Sunt o serie de principale prevederi şi motivaţii pentru adoptarea legii prevenţiei în sănătate, aflată acum în dezbatere publică.

sanatateProiectul prevede ca toţi cetăţenii să beneficieze de programe de prevenţie, indiferent de calitatea sa, dacă este sau nu asigurat. „Sănătatea în țara noastră este împărţită în prevenţie, medicină primară, medicină curativă. Din păcate, medicina curativă, adică spitalul este în prim plan, iar după cum se ştie, spitalul este cel mai scump, din toate punctele de vedere. Două lucruri grave s-au întâmplat în Sănătate după 1990: s-au desfiinţat facultăţile de pediatrie, pe de o parte, iar pe de altă parte medicina şcolară este cvazi-inexistentă. A rămas doar medicul de familie care a ajuns să se ocupe de toate, inclusiv hârţogărie. Mă întâlnesc deseori în activititatea mea cu cazuri grave, de cancer, cu diverse complicaţii care ar fi putut fi evitate dacă existau numite controale medicale timpurii. Este un proiect reformist care va atrage bani din bugetul de stat, nu din cel al CAS”, ne-a declarat un medic sucevean.

Potrivit proiectului de lege, toţi beneficiarii programelor de prevenţie ar putea descoperi şi trata din timp afecţiuni care s-ar putea preveni, iar în cazul în care boala ar evolua la maturitate ar putea beneficia de stimulente financiare ce pot fi transferate într-un cont personal de economii. Rămâne de lămurit cum se armonizează acest proiect cu sistemul asigurărilor de sănătate prin care toţi cetăţenii sunt obligaţi să-l susţină prin contribuţii aferente oricărui tip de venit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.