Miercuri, 25 iunie, de ora 18:00, vă aşteptăm în Librăria “Cărtureşti”, din incinta Iulius Mall Suceava, la lansarea volumelor „Acasă” şi „Ce dulci sunt fructele amare”, semnate de Luminiţa Aldea.

Cărţile sunt prezentate de prof. Viorica Petrovici, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul se desfăşoară în cadrul campaniei „Cultura uneşte Bucovina”, cu prilejul Zilelor Sucevei.

În perioada 1 februarie – 1 iulie 2014,  Asociaţia Multicare Suceava,  Asociaţia Kontrast-E Suceava, Asociaţia SEVA Suceava, Asociaţia SAVE Suceava, Asociaţia de Părinţi a Şcolii nr. 4 “Regina Elisabeta” Rădăuţi şi Televiziunea Intermedia Suceava au derulat Campania „Cultura uneşte Bucovina″.

Obiectivele campaniei au constat în valorificarea potențialului creator şi promovarea artiştilor şi autorilor bucovineni și educarea prin cultură a tinerei generaţii, descoperirea şi promovarea tinerelor talente.

Primul proiect al campaniei l-a constituit editarea romanului ”Ce dulci sunt fructele amare…” al scriitoarei Luminița Aldea, aflat în manuscris din anul 2011, însă pe parcursul campaniei și datorită interesului ridicat al sponsorilor și cititorilor, s-a concretizat posibilitatea reeditării romanului ”Acasă”.

Mai mult decât atât, datorită succesului avut de această campanie, a fost editată şi placheta ”Pasărea de hârtie”, care conține cele mai frumoase poezii ale autoarei, pe ale cărei versuri au fost creionate schițe realizate de elevi ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonați de către prof. Camelia Rusu Sadovei.

Pe parcursul celor 5 luni, cărțile Luminiței Aldea au fost citite de zeci de suceveni și nu numai, au fost adunate impresii pe pagina de facebook dedicată campaniei (https://www.facebook.com/wwwculturaunestebucovina?ref_type=bookmark), au fost identificați sponsori cu ajutorul cărora a fost adunată suma necesară editării cărților Luminiței Aldea, alăturându-se acestei idei din ce în ce mai multe persoane și instituții. Cine a reușit să citească vreuna din cărțile Luminiței Aldea și-a dorit să aibă și cărțile în biblioteca personală.

Le mulțumim pe această cale tuturor sponsorilor (ale căror nume se regăsesc la finalul celor două romane) cu ajutorul cărora această campanie și-a atins scopul prin finalizarea proiectului de tipărire a cărților Luminiței Aldea, mulțumim Cristinei Nistor, masterand la Universitatea de Artă ”George Enescu” din Iași, pentru grafica romanului ”Ce dulci sunt fructele amare…” și prof. Camelia Rusu Sadovei pentru grafica romanului ”Acasă”, mulțumim doamnelor profesoare Paula Ciobâcă și Viorica Coroamă pentru recenziile celor două romane, domnului Dumitru Amariei pentru corectura cărții ”Acasă”, mulțumim Tipografiei “Mușatinii” cu sprijinul căreia aceste cărți au văzut lumina tiparului, mulțumim Club Rotary Bucovina pentru întregul sprijin acordat, Irinei Mihaluță pentru concepția afișelor și invitațiilor și Iulius Mall pentru editarea acestora, iar Librăriei “Cărturești” și Cristinei Iacob le mulțumim pentru găzduirea primei lansări a cărților Luminiței Aldea.

Mulțumim cunoscutei fotografe Ami Vițenga pentru faptul că va imortaliza cele mai frumoase momente și sponsorilor care asigură buna desfășurare a evenimentului din această seară: firmei ”Cozonac Bujor” Suceava, Cofetăriei ”Tosca”, ”Flower by Bia” Fălticeni, ”Aqua Carpatica” și Oriflame Suceava.

Impresii ale cititorilor :

“Luminița Aldea, în cărțile sale, tratează tematici diferite, însă fiecare și toate la un loc, într-un final, se încadrează în vasta și sensibila problematică a protecției copilului și familiei. Fiind o scriitoare din Bucovina, <născută și hrănită din acest pământ> cum chiar domnia sa afirmă, sunt emoţionante descrierile despre pitorescul natural al acestui colţ de ţară, tradițiile bucovinenilor, obiceiurile, caracterele dârze și pline de înțelepciune ale personajelor, cu trimiteri la străbunii daci.
Firul roșu care străbate cele trei cărți ale autoarei reprezintă o diagnoză a anilor de după evenimentele din 1990, cu toate tulburările și dramele românilor, începând cu destinele sfărâmate ale copiilor abandonați în orfelinate și continuând cu destrămarea familiilor nevoite să găsească soluții pentru supraviețuire: plecarea masivă a femeilor la muncă în străinătate, umilințele la care sunt supuse femeile românce, dramele copiilor rămași fără căldura, dragostea și ocrotirea părintească, dezrădăcinarea de ţară… Sentimentele care ne încearcă în timp ce lecturăm cărțile Luminiței Aldea, vizualizând peliculele încărcate de puternice trăiri, sunt diverse şi contradictorii, dar există undeva o rază de lumină care deschide calea SPERANŢEI“.

Vă așteptăm la Cărturești, la o întâlnire cu CARTEA care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui!

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.