Senatorii vor dezbate un proiect de lege care prevede schimbări care să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele românești în circuitul comercial oficial prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unități de procesare.

Măsurile se adresează tuturor fermelor din România, de la cereale, legume, fructe, până la producția zootehnică.

Producția agricolă autohtonă este foarte redusă, în timp de produsele care vin din import, care beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine, penetrează piața românească de cele mai multe ori prin proceduri de dumping comercial”, se argumentează în expunerea de motive, măsurile de acordare a unei prime de comercializare pentru producătorii agricoli români.

Lege pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare

Art. 3 – Beneficiază de prevederile prezentei legi persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România care îndeplinesc următoarele condiții:

  1. a) Dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
  2. b) Posedă atestat de producător emis de autoritățile române;
  3. c) Comercializează pe piață produsele agricole primare din producția proprie;
  4. d) Dovedesc comercializarea produselor primare pentru care posedă atestat de producător.

Art. 6 – Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/ouă pentru produsele agricole primare comercializate de către unități de procesare și nu poate depăși 20.000 euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 euro anual pe beneficiar.

Dacă legea va fi votată și în plenul Camerei Deputaților, forul decizional, măsura va avea aplicabilitate timp de trei ani, de la 1 ianuarie 2020.

 

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.