Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina” – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Arhiepiscopia Ortodoxă a Sucevei și Rădăuților, Protopopiatul Suceava 1 – Parohia Dumbrăveni 1 și Primăria Dumbrăveni organizează duminică, 6 august a.c., începând cu ora 14.00, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Dumbrăveni, cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs de toacă pentru copii și tineret „Lemnul sfânt care cântă”.

Iniţiatorul acestui concurs este preotul paroh Vasile Ioniţă, meşter popular recunoscut pentru arta sculpturii în lemn, care le-a construit copiilor din parohie toace de mână pe măsura vârstei și ciocănaşe de diverse dimensiuni.
Copiii se joacă şi se roagă la toacă. Rugăciunea ritmizată pe toacă, sub măiestria celor care mânuiesc cele două ciocane de-a lungul şi de-a latul scândurii de paltin, devine cântec, mai bine-zis, cântare liturgică.
Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava sprijină organizarea concursului prin premiile în bani acordate celor mai buni tocaşi pe categorii de vârstă.
Evaluarea concurenţilor va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoţi-profesori, muzicologi şi etnografi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.