În cursul acestei săptămâni polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate în doar câteva zile 10 transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal. 

În total polițiștii au confiscat peste 350 metri cubi lemn în valoare de cca. 125.00 lei  și au aplicat amenzi în valoare de aproape 25.000 lei. 

Controale la unități economice cu profil silvic

 În baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului de acţiune “Scutul Pădurii 2024”, privind săvârsirea de delicte silvice pe raza judetului Suceava, polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul Ordine Publică IPJ Suceava, au actionat în perioada 11-13.06.2024 efectuând un control tematic la o unitate economică specializată pe linia achiziționării, depozitării și comercializării de material lemnos.

   Au fost verificate avizele de însoțire a materialului lemnos recepționate și emise de către societate și s-a procedat la inventarierea stocului scriptic și compararea acestuia cu cel faptic raportat în SUMAL 2.0, reieșind că societatea nu a respectat obligația împrejmuirii depozitului de materiale lemnoase, conform prevederilor legale, societatea nu a respectat obligația efectuării fotografiilor din avizele de însoțire a materialului lemnos conform prevederilor legale.

Totodată, în urma efectuării balanței dintre stocul scriptic și cel faptic din depozitul societății, a reieșit faptul că unitatea a deținut cantitățile de 250,72 m.c. resturi lemn rășinoase, 36,92 m.c. lemn rotund rășinoase și 33,19 m.c. cherestea rășinoase în plus, fără documente de proveniență.

            Având în vedere cele constatate, polițiștii dispus sancționarea societății cu 3 sancțiuni contravenționale în cuantum de 8.000 lei, conform prevederilor art. 21, lit. b), 19(2^2), lit. a), 19, alin. (1), lit. d) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităților de 250,72 m.c. resturi lemn rășinoase în valoare de 76.720 lei, 36,92 m.c. lemn rotund rășinoase în valoare de 9.563 lei și 33,19 m.c. cherestea rășinoase în valoare de 29.740 lei.

În total, au fost confiscați peste 320 metri cubi material lemnos, în valoare de cca. 115.000 lei. 

10 transporturi ilegale de material lemnos interceptate și confiscate în ultimele zile

La 15.06.2024, ora 06.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni au oprit pentru control pe strada Cuza Vodă, o autoutilitară aceasta încărcată cu cherestea rășinoase. 

S-a procedat la controlul documentelor autoutilitarei, ocazie cu care s-a constatat faptul că la volanul acesteia se afla un bărbat de 25 ani, din com. Bilca. În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că transporta cantitatea de 3,948 mc cherestea rășinoase fără a deține documente de proveniență legală.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. 2, lit „a” pct. 2 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 3,948 mc cherestea rășinoase, în valoare de 3.537 lei a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie OS Adâncata.

La 15.06.2024, ora 05.30, patrula de poliție din carul SPR 1 Vadu Moldovei a identificat și oprit pe   DN2 (E85) o autoutilitara suspectă că ar transporta cherestea condusă de către un bărbat de 20 ani, din com. Frătăuții Noi.

În legătură cu materialul lemnos transportat conducătorul auto a prezentat pe suport letric un cod-aviz ce nu era valabil pentru data de 15.06.2024.          

În continuare autoutilitara a fost escortată în locația fostului sediu al OS Fălticeni din Mun. Fălticeni unde cantitatea de material lemnos a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Dolhasca, urmând a fi efectuat cubajul și a se dispune măsurile legale. 

La 15.06.2024, ora 09.00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN 17A Dornești, condusă de un bărbat de 22 ani, din comuna Marginea. Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că, autoutilitara transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia fag, fără a deține documente specifice de transport.

Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul OS Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase. Cu această ocazie, s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3.12 mc lemn de foc specia fag în valoare de 826 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea nr. 171/2010 și s-a dispus confiscarea cantității de 3.12 mc lemn de foc specia fag  cât și la predarea acesteia în custodia OS Marginea. 

La 15.06.2024, ora 12.00, polițiștii din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, fiind în executarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul județean DJ 291A din comuna Grămeşti, au  depistat în traficul rutier două autoutilitare care transportau material lemnos. Prima autoutilitară a fost condusă de către un bărbat de 41 ani, din comuna Sucevița, care a prezentat pentru control doar cartea de identitate, menționând faptul că a uitat la domiciliu certificatul de înmatriculare al autoutilitarei, polița RCA și permisul de conducere. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.640 lei pentru faptul că nu a avut asupra sa certificatul de înmatriculare al autoutilitarei, polița RCA și permisul de conducere și pentru faptul că în urma verificărilor autoutilitarei în baza de date a Poliției Române a rezultat faptul că, certificatul de înmatriculare a fost reținut la data de 02.04.2024.

Conducătorul celei de-a doua autoutilitare a fost identificat în persoana unui bărbat de 60 ani, din comuna Havârna, județul Botoșani, care a prezentat pentru control documentele personale și asigurarea obligatorie RCA, menționând faptul că a uitat la domiciliu certificatul de înmatriculare al autoutilitarei. Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional cu avertisment pentru faptul că nu a avut asupra sa certificatul de înmatriculare al mașinii.            

Pentru materialul lemnos transportat, conducătorii autoutilitarelor au declarat verbal faptul că nu dețin documente de proveniență și nici aviz de însoțire pentru acestea. A fost interogată aplicația SUMAL Control, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că pentru nici un dintre autoutilitare nu au fost emise aviz de însoțire.

În aceste condiții, cei doi șoferi au fost conduși la sediul O.S. Adâncata, unde materialul lemnos a fost inventariat de maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, constatându-se că în prima autoutilitară a fost transportată cantitatea de 1.47 mc material lemnos, în valoare de 252 lei, iar în a doua  autoutilitară a fost transportată cantitatea de 1.274 mc material lemnos, în valoare de 219 lei.

S-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferilor conform art. 19 alin. 2, lit. A), pct. 1 din Legea 171/2010 și s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantității de 1.47 mc material lemnos, în valoare de 252 lei, în acest sens întocmindu-se procesul-verbal de constatre a contravenției cu amenda 2000 lei și a cantitatății de 1.274 mc material lemnos, în valoare de 219 lei, întocmindu-se și procesul-verbal de constatre a contravenției cu amenda 2000 lei.

Materialul lemnos a fost confiscat și depozitat la sediul O.S. Adâncata.

La 12.06.2024, ora 17.40, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, au oprit pentru control pe DN 17A, raza comunei Sucevița, autoutilitara condusă de către un bărbat de 56 ani, din comuna Marginea, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei. Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn buștean gater rășinoase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.

S-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare Canton Silvic Cornu Linii din cadrul OS Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase. Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 4,55 m.c. lemn buștean gater specia rășinoase. 

Șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 4,55 mc lemn buștean gater specia rășinoase în valoare de 2.165 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

La data 11.06.2024, orele 11:40, polițiștii SPR 3 Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN 17A Sucevița de pe raza comunei Sucevița, fiind condusă de către un bărbat de 46 ani, din sat Volovăț, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei.

Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc – fag, acesta declarând faptul că nu deține aviz de însoțire.

Având în vedere cele constatate, s-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu există emis aviz de însoțire, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Astfel, în urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, s-a constatat că în autoutilitara în cauză se afla cantitatea de 3,13 m.c. lemn de foc – fag.

Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a), pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 3,13 m.c.lemn de foc – fag în valoare de 829 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

La data de 11.06.2024, în jurul orei 17:25, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, au identificat și oprit pentru control, pe strada Calea Cernăuți, de pe raza orașului Vicovu de Sus, o autoutilitară încărcată cu material lemnos.

Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale cât și cele ale autoutilitarei, acesta conformându-se.

Fiind întrebat dacă deține documente cu privire la cantitatea de material lemnos pe care o transportă, acesta a precizat că nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos. 

Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 43 ani, din comuna Straja, sat Straja.

S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.

Conducătorul autoutilitarei a fost condus la sediul FPL Putna, din cadrul Ocolului Silvic Putna, iar organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 2,48 m3 lemn foc specia paltin.

În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată, s-a dispus confiscarea cantității de 2,48 m3 lemn foc specia paltin în valoare de 682 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna. 

Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată, fiind stabilită sancțiunea de 2000 de lei.

La data de 10.06.2024, orele 07:24, în timp ce  polițiștii din cadrul S.P.R. 7 Mălini, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe DJ209H Cornu Luncii, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din satul Șinca, com. Cornu Luncii, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea acestuia la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos. 

Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitara în cauză.  În urma inventarierii s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitate de 1,20 metri cubi cherestea-grinzi rășinoase, în valoare de 600 lei, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini, iar conducătorul auto a fost sancționat conform Lg. 171/2010.

La 10.06.2024, orele 20.18, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control autoutilitara care se deplasa pe DC 44 Voievodeasa de pe raza comunei Sucevița, județul Suceava.

Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat din comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei.

 Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv bușteni pentru gater specia rășinoase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.

 Având în vedere cele constatate, s-a efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu există emis aviz de însoțire, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Astfel, în urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, s-a constatat că în autoutilitara în cauză se afla cantitatea de 6,736 m.c. bușteni pentru gater specia rășinoase – molid.

 Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a), pct. 3 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 6,736 m.c. bușteni pentru gater specia rășinoase – molid în valoare de 3.206 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

One Response

  1. radu

    Iaca ca se poate ! O fi vro legatura dintre caderea lui GHITA si cu actiunile celor de la adormitul M.A.I. – IPJ SUCEAVA ???! Asa sa se faca si la exploatarile de agregate minerale, BUSITI GRUPIR, dar la greu, atata firmele ,PSD cat si cele PNL !!! Dar si cele mari cu protectia inalta, respectiv SC DANLIN XXL S.R.L., S.C. CONEST S.R.L. IASI, firmele lui vlasie Gheorghe, S.C. DARCONS S.R.l. Cordun, firmele lui Umbrarescu etc. Ai grija Soldanel ca stau baietii veseli pe capul tau !!!!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.