Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a intrat în programul național de testare și tratament a hepatitei C fără interferon. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de către directorul medical al unității spitalicești, Mircea Macovei, împreună cu șefii secțiilor de Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, și Gastroenterologie, dr. Dorin Achiței.

Medicul Mircea Macovei a explicat că în urma intrării unității spitalicești în programul promovat de către Institutul Național de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, sucevenii peste 40 de ani pot să fie testați gratuit pentru depistarea hHepatitei C și, în cazul în care rezultatul va fi pozitiv, pacientul va beneficia de tratament gratuit fără interferon.

De altfel, șefa secției de Boli Infecțioase, medicul Monica Terteliu, a explicat, pe înțelesul tuturor, că Hepatita C este asimptomatică, nu provoacă simptome evidente sau supărătoare, însă afectează, cu timpul, funcțiile ficatului și degenerează în ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficiență hepatică și poate duce chiar și la deces. Aceasta a subliniat că boala se manifestă prin oboseală, dureri musculare, iritabilitate, greață sau icter ușor.

Hepatita C este o boală care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sângele infectat, fiind mai expuse riscului personalul medical, persoanele cu parteneri sexuali multipli sau cele care își fac tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice în locuri neamenajate corespunzător cu instrumentar nesterilizat.

Medicul Monica Terteliu a precizat că toate persoanele interesate, în special cele cu vârsta de peste 40 de ani, sunt așteptate să se prezinte la Ambulatoriul Secției de Boli Infecțioase al Spitalului Județean Suceava pentru testarea gratuită pentru depistarea  Hepatitei C, de luni până vineri între orele 8:00-15:00.

De precizat este că testul se face foarte ușor, fiind asemănător cu cel pentru măsurarea glicemiei, prin înțeparea pulpei degetului.

Medicul Terteliu a explicat că picătura de sânge va fi plasată pe kitul de testare, iar în aproximativ  5 minute poate fi citit rezultatul testului: o linie – rezultat negativ, două linii – rezultat pozitiv.

Acuratețea testului este de aproximativ 90%, iar persoanele depistate pozitiv vor fi apoi retestate prin metode de laborator. După confirmarea rezultatului, pacientul va fi îndrumat spre tratament fără interferon.

În altă ordine de idei, șeful secției de Gastroenterologie, medicul Dorin Achiței, a explicat că tratamentul fără interferon are rezultate foarte bune, cu un procentaj de vindecare de 99%. De asemenea, acesta a precizat că acest tratament a avut efect și în cazul pacienților care depășeau vârsta de 80 de ani.

Pe de altă parte, dr. Achiței a precizat că pentru pacienți tratamentul este gratuit, costurile fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate către firmele de medicamente, doar dacă se face dovada că pacientul a fost vindecat. În caz contrar, CAS nu va deconta sumele aferente tratamentului.

Trebuie menționat că tratamentul fără interferon durează între 8 și 12 săptămâni.

„Obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății este ca Hepatita C să fie eradicată până în anul 2030”, a spus medicul Dorin Achiței, șeful secției de Gastroenterologie.

Testarea a început de o săptămână, până acum fiind testat personalul medical, iar din aproximativ 100 de teste efectuate, o persoană a fost identificată cu Hepatita C.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.