Timp de trei zile, localitatea Pavona, de lângă Roma, s-a transformat într-un autentic colț de România. Artiști și oameni de cultură de acasă, dar și peste 200 de români din diaspora italiană s-au întâlnit pentru a sărbători împreună portul tradițional, obiceiurile din străbuni, dar și pentru a onora tricolorul, de Ziua Drapelului.

A fost un adevărat maraton al portului, cântecului și dansului românesc, susținut de peste 40 de soliști, dansatori și meșteri din Vrancea, Mureș și Bucovina, între care și artista Laura Olteanu, care le-a amintit românilor din diaspora că „Acasă-i România”. Oaspeții au putut admira o expoziție cu straie, covoare și măști populare provenind din toate zonele țării. Pe parcursul celor trei zile, meșterii populari veniți din țară au adus cu ei talentul lor, pentru a transmite mai departe arta creației unui costum popular. Zeci de copii și tineri români din familii stabilite în Italia au participat astfel cu entuziasm la șezătoarea tradițională din a doua zi a evenimentului.

Evenimentul de anvergură s-a intitutalt „IA, SIMBOL, TRADIȚIE, IDENTITATE” și a avut loc într-un cadru mirific, în localitatea Pavona de lângă Roma, la Villa Fornarola – o vilă din secolul XVII înconjurată de o grădină cu pini seculari.

Conferința de prezentare a portului popular și Șezătoare românească

 

„În comunitățile de români de peste hotare, a purta o cămașa tradițională e un gest deosebit, mai important decât în România, pentru că aici ea capătă valoare de icoană: ne aduce aminte de cine suntem cu adevărat”, a spus Adina Hulubaș, etnolog, cercetător la Academia Română, filiala Iași, la conferința de deschidere a evenimentului. Ea a atras atenția asupra unui fenomen care pune în pericol tezaurul nostru popular, reprezentat și de portul tradițional. Deseori, oamenii preferă să cumpere, mai ieftin, așa numite “ii” care nu au nimic autentic, sunt făcute la mașină și multe sunt importate.

Astfel, adevăratele piese de vestimentație tradiționale, la care meșterii lucrează săptămâni, luni întregi, dispar încet, încet. Cei care păstrează vii tehnica realizării lor sunt din ce în ce mai puțini. Un alt pericol îl reprezintă folosirea simbolurilor tradiționale și a portului popular de către politicienii în căutare de voturi, devenind astfel o armă de „propagandă politică”. Doar o legătură strânsă cu comunitățile rurale, valorizarea și respectarea muncii meșterilor vor garanta păstrarea vie a acestor comori inestimabile, imateriale, ale poporului nostru.

Punctul culminant al serii de vineri a fost Șezătoarea românească, cu participarea meșterilor populari din Vrancea, București și Mureș si a interpreților de muzică populară Mihaela și Ciprian Istrate din județul Mureș împreună cu Andra și Laura Olteanu din Bucovina, precum și a artiștilor de la Ansamblul Folcloric profesionist „Țara Vrancei”, coordonat de Maria Murgoci.

La eveniment au fost prezenți numeroși oaspeți români și italieni. Instituțiile au fost reprezentate de Cristian Beșliu, consul la Ambasada României la Roma, Luca Andreassi, viceprimar în localitatea Albano Laziale, Ileana Piazzoni, deputat italian, Tiziano Mariani, consilier în primăria localității Castel Gandolfo, Marilena Șerbanuț, purtător de cuvânt la primăria municipiului Focșani.

Șezătoarea copiilor

 

Peste 50 de copii și tineri au participat, în a doua zi a evenimentului, la Șezătoarea copiilor. Tinerii au fost întâmpinați la sosire de Luciana Ludușan, gazdă neobosită și mereu cu zâmbetul pe buze, alături de primarul orașului Albano Laziale, Massimo Borelli și de Cosmin Ungureanu, consul al României în cadrul Ambasadei României la Roma.

Cosmin Ungureanu, consul la Roma, a salutat oaspeții din țară: „Vreau să le mulțumesc tuturor artiștilor din România, care au venit și au adus o bucățică din țară, ne-ați făcut inima să bată tare, văzându-vă. Copiii românilor din Italia, indiferent unde vor crește, nu vor uita rădăcinile lor!”.

Timp de două ore, micuții oaspeți au învățat să coase modele și simboluri tradiționale românești, să facă podoabe din mărgele, precum brățări vesele și colorate.

Bucuria copiilor și lumina din ochii lor fost cea mai mare satisfacție, iar dibăcia și atenția cu care au participat la atelier au fost pe măsura așteptărilor!  Coloana sonoră a evenimentului au fost cântecele interpretate de artiștii ansamblului folcloric „Țara Vrancei”.

Emoții și dor de casă, la spectacolul final

 

În a treia zi a evenimentului, oaspeții, deopotrivă români și italieni, au fost întâmpinați de gazde cu pâine și sare. Ansamblul „Țara Vrancei” a lăsat un semn de neșters în inima celor prezenți, prin cântecele și dansurile lor. Timp de aproape trei ore s-a dansat și s-a cântat, repertoriul acoperind toate zonele României: Vrancea, Ardeal, Transilvania, Năsăud, Muntenia, Țara Ieșilor!

A fost marcată și Ziua Tricolorului, cu un drapel purtat cu emoție de artiști la sfârșitul spectacolului, în jurul căruia toate inimile au bătut românește pe notele cântecului „Neamul meu pereche n-are”.

Evenimentul „IA, SIMBOL, TRADIȚIE, IDENTITATE” a fost organizat de Asociația Villaggio Romeno (Italia) și Asociația culturală Româno-italiană PROPATRIA, Odv din Roma (Italia) în colaborare cu Asociația PropatriaVOX din Focșani. Proiectul este realizat în colaborare și sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Regiunii Lazio, cu finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.   

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.