Conducerea Mocăniței Huțulca a informat, după ce pe calea ferată pe care trece Mocănița a fost pus un bolovan, că Mocăniţa Huţulca circulă începând cu anul 2005 pe vechiul traseu al liniei forestiere CFF Moldoviţa, construit în 1888 de proprietarul de gater Louis Ortlieb din Muenchen. În anul 1910 linia a fost preluată de fondul Bisericesc, care, după Al Doilea Război Mondial a ajuns în evidenţele Societăţii SOVROM, mai târziu fiind regăsită în evidenţele diferitelor ministere din cadrul Guvernului României socialiste. Reprezentanții Mocăniței au mai precizat că ultimul proprietar care a avut linia în administrare a fost Ocolul Silvic Moldoviţa care în 2002 a închis transportul de masă lemnoasa pe această linie.

„Activitatea noastră în Moldoviţa se bazează pe o decizie a Consiliului Local Moldovița din 2005 în care s-a hotărât că societatea noastră să reconstruiască linia pe terenul primăriei Moldoviţa până la KM 16 în Argel.

În 2020 topograful nostru din Câmpulung a efectuat o ridicarea topo de la întreg traseul, care a avut rezultatul că întreaga linie se află pe terenul Primăriei Moldoviţa şi pe terenul societăţii noastre, mai puţin un tronson de 60 de metri care, în 2011, în mod abuziv, a fost intabulat de către Pavel Chiras din Argel (prin moştenirea Loba Iacob).

Pavel Chiras între timp a murit, iar ginere lui, Gheorghe «Ghiocel» Hlosciuc, o persoană controversată din Argel, a început să şantajeze conducerea Mocăniţei cu această intabularea Abuzivă. Împreună cu soţia lui, Paula Simona Hlosciuc, au un chioşc la capătul liniei pe terenul societăţii noastre unde foloseşte cca 250 de metri pentru care noi, la rândul nostru, nu percepem chirie.

În ziua de astăzi, din păcate, individul ne-a blocat linia şi este posibil să nu putem circula pe ultimii 1,5 km din traseul mocăniţei. Din acest motiv, până la rezolvarea situaţiei, reducem tariful pentru adulţi de la 35 Lei la 30 lei şi pentru copii de la 20 Lei la 15 Lei. Ne cerem scuze.

Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei Moldoviţa a identificat cum a avut loc această intabulară abuziva pe terasamentul Mocăniţei noastre, veche de peste 133 de ani, şi împreună cu topograful nostru din Câmpulung am început demersurile împotriva moştenitorilor d-lui Pavel Chiras în vederea retrocedării terenului în cauză în favoarea Primăriei Moldoviţa.

Sperăm că prin o ordonanţă prezidenţială la judecătorie Câmpulung situaţie creată se va rezolva în cel mai scurt timp”, a transmis Georg Hocevar,  proprietarul Mocăniţei Huţulca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.