta suprema a admis in principiu, in data de 9 aprilie 2014, recursul in casatie formulat de Rosca Stanescu impotriva deciziei din 7 octombrie 2014, prin care judecatoarele Cristina Craiu si Mihaela Nita de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat pe acesta la 2 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de utilizare a informatiei privilegiate si constituire de grup infractional organizat. Desi vorbim despre o admitere in principiu, este clar ca hotararea instantei supreme este una extrem de importanta pentru Sorin Rosca Stanescu, avand in vedere ca mai toate recursurile in casatie sunt respinse de Inalta Curte. Evident, exista toate sansele ca in final recursul in casatie sa fie respins, notează jurnaliștii de la luju.ro.
Tot in 9 aprilie 2015, ICCJ a admis in principiu cererea de recurs in casatie formulata de fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare, dar si recursul in casatie formulat de alti doi condamnati din dosarul Rompetrol, Petrica Grama si Claudiu Simulescu. In schimb, ICCJ a respins recursurile in casatie formulate de patru inculpati si de Rompetrol SA.
Iata minuta ICCJ:
“In baza art. 440 alin. 4 Cod procedura penala, admite in principiu cererile de recurs in casatie formulate de inculpatii Sorin Rosca Stanescu, Simulescu Claudiu, Grama Petrica si Pantis Sorin impotriva deciziei penale nr. 1156 din 7 octombrie 2014 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia I Penala. Trimite cauza in vederea judecarii recursurilor in casatie, completului C7. Fixeaza termen de judecata in sedinta publica, la data de 28 aprilie 2015, ora 9,00, cand se vor discuta cererile de suspendare a executarii hotararii si exceptia de neconstitutionalitate ridicata de inculpatul Sorin Rosca Stanescu. Dispune citarea inculpatilor Sorin Rosca Stanescu, Simulescu Claudiu, Grama Petrica si Pantis Sorin.
Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale formulata de recurenta inculpata Anghelache Gabriela Victoria, constatand inadmisibilitatea exceptiei, mai informează cei de la Lumea Justiției.
Respinge, ca inadmisibile, cererile de recurs in casatie formulate de inculpatii Anghelache Gabriela Victoria, Rus Cerasela Elena, Miclaus Paul Gabriel, Eros Victor si partea responsabila civilmente SC Rompetrol SA. Obliga inculpatii Anghelache Gabriela Victoria, Rus Cerasela Elena, Miclaus Paul Gabriel, Eros Victor si partea responsabila civilmente la plata sumei de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de apel in 48 de ore de la pronuntare numai in ceea ce priveste cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 9 aprilie 2015”.
Condamnari de tip alba-neagra. La fond toti inculpatii fusesera achitati
Amintim ca, in 7 octombrie 2014, Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare in dosarul “Rompetrol”. De asemenea, alti cinci inculpati au primit condamnari cu executare, iar cinci inculpati au primit condamnari cu suspendare.
Iata condamnarile din dosarul “Rompetrol”:
Sorin Rosca Stanescu – 2 ani si 4 luni cu executare
Sorin Pantis – 2 ani si 8 luni cu executare
Alexandru Bucsa – 6 ani cu executare
Petrica Grama – 2 ani si 4 luni cu executare
Florin Iulian Anghel – 5 ani cu executare
Claudiu Simulescu – 4 ani cu executare
Cerasela Rus – 3 ani cu suspendare
Gabriela Anghelache – 3 ani cu suspendare
Irina Popovici – 3 ani cu suspendare
Victor Eros – 2 ani cu suspendare
Paul Miclaus – 2 ani cu suspendare
Pentru Dinu Patriciu procesul a incetat, in conditiile decesului acestuia.
Interesant este ca in acest caz, asa cum s-a intamplat si in alte dosare, avem de-a face cu o condamnare de tip alba-neagra. Spunem asta in conditiile in care, la fond, toti inculpatii fusesera achitati de Tribunalul Bucuresti. Mai mult, Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, desi aparatorul acestuia, avocatul George Papu, a aratat si a solicitat instantei sa constate implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale cu privire la cele doua infractiuni retinute in sarcina clientului sau senatorului. Avocatul a depus in acest sens concluzii scrise in care a explicat ca cele doua fapte, pretins a fi fost comise in luna aprilie 2004, s-au prescris inca din octombrie 2012 si, in plus, ca legea pe care parchetul isi intemeiaza acuzatiile (Legea nr. 297 din 28 iunie 2004 privind piata de capital) a intrat in vigoare la 29 iulie 2004, data la care presupusele fapte incriminate, respectiv, utilizarea de informatii privilegiate si aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat, fusesera deja pretins savarsite.
Nu in ultimul rand, de precizat este ca la ultimul termen de judecata, invocand acelasi temei – anume, prescriptia – chiar si reprezentantul Ministerului Public le-a cerut judecatoarelor Cristina Craiu si Mihaela Nita de la CAB sa constate incetarea procesului penal in ceea ce ii priveste pe Sorin Rosca Stanescu si pe fostul ministru Sorin Pantis, mai susțin cei de la luju.ro.
Lasa un raspuns