Legea care trebuie să limiteze profiturile recuperatorilor de creanțe este ținută în sertarele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, de peste jumătate de an. A fost pe ordinea de zi, de două ori, iar mai apoi a fost scoasă. Firește, fără a avea un raport negativ sau pozitiv. Tergiversarea trebuie să se oprească. În loc să discute o lege care ar face mult bine românilor, deputații din Comisia pentru Buget din Camera Deputaților preferă să amâne, fără argumente, orice discuție. Țin legea la sertar în timp ce sute de mii de români sunt presați și hărțuiți zilnic de recuperatorii de creanțe. Să cumperi o creanță bancară cu 4-5% din valoarea acesteia și după aceea, practic, să-i harțuiești pe debitori direct, sau prin intermediul autorităților statului este un santaj împotriva milioanelor de români datornici”, a declarat Steliana Miron.
Potrivit inițiativei legislative, creanțele cesionate pot fi valorificate pâna la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanței, prevăzută în contract, dar făra a depăși valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creanței se poate face și în rate, în urma negocierii dintre debitor și creditorul cedent, respectiv cesionarul.
Trebuie amintit faptul că, această lege a fost adoptată de Senat la începutul lunii octombrie iar acum recuperatorii speră ca legea să rămână uitată în sertare.
„Recuperatorii cumpără creanţele bancare la 10-15% din valoarea lor, iar după ce fac o executare silită obţin, uneori, şi mai mult de 100%, cu toate că sunt instituţii nebancare. Eu propun ca profitul rezultat să fie impozitat. De asemenea, consider că ar fi corect ca debitorul să fie chemat la licitaţie, poate că ar avea posibilitatea să-şi cumpere creanţa, la un preţ mai mic”, a conchis senatoarea PNL.
Reprezentanții recuperatorilor resping ideea pe motiv că ar produce consecințe negative pentru creditori si pentru consumatori si că ar diminua drastic o activitate ce are rol de educare.
Chiar dacă legea spune foarte clar că o creanţă se şterge după 3 ani, recuperatorii nu se lasă şi merg la uşilor datornicilor pentru a le lua şi ultimul leu.
O directivă europeană stabileşte reguli clare pentru firmele de recuperări şi limitează activitatea acestora. Ar fi trebuit să intre în vigoare la 21 martie, dar ANPC încă lucrează la modificarea legii.
Cele mai multe datorii le au romanii din Bucuresti, urmati de cei din Moldova, Transilvania, Banat si Oltenia.
Lasa un raspuns