Ţările Uniunii Europene vor trebui să ridice barierele din calea muncitorilor români şi bulgari începând din ianuarie 2014, întrucât atunci expiră termenul restricţiilor impuse acestor noi membre ale comunităţii europene.Tratatul de aderare a României prevedea că forţa de muncă din România nu are acces liber pe pieţele ţărilor UE timp de 5 ani, din 2007 până în 2011.

De la finalul anului 2013 românii vor putea munci fără restricţii în Uniunea Europeană. Potrivit fostului minitru al Muncii, Mihail Şeitan, citat de evz.ro, ţările UE vor fi nevoite să ridice restricţiile pentru români şi bulgari.

După 31 decembrie 2013, oricine va putea pleca la muncă în străinătate fără a avea nevoie de un permis de muncă, cum se întâmplă acum, precizează acceaşi sursă.

Un prim beneficiu ar fi acela că foarte multe joburi la negru ar ieşi la suprafaţă. Lucrând legal, oamenii vor plăti contribuţii, iar bugetele statelor respective vor avea de câştigat.

Cât priveşte meseriile care au cele mai mari şanse de angajare în 2013 în spaţiul european, acestea sunt cele de medic, specialist IT, inginer, pentru cei cu studii superioare şi muncitor la fermă sau agricultor, pentru cei fără licenţă.

Partea negativă pentru România, potrivit lui Şeitan, ar fi că o să scadă populaţia activă. Adică vor migra exact aceia care lucrează şi plătesc taxe la stat. În această situaţie, s-ar putea diminua nivelul contribuţiilor pentru pensii şi alte asigurări sociale colectate în România şi, prin urmare, vor trebui luate măsuri compensatorii.

Agenţia pentru Ocuparea Locurilor de Muncă din Suceava oferă în această săptămînă 129 de locuri de muncă. La mare căutare pe piaţa locurilor de muncă sunt confecţionerii textili, călcătoresele şi sculptorii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.