În data de 24.10.2012, la Cernăuţi, a avut loc o şedinţă de lucru, pregătitoare şedinţei comune a Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Regional Cernăuţi.

Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele subiecte, privind cooperarea  transfrontalieră Suceava-Cernăuţi:

1. Principalele tendințe, reușitele și perspectivele realizării proiectelor structurale de colaborare transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat;

Cu privire la acest aspect părţile au trecut în revistă proiectele transfrontaliere implementate, în curs de implementare şi promovate în vederea obţinerii finanţării nerambursabile în cadrul Programului Operaţional România-Ucraina- Republica Moldova 2007-2013 şi au stabilit că, pentru viitoarea perioadă de programare, 2014-2020, este absolut necesară analizarea unor propuneri pentru modificarea principiilor de finanţare ale acestui program, care să aducă plus valoare tuturor celor trei ţări. Aceste propuneri vor fi discutate în şedinţa comună din luna noiembrie, de la Suceava şi vor face obiectul unor adrese comune către organismele cu atribuţii în elaborarea documentelor programatice pentru viitoarea perioadă.

2. Analizarea stadiului de elaborare a Acordului interguvernamental privind trecerea simplificată a frontierei de stat între România și Ucraina şi posibilităţile de redeschidere a Punctului Vamal de Trecere a Frontierei de Stat Climăuți – Bila Kreneția, la solicitarea locuitorilor din localitățile  de o parte și de alta a frontierei.

Părţile au stabilit ca, în ca în cadrul şedinţei comune, să fie agreat textul unei adrese comune către guvernele celor două ţări, în vederea urgentării intrării în vigoare a acestui Acord.

3. Analizarea implementării unor sisteme de colaborare între instituţiile care gestionează problemele de mediu şi ale situaţiilor de urgenţă din regiunea Cernăuți și județul Suceava.

S-a discutat despre necesitatea elaborării unor planuri comune de acțiuni pentru îmbunătățirea fiabilității de protecție a populației și a teritoriilor din zona de frontieră cu privire la riscurile ecologice, informarea operativă a părților în cazul unor situații de urgență cu caracter tehnologic sau natural și lichidarea consecințelor acestora, etc.

4. Transmiterea către guvernele celor două ţări a unei adrese comune cu privire la susţinerea introducerii unor trasee rutiere din România şi Ucraina care să facă legătura cu ruta de tranzit Via Carpathia, în vederea creşterii potenţialului de tranzit al ambelor regiuni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.