Bugetarii, dar și o parte a angajaților din mediul privat, se vor bucura de o minivacanță la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât weekendul se va prelungi până luni, 24 iunie, în a doua zi de Rusalii. Potrivit Codului Muncii, această zi este decretată liberă.

Astfel, luni nu vor fi deschise instituţiile statului, casieriile furnizorilor de servicii şi majoritatea băncilor. Totuși, angajatorii ar putea profita de o prevedere din Codul Muncii, potrivit căreia nu se dau zile libere cu ocazia acestei sărbători în instituțiile unde activitatea nu poate fi întreruptă.

La 50 de zile după Paşti, creştinii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile. În aceeași zi se sărbătorește și Sfânta Treime.

De Rusalii, după terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioşii în câmp, pentru a sfinţi apa folosită la stropitul semănăturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori şi frunze verzi. Există obiceiul ca în ziua de Rusalii să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.

Întrucât la Suceava Rusaliile coincid cu zilele orașului și sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou, sucevenii au mai multe motive de a se bucura de acest weekend prelungit, în toate colțurile orașului, sărbătorind cu mici, bere și muzică bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.