Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit despre problemele pe care le are județul Suceava și pe care își dorește să le rezolve încă de la începutul acestui mandat.

Mă gândeam cum să încep discursul de astăzi. Cum e viața: acum 8 ani, în această sală, îmi începeam primul mandat de președinte de Consiliu Județean, acum 4 ani îmi predam mandatul, acum, cu ajutorul bunului Dumnezeu și al sucevenilor îl preiau din nou. Nu pot să încep discursul meu fără să mulțumesc în primul rând bunului Dumnezeu, familiei mele, echipei mele de consilieri și mă refer aici la echipa Partidului Național Liberal de campanie, sucevenilor, cei care au votat echipa noastră, dar și tuturor sucevenilor pentru votul din 5 iunie”, a declarat Flutur.

Flutur și-a făcut deja temele, astfel se pare că a avut mai multe discuții cu oamenii care ar putea veni cu soluții pentru județ.

Am vorbit cu premierul Dacian Cioloș despre inundațiile din județ. Nu vreau să critic pe nimeni, însă consider că în ultimii patru ani se putea face mai mult în construcția de diguri. Au fost ani secetoși. Bani au fost, însă au fost zgârciți cu județul și acum stăm și tremurăm. Totodată vreau să-i invit pe primari într-un parteneriat, prin care să creăm locuri de muncă. Știu că fiecare aveți proiectele voastre, însă dacă nu vom aduce locuri de muncă, nu vom găsi soluții pentru cei 100.000 de suceveni plecați la muncă în străinătate. Va trebui să luăm exemplu de la județele din Ardeal, care au găsit soluții, și să găsim și noi”, a menționat președintele Consiliului Județean.

Acesta a amintit din nou despre biroul pe care își dorește să îl înființeze pentru cei plecați în străinătate.

O problemă este cea legată de Diaspora. Vreau să găsesc o soluție, să realizăm un birou al Diasporei la Suceava, să inventariem lumea plecată de acasă, să îi chemăm în luna august, când vin majoritatea în concediu, să vedem ce probleme au, să-i îndemnăm să investească acasă din capitalul câștigat în străinătate și să îi apărăm, să își ceară dreptul”, a spus șeful administrației sucevene.

Totodată, Flutur n-a renunțat la ideea că trebuie create locuri de muncă pentru cei care trăiesc în județul Suceava.

Vorbim de locuri de muncă și ar trebui să fim mult mai curajoși în promovarea marilor proiecte europene pe crearea locurilor de muncă. Acea asociere, Suceava – Botoșani, va fi una din prioritățile pentru care mă voi lupta, deoarece împreună cu cei din Botoșani, avem peste un milion de locuitori, iar împreună putem gândi şi cere proiecte europene pe locuri de muncă. Exista aceste soluţii, noi le-am pregătit deja, cu Ion Lungu şi cu cei de la Botoşani, pentru că altfel nu se poate. Marile magazine din România şi din Suceava, aduc 80-90% produse din import şi noi nu avem unde să ne vindem produsele. Va trebui să facem un pas spre achiziţionarea produselor noastre, pentru a încuraja intrarea în magazine a produselor românești. Capitalul românesc este în genunchi. Prea puţin ţinem la investitorii români pe care îi mai avem, şi există marele pericol al monopolurilor. Vorbim de procesarea lemnului sau a laptelui, vorbim de lupta dintre marile magazine şi micile magazine de cartier, care mor, şi trebuie să găsim soluţii împreună cu parlamentarii”, crede Gheorghe Flutur.

 

Soluții pentru problemele pe care i le-au comunicat oamenii în campania electorală

 

Fiind singurul candidat care a luat județul la pas în această campanie electorală, Flutur s-a întâlnit cu sute de oameni, care și-au spus pe rând oful.

 

Eu nu am de gând să figurez pe la inaugurări de evenimente, pentru că dacă am primit un vot din partea sucevenilor, vreau să îi reprezint. În ultimele luni am avut peste 300 de întâlniri cu oamenii şi am întâlnit multe probleme, iar acestea trebuie discutate altfel. Trebuie să ne luptăm, inclusiv alături de colegii noştri parlamentari, să găsim soluţii. Sunt zone neelectrificate în judeţul Suceava, în 2016, ţară europeană. Sunt probleme în vânzarea terenurilor, şi ne trezim cu pământul de la Siret vândut şi pus plop pe el în loc să îl punem în luncă. Şi acum vin oamenii şi se plâng că 100, 200 de metri nu se mai face nimic pentru că plopul consumă substanţe nutritive”, a mai adăugat Flutur.
Mai multă administraţie și mai puțină politică

 

Pentru a înlătura orice dubiu, Flutur a dorit să sublinieze încă de la început faptul că trebuie să existe o colaborare bună între primării și Consiliul Județean, pentru a putea răspunde astfel cerințelor cetățenilor.

Sunt foarte multe probleme de rezolvat şi vă invit şi pe voi, primarii, să staţi de vorbă cu oamenii. Sunt probleme în relaţiile cu instituţiile statului, sunt oameni care plătesc din urmă reţete compensate pentru că nu şi-au declarat dividentele la fisc. Eu cred că aceste discuţii trebuie să aibă loc des între noi. Împreună cu şefii de instituţii deconcentrate trebuie să găsim soluţii pentru aceşti oameni. Trebuie să schimbăm puţin abordarea în ceea ce înseamnă relaţia cu cetăţeanul. Vă cer să fiţi mai patrioţi cu judeţul nostru, să ţineţi mai mult la Suceava, la Bucovina. Indiferent că suntem la putere sau în opoziţie. Dincolo de judeţul Suceava, avem concurenţi, fie că vorbim de aeroport, fie că vorbim de turism. Noi trebuie să fim mai uniţi şi mai patrioţi cu judeţul nostru. Sunt proiecte pe care vreau să le relansăm. În primul rând, să repunem Bucovina pe hartă. Fac apel la unitatea judeţului Suceava. Spiritul Bucovinei este peste tot şi va trebui să luptăm mai mult şi să facem o reclamă și să credem în ea. Va trebui să încurajăm tradiţionalul şi să descurajăm kitsch-ul. Mai multă administraţie şi mai puţină politică. Respectarea legii în primul rând, prin transparența cheltuirii banului public şi cred că nu ne face cinste când vedem pe cineva din administraţia publică, care face obiectul cercetărilor anchetei. Atât noilor, cât şi vechilor primari, vă cer să vă intraţi în atribuţiuni şi să începem evaluarea pagubelor pentru a nu avea oamenii mult de suferit”, a conchis Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

 

Balan: „Bucovina nu înseamnă două felii de salam într-o farfurie de plastic”
Deputatul PNL, Ioan Bălan l-a felicitat pe actualul președinte al Consiliului Județean, subliniind faptul că, este convins că Bucovina va fi din nou promovată și se va auzi din ce în ce mai mult despre această zonă.

 

Eu văd tot ce se întâmplă azi aici ca o încununare a muncii politice, semn că am avut o echipă politică extraordinară. Mă bucur să-l avem astăzi președinte, din nou, pe Gheorghe Flutur, pentru că Bucovina despre care noi toți vorbim va cunoaște din nou o promovare la nivel național și internațional. Trebuie să recunosc că am fost mândru când, la București, am văzut produse din Bucovina, învelite în povești despre Bucovina. N-am fost mândru însă, când am văzut fotografii în ziar care reprezentau Bucovina prin farfurii de plastic cu câteva felii de salam. Produs în Bucovina înseamnă mult mai mult decât ceea ce produc niște carmangerii sau niște fabrici de lapte. Bucovina este o stare de spirit și așa trebuie să rămână. Vă invit să fim bucovineni și la București, și la Viena, și în toată Europa”, a declarat Ioan Balan.

Ioan Balan, deputat PNL

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.