Cotidianul francez Le Monde scrie, într-un editorial, care este avantajul Laurei Codruța Kovesi în lupta pentru a obține postul de procuror-șef al primului Parchet European din istoria UE.

Sub titlul “Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, Le Monde explică de ce ar putea Kovesi “să devină primul român într-o funcție importantă în Uniunea Europeană”.

″Și dacă ar fi ea? Și dacă primul român care ar ocupa un post important în Uniunea Europeană ar fi de fapt o româncă? Laura Codruța Kövesi se află în cursa pentru a conduce noul Parchet European. Pentru prima data în istoria UE, acest procuror va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene sau fraude cu TVA, în cele 22 de țări semnatare ale acestei initiative.

Această mică revoluție se anunță a fi sensibilă din punct de vedere politic, când știm că cel puțin trei lideri europeni sau membri ai familiilor lor – Viktor Orban, în Ungaria, Andrej Babis, în Cehia, și Liviu Dragnea, în România – sunt în prezent implicați în dosare cu fraude cu fonduri europene. Toate astea în țări în care justiția locală este uneori pusă în dificultate”, scriu cei de la Le Monde.

Ura tenace a partidului de la guvernare

În continuare, publicația franceză trece în revistă performanțele fostei șefe DNA din punct de vedere profesional, remarcând faptul că succesul i-a adus “ura tenace a partidului de la guvernare”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.