De 13 ani, tinerii români beneficiază de drepturi pe care mulți dintre ei nici nu știau că le au.  Dezinformarea sau lipsa de informare, per total, duce la o scădere demografică, în special în zone mai puțin dezvoltate, cum este și nordul Moldovei. 

Legea 15/2003 dă dreptul tuturor tinerilor sub 35 de ani care nu au nicio locuință și niciun teren în proprietate, să beneficieze de teren gratuit de la primăria pe raza căreia locuiește.

Mulți dintre tinerii suceveni au obținut astfel de terenuri în zona Laniște, însă, în prezent, acea zonă nu se încadrează la mediul rural, mediu la care exact această lege se referă.

Fiecare tânăr din orice comună suceveană poate aplica pentru a obține o suprafață de până la 10 ari de teren, în mod gratuit, la primăria de care aparține. După ce o comisie, formată din membri ai Consiliului Local, va fi de acord cu acordarea acestui teren, tânărul va intra în posesia terenului și are un termen de un an de a începe construcția casei sale.

În baza unei autorizații de construcție eliberată de biroul de urbanism al primăriei respective, tânărul beneficiază de sprijinul nemijlocit al autorităților locale.

În tot teritoriul Sucevei, în decurs de un an, mai puțin de 10 tineri din mediul rural aplică pentru un astfel de spijin. În funcție de punctajul pe care aceștia îl obțin, numărul beneficiarilor poate fi chiar mai mic.

Deși Suceava este unul din cele mai întinse județe, ca suprafață, din țară, lipsa de informare și poate lipsa de interes a autorităților face ca acest sprijin – care poate face diferența între un trai decent și sărăcie – să fie uitat și neluat în seamă.

Pentru mediul urban, legea poate fi aplicată, cu mențiunea că suprafața ce poate fi oferită este la jumătate – 500 de mp.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.