Duminică 31 ianuarie și luni 1 februarie, Pub Km O din Piatra Neamț a găzduit două concerte ale îndrăgitului grup Pasărea Colibri, în cadrul primului turneu din acest an.

Ambele concerte au fost sold-out, iar unii dintre spectatori au participat la reprezentațiile din ambele zile, deoarece publicul din Piatra Neamț a învățat, în anii în care familia Zlavoc a organizat spectacole, că reprezentația live este mereu altfel chiar dacă nu mereu alta.

Un concert Pasărea Colibri este o eternă surpriză deoarece conține atât piese pe care nu le-am ascultat din tinerețe cât și piese pe care unii nu le-au ascultat niciodată live. Cei patru  componeți sunt profesioniști ai scenei, iar împletirea talentelor lor duce la o reprezentație de înaltă ținută și, întrucât e imposibil să spun ceva despre ei care nu a fost spus deja, vă rog să vă închipuiți singuri ce a fost pe scena de la Km O și să mă lăsați pe mine să vă povestesc ce au realizat magicienii Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici și Theo Boar cu publicul aflat în sală, în cea de a doua zi de concert. Pot asta pentru că am fost acolo și am participat la transformarea pe care cei patru o generează, concert de concert, oriunde se adună oamenii să-i asculte.

De la primele cuvinte al lui Baniciu și până la ultimul acord al concertului, elementele disparate ale publicului parcurg un adevărat proces de osmoză, de la oameni diverși, trecând din stadiul de artiști, la stadiul de tineri fericiți, stare cu care pleacă acasă, convinși că vor veni și data viitoare la un concert Pasărea Colibri. Neștiute sunt căile celor de la Pasărea Colibri, dar reușesc să facă lumea din sală mai întâi să țină ritmul prin bătăi din palme, apoi să îngâne versurile și până la urmă să cânte alături sau chiar fără artiști cu un entuziasm aparținând unei vârste pe care mulți au și uitat că au avut-o. Am putea spune cu ușurință că spectatorii sunt purtați într-o lume fără timp unde suntem cu toții tineri și barierele dintre artiști și spectatori dispar pentru a face loc bucuriei de a fi, măcar pentru două ceasuri, fericiți.

Luni am avut parte de un Baniciu strălucitor, de un Vintilă „cu proverbe”, aproape tainic, parcă șoptindu-ne la ureche balada lordului John, și de suportul lui Vlady Cnejevici și Theo Boar, atât de bine făcut încât, în afara momentelor de virtuozitate solo, aproape că nu-ți dădeai seama că sunt pe scenă. Ca orice lucru care începe și acest concert trebuia să se încheie până la urmă, dar încheierea acestuia mi-a adus lacrimi în suflet deoarece la biss-ul final, minunații oameni care alcătuiesc astăzi Pasărea Colibri au adus la Piatra Neamț, în pub-ul Km O, spiritul inegalabilului „Moțu” Pittiș, cântând împreună cu o sală ridicată în picioare „Vinovații fără vină”.

Am fost foarte bucuros să recunosc în public pe primarul Marius Ursaciuc de la Gura Humorului, el însuși un pasionat al spectacolului live, venit însoțit de Sorin Poclitaru, pentru a-și asigura pe 17 martie un recital Mircea Baniciu în cocheta sală a Centrului Cultural. Așa că, dacă n-ați fost la Piatra Neamț, poate ajungeți la Humor, pentru că spectacolele sunt o formă foarte bună de petrecere a timpului, iar 17 martie poate fi un minunat moment să aduceți tinerețea și primăvara în viața dumneavoastră.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.