Conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, legea pensiilor a suferit câteva modificări la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate. Noile reguli se aplică începând cu data de 1 aprilie.

Până în prezent, Legea pensiilor stabilea că persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca, beneficiază de pensie de invaliditate doar dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta. De la 1 aprilie însă, nu mai contează acest stagiu de cotizare necesar, alineatul care definește sintagma fiind abrogat de Legea nr. 37/2013. Practic, conform actului normativ intrat recent în vigoare, de pensia de invaliditate vor beneficia toți cei care își realizează stagiul de cotizare.

Conform Legii pensiilor nr. 263/2010, stagiul de cotizare reprezintă „perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.”

Pe de altă parte, stagiul de cotizare în raport cu vârsta, va determina acordarea sau nu a stagiului potențial. Concret, conform noilor prevederi, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca și sunt încadrate în gradul I sau II de invaliditate, vor primi stagiul potențial doar dacă au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.