Federația VOLUM, în parteneriat cu Asociația Română pentru Securitate și Sănătate în Muncă, lansează „Ghidul de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat”, instrument dedicat organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice care, implică voluntari pentru a asigura îndeplinirea cerințelor, privind securitatea și sănătatea în activitățile desfășurate.

Daniela Luminița Ceredeev, director de programe sociale și de tineretEvenimentul de lansare va avea loc joi, 28 aprilie, la Sala Polivalentă din satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței.

Pentru că, Federația VOLUM a constatat absența unor strategii naționale pentru voluntariat, care să abordeze probleme ce țin de securitate și sănătate în lucrul cu voluntarii, a inițiat un demers, printr-un parteneriat cu Asociația Română de Securitate și Sănătate în Muncă, pentru a dezvolta o procedură simplificată a legislației din domeniul SSM, adaptată nevoilor acestui sector, formând astfel un grup de lucru, alături de experți SSM și organizații neguvernamentale, din domenii de activitate diferite.

De asemenea, în iulie 2015, Federația VOLUM a lansat prima rețea de experți în Securitate și Sănătate în Muncă, formată în prezent din 20 de specialiști sau inspectori SSM, din cadrul organizațiilor membre ale Federației VOLUM, din mai multe județe: București, Brașov, Craiova, Constanța, Neamț, Cluj, Ialomița, Hunedoara, Suceava, Vrancea, Călărași, Buzău și Bistrița.

Gazdele acestei lansări din județul Suceava salută această inițiativă, considerând totodată, că toți cei care fac voluntariat merită siguranță.

„Asociaţia Proiect «Pro Europa», membră în cadrul Federației VOLUM și în cadrul acestei rețele, lansează invitația către organizațiile neguvernamentale de la nivel local de a participa în cadrul evenimentului de lansare a „Ghidului de Securitate și Sănătate în activitățile de voluntariat”. Poate că ar trebui să spunem și că, în perioada următoare, noi  vom oferi consultanță gratuită tuturor ONG-urilor, pentru că scopul nostru este același: de a oferi siguranță în activități, acestor oameni care aleg să fie voluntari. Este o onoare pentru noi să găzduim acest eveniment, aici, în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, iar eu consider că acești oameni inimoși care aleg să se implice în asemenea activități merită toată siguranța și prețuirea noastră”, a declarat pentru SuceavaLive, Daniela-Luminiţa Ceredeev, director de  programe sociale şi de tineret, Asociaţia Proiect Pro Europa.

Florentina Chiru, coordonator PR & Comunicare externă la Federația VOLUM, consideră că, voluntarii pot reprezenta motorul schimbării, tocmai de asta este bine ca organizațiile să cunoască prevederile legislației în domeniu.

 „Este important ca organizațiile care implică voluntari să înțeleagă și să cunoască prevederile legislației în vigoare și, de asemenea, să ia toate măsurile necesare pentru a preveni anumite pericole la care voluntarii sunt expuși. Ghidul și rețeaua de experți SSM vin în sprijinul acestor organizații, pentru ca protecția voluntarilor să fie realizată corect și coerent, în funcție de  activitățile voluntarilor”, a declarat Florentina Chiru, coordonator PR & Comunicare externă, Federația VOLUM.

La rândul său, Adrian Ispășoiu, prim vicepreședintele ARSSM, a declarat că securitatea și sănătatea voluntarilor trebuie să fie pe primul loc.

„Ne bucurăm că am găsit în acest sector oameni deschiși și cu dorința de a învăța cât mai mult din acest domeniu al SSM-ului. Vom dezvolta colaborarea noastră cu Federația VOLUM pentru a găsi cele mai bune soluții de instruire a voluntarilor, astfel încât aceștia să nu se accidenteze în timpul activităților de voluntariat. În această frumoasă colaborare, motto-ul nostru este: Securitatea și sănătatea voluntarilor este pe primul loc”, a declarat Adrian Ispășoiu.

Proiectul Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare este un proiect implementat de Federația VOLUM în parteneriat cu Asociația TechSoup România, finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de  78.857,00 € euro.

Inițiativa face parte din proiectul „Cartea de Identitate a Voluntariatului – Calitate, Impact și Valoare”, desfășurat de Federația VOLUM, finanțat prin Granturile SEE 2009- 2014 în cadrul Fondului ONG.

Toți cei care își doresc să participe la această lansare din județul Suceava, sau să primească consultanță în legătură cu securitatea și siguranța voluntarilor, au ca persoane de contact pe Florentina Chiru, Coordonator PR & Comunicare Externă, Federația VOLUM (florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776) și pe Ceredeev Daniela-Luminiţa, director de  programe sociale şi de tineret, Asociaţia Proiect Pro Europa (danielaceredeev@yahoo.com , 0744606950).

 

2 Responses

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.